Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Διαψεύδει διορισμό συγγενών της η Θ.Τζάκρη...
1285 αναγνώστες
Κυριακή, 23 Μαΐου 2010
03:42

Σε διάψευση δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο φέρεται να μεσολάβησε για την πρόσληψη στο Μουσείο Πέλλας συμπολιτών και συγγενών της, προχώρησε το Σάββατο η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη. Σε έλεγχο των καταγγελιών προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στην επιστολή της η κ. Τζάκρη σημειώνει ότι για τη διενέργεια του διαγωνισμού που προκήρυξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία, δηλώνει ότι θα στραφεί δικαστικά κατά της εφημερίδας «Αποκαλύψεις» και κάνει λόγο για άδικη, αστήρικτη και αήθη επίθεση σε βάρος της.
«Κατηγορούμαι σήμερα επειδή στον πίνακα επιτυχόντων του συγκεκριμένου διαγωνισμού αναγράφονται συμπολίτες μου, δύο εκ των οποίων τυχαίνει να είναι συνεπώνυμοί μου, είτε λόγω συγγένειας, είτε λόγω απλής συνωνυμίας και καταγγέλλεται ότι η τυχόν επιτυχία στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αυτών των ανθρώπων, οφείλεται σε δική μου παρέμβαση, ενώ αποκρύβεται τεχνηέντως το γεγονός ότι οι πίνακες επιτυχόντων καταρτίστηκαν με βάση τα προσόντα που είχαν τα άτομα αυτά και την μοριοδότησή τους σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ» υποστηρίζει η υφυπουργός. Η κ. Τζάκρη αναφέρει
 ότι μετά από αίτημά της και εντολή του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση, την υπόθεση θα διερευνήσει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
«Όσον αφορά την σε βάρος μου παρούσα καταγγελία, περί δήθεν παρέμβασής μου στο διορισμό συγγενών και συγχωριανών μου σε θέσεις του Δημοσίου, επειδή αποτελεί άδικη, αστήρικτη και αήθη επίθεση σε βάρος μου και επειδή είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο για μένα να καλούμαι μετά από δήθεν 'καταγγελία' και δήθεν 'αποκάλυψη', να αποδεικνύω το ήθος, την αξιοπρέπεια και την πολιτική μου συνείδηση, έχω δώσει ήδη εντολή στους δικηγόρους μου ν’ ασκήσουν τα ένδικα βοηθήματα που μου παρέχει ο νόμος και να προβούν άμεσα στην υποβολή μηνύσεως και αγωγής αποζημίωσης, για την δια του τύπου συκοφαντική μου δυσφήμηση και τούτο όχι γιατί επιθυμώ να είμαι στο απυρόβλητο και γιατί δεν δέχομαι την κριτική, αλλά γιατί θεωρώ ότι η κριτική πρέπει να στηρίζεται σε έρευνα και να έχει στον πυρήνα της την αλήθεια» καταλήγει η ανακοίνωσή της.Όψιμη δικαίωση…
Πέντε αιώνες μετά, ο «αιρετικός» Κοπέρνικος ξανακηδεύεται ως ήρωας
Ο Νικόλαος Κοπέρνικος, ο αστρονόμος του 16ου αιώνα που καταδικάστηκε ως αιρετικός από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επειδή εκθρόνισε τη Γη από το κέντρο του Σύμπαντος, κηδεύτηκε εκ νέου με τιμές ήρωα στην Πολωνία, ενάμισι χρόνο μετά την ταυτοποίηση των λειψάνων του που βρέθηκαν σε έναν ταπεινό, ανώνυμο τάφοΗ επίσημη ταφή του Κοπέρνικου, μέσα στον καθεδρικό του Φρόμπουργκ όπου υπηρέτησε ως ιερέας και γιατρός, δείχνει πως η καθολική εκκλησία έχει πια συμβιβαστεί με την ιδέα του ηλιοκεντρικού συστήματος, που θέλει τη Γη να περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και όχι το αντίστροφο.Ο Κοπέρνικος (1473-1543) πέθανε σχεδόν άσημος, πολύ πριν η ριζοσπαστική θεωρία του γίνει αντιληπτή από το Βατικανό. Το σημαντικό έργο του, Περί των Περιστροφών των Ουράνιων Σφαιρών, εκδόθηκε λίγο πριν το θάνατό του και καταδικάστηκε ως αιρετικό από τον  Πάπα Παύλο τον 5ο το 1616.Το μοντέλο του για τις κινήσεις των πλανητών βασίστηκε σε μαθηματικούς υπολογισμούς και σε παρατηρήσεις με γυμνό μάτι, δεδομένου ότι το τηλεσκόπιο δεν είχε ακόμα εφευρεθεί.
 
Σαν σήμερα (22-5-1963)
Δολοφονείται ο Γρηγόρης Λαμπράκης
Το βράδυ της 22ας Μαϊου του 1963, μετά από εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στην οποία μίλησε ο Γρηγόρης Λαμπράκης και κατά την ώρα που εγκατέλειπε την αίθουσα, οι αναβάτες ενός τρίκυκλου στη συμβολή των δρόμων Ερμού και Ελ. Βενιζέλου, πέρασαν ξυστά από τον αγωνιστή πολιτικό και του κατάφεραν χτύπημα στο κεφάλι με μεταλικό αντικείμενο. Αναβάτες του ο οδηγός Σπύρος Γκοτζαμάνης και ο συνεπιβάτης και δολοφόνος Μανώλης Εμμανουηλίδης.
Τέσσερις μέρες αργότερα ο Γρηγόρης Λαμπράκης, πεθαίνει...
 
Δεν αποκλείει τη δημιουργία κόμματος στο μέλλον η Ντόρα Μπακογιάννη
Ανοικτό άφησε και πάλι το ενδεχόμενο για τη σύσταση νέου κόμματος η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το Σάββατο σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου. Πρόσθεσε ότι όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, δεν είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης εξαιτίας των συνεχών ταξιδιών στο εξωτερικό. Τώρα, συμπλήρωσε, διακρίνει τρίτες λύσεις, τις οποίες δεν επέλεξε εκείνη την περίοδο. Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν είχα πλήρη εικόνα, όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών, καθώς ταξίδευα συνεχώς για διάφορα σημαντικά θέματα, όπως είναι το Σκοπιανό και έκανα και δύο μήνες να γυρίσω στην Ελλάδα. Δεν μπορούσα να αποδεχτώ τη λογική της υπονόμευσης της κυβέρνησης ή του κόμματος σου, για να πας μπροστά. Τώρα θεωρώ ότι για την περίοδο εκείνη, θα μπορούσε να υπάρχουν και τρίτες λύσεις, που εκείνη την εποχή δεν είχα επιλέξει».Για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος δήλωσε: «Εγώ στη φάση αυτή θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, για να στηρίξω τον τόπο μου και όλη την προσπάθεια που πρέπει να γίνει. Και θα το κάνω αυτό από τη θέση της αντιπολίτευσης, που με έχει τάξει ο λαός. Να κάνω δημιουργική αντιπολίτευση και όχι αντιπολίτευση επί των ερειπίων. Δεν θέλω να δω τα αποκαΐδια της χώρας μου, για να πάει μπροστά ένας πολιτικός μου στόχος. » Πιστεύω ότι υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις στη χώρας μας. Όσο για την εξέλιξη των κομμάτων -που με ρωτάτε- θέλω να σας πω ότι τα κόμματα δημιουργούνται από κοινωνικές δυνάμεις, που θέλουν να εκφραστούν. Θα το δούμε αυτό στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή προέχει η πατρίδα μας».
 
 
 
Άνετη νίκη της Ίντερ 2-0 επί της Μπάγιερν
Στην κορυφή Μουρίνιο και Μιλίτο!
Η Ιντερ του Μοράτι, του Ετό και του Μιλίτο, αλλά κυρίως του σπουδαίου Ζοζέ Μουρίνιο είναι η (νέα) βασίλισσα της Ευρώπης.
Στο κατάμεστο «Μπερναμπέου», η ατσάλινη ομάδα του διάσημου Πορτογάλου προπονητή, νίκησε με σκορ 2-0 τη Μπάγερν και κατέκτησε μαζί με το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ και την κορυφή της Ευρώπης.
Τον είπαν αλαζόνα. Του προσάπτουν πολλά για τον δύσκολο και ...περίεργο χαρακτήρα του. Ποιός όμως αμφισβητεί τον Μουρίνιο; Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Ο κόουτς το κατάφερε το 2004 με την Πόρτο και στη Μαδρίτη έφτασε ξανά στο απόγειο της δόξας του. Και στο φινάλε, όταν εκστασιασμένος ο κόσμος της Ιντερ τον αποθέωνε, όλοι αναρωτιόντουσαν αν ο Μουρίνιο αφήσει την ιταλική ομάδα μετά το τρεμπλ για να πάρει το δρόμο προς τη Μαδρίτη και τη Ρεάλ. Θέλει ο Μουρίνιο, άραγε, να κατοικήσει σε ένα ανάκτορο και να γίνει ο νέος «βασιλιάς» της Μαδρίτης, ο άνθρωπος που θα καθαιρέσει τη Μπάρτσα από το θρόνο;
Κι αν ο προπονητής της Ιντερ ήταν το ένα πρόσωπο του τελικού, το άλλο ήταν ο Μιλίτο. Είναι προφανές ότι έχουμε τη σεζόν των ...Ντιέγκο! Ο Φορλάν με δύο γκολ έδωσε το Κύπελλο του Europa League στην Ατλέτικο. Και ο Μιλίτο, αυτός ο έξοχος φορ, χάρισε στην Ιντερ τη επάνοδο στην ευρωπαϊκή κορυφή, έπειτα από 45 χρόνια ανομβρίας. Στο 34' ο Σέζαρ έκανε το βολέ, ο Μιλίτο έδωσε αμέσως στον Σνάιντερ και ο Ολλανδός με το κοφτερό μυαλό, μοίρασε το γκολ στον Αργεντίνο στράικερ σχεδόν στο πιάτο. 1-0 και όλα πήραν το δρόμο τους! Στο 70' ξανά ο Μιλίτο, άφησε τους αμυντικούς της Μπάγερν άναυδους. Ο δε Φαν Μπούιτεν, έμοιαζε λες και προερχόταν από το ...μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαδρίτης! Αγαλμα....Ο Μιλίτο τον άδειασε με περίπατο και με πλασέ έκανε το 2-0. Τέλος ο τελικός και τα όνειρα του Φαν Γκάαλ.
Ο Ντιέγκο Μιλίτο, με επτά συνολικά γκολ στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ, λειτούργησε ως γνήσιος απόγονος της βασιλικής ακαδημίας καλών τεχνών της Μαδρίτης. Δεν «ζωγράφισε» στο χορτάρι όπως ο Νταλί ή ο Πικάσο-αυτή ήταν η δουλειά του Σνάιντερ. Ωστόσο, με τις σβέλτες κινήσεις του εξέθεσε τους αμυντικούς και έδειξε πώς πρέπει να παίζεται ο ρόλος του σύγχρονου σέντερ φορ.
Μετά το 2-0 η Ιντερ δεν κινδύνεψε καθόλου. Ολα ήταν διαδικαστικά. Η Μπάγερν, αυτή η τόσο δυνατή και σφριγηλή ομάδα, έλιωσε σαν βούτυρο! Η Ιντερ παντού και πάντα καλύτερη, με παίκτες διψασμένους και έναν προπονητή ακόρεστο. Η δίψα του Μουρίνιο για τίτλους και αναγνώριση, δεν σβήνει με τίποτα!
Διαιτήτευσε ο Γουέμπ.
Ιντερ : Σέζαρ, Ζανέτι, Σάμουελ, Λούσιο, Μαϊκόν, Κίβου (68' Στάνκοβιτς), Καμπιάσο, Πάντεφ(78' Μουντάρι), Ετό, Σνάιντερ, Μιλίτο (90' Ματεράτσι).
Μπάγερν: Μπουτ, Λάμ, Μπαστούμπερ, Ντεμικέλις, Φαν Μπούιτεν, Φαν Μπόμελ, Ρόμπεν, Αλντιντοπ(62' Κλόζε), Μίλερ, Ολιτς (74' Μάριο Γκόμεζ), Σβαϊνστάιγκερ.
 
Σκληραίνει η κόντρα για το Βατοπέδι
Ανεβαίνει ξανά το πολιτικό θερμόμετρο για το Βατοπέδι, καθιώς η Ρηγίλλης κάνει λόγο για κυβερνητικό σχέδιο ενοχοποίησης της ΝΔ μετά την απολογία της κατηγορουμένης στην υπόθεση του Βατοπεδίου, πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνας Μαντέλη, η οποία ενέπλεξε πρώην "γαλάζιους" υπουργούς.Η κ. Μαντέλη «έδειξε» υπουργούς της ΝΔ πίσω από τις ανταλλαγές με τη Μονή, μεταξύ άλλων και τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Αγγέλου. Σε ανακοίνωση του, οτομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Νεράντζης αναφέρει: «Ο καθένας κατανοεί τον λόγο για τον οποίο η κ. Μαντέλη, ξαφνικά, άλλαξε τα, μέχρι χθες, λεγόμενά της. Ο κατηγορούμενος δικαιούται ακόμη και να ψεύδεται. Πολύ περισσότερο, αφού πριν από δύο ημέρες -και για προφανείς λόγους- ψηφίστηκε ειδική ρύθμιση, με την οποία ακόμα και κατηγορούμενος μπορεί, καταγγέλλοντας υπουργό, να απαλλαγεί από την ποινή».Αυτή ακριβώς η ρύθμιση, συνέχισε ο κ. Νεράντζης, αποδεικνύει τις υπόνοιες για ύπαρξη σχεδίου της Κυβέρνησης προς ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων. «Είχαμε καταγγείλει τον υπουργό κ. Καστανίδη για τη ρύθμιση αυτή και δυστυχώς επαληθευθήκαμε σύντομα». «Την ώρα που η κοινωνία βιώνει τις συνέπειες από τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, μάταια το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επωφεληθεί από ισχυρισμούς τύπου Μαντέλη
 
Πόλο: Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός
Με γκολ του Χατζηθεοδώρου 8'' πριν από το τέλος της παράτασης, ο Ολυμπιακός νίκησε 7-6 τον Πανιώνιο και κατέκτησε για 13η φορά το κύπελλο στο πόλο.
Ο τελικός στο κολυμβητήριο της Ερμούπολης ήταν συγκλονιστικός, στηρίχθηκε στις εξαιρετικές (αλλά και σκληρές ) άμυνες, με τον Πανιώνιο να έχει αρκετά παράπονα από τη διαιτησία.Μάλιστα, 10'' πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας του ματς, αποβλήθηκε ο προπονητής του Πανιωνίου, Μάκης Βολτυράκης. 
Η διακύμανση του σκορ (με πρώτο τον Ολυμπιακό):Κανονική διάρκεια:  0-1 (Παπαδόγκωνας), 1-1 (Σχίζας), 1-2 (Μπεριστιάνος), 2-2 (Χατζηθεοδώρου), 3-2 (Σχιζας), 4-2 (Ντόσκας), 4-3 (Κατσαούνης), 4-4 (Μάζης), 5-4 (Γ.Αφρουδάκης), 5-5 (Μίραλης). Παράταση: 5-6 (Μίραλης), 6-6 (Θεοδωρόπουλος), 7-6 (Χατζηθεοδώρου). 
Με την κατάκτηση και του 13ου τίτλου στο κύπελλο , ο Ολυμπιακός είναι πλέον ο σύλλογος με τους περισσότερους στην ιστορία του θεσμού, ξεπερνώντας τον Εθνικό (12).
 
Πτωτικά κινείται η τάση για τις βάσεις των ΑΕΙ
Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα εξετασθέντα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο
Εως τώρα, οι περίπου 93.000 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων που θα διεκδικήσουν μία από τις περίπου 70.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν εξετασθεί σε τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα, ενώ απομένουν να εξετασθούν σε άλλα δύο. Αν και έπονται εξετάσεις σε μαθήματα ειδικής βαρύτητας (για παράδειγμα, τα Αρχαία και η Φυσική, η Χημεία και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας), τα πρώτα στοιχεία από τα έως τώρα εξετασθέντα μαθήματα, σύμφωνα με πολύπειρους βαθμολογητές, κατατείνουν στο ότι η τάση των βάσεων εισαγωγής για τα ΑΕΙ διαγράφεται πτωτική σε σχέση με πέρυσι. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι βάσεις στα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης τμήματα και σχολές θα κινηθούν σαφώς πτωτικά, ενώ ελαφρώς πτωτική είναι η τάση και για τις βάσεις των περιζήτητων σχολών.Τα δεδομένα, βέβαια, έχουν αλλάξει διότι από φέτος έχει καταργηθεί η βάση του 10, και άρα δεν αποτελεί ζητούμενο πόσοι θα την ξεπεράσουν ώστε να κατοχυρώσουν δικαίωμα εισαγωγής σε κάποιο ΑΕΙ. Απλώς, «θα εισαχθούν τόσοι υποψήφιοι όσες και οι προσφερόμενες θέσεις».Ειδικότερα, από τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας –κοινό μάθημα και για τους 93.000 υποψηφίους αφού περιλαμβάνει την Εκθεση–, προκύπτει ότι οι επιδόσεις δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά συγκριτικά με πέρυσι. «Τα φετινά θέματα ήταν ξεκάθαρα και φαίνεται ότι δεν δημιούργησαν προβλήματα στους υποψηφίους», ανέφερε στην «Κ» έμπειρος βαθμολογητής. Ως προς τα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι οι ακόλουθες:
– 1ο επ. πεδίο: Τις σχολές του πεδίου επιλέγουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που διεκδικούν μία θέση στα παιδαγωγικά τμήματα, τις νομικές σχολές, τις φιλολογίες κ.λπ. Στην Ιστορία Κατεύθυνσης, (δεύτερο μάθημα βαρύτητας για την θεωρητική κατεύθυνση μετά τα Αρχαία) οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Από την άλλη, τα θέματα στην Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατεύθυνσης κρίθηκαν από τους μαθητές «αρκετά εύκολα, αλλά πολλά» με αποτέλεσμα «να χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΡΙΟΝ-IdEF κ. Μανώλης Αμαργιανάκης.
– 2ο και 4ο επ. πεδίο: Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά θα κρίνουν κατά πολύ την πορεία των βάσεων εισαγωγής στις σχολές του 2ου (τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας κ.ά.) και του 4ου πεδίου (πολυτεχνεία, τμήματα πληροφορικής). Τα θέματα τόσο στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης όσο και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας «κρίθηκαν πιο δύσκολα από πέρυσι με αποτέλεσμα να επηρεάσουν πτωτικά τις βάσεις εισαγωγής», ανέφερε στην «Κ» ο γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, κ. Ιωάννης Τυρλής.
– 3ο επ. πεδίο: Στο πεδίο περιλαμβάνονται οι περιζήτητες ιατρικές σχολές και συμμετέχουν οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης. Τα θέματα στην Βιολογία Κατεύθυνσης κρίθηκαν πιο απαιτητικά από πέρυσι, με αποτέλεσμα η τάση των βάσεων να είναι ελαφρώς πτωτική, αφού οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης εξετάζονται και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, τα θέματα των οποίων ήταν σαφώς πιο δύσκολα από πέρυσι.
– 5ο επ. πεδίο: Στο πεδίο περιλαμβάνονται τα οικονομικά τμήματα και σχολές. Το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και δεν έχει ακόμη εξετασθεί. Ομως, το δεύτερο μάθημα βαρύτητας είναι τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, όπου τα θέματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα από πέρυσι. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τις θέσεις στις οικονομικές σχολές διεκδικούν πολλοί υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης (στην οποία εξετάζονται και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, με τα πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με πέρυσι θέματα) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι βάσεις του πεδίου θα πέσουν.
 
Προσδοκίες για τη Θεσσαλονίκη
Πρωτοβουλίες με στόχο τη διεκδίκηση της δημαρχίας Σε τροχιά αφύπνισης έχει τεθεί εν όψει των δημοτικών εκλογών η «κοινωνία των πολιτών» της Θεσσαλονίκης αποφασισμένη να διεκδικήσει τη δημαρχία.Καταγράφεται αξιοσημείωτη κινητικότητα εκ μέρους πρωτοβουλιών βγαλμένων από έναν κόσμο που αρνείται τη διαιώνιση της παρακμής.«Αναρωτιόμαστε έως πότε θα θεωρούμε φυσιολογικό να μποτιλιάρουμε στην Τσιμισκή, να αναπνέουμε βρώμικο αέρα, να ατενίζουμε μια “νεκρή” θάλασσα, να βιώνουμε την απαξίωση των θεσμών, τη διάλυση σταδιακά της κοινωνικής της φυσιογνωμίας», σημειώνει χαρακτηριστικά στη διακήρυξή της η «Κίνηση Πολιτών Αλλάζουμε την πόλη».Ως «μια πρωτοβουλία πολιτών με διαφορετική ή χωρίς κομματική ένταξη, που πιστεύουν ότι μόνο με την υπέρβαση των πολιτικών διαχωρισμών και τη συνεργασία των ενεργών πολιτών και των προοδευτικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας μπορεί να διατυπωθεί μια πειστική εναλλακτική πρόταση για τη διοίκηση της πόλης, με ανθρώπους αξιόπιστους και ικανούς να την υλοποιήσουν», αυτοσυστήνεται η Παρέμβαση Πολιτών για μια «Αλλη Θεσσαλονίκη».
Τα ονόματα«Χρειάζεται μια ευρύτατη συναίνεση των Θεσσαλονικέων στη διαπίστωση ότι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη μελλοντική πορεία της πόλης είναι οι ίδιοι-εμείς οι ίδιοι. Η μιζέρια και η γκρίνια ότι για όλα φταίει το αθηνοκεντρικό κράτος –που όντως έχει μεγάλη ευθύνη– πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια ψύχραιμη αυτογνωσία και μια νέα αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε μόνοι μας να δώσουμε λύσεις και για το νέο μοντέλο ανάπτυξης και για την ποιότητα ζωής», τόνισε σε σχετική εκδήλωση ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, κ. Νίκος Ευθυμιάδης.Και ενώ όλη αυτή η κινητικότητα αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά δυναμικής, το ερώτημα είναι ποιος θα ηγηθεί της όλης προσπάθειας και πώς θα αντιμετωπιστεί από τα κόμματα.Τα ονόματα που παίζουν μέχρι στιγμής είναι πρωτίστως του κ. Γιάννη Μπουτάρη, του κ. Νίκου Ευθυμιάδη, ενώ ακούγονται και αυτά του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Αρη Καζάκου και του επιχειρηματία κ. Τάσου Τζήκα.Ολα όμως είναι υπό συζήτηση και πολλά θα εξαρτηθούν από τη στήριξη που ο «χώρος» προσδοκά από τα κόμματα, κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, αφού η Ν.Δ. φαίνεται να καταλήγει στον κ. Κώστα Γκιουλέκα και το ΚΚΕ θα πάει για μια ακόμη φορά μόνο του.Θα κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ κάποιον από τους βουλευτές του, ρισκάροντας τον αποκλεισμό από τον πρώτο γύρο ή θα στηρίξει μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα οπότε σε περίπτωση ήττας θα μπορεί να την διαχειριστεί ευκολότερα;Οπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, τα σημάδια ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στη Θεσσαλονίκη είναι ορατά.
 
 
«Παρουσία μου καλούσε ο Αρσένιος Ρουσόπουλο - Αγγέλου»
Κεντρική κυβερνητική επιλογή, που είχε αποφασιστεί στο Μαξίμου, χαρακτήρισε το σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών» απολογούμενη η πρώην διευθύντρια του υπ. Αγρ. Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη. Ως άμεσους υπευθύνους ονομάζει τους Μπασιάκο, Κοντό, Ρουσόπουλο και Αγγέλου. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι θεωρούσε τις εντολές δεσμευτικές γι' αυτήν.
 
Ενδιαφέρον Μαρινάκη για τον Ολυμπιακό…
O Βαγγέλης Μαρινάκης εξέφρασε το ενδιαφέρον και τη διάθεση να επενδύσει στον Ολυμμπιακό και να εμπλακεί στα διοικητικά της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ. Ο Έλληνας εφοπλιιστής σε δήλωση του αναφέρει πως περιμένει συγκεκριμένη πρόταση από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο κ. Μαρινάκης, γιός του παλαιού παράγοντα των «ερυθρόλευκων», Μιλτιάδη Μαρινάκη, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, με δηλώσεις που έκανε στην ιστοσελίδα «sport24.gr», επισήμανε ότι ο Ολυμπιακός είναι ιδέα και δεν χωράει σε παζαρέματα και σε αποτιμήσεις μετοχών. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί, ότι δύο διαφορετικές εταιρείες έχουν εκτιμήσει την ΠΑΕ με 70 εκατομμύρια ευρώ η πρώτη και 120 η δεύτερη, ενώ είναι σε αναμονή και τρίτη αποτίμηση.
 
«Καλλικράτης»: αλλαγές έδρας σε 25 δήμους
Αλλαγές εδρών και ονομασιών 25 δήμων σε 19 νομούς έκανε ο υπ. Εσωτερικών την τελευταία στιγμή με την έγκριση του «Καλλικράτη». Οι αλλαγές έχουν εξής:
 ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Ο Δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται σε Δήμο Νότιας Κυνουρίας και χαρακτηρίζεται ορεινός.
ΑΡΤΑΣ: Στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκης ορίζεται ιστορική έδρα οι Πηγές Τετραφυλίας.
ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Ο Δήμος Διστόμου-Αράχοβας μετονομάζεται σε Δήμο Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας και χαρακτηρίζεται ορεινός.
ΕΥΒΟΙΑΣ: Ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης μετονομάζεται σε Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννας.
ΗΛΕΙΑΣ: Ο Δήμος Ανδρίτσαινας μετονομάζεται σε Δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων. Ο Δήμος Ανδραβίδας μετονομάζεται σε Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Ο Δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε Δήμο Ιλιδος.
ΗΜΑΘΙΑΣ: Στο Δήμο Βέροιας ορίζεται ιστορική έδρα η Βεργίνα.
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Στο Δήμο Ηρακλείου ορίζεται ιστορική έδρα η Ν. Αλικαρνασσός. Στο Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων προστίθενται ως ιστορική έδρα οι Αρχάνες. Στο Δήμο Μίνωα-Πεδιάδας καταργείται ως δεύτερη ιστορική έδρα το Αρκαλοχώρι και παραμένει το Καστέλλι.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο Δήμο Λαγκαδά ορίζεται ιστορική έδρα ο Λαχανάς.
ΚΟΖΑΝΗΣ: Στο Δήμο Βοΐων η έδρα μεταφέρεται από τη Νέαπολη (μετατρέπεται σε ιστορική έδρα) στη Σιάτιστα. Ο Δήμος Σερβίων μετονομάζεται σε Δήμο Σερβίων-Βελβεντού.
ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Στο Δήμο Τήνου ορίζεται ιστορική έδρα ο Πάνορμος.
ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Στο Δήμο Σπάρτης ορίζεται ιστορική έδρα ο Μυστράς.
ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Ο Δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε Δήμο Αγ. Νικολάου
ΠΕΛΛΑΣ: Ο Δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε Δήμο Πέλλας.
ΠΙΕΡΙΑΣ: Ο Δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε Δήμο Πύδνας - Κολινδρού.
ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Στο Δήμο Πάργας ορίζεται ιστορική έδρα η Πάργα.
ΣΑΜΟΥ: Στο Δήμο Σάμου έδρα ορίζεται η Σάμος.
ΦΩΚΙΔΑΣ: Στο Δήμο Δωρίδας η έδρα μεταφέρεται από το Ευπάλιο (παραμένει ιστορική έδρα) στο Λιδορίκι (ήταν αρχικά ιστορική έδρα).
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Ο Δήμος Καλλικράτειας-Μουδανιών μετονομάζεται σε Δήμο Νέας Προποντίδας.
ΧΑΝΙΩΝ: Ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου χαρακτηρίζεται ορεινός.
 
 
Νέα προγράμματα ΟΑΕΔ
Πρόγραμμα επιμόρφωσης εργοδοτών ώστε να μην προβαίνουν σε αλόγιστες απολύσεις ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ ενώ τον Ιούνιο θα προκηρύξει δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη των υγιών επιχειρήσεων μέσω της κατάρτισης του προσωπικού σε διαρθρωτικές αλλαγές και για επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Τις παραπάνω εξαγγελίες έκανε ο Διοικητής του Οργανισμού κ. Ηλ. Κικίλιας σε ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ενώ στην ίδια εκδήλωση ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΔ κ. Μπουγιακλής και το στέλεχος κ. Αγγελική Σουσουρογιάννη παρουσίασαν τα εξής τρέχοντα προγράμματα του οργανισμού:
   - Το Ειδικό Τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων, χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους. Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλαδή περίπου 740 ευρώ).
  -Το Ειδικό Διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007- 2013. Το ποσοστό της επιχορήγησης φτάνει το 80% το πρώτο έτος.
 - Το Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 γυναικών, νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 22 - 64 ετών, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Η διμερής επιχορήγηση φθάνει τα τρία χρόνια, ενώ το ποσό καθορίζεται στα 24.000 ευρώ, 6.000 ευρώ προκαταβολή και το ίδιο ποσό στο τέλος κάθε έτους.
Η καινοτομία των νέων προγραμμάτων συνίσταται στο ότι στην επιχείρηση δεν μπαίνουν χρήματα από τον ΟΑΕΔ -όπως γινόταν στα σχετικά προγράμματα επιδότησης εισφορών μέχρι σήμερα- αλλά πιστώνονται στο όνομα της επιχείρησης στο ΙΚΑ. Και για τα τρία προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο www.oaed.gr και για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ από 9/4/2010. Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα ακολουθήσει το πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.
 
Διαψεύδει διορισμό συγγενών της η Θ.Τζάκρη
Διαψεύδει η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αποκαλύψεις", σύμφωνα με το οποίο φέρεται να μεσολάβησε για την πρόσληψη στο Μουσείο Πέλλας συμπολιτών και συγγενών της.
Σημειώνει, ότι για τη διενέργεια του διαγωνισμού ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, δηλώνει ότι θα στραφεί δικαστικά κατά της εφημερίδας και κάνει λόγο για άδικη, αστήρικτη και αήθη επίθεση σε βάρος της.
Υποστηρίζει, δε, ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε αποκλειστικά για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού, από τις υπηρεσίες του οποίου ζητά να διερευνηθούν όλες οι διαδικασίες του, ενώ επίσης ζητά και την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Αναφορικά με το δημοσίευμα του φύλλου της 22ης/05/2010 της εφημερίδας «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ» και προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποφυγή κάθε είδους παρανόησης, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1551/07.04.2010 προκήρυξη του ΥΠΠΟΤ, ανακοινώθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο η πρόσληψη ως εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού μεταξύ άλλων στην ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για χρονικό διάστημα έως 1.320 ωρών για τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Πέλλας 9 φυλάκων εργοταξίου ημέρας κατηγορίας ΔΕ, 7 φυλάκων εργοταξίου νύχτας κατηγορίας ΔΕ και 1 καθαριστή κατηγορίας ΥΕ, καθώς επίσης και η πρόσληψη ως εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού για χρονικό διάστημα ως 990 ωρών 11 φυλάκων εργοταξίου ημέρας κατηγορίας ΔΕ, 2 φυλάκων εργοταξίου νύχτας κατηγορίας ΔΕ και 1 καθαριστή κατηγορίας ΥΕ.
Η δημοσιευθείσα προκήρυξη του ΥΠΠΟΤ διευκρίνιζε ρητά ότι για την πλήρωση των προκηρυχθεισών θέσεων εργασίας θα εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα κριτήρια και η αντίστοιχη μοριοδότηση του αρ. 21 παρ.11 Ν. 2190/2004, ήτοι του ΑΣΕΠ και ότι ειδικότερα οι υποψήφιοι θα καταταγούν σε πίνακα κατά κλάδο ή ειδικότητα με τη σειρά του βαθμού εντοπιότητας, ενώ η σειρά κατάταξης μεταξύ όσων συγκέντρωναν τα ίδια προσόντα θα γινόταν με βάση την βαθμολογία που συγκεντρώνουν στα βαθμολογούμενα κριτήρια (χρόνος ανεργίας, αριθμός τέκνων πολύτεκνης οικογένειας, αριθμός ανηλίκων τέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες, βαθμός τίτλου σπουδών, εμπειρία).
Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι η επίμαχη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ αφορά στην προκήρυξη ενός απολύτως διαφανούς διαγωνισμού για την πρόσληψη εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού, που διενεργείται αποκλειστικά με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ και με αυστηρή μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων, χωρίς την ανάμιξη κανενός άλλου Υπουργείου πλην του ΥΠΠΟ (πολλώ μάλλον χωρίς την ανάμιξη του Υπουργείου Εσωτερικών, ή εμού της ιδίας).
Κατηγορούμαι σήμερα επειδή στον πίνακα επιτυχόντων του συγκεκριμένου διαγωνισμού αναγράφονται συμπολίτες μου, δύο εκ των οποίων τυχαίνει να είναι συνεπώνυμοί μου, είτε λόγω συγγένειας, είτε λόγω απλής συνωνυμίας και καταγγέλλεται ότι η τυχόν επιτυχία στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αυτών των ανθρώπων, οφείλεται σε δική μου παρέμβαση, ενώ αποκρύβεται τεχνηέντως το γεγονός ότι οι πίνακες επιτυχόντων καταρτίστηκαν με βάση τα προσόντα που είχαν τα άτομα αυτά και την μοριοδότησή τους σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Άλλωστε οι πίνακες επιτυχόντων υπόκεινται σε ενστάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο.
Είναι προφανές ότι τα άτομα που αναγράφηκαν στους πίνακες επιτυχόντων, είτε είναι συγγενείς μου, είτε τυχαίνει απλά να έχουν κοινό επώνυμο με μένα, έχουν κάθε δικαίωμα να μετέχουν σε διαγωνισμούς προσπαθώντας να πετύχουν την πρόσληψή τους σε κάποια θέση και έχουν κάθε δικαίωμα να πετυχαίνουν σε κάποιο διαγωνισμό, εφόσον πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.
Παρά τις ανωτέρω διευκρινίσεις όμως και επειδή είναι ανάγκη για όλους μας να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, παρακαλώ προσωπικά και δημοσίως το ΥΠΠΟΤ να προβεί στην εν γένει διερεύνηση του διαγωνισμού, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα διαγωνισμό που οργανώθηκε και εποπτεύεται αποκλειστικά από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει και την ευθύνη για την συνολική νόμιμη και διαφανή διεξαγωγή του.
Μάλιστα μετά από αίτημα δικό μου και εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση, την υπόθεση θα διερευνήσει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Όσον αφορά την σε βάρος μου παρούσα καταγγελία, περί δήθεν παρέμβασής μου στο διορισμό συγγενών και συγχωριανών μου σε θέσεις του Δημοσίου, επειδή αποτελεί άδικη, αστήρικτη και αήθη επίθεση σε βάρος μου και επειδή είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο για μένα να καλούμαι μετά από δήθεν «καταγγελία» και δήθεν «αποκάλυψη», να αποδεικνύω το ήθος, την αξιοπρέπεια και την πολιτική μου συνείδηση, έχω δώσει ήδη εντολή στους δικηγόρους μου ν’ ασκήσουν τα ένδικα βοηθήματα που μου παρέχει ο νόμος και να προβούν άμεσα στην υποβολή μηνύσεως και αγωγής αποζημίωσης, για την δια του τύπου συκοφαντική μου δυσφήμηση και τούτο όχι γιατί επιθυμώ να είμαι στο απυρόβλητο και γιατί δεν δέχομαι την κριτική, αλλά γιατί θεωρώ ότι η κριτική πρέπει να στηρίζεται σε έρευνα και να έχει στον πυρήνα της την αλήθεια».
 
Γιατρός εξέταζε (;) 339 ασθενείς ημερησίως
Μόλις 84 δευτερόλεπτα. Τόσα χρειαζόταν κατά μέσο όρο ο Ταϊβανός ορθοπεδικός Γου Μινγκ-Φενγκ προκειμένου να «ξεπετάξει» μια διάγνωση.
Πιο γρήγορος κι από τη σκιά του, ο εν λόγω λειτουργός του Ιπποκράτη αποκαλύφθηκε πως δεχόταν στο ιατρείο του σε ιδιωτική κλινική της πόλης Καοσιούνγκ 339 ασθενείς ημερησίως, πλήθος το οποίο μεταφράζεται σε 61.366 ασθενείς τον χρόνο.
Οι ομολογουμένως εντυπωσιακές επιδόσεις του Γου κίνησαν την περιέργεια των αρχών οι οποίες πρώτα τον επέπληξαν και εν συνεχεία, του συνέστησαν να περνάει περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς του. Ο ίδιος ο ορθοπεδικός από τη μεριά του υπερασπίστηκε της αστραπιαία μέθοδό εξέτασης επικαλούμενος λόγους επαγγελματικής ευσυνειδησίας. «Εάν η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τον αριθμό των ασθενών μου, δεν έχω κανένα πρόβλημα, ούτε εγώ θέλω να δέχομαι τόσο πολλούς ασθενείς, απλώς σκέφτηκα ότι αφού είναι εκεί, θα ήταν άδικο να μην τους βλέπω», δήλωσε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό κανάλι CTI.Αυτό που μένει αδιευκρίνιστο είναι το κατά πόσο οι διαγνώσεις του Γου ήταν σωστές. Όπως και να έχει πάντως, πάλι καλά να λέμε που ο εν λόγω ιατρός είναι ορθοπεδικός και δεν κάνει εγχειρήσεις καρδιάς.
 
Απόφαση με μεγάλο αντίκτυπο
Ο Κόκκαλης έδινε κάποτε τη ζωή του για τον Ολυμπιακό. Ετσι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, όταν επέστρεψε από την Ανατολική Γερμανία με πτυχίο Φυσικής. Στο Βερολίνο βρέθηκε λόγω του πατέρα του Πέτρου, θρυλικού γιατρού του ΕΛΑΣ στο «βουνό». Μπατιράκι το 1963, βασικά τον συντηρούσε το φιλαράκι του, ο Σάββας Θεοδωρίδης, λεφτάς λόγω του φαρμακείου του πατέρα του στο Σύνταγμα. Τα χρόνια κύλησαν, έγινε ό,τι έγινε, έσωσε ο Κόκκαλης από ολική καταστροφή τον Ολυμπιακό το 1993. Και όχι μόνο αυτό. Τον κράτησε στην κορυφή για 13 χρόνια! Καθεστώς! Ολα όμως σ’ αυτή τη ζωή έχουν ημερομηνία λήξης. Ακόμη και τα... γιαούρτια. Μόνο όσοι κατανοούν αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, διατηρούν την υστεροφημία τους. Η τύχη του Ολυμπιακού είναι δεμένη με τον Κόκκαλη. Κυρίως με χαρτιά... Αρα, όποια απόφαση κι αν πάρει τώρα, θα έχει αντίκτυπο στον Ολυμπιακό, τουλάχιστον την προσεχή δεκαετία. Αν βάλει τον εγωισμό του πάνω από την ομάδα (αλλά και το συμφέρον του...), τότε ο Ολυμπιακός είναι τελειωμένος. Αλλά και ο ίδιος θα μείνει στην ιστορία σαν αυτόν που υποθήκευσε το μέλλον του Ολυμπιακού για μερικούς τίτλους και ένα νοικιασμένο γήπεδο. Αν θυμηθεί τον Κόκκαλη του 1963, τότε οι Ολυμπιακοί θα τον θυμούνται για πάντα, σαν τον ηγέτη των τίτλων και τον έργων. Διαλέγει και παίρνει... Πάντως η χτεσινή του κίνηση, μάλλον στην πρώτη επιλογή παραπέμπει. Δυστυχώς
Κράτησε τον Ρονάλντο
Οι «ανακατατάξεις» στον Αρη δεν περίμεναν ούτε μια μέρα μετά το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας. Χθες οι «κίτρινοι» ανακοίνωσαν τη συμφωνία ανανέωσης συνεργασίας με τον Ρονάλντο Γκιάρο. Ο 36χρονος αμυντικός έδωσε τα χέρια με τους διοικούντες πριν φύγει για την πατρίδα του. Είδε δηλώσει προ λίγων ημερών ότι «θέλω να μείνω και να παίξω άλλον έναν χρόνο» και η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε άμεσα, μια που τόσο η διοίκηση όσο και ο Εκτορ Κούπερ εκτίμησαν την προσφορά του αλλά και την εμπειρία του. Προφανώς με την αποχώρηση του Νασούτι η προσωπικότητα του Γκιάρο στην άμυνα κρίθηκε απαραίτητη απ' τον Κούπερ, μια και θα ήταν πολύ δύσκολο να «χτίσει» απ' την αρχή την άμυνά του μη έχοντας και τους δύο κεντρικούς αμυντικούς. Οι Θεσσαλονικείς αναμένεται να συνεχίσουν τις ανακοινώσεις (Τσεσνάουσκις, Λαζαρίδης κ.ά.), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και «ηχηρές» αποχωρήσεις, αφού στόχος είναι να «πέσει» το μπάτζετ και να γίνει μια ομάδα πιο «μαχητική», πιο ελληνική, με μεγαλύτερη και πιο ευανάγνωστη την «υπογραφή» του Κούπερ. Οπως έχει αναφερθεί, χθες ο Αργεντίνος ενημέρωσε τους παίκτες ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη στις 20 Ιουνίου, οπότε και θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τη νέα χρονιά. Την ίδια μέρα και την επόμενη οι παίκτες θα περάσουν από τις απαραίτητες εργομετρικές και αιματολογικές εξετάσεις. Στις 22 Ιουνίου η αποστολή θα αναχωρήσει για την Αυστρία (τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το αθλητικό κέντρο) όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 5 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Αυστρία θα δώσει 4 φιλικά παιχνίδια, ενώ θα υπάρξει και ένα ακόμη φιλικό στο εξωτερικό στις 6 Ιουλίου πριν από την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη στις 7 Ιουλίου. Μέχρι και το πρώτο παιχνίδι για το Europa League θα υπάρξουν κι άλλοι φιλικοί αγώνες εντός, αλλά και εκτός συνόρων. Τα ονόματα των αντιπάλων θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες απ' την ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης.
 
"Καλλικράτης": Άλλοι πανηγυρίζουν και άλλοι διαμαρτύρονται
Με μπλόκα στους δρόμους και καταλήψεις συνοριακών σταθμών και δημαρχείων απαντούν πολίτες και φορείς δήμων που θίγονται από τον νέο χάρτη της Ελλάδας. Πανηγυρισμοί, καμπάνες και τυμπανοκρουσίες στη Σιάτιστα που κέρδισε την έδρα.
 
Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία oδό
Μέχρι τις 30 Μαΐου θα παραταθεί τελικά η διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα της Εγνατίας oδού από τον Α/Κ Αράχθου μέχρι τον Α/Κ Περιστερίου με κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Θεσσαλονίκη. Σε ανακοίνωσή της η Εγνατία Οδός ΑΕ επισημαίνει ότι παρατείνεται για δέκα ημέρες η διακοπή της κυκλοφορίας λόγω απρόβλεπτων γεγονότων σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των τεχνικών έργων εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την εθνική οδό.
 
Κλειστά τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα
Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του νομού Θεσσαλονίκης, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Παράλληλα κλειστοί θα είναι και οι φούρνοι και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν σήμερα ψωμί για τρεις ημέρες.Με βάση προγενέστερη απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης η γιορτή του Αγίου Πνεύματος ορίστηκε ως αργία. Σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του νομού Θεσσαλονίκης
 
Νοσοκομεία: Σε λίγο δε θα έχουν ούτε γάζες
«Ομηροι» των προμηθευτών των νοσοκομείων θα βρεθούν και πάλι χιλιάδες ασθενείς, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) «μπλοκάρει» τα ορθοπεδικά υλικά σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Τα μέλη του συλλόγου αποφάσισαν να κλείσουν την ερχόμενη εβδομάδα τις στρόφιγγες ανεφοδιασμού των νοσοκομείων με ορθοπεδικά υλικά, καταγγέλλοντας τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της κυβέρνησης για εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων.
 
Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης
Πήγαν για μαλλί... και βγήκαν κουρεμένοι, οι διαρρήκτες. Εισέβαλαν, στις 3.30 σήμερα Σάββατο 22 Μαΐου 2010, τα ξημερώματα, σε εργοστάσιο παραγωγής σφολιάτας, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, "σήκωσαν" το χρηματοκιβώτιο της εταιρείας κι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Μόνον που το χρηματοκιβώτιο... δεν περιείχε χρήματα, αλλά μόνο έγγραφα, όπως ενημέρωσε την αστυνομία ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου.
Ολυμπιακός-Μαρούσι:Στον τελικό οι "κόκκινοι"
Χωρίς να βρεί αντίσταση ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το εμπόδιο που λεγόταν "Μαρούσι" και περασε στον τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1.
Ενδεικτικό της διαφοράς των δύο ομάδων είναι το ότι το ημίχρονο τελείωσε με 19 πόντους διαφορά. Το Μαρούσι σε αυτό το παιχνίδι δεν έδειξε τίποτα από τις προηγούμενες αρετές του που ήταν σφιχτή άμυνα και οργανωμένες επιθέσεις. Το επηρέασαν άραγε τα πολλά οικονομικά προβλήματά του; Οι επόμενες μέρες θα δείξουν...
 
Ο Πατριάρχης Κύριλλος καλωσόρισε εκ μέρους ολόκληρου του ρωσικού λαού τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Την ευγνωμοσύνη του στο Θεό, γιατί τον αξίωσε να επισκεφθεί ξανά τη Μόσχα μετά από 17 χρόνια σε επίσημη ειρηνική επίσκεψη εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις πρώτες δηλώσεις σε ρωσικά και ελληνικά ΜΜΕ μετά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ο κκ Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι είχε βρεθεί ξανά στη Μόσχα το Δεκέμβριο του 2008 για να παρευρεθεί στην επικήδειο τελετή του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξίου, όμως εκείνη η επίσκεψη ήταν "μια μικρή παρένθεσις".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας "για την αδελφική του πρόσκληση, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να επισκεφθούμε για μια ακόμη φορά την αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας, να ανταποδώσω την περσινή επίσκεψη του Αγιοτάτου αδελφού στην Κωνσταντινούπολη" και ευχήθηκε η επίσκεψή του να συμβάλει "στην περαιτέρω ενίσχυση των αδελφικών μας σχέσεων για το καλό της όλης Ορθοδοξίας".
 
Ασύλληπτος ο οδηγός που παρέσυρε και εγκατέλειψε 34χρονο στα διόδια Αιγινίου
Ασύλληπτος παραμένει ο οδηγός ΙΧ που παράσυρε και τραυμάτισε, χθες βράδυ, 34χρονο που συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων του Κολινδρού Πιερίας, στα διόδια Αιγινίου, για τον «Καλλικράτη».
Ο οδηγός, ο οποίος ήταν στο ρεύμα προς Αθήνα, μετά την παράσυρση ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε.
Ο τραυματίας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Προανάκριση για το συμβάν διενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας.
 
Ινδία:Νέα αεροπορική τραγωδία(158 οι νεκροί, 8 οι επιζώντες)
 Τουλάχιστον 8 άτομα επέζησαν από την συντριβή του Boeing 737 της Air India, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία, σύμφωνα με την οποία στο αεροσκάφος επέβαιναν 160 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος.
Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV είχε μεταδώσει εικόνες τριών επιζώντων: ενός άνδρα, μίας γυναίκας και ενός παιδιού.
Το αεροσκάφος τύπου Boeing 737 της Air India, προερχόμενο από το Ντουμπάι, συνετρίβη τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά την προσγείωσή του στη Μανγκαλόρ της Νότιας Ινδίας
 
5η έκθεση οικολογικών, βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων την Κυριακή στην Θεσσαλονίκη
Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο εκδότης της εφημερίδας «Οικολογία και Περιβάλλον» Σάββας Παντελιάδης σας προσκαλούν στην 5η Έκθεση Οικολογικών, Βιολογικών και Παραδοσιακών Προϊόντων την Κυριακή 23 Μαΐου 2010, στις 18.00 μ.μ. στους κήπους της Νομαρχίας (Βασ. Όλγας 198). Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα παραδοσιακά χορευτικά σχήματα: Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι» (παραδοσιακούς χορούς Πόντου και Θράκης), Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πυλαίας (παραδοσιακοί χοροί Μακεδονίας), Ποντιακός Σύλλογος Φιλύρου (παραδοσιακοί χοροί Πόντου) και Κερκυραϊκή Ένωση Θεσσαλονίκης «Άγιος Σπυρίδων» (παραδοσιακοί χοροί Κέρκυρας).
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18.00 έως τις 22.00 και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν προϊόντα βιολογικών καλλιεργειών.
 
Παραμένουν στον ΟΓΑ αλιεργάτες και εργαζόμενοι σε ιχθυοκαλλιέργειες
Καμιά μεταβολή στο ασφαλιστικό καθεστώς των αλιεργατών και των εργαζομένων – εργατών στις ιχθυοκαλλιέργειες δεν επιφέρει το νέο νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι παραμένουν ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Το ισχύον καθεστώς ισχύει από το 2004, ώστε να μην αναγκάζονται να καταβάλλουν μεγάλες εισφορές, ωστόσο πριν δυο χρόνια, τέθηκε θέμα αποχώρησης των αλιεργατών και των εργαζομένων - εργατών από τον ΟΓΑ.Με το νέο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στον τρόπο ασφάλισής τους.                           
 
Μετά το σεξουαλικό σκάνδαλο με το Ντενίζ Μπαϊκάλ, νέος αρχηγός στο «Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα» της Τουρκίας
Τις προηγούμενες ημέρες έκανε το γύρο του κόσμου ένα βίντεο που έδειχνε τον τότε ηγέτη του «Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος» της Τουρκίας και τη μόνη ουσιαστικά αντιπολίτευση στον Ερντογάν Ντενίζ Μπαϊκάλ σε προσωπικές ερωτικές του στιγμές σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Η κάμερα ήταν τοποθετημένη μέσα στη ντουλάπα – κατά πάσα πιθανότητα – του δωματιού, αλλά ήταν αρκετή για να καταστρέψει την πολιτική καριέρα του Μπαϊκάλ. Σήμερα εξελέγει ο νέος ηγέτης του κόμματος, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο ίδιος, πρώην υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έχει να αντιμετωπίσει πολλές φωνές διαμαρτυρίας για την εκλογή του. Η φυσιογνωμία του, του έχει αποφέρει το παρατσούκλο «Γκάντι», ενώ έντονες ήταν οι φήμες για την υποτιθέμενη κουρδική καταγωγή του.
 
Κυρία Τζάκρη, αν και λανθασμένη η αναφορά σας στο Νόμο, ευχαριστούμε που μας ανοίγετε τα μάτια…
Η Θ.Τζάκρη στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ως απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αποκαλύψεις» που την εμπλέκει με σειρά διορισμών στο αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας, αναφέρει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με όσα προβλέπονται «στο άρ. 21 παρ.11 ν.2190/2004″. Με τη μόνη διαφορά ότι τέτοιος νόμος, που να ρυθμίζει ζητήματα διορισμών μέσω ΑΣΕΠ δεν υπάρχει. Υπάρχει ο 2190/1994. Ας πούμε ότι η κ.Τζάκρη έκανε ένα ανθρώπινο λάθος. Θα πρέπει όμως να την ευχαριστήσουμε γιατί μας άνοιξε τα μάτια για τον τρόπο με τον οποίο έχει φτιαχτεί πλέον το σύστημα, το σύστημα που ήταν ήδη σάπιο και υποτίθεται ότι θα διορθωνόταν, για να εξυπηρετεί και πάλι τα … συμφέροντα. Ενδεικτικό όλων, η δυνατότητα που δίνει σε όποιον δημόσιο φορέα συντάσσει προκήρυξη να μην βάλει ως αιτούμενο από τους υποψήφιους προσόν την προϋπηρεσία, αλλά αντίθετα είναι υποχρεωτικό απαιτούμενο η ανεργία. Τη συλλογιστική που έγινε κάτι τέτοιο μπορεί ο καθένας να την αντιληφθεί. Δείτε τη συγκεκριμένη παράγραφο του άρθρου με όλες τις τόσες βολικές εξαιρέσεις:
«11. Οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο ή ειδικότητα με
κριτήριο την εντοπιότητα, ως ακολούθως:Α. Αν ο φορέας που προσλαμβάνει είναι δήμος ή κοινότητα ή δημοτική ή
κοινοτική επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο ή ίδρυμα που ανήκει στο δήμο ή
την κοινότητα, προτάσσονται οι υποψήφιοι που είναι δημότες του δήμου ή
της κοινότητας και ακολουθούν οι υποψήφιοι που είναι δημότες των
υπόλοιπων δήμων ή κοινοτήτων του νομού.Αν ο φορέας από τους ανωτέρω που προσλαμβάνει εδρεύει σε νησί, πλην
της Κρήτης, μετά τους υποψηφίους που είναι δημότες του δήμου ή της
κοινότητας ακολουθούν οι υποψήφιοι που είναι δημότες των άλλων δήμων ή
κοινοτήτων του νησιού και έπονται οι υποψήφιοι που είναι δημότες των
υπόλοιπων δήμων ή κοινοτήτων του νομού.Αν ο φορέας που προσλαμβάνει είναι υπηρεσία του Δημοσίου ή νομικού
προσώπου (πλην δήμων ή κοινοτήτων), «προτάσσονται οι υποψήφιοι που είναι
δημότες δήμου ή κοινότητας του νομού στον οποίο εδρεύει η υπηρεσία που
προσλαμβάνει».*** Η εντός » » φράση του τρίτου εδαφίου της περ.Α`αντικαταστάθηκε ως άνω
με την παρ.4 άρθρ.12 Ν.3146/2003,Αν ο φορέας που προσλαμβάνει είναι υπηρεσία του Δη μοσίου ή νομικού
προσώπου (πλην δήμων ή κοινοτήτων) και εδρεύει σε νησί, προτάσσονται οι
υποψήφιοι που είναι δημότες των δήμων ή κοινοτήτων του νησιού και ακολουθούν οι υπoψήφιoι που είναι δημότες των άλλων δήμων και κοινοτήτων νομού στον οποίο ανήκει το νησίΗ σειρά κατάταξης των υποψηφίων που έχουντο κριτήριο της εντοπιότητας
καθορίζεται μεταξύ τους με τα ακόλουθα κριτήρια:1. Χρόνος ανεργίας«Χρόνος ανεργίας. Διακόσιες (200) μονάδες για τέσσερις μήνες ανεργίας και
εβδομήντα πέντε (75) μονάδες ανά μήνα ανεργίας άνω των τεσσάρων μηνών, με ανώτατο όριο τους δώδεκα μήνες».*** Το πρώτο εδάφιο της υποπερ.1 αντικαταστάθηκε ως άνω
με το άρθρο 9 παρ.2 Ν.3812/2009,ΦΕΚ Α 234/28.12.2009.Άνεργος για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου θεωρείται ο υποψήφιος που έχει τέσσερις (4) τουλά χιστον μήνες ανεργίας. Για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου θεωρείται επίσης χρόνος ανεργίας και ο χρόνος παρακολούθησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ. από υποψηφίους οι οποίοι ήταν άνεργοι τουλάχιστον επί τετράμηνο κατά το χρόνο ένταξής τους στο πρόγραμμα.2. Αριθμός τέκνων πολύτεκνης οικογένειαςα) Πενήντα (50) μονάδες για κάθε τέκνο πολύτεκνου υποψηφίου,β) πενήντα (50) μονάδες για κάθε μέλος προκειμένου για υποψηφίους που
έχουν την ιδιότητα τέκνου πολύτε κνης οικογένειας.Τις ανωτέρω μονάδες δύναται να λάβει μόνο ένα μέλος της ίδιας οικογένειας κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος στον ίδιο φορέα.3. Αριθμός ανήλικων τέκνωνΤριάντα (30) μονάδες για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και πενήντα
(50) μονάδες για το τρίτο τέκνο.«4. Μονογονεΐκές οικογένειες.α) Πενήντα (50) μονάδες για κάθε τέκνο, προκειμένου για υποψήφιο που έχει
την ιδιότητα γονέα μονογονείκής οικογένειας) Πενήντα (50) μονάδες για κάθε μέλος προκειμένου για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας.Τις ανωτέρω μονάδες δύναται να λάβει μόνο ένα μέλος της ίδιας οικογένειας
κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος στον ίδιο φορέα.»*** Η άνω νέα υποπερ.4 προστέθηκε με το άρθρο 9 παρ.3 Ν.3812/2009,ΦΕΚ Α
234/28.12.2009.5 «Βαθμός βασικού τίτλου σπουδών, μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Οι
μονάδες του βασικού τίτλου σπουδών με δύο δεκαδικά ψηφία των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό σαράντα (40) και εκείνες του βαθμού του τίτλου της κατηγορίας ΔΕ με τον αριθμό είκοσι (20). Ως τίτλος σπουδών νοείται ο εκάστοτε απαιτούμενος από την ανακοίνωση.»*** Η υποπερ.4 αναριθμήθηκε σε υποπερ.5 και αντικαταστάθηκε ως άνω
με το άρθρο 9 παρ.4 Ν.3812/2009,ΦΕΚ Α 234/28.12.2009.(5. Ηλικία Για υποψηφίους ηλικίας έως τριάντα (30) ετών τρεις (3) μονάδες ανά έτος με αφετηρία υπολογισμού το κατά πε ρίπτωση κατώτερο όριο ηλικίας,
όπως αυτό καθορίζεται με την οικεία ανακοίνωση.
Για υποψηφίους άνω των τριάντα (30) ετών δύο (2) μονάδες ανά έτος.
Ο υπολογισμός της ηλικίας γίνεται με βάση το έτος γέννησης).*** Η υποπερ.5 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 9 παρ.5 Ν.3812/2009,ΦΕΚ Α
234/28.12.2009.6. Εμπειρία«Εμπειρία. Επτά (7) μονάδες ανά μήνα εμπειρίας και για συνολική εμπειρία
μέχρι εξήντα μήνες.»*** Το πρώτο εδάφιο της υποπερ.6 αντικαταστάθηκε ως άνω
με το άρθρο 9 παρ.6 Ν.3812/2009,ΦΕΚ Α 234/28.12.2009.( Οι μονάδες της εμπειρίας προσμετρώνται μόνο στην περίπτωση κατά την
οποία αυτή ορίζεται ως προσόν από την οικεία ανακοίνωση απασχόλησης).
*** Το δεύτερο εδάφιο της υποπερ.6 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 9 παρ.7
Ν.3812/2009,ΦΕΚ Α 234/28.12.2009.Ως εμπειρία νοείται η απασχόληση με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου
στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα ή ά σκηση επαγγέλματος σε καθήκοντα ή
έργα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του τίτλου σπουδών ή με το
αντικεί μενο της προς πλήρωση θέσης, μετά την απόκτηση του βασικού
τίτλου σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος μετέχει στη διαγωνιστική
διαδικασία και κατά τις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, μετά τη λήψη της άδειας.Επί ισοβαθμίας υποψηφίων στη συνολική βαθμολογία προηγείται αυτός που
έχει τις περισσότερες μονάδες στο πρώτο κριτήριο και, αν αυτές συμπίπτουν, αυτός που έχει τις περισσότερες μονάδες στο δεύτερο κριτήριο και ού τω καθεξής.Υποψήφιος που είναι ταυτόχρονα πολύτεκνος και τέκνο πολύτεκνης
οικογένειας δικαιούται να κάνει χρήση της προσφορότερης βαθμολογικά εκ
των δύο ιδιοτήτων, α ποκλειομένης της αθροιστικής βαθμολόγησης.Β. Αν δεν καλυφθεί ο αριθμός των προσλαμβανομένων από υποψηφίους της
περίπτωσης Α΄, προσλαμβάνονται υποψήφιοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι
άλλων νομών. Η μεταξύ τους σειρά καθορίζεται με τα κριτήρια της περίπτωσης Α΄.*** Η παρ.11 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.1 άρθρ.9 Ν.3051/2002, ΦΕΚ Α 220/20.9.2002 και αρχίζει να ισχύει (3) μήνες μετά τη δημοσίευση του Ν.3051 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.«Οι πίνακες κατάταξης των υποψηφίων της παρούσας παραγράφου αναρτώνται στο κατάστημα της οικείας υπηρεσίας. Για την ανάρτηση συντάσσεται πρακτικό που υπογράφεται από δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας.Κατά των πινάκων κατάταξης οι υποψήφιοι δικαιούνται να ασκήσουν ένσταση
ενώπιον του Α.Σ.Ε.Π. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών, που
αρχίζει από την επομένη της ανάρτησής τους.»*** Τα τελευταία εδάφια της παρ.11 προστέθηκαν με την παρ.4 άρθρ.12 Ν.3146/2003,ΦΕΚ Α`125/23.5.2003.«Γ. Ειδικά για τα Λιγνιτωρυχεία και τους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΗΣ και ΥΗΣ)
και τους αυτόνομου ς και τοπικούς Σταθμούς Παραγωγής των νησιών (ΑΣΠ και
ΤΣΠ) της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ ΑΕ), προτάσσονται οι
υποψήφιοι, με βάση το κριτήριο της εντοπιότητας, ως εξής:α. Δημότες των τοπικών διαμερισμάτων από τα οποία απαλλοτριώθηκαν ή
αγοράσθηκαν εκτάσεις για τις εγκαταστάσεις και τις ανάγκες ανάπτυξης των
Λιγνιτωρυχείων, των ΑΗΣ, των ΥΗΣ, των ΑΣΠ και ΤΣΠ. Μεταξύ αυτών προτάσσονται οι δημότες των τοπικών διαμερισμάτων που βρίσκονται υπό μετεγκατάσταση στην περιοχή των οποίων διανοίγεται κατασκευάζεται νέο Ορυχείο ή Σταθμός Παραγωγής.β. Δημότες των πλησιέστερων στις εγκαταστάσεις των Λιγνιτωρυχείων και
Σταθμών Παραγωγής δήμων.γ. Δημότες των υπόλοιπων δήμων του νομού.δ. Οι δημότες των δήμων όλων των νομών της χώρας.»***Το εδάφιο Γ` προστέθηκε με το άρθρο 29 παρ.1 του Ν. 3229/2004 (ΦΕΚ Α 38)
 
Φρίκη στη Γερμανία – Σκυλιά σκότωσαν 3χρονο κοριτσάκι
Τέσσερα σκυλιά δάγκωσαν και τραυμάτισαν θανάσιμα ένα 3χρονο κοριτσάκι σε πόλη της δυτικής Γερμανίας. Η άτυχη 3χρονη είχε πάει στο σπίτι συγγενούς της, η οποία ήταν και ιδιοκτήτρια των σκυλιών. Για άγνωστο λόγο στη μικρή επιτέθηκαν τα τέσσερα σκυλιά μπουλ τεριέ του σπιτιού, ενώ η 70χρονη προγιαγιά της που βρισκόταν μαζί της τραυματίστηκε σοβαρότατα στην προσπάθεια της να απομακρύνει τα σκυλιά.
 
Τζάκρη η … επόμενη;
Στη δίνη του επόμενου θέματος που θα απασχολήσει την Κυβέρνηση φαίνεται ότι βρίσκεται η Θεοδώρα Τζάκρη, υφυπουργός Εσωτερικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αποκαλύψεις» η υφυπουργός φέρεται να έχει επιτύχει το διορισμό συγγενών της στο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας, ιδιαίτερη πατρίδα της και εκλογική της περιφέρεια. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη υφυπουργός βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής. Η πρώτη της δήλωση με την κυβερνητική της ιδιότητα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς αναιρούσε την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη και ξανάνοιγε την όλη συζήτηση. Αμέσως μετά και απευθυνόμενη σε απασχολούμενους σε προγράμματα Stage είχε πεί το «όλοι ξέρουμε πώς διορισθήκατε». Στη συνέχεια σε πρόσφατη σχετικά επιστολή της ζητούσε τον επαναπατρισμό των αποκαλούμενων «Σλαβομακεδόνων» από την ΠΓΔΜ για να δώσει στη συνέχεια διευκρινίσεις και για αυτό το θέμα. Η ίδια νωρίτερα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Αναφορικά με το δημοσίευμα του φύλλου της 22ης.05.2010 της εφημερίδας «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ» και προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποφυγή κάθε είδους παρανόησης, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:……Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1551/07.04.2010 προκήρυξη του ΥΠΠΟΤ ανακοινώθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο η πρόσληψη ως εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού μεταξύ άλλων στην ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για χρονικό διάστημα έως 1320 ωρών για τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Πέλλας 9 φυλάκων εργοταξίου ημέρας κατηγορίας ΔΕ, 7 φυλάκων εργοταξίου νύχτας κατηγορίας ΔΕ και 1 καθαριστή κατηγορίας ΥΕ, καθώς επίσης και η πρόσληψη ως εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού για χρονικό διάστημα ως 990 ωρών 11 φυλάκων εργοταξίου ημέρας κατηγορίας ΔΕ, 2 φυλάκων εργοταξίου νύχτας κατηγορίας ΔΕ και 1 καθαριστή κατηγορίας ΥΕ.Η δημοσιευθείσα προκήρυξη του ΥΠΠΟΤ διευκρίνιζε ρητά ότι για την πλήρωση των προκηρυχθεισών θέσεων εργασίας θα εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα κριτήρια και η αντίστοιχη μοριοδότηση του αρ. 21 παρ.11 Ν. 2190/2004, ήτοι του ΑΣΕΠ και ότι ειδικότερα οι υποψήφιοι θα καταταγούν σε πίνακα κατά κλάδο ή ειδικότητα με τη σειρά του βαθμού εντοπιότητας, ενώ η σειρά κατάταξης μεταξύ όσων συγκέντρωναν τα ίδια προσόντα θα γινόταν με βάση την βαθμολογία που συγκεντρώνουν στα βαθμολογούμενα κριτήρια (χρόνος ανεργίας, αριθμός τέκνων πολύτεκνης οικογένειας, αριθμός ανηλίκων τέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες, βαθμός τίτλου σπουδών, εμπειρία).Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι η επίμαχη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ αφορά στην προκήρυξη ενός απολύτως διαφανούς διαγωνισμού για την πρόσληψη εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού, που διενεργείται αποκλειστικά με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ και με αυστηρή μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων, χωρίς την ανάμιξη κανενός άλλου Υπουργείου πλην του ΥΠΠΟ (πολλώ μάλλον χωρίς την ανάμιξη του Υπουργείου Εσωτερικών, ή εμού της ιδίας).Κατηγορούμαι σήμερα επειδή στον πίνακα επιτυχόντων του συγκεκριμένου διαγωνισμού αναγράφονται συμπολίτες μου, δύο εκ των οποίων τυχαίνει να είναι συνεπώνυμοί μου, είτε λόγω συγγένειας, είτε λόγω απλής συνωνυμίας και καταγγέλλεται ότι η τυχόν επιτυχία στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αυτών των ανθρώπων, οφείλεται σε δική μου παρέμβαση, ενώ αποκρύβεται τεχνηέντως το γεγονός ότι οι πίνακες επιτυχόντων καταρτίστηκαν με βάση τα προσόντα που είχαν τα άτομα αυτά και την μοριοδότησή τους σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Άλλωστε οι πίνακες επιτυχόντων υπόκεινται σε ενστάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο.Είναι προφανές ότι τα άτομα που αναγράφηκαν στους πίνακες επιτυχόντων, είτε είναι συγγενείς μου, είτε τυχαίνει απλά να έχουν κοινό επώνυμο με μένα, έχουν κάθε δικαίωμα να μετέχουν σε διαγωνισμούς προσπαθώντας να πετύχουν την πρόσληψή τους σε κάποια θέση και έχουν κάθε δικαίωμα να πετυχαίνουν σε κάποιο διαγωνισμό, εφόσον πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.Παρά τις ανωτέρω διευκρινίσεις όμως και επειδή είναι ανάγκη για όλους μας να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, παρακαλώ προσωπικά και δημοσίως το ΥΠΠΟ να προβεί στην εν γένει διερεύνηση του διαγωνισμού, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα διαγωνισμό που οργανώθηκε και εποπτεύεται αποκλειστικά από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει και την ευθύνη για την συνολική νόμιμη και διαφανή διεξαγωγή του.Μάλιστα μετά από αίτημα δικό μου και εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση, την υπόθεση θα διερευνήσει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.Όσον αφορά την σε βάρος μου παρούσα καταγγελία περί δήθεν παρέμβασής μου στον διορισμό συγγενών και συγχωριανών μου σε θέσεις του Δημοσίου, επειδή αποτελεί άδικη, αστήρικτη και αήθη επίθεση σε βάρος μου και επειδή είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο για μένα να καλούμαι μετά από δήθεν «καταγγελία» και δήθεν «αποκάλυψη», να αποδεικνύω το ήθος, την αξιοπρέπεια και την πολιτική μου συνείδηση, έχω δώσει ήδη εντολή στους δικηγόρους μου ν’ ασκήσουν τα ένδικα βοηθήματα που μου παρέχει ο νόμος και να προβούν άμεσα στην υποβολή μηνύσεως και αγωγής αποζημίωσης για την δια του τύπου συκοφαντική μου δυσφήμηση και τούτο όχι γιατί επιθυμώ να είμαι στο απυρόβλητο και γιατί δεν δέχομαι την κριτική, αλλά γιατί θεωρώ ότι η κριτική πρέπει να στηρίζεται σε έρευνα και να έχει στον πυρήνα της την αλήθεια.
Θεοδώρα Τζάκρη
Υφυπουργός Εσωτερικών»
 
Διάρρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής σφολιάτας στη Θεσσαλονίκη – Πήραν το χρηματοκιβώτιο
Διάρρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα σε εργοστάσιο παραγωγής σφολιάτας στη Θεσσαλονίκης. Οι δράστες αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο της εταιρείας, το οποίο όμως περιείχε μόνο έγγραφα και όχι χρήματα
 
Αλλαγές σε ασυμβίβαστο, αποκομιδή, μετατάξεις
ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΚΕ να μην ισχύει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για δήμους κάτω των 25.000 κατοίκων, μόνο, όμως, για την περίοδο 2011 - 2014 (δηλαδή, μόνο για τις εκλογές του Νοεμβρίου). Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό όριο που έθετε το νομοσχέδιο ήταν για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων (δηλαδή, για το σύνολο, σχεδόν, των νέων δήμων της χώρας), ενώ ΚΕΔΚΕ ζητούσε να καταργηθεί πλήρως η συγκεκριμένη διάταξη. Όπως εξήγησε ο υπουργός παρότι πιστεύει ακράδαντα ότι «είναι απαραίτητο οι δήμαρχοι να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης το υπουργείο προβληματίστηκε με τους μη αστικούς δήμους, καθώς εκεί δεν υπάρχει απεριόριστος πλούτος αυτοδιοικητικού δυναμικού που να μπορεί να πάρει στις πλάτες του την μεταρρύθμιση». Για το λόγο αυτό κατέληξε στην συγκεκριμένη μεταβατικού χαρακτήρα ρύθμιση. Πάντως ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε ότι το ασυμβίβαστο του δημάρχου δεν έχει καμία σχέση με αυτό του βουλευτή, γιατί ο δήμαρχος είναι εκτελεστική εξουσία (όπως, κατ’ αναλογία, ο υπουργός, που έχει ασυμβίβαστο) και όχι νομοθετική, όπως είναι ο βουλευτής ή, κατ’ αναλογία, ο δημοτικός σύμβουλος.
Επίσης, έγινε αποδεκτό ένα ακόμη αίτημα των δημάρχων για παράταση της προθεσμίας που αφορά την ανάθεση αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες μέχρι τις 31/12/2010. Για το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα πολλοί, κυρίως, μικρομεσαίοι δήμοι που, λόγω έλλειψης προσωπικού, έχουν αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιώτες, ωστόσο οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Υπάρχουν εκατοντάδες δήμοι σε όλη την χώρα που δεν εχουν οραγνωμένη υπηρεσία καθαριότητας. Τους είχε δοθεί μία διορία μέχρι 31.12.2009. Τώρα όμως με τις συνενώσεις είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Δεν πρόκειται να τους δοθεί καμία άλλη δυνατότητα μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2010», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Ραγκούσης, με βάση τις παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων - τους οποίους ακροάστηκε η Επιτροπή (Τζανακούλης - αντιπρόεδρος ΚΕΔΚΕ, Σπ. Παπασπύρου - ΑΔΕΔΥ, Θ. Μπαλασόπουλος - ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Πετράκος - ΠΟΣΥΠ, Χρ. Ντάης, Ιω. Σωτηρίου - ΟΚΕ) προχώρησε και σε άλλες αλλαγές που αφορούν: Την δυνατότητα μετάταξης των υπαλλήλων των υπό κατάργηση νομαρχιών όχι μόνο στους δήμους των πρωτευουσών των νομών όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο αλλά και στο αντίστοιχο δήμο όπου λειτουργούσε η αποκεντρωμένη νομαρχιακή υπηρεσία, Την δυνατότητα των δήμων μπορούν να πληρώνουν τα μισθώματα για την στέγαση των πυροσβεστικών κλιμακίων κλπ
Επιπλέον, στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών εξήρε το έργο της Επιτροπής κατά την τριήμερη επεξεργασία του «Καλλικράτη» και των βουλευτών των κομμάτων για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις τους, λέγοντας μάλιστα ότι αν παρουσιάσει και η Ολομέλεια αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά θα είναι πολύ καλή στιγμή του Κοινοβουλίου. «Το ερώτημα που μένει είναι γιατί μας αφήνετε να πάμε μόνοι μας;», κατέληξε, θέτοντας το ερώτημα ο κ. Ραγκούσης.
Παραπολιτικά:*** Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του για την περιφέρεια Πελοποννήσου ο Γιάννης Μανώλης, έστω και εάν παραπέμπει με «μετριοφροσύνη» σε απόφαση του κόμματος να κατεβάσει υποψήφιο που θα… νικήσει. ***Για την εξεταστική επιτροπή της υπόθεσης του Βατοπεδίου και τους σκοπούς που εξυπηρετεί «κοντραρίσθηκαν» στον Real Fm οι Σωκράτης Ξυνίδης και Κώστας Μαρκόπουλος. Ο γραμματέας Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ισχυρίσθηκε  ότι…  ασχέτως (!)  του αν υπάρχει ή όχι θέμα παραγραφής, ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συνέβη. *** Στο Jackson στο Κολωνάκι έτρωγαν χθες  δύο «σκληροί»  (αλλά και «δεξιοί»…)της Ντόρας, συζητώντας χαμηλόφωνα. Ο βουλευτής  Κώστας Κιλτίδης δηλαδή, που ως γνωστόν ζήτησε μυστική ψηφοφορία για την εκλογή γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ (παρότι υποψήφιος ήταν μόνο ο Κώστας Τασούλας) και ο Κώστας Πάσχος, πρώην διευθύνων σύμβουλος των ΗΣΑΠ και με προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό. Τι να έλεγαν άραγε; Πότε θα ανακοινώσει το κόμμα η Ντόρα και αν θα συμμετάσχουν σε αυτό; Ή  αν  θα πάνε στον ΛΑΟΣ, καθώς ο ένας βρίσκεται πολύ κοντά ιδεολογικά στο συγκεκριμένο κόμμα και ο δεύτερος έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Γ. Καρατζαφέρη; O Κ. Πάσχος  άλλωστε φέρεται να έχει ήδη αποσπάσει υπόσχεση στήριξής του ως υποψήφιου περιφερειάρχη στη Θεσσαλία από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.  Στη ΝΔ πάντως,  με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον, δεν φαίνεται να τους τραβάει το κλίμα… ***Το ότι ο Αντώνης Σαμαράς  συνηθίζει να πραγματοποιεί δείπνα με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ στην ταβέρνα του Καραβίτη στο Παγκράτι είναι γνωστό.  Όμως οι θαμώνες της ταβέρνας μάλλον αισθάνθηκαν έκπληξη όταν είδαν χθες το βράδυ τον πρόεδρο της ΝΔ να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συνομιλούσε σε καλό κλίμα. Δεν ήταν μόνοι τους πάντως, καθώς στο «τραπέζωμα» συμμετείχαν και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο-πρώτο τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστα Τασούλα «Στην περίπτωση που αποδεικνύεται από κάτι ότι μπορώ να είμαι και να κερδίσω μια περιφέρεια και χρειάζεται να βοηθήσω την παράταξή μου και την περιφέρειά μου, θα το κάνω» δήλωσε στον «Αθήνα 9,84»
 
Οι δημοσκοπήσεις…
Οι δημοσκοπήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να επηρεαστεί η κοινή γνώμη, κυρίως επειδή τα μέσα τις μεταχειρίζονται, όπως και το BBC κάνει, ως αμερόληπτο ορό της αλήθειας. Του PeterHitchens από τη «MailonSunday».Όσοι υπήρξαν αναγνώστες των εξαιρετικών πολιτικών θρίλερ του MichaelDobbs που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση με τον ασύγκριτο IanRichardson να παίζει τον κυνικό πολιτικό FrancisUrqhart θα γνωρίζουν ότι δεν είναι αρκετά τόσο απλό. Ο Dobbs βάζει έναν από τους χαρακτήρες να λέει «αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σχετικά με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι δεν είναι μηχανισμοί για την μέτρηση της κοινής γνώμης αλλά μηχανισμοί που την επηρεάζουν». {…}Η εικασία μου είναι ότι οι πολιτικοί επαγγελματίες χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις για να πλασάρουν ιδέες, να δημιουργήσουν διάσταση απόψεων από το τίποτα ή να κάνουν τις μικρές διακυμάνσεις να φαίνονται μεγαλύτερες αξιοποιώντας το λυπηρό ένστικτο της αγέλης που διακατέχει την ανθρωπότητα. Αλλά τι ξέρω εγώ;Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι δημοσκοπήσεις μπορούν να «εκβιάσουν» την απάντηση. Η πιο σημαντική εξουσία αυτών που δημιουργούν τις δημοσκοπήσεις είναι το γεγονός ότι αποφασίζουν ποιες θα είναι οι ερωτήσεις, πως θα είναι τοποθετημένες και σε ποιο σημείο του ερωτηματολογίου θα πρέπει να τεθεί μία ερώτηση. Τα ίδια κόλπα είναι χρήσιμα και σε ένα δημοψήφισμα και κατά κάποιον τρόπο μία δημοσκόπηση είναι ένα είδος δημοψηφίσματος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον κάποιος το επιθυμεί για να κατευθύνει τουλάχιστον την βρετανική κοινή γνώμη προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η ελίτ. ΄Ένας εξειδικευμένος δημοσκόπος θα μπορούσε να επινοήσει μία έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει τους ερωτηθέντες να απαντήσουν σε μεγάλο ποσοστό ότι οι Τόρις θα έπρεπε να αντικατασταθούν. Αυτή όμως δεν είναι μία απάντηση που απαιτείται σε μεγάλο βαθμό σήμερα, οπότε δεν τίθενται και οι αντίστοιχες ερωτήσεις. Υπάρχει επιπλέον το ζήτημα του πως παρουσιάζονται τα αποτελέσματα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από τις εκλογές της Βρετανίας που έδειχναν τους Τόρις να διώχνουν τον Brown κακήν κακώς από τη DowningStreet. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος θα ήθελε κάτι τέτοιο είναι αρκετοί. Κάποιοι θα ήθελαν να κρατήσουν ζωντανή την απελπιστικά βαρετή σαπουνόπερα του Westminster λόγω κυρίως του τεράστιου αριθμού πολιτικών δημοσιογράφων που ζουν έξω από αυτό, άλλοι επειδή αναζητούν μία γρήγορη μετάβαση από τον Blairnumberone (AnthonyBlair) στον Blairnumbertwo (DavidCameron), η οποία φυσικά σημαίνει μία εξίσου ταχεία διαγραφή του Γκόρντον Μπράουν από το προσκήνιο. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, είμαι λάτρης της YouGov και μου αρέσει ο PeterKellner που είναι από τις κινητήριες δυνάμεις της. Νομίζω ότι διοργανώνουν εξαιρετικές δημοσκοπήσεις. Θα μπορούσα να είχα πει ακριβώς το ίδιο πράγμα και για όλους τους άλλους. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι οι δημοσκόποι λαμβάνουν τα δεδομένα (συνήθως μετά από διαβούλευση με τους πελάτες των εταιρειών για τα θέματα) και στη συνέχεια τα παραδίδουν στον πελάτη. Δεν είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο που παρουσιάζονται τα αποτελέσματα. Παράδειγμα από δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στους «TheSundayTimes» το 2007. Στην πρώτη σελίδα μία μπλε μπάρα τοποθετεί τους Συντηρητικούς στο 45%, μία κόκκινη τους εργατικούς στο 32% και μία κίτρινη τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στο 14%. Αυτά τα στοιχεία είναι απλά και αληθινά. Υπάρχουν όμως άλλα που μένουν στο περιθώριο. Εντός υπάρχει μία πολύ πληρέστερη εκδοχή. Στη σελίδα 12, μία σελίδα στα αριστερά που τραβάει τα βλέμματα πολύ λιγότερο απ’ ότι μία σελίδα στα δεξιά βρίσκεται η πρώτη αναφορά στα υπόλοιπα κόμματα. Η απάντηση «δεν γνωρίζω» δεν περιλαμβάνεται στις ερωτήσεις που αφορούν τα πολιτικά κόμματα ενώ αναφέρονται σε ερωτήσεις όπως «ανησυχείτε για την οικονομική ύφεση;», «Πιστεύεται ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν ή θα αυξηθούν;», «Θα ξοδέψετε περισσότερα ή λιγότερα τα φετινά Χριστούγεννα;». Στις ερωτήσεις αυτές η απάντηση «δεν γνωρίζω» συγκεντρώνει 5%,8% ή 10%. Αν μία ερώτηση λάβει πολιτικό περιεχόμενο οι αριθμοί αυτοί εκτινάσσονται. Ένα 13% απάντησε ότι δεν είναι σίγουροι αν ο Γκόρντον Μπράουν είναι περισσότερο ή λιγότερο ικανός από τον Άντονυ Μπλερ. Παράξενο πάντως που αυτού του είδους οι μετρήσεις δεν αναφέρουν το ποσοστό όσων απάντησαν «δεν γνωρίζω» στην ερώτηση τι «θα ψηφίσετε;». Και το ποσοστό αυτό δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο αφού άγγιζε το 16%. {…}
 
  
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις