Ετοιμος να παραδώσει στις αρχές στοιχεία που επιβαρύνουν υψηλόβαθμα στελέχη του δήμου, ακόμη και αντιδημάρχους, που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο-«μαμούθ», εμφανίζεται ο 46χρονος Παναγιώτης Σαξώνης, υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή με ένταλμα που εκδόθηκε από τον ειδικό ανακριτή.Ο επί 18 χρόνια υπάλληλος του δήμου κατηγορείται για υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος ΝΠΔΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 46χρονος θα κρατήσει την ίδια γραμμή που είχε και στην προανακριτική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αποδέχεται ένα μέρος της ευθύνης, ωστόσο θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι δεν είναι ο «πρωταγωνιστής» του σκανδάλου-«μαμούθ», που συγκλόνισε το δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο πρώην υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου αναμένεται να απολογηθεί την Τετάρτη και για το λόγο αυτόν αναζητείται κατάλληλος χώρος, καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε σοβαρότατες καταστροφές στο Δικαστικό Μέγαρο, ενώ παράλληλα διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση. Μάλιστα, από πληροφορίες προκύπτει πως το πιθανότερο σενάριο είναι η απολογία του Σαξώνη να γίνει τελικά σε χώρο στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.Οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να επισπεύσουν τη διαδικασία έκδοσης του εντάλματος σύλληψης από φόβο μήπως ο Παναγιώτης Σαξώνης προσπαθήσει να διαφύγει και να μην εμφανιστεί για απολογία ενώπιον του ανακριτή. Στο μεταξύ, ο ειδικός ανακριτής θα αρχίσει να συντάσσει σύντομα το κατηγορητήριο και για τουλάχιστον 17 ακόμη άτομα, που εμπλέκονται στην υπόθεση με το έλλειμμα - «μαμούθ» στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Ιδιοποιήθηκε... 23.451.351 ευρώ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Παναγιώτης Σαξώνης ιδιοποιήθηκε παράνομα χρηματικά ποσά ύψους 23.451.351 ευρώ, «τα οποία έλαβε μεν από το ταμείο προκειμένου να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και παρακρατούμενους φόρους των εργαζομένων του δήμου, αλλά τα ιδιοποιήθηκε ενσωματώνοντάς τα στην προσωπική του περιουσία».Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του κατηγορητηρίου, «του είχε ανατεθεί το καθήκον της συγκέντρωσης και απόδοσης προς τους δικαιούχους φορείς κυρίας και επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του δήμου, οι οποίες παρακρατούνταν από τις αποδοχές τους, καθώς και των επίσης παρακρατούμενων φόρων που τους βάρυναν και για το λόγο αυτόν αναλάμβανε από το ταμείο του δήμου σε μετρητά τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στις παραπάνω παρακρατούμενες και αποδοτέες εισφορές και φόρους». Στο κατηγορητήριο αναφέρονται ακόμη αναλυτικά κατά έτος από το 1998 μέχρι και το 2007 τα χρηματικά ποσά που ιδιοποιήθηκε ο πρώην υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Παραποιημένα έγγραφα

Οπως προκύπτει, ο πρώην υπάλληλος του δήμου προσπαθούσε να καλύψει τις... μαύρες τρύπες στο ταμείο του δήμου με παραποιημένα έγγραφα, τα οποία άλλωστε έχει παραδεχτεί ότι κατασκεύαζε ο ίδιος. Ενδεικτικά, στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως το έτος 2003 επιχείρησε να καλύψει υπεξαίρεση ποσού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ «καταχωρώντας στις αναλυτικές καταστάσεις που ήταν συνημμένες στη συγκεντρωτική κατάσταση κρατήσεων του δήμου αριθμούς διπλοτύπων της Θ' ΔΟΥ, τα οποία ήταν είτε ανύπαρκτα διότι δεν είχαν εκδοθεί ποτέ από τη συγκεκριμένη ΔΟΥ, είτε αφορούσαν στην πραγματικότητα συναλλαγές άλλων φορολογουμένων».Ο ίδιος πάντως σε κατάθεση που είχε δώσει παλαιότερα στην οικονομική επιθεωρήτρια περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι οικονομικές οφειλές, ενώ ισχυριζόταν ότι απ' αυτήν τη μεθοδολογία είχαν οικονομικά οφέλη και αντιδήμαρχοι. Συγκεκριμένα, είχε παραδεχτεί πως τα πλαστά έγγραφα τα κατασκεύαζε μόνος του με σκανάρισμα, ενώ τόνιζε ότι τις διαδικασίες αυτές τις γνώριζαν πολλά άτομα.

Το έλλειμμα

Ο ίδιος σε παλαιότερες καταθέσεις του επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις και για το πώς ξεκίνησε να δημιουργείται το έλλειμμα στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.«Μου ζητήθηκε η εξεύρεση μεθοδολογίας προκειμένου να υπάρχει νομιμοφανής τακτοποίηση των κρατήσεων που αφορούσαν προμηθευτές υπαλλήλους (εργοδοτικές εισφορές), εισφορές ασφαλισμένων κ.λπ. Η συγκεκριμένη υπόδειξη έγινε προκειμένου να καλυφθούν προϋπάρχουσες εκταμιεύσεις που διετίθεντο για άλλους σκοπούς», ανέφερε ο 46χρονος.Μάλιστα, είχε κάνει λόγο και για πρόχειρα ημερολόγια, που κρατούσαν στελέχη του δήμου, ενώ ενέπλεξε στην υπόθεση συνεργάτες του δημάρχου, αλλά και αντιδημάρχους. Ο πρώην υπάλληλος είχε ισχυριστεί ότι οι προϊστάμενοί του είχαν εκτυπώσει ακόμη και ειδικό έντυπο για εικονικές οικονομικές οφειλές του δήμου Θεσσαλονίκης.«Είχαν εκτυπώσει ειδικό έντυπο για τους διευθυντές στο οποίο βεβαίωναν ότι δήθεν ο δήμος οφείλει, ενώ οι οφειλές ήταν πλασματικές, αφού είχαν ήδη εξοφληθεί και ο σκοπός της δημιουργίας τους ήταν να εμφανιστούν εικονικές υποχρεώσεις προκειμένου να υπερβεί το όριο που απαιτούσε ο νόμος για τη δανειοδότηση. Οσα δάνεια ελήφθησαν έγιναν μ' αυτόν τον τρόπο, με πλαστά δικαιολογητικά», επισημαίνει ο 46χρονος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομική επιθεωρήτρια, που ασχολείται με την υπόθεση, είχε μείνει άναυδη με τον τόπο με τον οποίο τηρούνταν το βιβλίο κρατήσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Χαρακτηριστικά είχε διαπιστώσει πως η συγκεκριμένη διαδικασία γινόταν με «διάφορους τρόπους στο βάθος των ετών», καθώς με το... χειρόγραφο τρόπο υπάρχουν αλλοιώσεις, σβησίματα και προσθήκες, ενώ, όταν υπάρχουν ανεπίσημες αθεώρητες καταστάσεις από ηλεκτρονικό υπολογιστή, δεν αναγράφεται το παραστατικό πληρωμής για τον κάθε δικαιούχο.

Δύο ακόμη έρευνες

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ξεχωριστές έρευνες από τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη εμπλοκή στην υπόθεση εφοριακών αλλά και υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα εξεταστεί για ποιο λόγο οι υπάλληλοι δεν αντιλήφθηκαν τις παρατυπίες από την πλευρά του δήμου, ώστε να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να εντοπιστούν έγκαιρα οι υπεύθυνοι που δημιούργησαν τη «μαύρη» τρύπα στα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης