Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Πυρά ομαδόν για τον «Καλλικράτη»
1300 αναγνώστες
Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010
09:17

Ενστάσεις για τον «Καλλικράτη» από «γαλάζιους» δημάρχους εκφράστηκαν στη χθεσινή γενική συνέλευση της Τοπικής Ενωσης Δήμων-Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

Τόσο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων-Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) και δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης, όσο και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημ. Καλογερόπουλος (δήμαρχος Αιγάλεω), άσκησαν έντονη κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου.

Εν όψει της συζήτησης του «Καλλικράτη» στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ την προσεχή Δευτέρα, ο Νικ. Κακλαμάνης, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, υποστήριξε ότι «αν μείνει όπως έχει το νομοσχέδιο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το συνέδριο».

Ο κ. Κακλαμάνης είπε ακόμη ότι από τις 52 παρατηρήσεις που υπέβαλε η ΚΕΔΚΕ στο υπουργείο Εσωτερικών, μόνον 5 έγιναν αποδεκτές και αυτές ήσσονος σημασίας.

Ωστόσο άφησε «μια χαραμάδα διαλόγου», λέγοντας ότι η ΚΕΔΚΕ θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Γ. Ραγκούση και αν ο διάλογος δεν αποδώσει «ας προχωρήσει η κυβέρνηση μόνη της».

«Δυστυχώς ο "Καλλικράτης" δεν είναι η μεταρρύθμιση που αναμέναμε» σημείωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημ. Καλογερόπουλος, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να δει ότι η κρίση της χώρας καθιστά τη μεταρρύθμιση καταδικασμένη σε αποτυχία.

Για το χωροταξικό ο κ. Κακλαμάνης εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, ενώ ο Δημ. Καλογερόπουλος έκανε λόγο για κάποια προβλήματα κυρίως στη Βόρεια Αττική και στα Μεσόγεια.

Ο Κώστας Ασκούνης, επικεφαλής της παράταξής του ΠΑΣΟΚ στην ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Καλλιθέας, υποστήριξε ότι «με τον "Καλλικράτη" περνάμε στην πραγματική Αυτοδιοίκηση».

Οι προσκείμενοι στα κόμματα της Αριστεράς αιρετοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου. Μ.Σ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τη διοργάνωση αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα για τον «Καλλικράτη» θα προτείνει στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο αντιπρόεδρός της και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ετοιμάζουν και δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης.

«Η τράπουλα αποδείχθηκε σημαδεμένη και ο "Καλλικράτης", "Προκρούστης"», δήλωσε ο Β. Παπαγεωργόπουλος, και κατήγγειλε «κομματική κοπτοραπτική».

«Ουδείς στην κοινωνία πλην της κυβέρνησης, συμφωνεί με αυτόν τον "Καλλικράτη". Το σχέδιο Ραγκούση μοιάζει με αρχαία τραγωδία», δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάζει πάνω απ' όλα το κομματικό συμφέρον.

Ο δήμαρχος Λαχανά Παντελής Πάσχος απείλησε με κλείσιμο του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης.

Ο δήμαρχος Ευόσμου Δημήτρης Χατζηβρέττας συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου διαμαρτύρεται για τη συνένωση με τον Δήμο Μενεμένης. *

Γκρίνιες στη Λάρισα

Αντιδράσεις -ήπιας μορφής πάντως- από... βουνό, κάμπο και παράλια του νομού Λάρισας προκάλεσε η ανακοίνωση Ραγκούση επί του σχεδίου «Καλλικράτης», το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 7 δήμων, αλλά αφήνει και μια εκκρεμότητα.

Στα ορεινά, λοιπόν, η προτεινόμενη σύσταση ενός μόνο δήμου που καλύπτει όλη την πρώην επαρχία Ελασσόνας (συνένωση 9 σημερινών ΟΤΑ) προκαλεί την αντίδραση των παρα-ολύμπιων Δήμων Σαρανταπόρου, Ολύμπου, Λιβαδίου και της διευρυμένης κοινότητας Καρυάς, οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες των οποίων επιζητούσαν τη σύσταση ενός δεύτερου δήμου. Η επόμενη κίνηση θα είναι η κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων για να ληφθεί απόφαση για κινητοποιήσεις.

Στον κάμπο, η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να θέσει στη βάσανο της διαβούλευσης την τύχη και το μέλλον των Δήμων Νίκαιας και Κραννώνα, θέτοντας το δίλημμα «με τη Λάρισα ή με τον αγροτικό Δήμο Κιλελέρ;», προκαλεί αμηχανία αλλά και αντιδράσεις, αφού οι εμπλεκόμενοι επιζητούσαν τελικές αποφάσεις. Το θέμα παρουσιάζει έντονο κομματικό χαρακτήρα, καθώς θεωρείται βάσιμα ότι ψηφοθηρικοί λόγοι και εκλογικοί σχεδιασμοί είναι αυτοί οι οποίοι κρατούν σε εκκρεμότητα το συγκεκριμένο ζήτημα.

Φωτιές στην Αλικαρνασσό

Φωτιές στην Αλικαρνασσό άναψε ο «Καλλικράτης».

Με το που ανακοινώθηκε ότι η περιοχή του Δήμου Αλικαρνασσού εντάσσεται στο Δήμο Ηρακλείου, κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι βγήκαν προχθές το βράδυ στους δρόμους και άναψαν φωτιές σε κεντρικές διασταυρώσεις. Ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία που έσβησε τις φωτιές και η τάξη αποκαταστάθηκε.

Η επιτροπή αγώνα του δήμου είχε προτείνει τρεις διαφορετικές λύσεις, όπως τη δημιουργία ενός ισχυρού ΟΤΑ, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Γουβών και Επισκοπής, τη δημιουργία ενός ισχυρού μητροπολιτικού κέντρου με τη συνεργασία (όχι με τη συνένωση) των Δήμων Ηρακλείου, Νέας Αλικαρνασσού και Γαζίου ή να παραμείνει ένας δήμος ισχυρός με το ενδεχόμενο της αυτονομίας του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού.

Αντιδράσεις προκαλεί ο «Καλλικράτης» και στα Χανιά. Την αντίθεσή του με την κατάργηση της Κοινότητας Ασή Γωνιάς εξέφρασε ο πρόεδρος της Αντώνης Σμπυράκης, σημειώνοντας ότι από σήμερα θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών.

«Καταστροφικό» για τον Δήμο Πλατανιά χαρακτήρισε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιώργος Τζαγκαράκης.

Απεργία πείνας από τον δήμαρχο Ελληνικού

Απεργία πείνας έξω από το δημαρχείο ξεκίνησε χθες ο δήμαρχος του Δήμου Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για τη συνένωση του δήμου Ελληνικού με τον Δήμο Αργυρούπολης.

Χρ. Κορτζίδης Χρ. Κορτζίδης Ο Χρ. Κορτζίδης υποστηρίζει ότι ο Δήμος Ελληνικού είναι αυτάρκης, χωρίς χρέη, και ως εκ τούτου είναι άδικο να συνενώνεται με τον υπερχρεωμένο δήμο της Αργυρούπολης.

«Η μεγάλη πλειονότητα του λαού της πόλης μας είναι αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη.

Ζητάμε λοιπόν από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη θέληση των πολιτών και να δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα ενός τοπικού δημοψηφίσματος, που μπορούμε να οργανώσουμε», αναφέρει το δελτίο Τύπου του Δήμου Ελληνικού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΠΑΖΟΓΛΟΥ δήμαρχος Ελευσίνας

Χωρίς πόρους δεν γίνεται τίποτα

Ως προς το χωροταξικό της περιοχής μας οι επιλογές του υπουργείου βρίσκονται σε αρμονία με τις αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου.

Ευτυχώς έγιναν σεβαστές η ιστορία και η δυναμική της πόλης μας που συνενώνεται με τη Μαγούλα.

Επίσης οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν νέες αρμοδιότητες στους δήμους, όμως αυτό αν δεν συνοδευτεί από πόρους υπάρχει ο κίνδυνος να τα μετατρέψει όλα σε τέλμα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για τους πόρους των δήμων. Η ΚΕΔΚΕ ζητεί 4 δισ., το υπουργείο δίνει 600 με 800 εκατομμύρια.

Η διοικητική αναδίπλωση της Αυτοδιοίκησης που περνάει μέσα από τον «Καλλικράτη» ήταν αναγκαία, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, όμως όλα καθορίζονται από τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα εφαρμοστεί, διότι ακόμα και η πιο σωστή λύση μπορεί στην πράξη να καταστραφεί αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες συνθήκες υλοποίησής της.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ Δήμαρχος Νίκαιας

Κατηγορηματικά αντίθετοι

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τον «Καλλικράτη» διότι αποσκοπεί στην κατασκευή μηχανισμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να περάσουν σε όλους τους τομείς αναδιαρθρώσεις σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση συνδέει τον Καλλικράτη» με το σταθεροποιητικό πρόγραμμα.

Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι ο «Καλλικράτης» θα φέρει απολύσεις εργαζόμενων, μειώσεις στα έσοδα των δήμων και αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που τους δίνονται. Τι μπορούν να κάνουν οι δήμαρχοι; Να έρθουν σε ρήξη με την κυβέρνηση ή να υποταχθούν και να επιβάλουν φορολογία στους δημότες για να πληρώσει το μάρμαρο η μέση οικογένεια στις γειτονιές της Αθήνας και την περιφέρεια. Από πέρυσι η κυβέρνηση χρωστά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 80 εκατομμύρια. Τους πρώτους τρεις μήνες πήραμε μειωμένη κατά 30% την κρατική επιχορήγηση. Οι συνενώσεις αποσκοπούν κι αυτές στη διευκόλυνση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Η Νίκαια συνενώνεται με τον δήμο του Ρέντη παρά το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής. Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι γι' αυτήν τη συνένωση... Γνωρίζω βέβαια και αποδέχομαι ότι αποτελώ «αγκάθι» για τους κυβερνώντες ως φορέας μιας άλλης πολιτικής αντίληψης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΜΟΙΡΙΔΗΣ αντιπρόεδρος ΕΝΑΕ, νομάρχης Δράμας

Στόχος τους να αλώσουν τους δήμους

Δεν εκφράζει ο «Καλλικράτης» αυτό που όλοι στον χώρο της Αυτοδιοίκησης περιμέναμε να εκφράσει.

Δηλαδή δεν έχει επιφέρει τις αλλαγές εκείνες που θα είχαν ως προοπτική και μια γενικότερη μεταρρύθμιση στη διοίκηση, εμφανίζει μόνον αλλαγές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ο στόχος είναι σαφής και αρκετά... παλαιός, παρά το νεωτεριστικό που ευαγγελίζεται ο «Καλλικράτης»: Θέλουν να αλώσουν πολιτικά τους δήμους στις επικείμενες εκλογές. Δεν είναι δυνατόν η δική μας περιοχή της Δράμας να έχει πέντε δήμους και άλλοι υπερδιπλάσιοι τέσσερις.

Επίσης δεν έχουν εξασφαλιστεί με σαφήνεια οι πόροι του «Καλλικράτη» όπως και το επιχειρησιακό σχέδιο. Από τις 70 δράσεις που θα 'πρεπε να γίνουν μέχρι τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθεί μόλις μία, δηλαδή η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Ολες οι υπόλοιπες έχουν αφεθεί για το 2011, το 2012 μέχρι και το 2014.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις