Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Τ. Μαντέλης: Πήρα προεκλογική «χορηγία» 200.000 μάρκα !
1220 αναγνώστες
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010
20:56

 

Προεκλογική... χορηγία ύψους 200.000 γερμανικών μάρκων από τη γερμανική εταιρία Siemens παραδέχτηκε ότι εισέπραξε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης, καταθέτοντας αργά το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή, ενώ παράλληλα μίλησε «για απόπειρα ξεπλύματος μίζας ύψους 10 εκατ. μάρκων στην πλάτη του», φωτογραφίζοντας κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ της περιόδου των κυβερνήσεων Σημίτη.Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών επιβεβαίωσε ότι τα 200.000 μάρκα στον τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό A. ROKOS που είχε ανοίξει ο φίλος και κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, ήταν χορηγία της Siemens για την προεκλογική του εκστρατεία.Πριν από την κατάθεση του κ. Μαντέλη είχε προηγηθεί η κατάθεση στην Εξεταστική του Γιώργου Τσουγκράνη, ο οποίος ουσιαστικά παραδέχτηκε ευθεία εμπλοκή του πρώην υπουργού Μεταφορών. Συγκεκριμένα, παραδέχθηκε ότι ο Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που μπήκαν στο λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.Βάσει της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης, που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία με τη Siemens για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό.Η πρώτη κατάθεση στο λογαριασμό -σύμφωνα με τη δικογραφία- από πρώην στέλεχος της Siemens και διαχειριστή των «μαύρων» ταμείων έγινε στις 2 Νοεμβρίου 1998 και ήταν 200.000 γερμανικά μάρκα.Ο Τάσος Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό η κόρη του. Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.
 
 
ΤΕΙ-Θ: Στη διάθεση της ΔΕΘ ο χώρος στη Σίνδο, για μετεγκατάσταση
 
Στη διάθεση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θέτει ο πρόεδρος του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης, έκταση 450 έως 600 στρεμμάτων προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί η ΔΕΘ.«Η έκταση αυτή είναι στη διάθεση της ΔΕΘ προκειμένου να μετακινηθεί ακόμη και αύριο. Το ΤΕΙ δεν είναι "ανάχωμα" στις προσπάθειες μετεγκατάστασης. Υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες εκτάσεις στην περιοχή, η διάθεση των οποίων μπορεί να συζητηθεί στη συνέχεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Εχεδώρου Σπύρο Σταματάκη, ο οποίος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ΤΕΙ για το θέμα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει διαθέσει ήδη το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τις διαδικασίες της μετεγκατάστασης, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η αναπροσαρμογή της μελέτης που προέβλεπε τη φιλοξενία της διεθνούς έκθεσης EXPO 2008 στην περιοχή.Παράλληλα, δήμος και ΤΕΙ συνεργάζονται σε θέματα εξυπηρέτησης των φοιτητών του Τεχνολογικού Ιδρύματος. Ήδη, έχει αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που διαμένουν στη Σίνδο, ενώ έχει δρομολογηθεί από το δήμο λεωφορείο που συνδέει την περιοχή και τη Θεσσαλονίκη με τα ΤΕΙ, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι σπουδαστές.
 
 
Αναζητώντας τα χαμένα παιδιά
Ενα βρέφος μόλις 11 μηνών απήχθη από την αγκαλιά της μητέρας του και ακόμη δεν έχει βρεθεί, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι το παιδί δε βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα. Το «μαρτύριο» της γονικής αρπαγής βίωσε πρόσφατα και ένα κοριτσάκι στην ηλικία των 6 ετών, το οποίο «πλήρωσε» το χωρισμό των γονιών του και ξαφνικά βρέθηκε στη μέση.Δεκάδες αγγελούδια έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια θύματα αρπαγής από αυτούς που εμπιστεύονται περισσότερο, τους γονείς ή τα συγγενικά τους πρόσωπα, γεγονός που προκαλεί μακροχρόνιες συνέπειες στον ψυχισμό των παιδιών.«Πολλοί πιστεύουν ότι, όταν ένα παιδί είναι μαζί με κάποιον που εμπιστεύεται, δε βρίσκεται σε κίνδυνο και κατά συνέπεια δε θα πρέπει να θεωρείται εξαφανισμένο. Δυστυχώς, όμως, αυτή η πεποίθηση είναι τελείως εσφαλμένη», δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.Οι γονικές αρπαγές αυξάνονται και στην Ελλάδα. Από το Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι και τον Απρίλιο του 2010, στο «Χαμόγελο του Παιδιού» καταγγέλθηκαν 54 περιπτώσεις γονικής αρπαγής, φαινόμενο που προκαλεί στα μικρά θύματα έντονα σωματικά και ψυχικά τραύματα.Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, τα παιδιά - θύματα γονικής αρπαγής απομακρύνονται βίαια από το οικογενειακό περιβάλλον και αποξενώνονται από το φιλικό περίγυρο.
Στοιχεία - σοκΤην ίδια ώρα, σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τις εξαφανίσεις των παιδιών που αφορούν τόσο θύματα αρπαγής όσο και φυγές παιδιών. Από τον Ιανουάριο του 2005 μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα (20 Μαΐου του 2010) εξαφανίστηκαν συνολικά 1.916 παιδιά. Από αυτά, τα 1.820 εντοπίστηκαν και επέστρεψαν σώα και αβλαβή στο σπίτι τους, ενώ τα 96 ακόμη αναζητούνται (από τα οποία τα 36 έχουν ενηλικιωθεί).Αναλυτικότερα, το 2009 εξαφανίστηκαν 399 παιδιά (293 κορίτσια και 106 αγόρια), εκ των οποίων τα 26 δεν έχουν ακόμη βρεθεί, ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του 2010 εξαφανίστηκαν 130 παιδιά (98 κορίτσια και 32 αγόρια), εκ των οποίων τα 23 ακόμη αναζητούνται.Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τα 1.116 παιδιά εξαφανίστηκαν από την περιοχή της Αττικής, ενώ τα 800 χάθηκαν από περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Επίσης, τα στοιχεία έδειξαν ότι τα περισσότερα παιδιά εξαφανίζονται σε ηλικία 14-16 ετών και το μεγαλύτερο ποσοστό εγκαταλείπει το σπίτι του για περίπου ένα μήνα.Σημειώνεται πως, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, τα μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Αυστραλία, Καναδάς, Βραζιλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ρουμανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία) απελευθέρωσαν χτες στον ουρανό μπαλόνια με φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι κάποιος, κάπου θα τα αναγνωρίσει!
 
Ξηλώνουν εφοριακούς
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
«Το μαχαίρι στο κόκαλο» βάζει το υπουργείο Οικονομικών και προχωράει σε ξήλωμα εφοριακών που έχουν μεγάλες αδήλωτες περιουσίες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει κυκλώματα διαφθοράς και χρηματισμού στις εφορίες. Παράλληλα καλεί τους φορολογούμενους να «καρφώνουν» σε τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό εφοριακούς που εκβιάζουν ή πλουτίζουν παράνομα. Από την πρώτη κιόλας επιχείρηση «καθαρά χέρια» προέκυψαν εντυπωσιακά ευρήματα.
 
Θεσσαλονίκη:Σε ιδιώτες η διαχείριση των σκουπιδιών;
Πρόταση να δώσει σε ιδιώτες τη λειτουργία των σημαντικότερων έργων διαχείρισης των σκουπιδιών του νομού Θεσσαλονίκης αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου.Αιτία είναι η απόφαση του ΑΣΕΠ να μην εγκρίνει καμιά ανανέωση συμβάσεων στο Σύνδεσμο. Οι 185 συμβασιούχοι είναι αυτοί που λειτουργούν το σύνολο των συγκεκριμένων έργων και από 1 Σεπτεμβρίου 2010 λήγουν οι συμβάσεις τους!«Αλλη λύση δεν έχουμε. Αν επιμείνει το ΑΣΕΠ να μην εγκρίνει τις συμβάσεις, κανένα από τα έργα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι συμβασιούχοι του Συνδέσμου είναι εξειδικευμένο προσωπικό. Το πρόβλημα μάλιστα θα επιδεινωθεί με την ολοκλήρωση του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Ευκαρπία, όπου θα πρέπει να απασχοληθούν 65 άτομα. Το ΑΣΕΠ χωρίς καμιά λογική επιμένει στη μη έγκριση ανανέωσης των συμβάσεων. Ας αποφασίσουν λοιπόν πώς θέλουν να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, οι μονάδες βιοαερίου (Ταγαράδες, Μαυροράχη), τα τρία περιβαλλοντικά πάρκα (Δερβένι, Θέρμη, Ταγαράδες) και το πρόγραμμα ανακύκλωσης», δήλωσε ο κ. Ζουρνάς.Στο Σύνδεσμο εργάζονται 115 μόνιμοι και 185 συμβασιούχοι. Οι συμβάσεις των τελευταίων λήγουν την 31η Αυγούστου. Ο Σύνδεσμος κατέθεσε το αίτημά του για την έγκριση περισσότερων των 200 συμβάσεων, ώστε ακόμη και με περικοπή του 30% να έχει επαρκές προσωπικό για τη λειτουργία των έργων. Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και το επιπλέον προσωπικό για τη λειτουργία του κανείς δεν ξέρει πώς θα βρεθεί.Το ΑΣΕΠ, ενώ ενέκρινε συμβάσεις σε όλους τους συνδέσμους της χώρας, δεν ενέκρινε καμιά θέση του ΣΟΤΑΝΘ. Ο κ. Ζουρνάς επισήμανε πως οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Σε περίπτωση που δε γίνει κάτι, από την 1η Σεπτεμβρίου παύει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και θα μετατραπεί σε χωματερή, ενώ και όλα τα άλλα έργα διαχείρισης τινάζονται στον αέρα. Μετά θα αρχίσουν τα πρόστιμα και η ΕΕ θα ζητήσει πίσω τα χρήματα για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα», δήλωσε ο κ. Ζουρνάς.
 
Παπανδρέου: Αλλαγή που φέρνει ελπίδα ο «Καλλικράτης»
Με την παρουσία του χτες το βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έριξε το ειδικό του βάρος στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Καλλικράτης» για τη νέα διοικητική αρχιτεκτονική, προκειμένου να αναχαιτίσει τις αντιδράσεις που προκαλούνται ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός του.Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις σε όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης και ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο με τη ΝΔ, η οποία κάνει λόγο για κομματική κοπτοραπτική με σαφείς εκλογικές επιδιώξεις. Στη σημερινή συνεδρίαση, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, αναμένεται να παραστεί ο πρόεδρος του κόμματος Α. Σαμαράς και να τραβήξει τις διαχωριστικές γραμμές.Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης (φωτογραφία), που δέχεται πιέσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δημάρχους όπως και αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος, έχει αποφασίσει να μην υποχωρήσει ούτε βήμα, επιμένοντας να μην κάνει εκπτώσεις στο χωροταξικό και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που προωθεί. Στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, την πρώτη από μια αλυσίδα συνεδριάσεων που θα ολοκληρωθούν αύριο, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι ο «Καλλικράτης» «είναι η αλλαγή που φέρνει ελπίδα», στην οποία αντιστέκονται όσοι υπερασπίζονται αναχρονιστικά και στενά συμφέροντα.Κατέταξε το σχέδιο νόμου στις «κορυφαίες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης», που ήταν άλλωστε, όπως θυμήθηκε, και προεκλογική δέσμευση αλλά και «συνολικό σχέδιο για τη βαθιά αλλαγή του κράτους, για ανατροπή μιας παρωχημένης αντίληψης στην άσκηση εξουσίας».Υποστήριξε δε ότι το σχέδιο υπηρετεί αναπτυξιακούς στόχους, τονίζοντας: «Κρατήσαμε τη χώρα όρθια, κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον. Το επόμενο βήμα είναι να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα με ιστορικές δομικές αλλαγές. Θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα για να αλλάξει ο μεγάλος ασθενής, που είναι το κράτος, το οποίο είναι η κύρια αιτία της κατάρρευσης». Ο «Καλλικράτης», είπε τελειώνοντας την ομιλία του, «δίνει μια ευκαιρία στη χώρα να αλλάξει» και επέκρινε τη ΝΔ ότι όντας και πάλι από μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια απούσα, «δίνει μια ακόμα ακατανόητη μάχη εναντίον της κοινής λογικής».
 
 
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν αλλαγές στον «Καλλικράτη»
Μια απόφαση που ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην τελική χωροταξία του «Καλλικράτη» έλαβαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Εν όψει της συζήτησης του σχεδίου νόμου που άρχισε χτες στην ολομέλεια της Βουλής, οι υπουργοί Χ. Καστανίδης και Ε. Βενιζέλος, ο υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης, οι βουλευτές Χρ. Αράπογλου και Θ. Ρομπόπουλος, παρουσία του γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Γεράκη, και του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Θεσσαλονίκης, Χρ. Παπαστεργίου, συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής κι αποφάσισαν να ζητήσουν την πιστή εφαρμογή των πληθυσμιακών κριτηρίων του «Καλλικράτη» στο πολεοδομικό συγκρότημα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Αθήνας.Απόντων του υφυπουργού Σπ. Βούγια και της βουλευτού Ε. Καϊλή, υιοθέτησαν τη θέση αλλά και την ίδια ακριβώς φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο δήμος Νεάπολης, στη διεκδίκηση του να παραμείνει αυτόνομος. Εγκυρες πηγές εκτιμούν ότι το αίτημα της Νεάπολης υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να ικανοποιηθεί κατά το ήμισυ, δηλαδή να «ξεκουμπώσει» μεν από το μεγάλο δήμο με τις Συκιές, τα Πεύκα και τον Αγιο Παύλο, αλλά σε κάθε περίπτωση να συνενωθεί με κάποιον από αυτούς ή με κάποιον άλλον. Στη δεύτερη περίπτωση δεν αποκλείεται η διάλυση του γειτονικού και επί χάρτου προς το παρόν δήμου Π. Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία). Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Νεάπολης, Ν. Λαδόπουλος, και ο επιφεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, Γ. Καρακουλάκης, επέμειναν χτες σε συνέντευξη Τύπου (φωτογραφία) στη διατήρηση των σημερινών ορίων του δήμου, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων της Νεάπολης στην πλατεία Ειρήνης. Ωστόσο ο κ. Καρακουλάκης επισήμανε ότι σε περίπτωση που δεν διατηρήσει η Νεάπολη τα σημερινά της όρια, θα ήταν προτιμότερο να ενωθεί με την Πολίχνη.
O B. ΠαπαγεωργόπουλοςΓια αδικία της Θεσσαλονίκης καθώς -όπως υποστήριξε- δεν τηρήθηκαν εδώ τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν για την Αττική, έκανε λόγο χτες ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και κάλεσε τους βουλευτές του νομού να σταθούν στο ύψος τους και να ανατρέψουν «έστω και την τελευταία στιγμή την αδικία κατά της Θεσσαλονίκης».
 
 
Νέες αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη»
Νέα ταλαιπωρία αναμένει σήμερα τους Θεσσαλονικείς, ελέω... «Καλλικράτη». Αυτήν τη φορά, διαμαρτύρονται οι δήμαρχοι Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου - Κορδελιού και Μενεμένης, που καλούν τους κατοίκους και τους εργαζομένους των δήμων τους σε ανοιχτή συγκέντρωση - διαμαρτυρία, στη διασταύρωση των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Δενδροποτάμου, απέναντι από το δημαρχείο Μενεμένης στις 11 το πρωί.Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των τεσσάρων δημάρχων, Δημήτρη Χατζηβρέττα, Λάζαρου Κυρίζογλου, Ευστάθιου Λαφαζανίδη και Γιώργου Ακτσελή, «προτείναμε, με σύμφωνες αποφάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων, της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης και της ΚΕΔΚΕ, τη συνένωση των δήμων Ελευθερίου - Κορδελιού και Μενεμένης και τη μη συνένωση των δήμων Ευόσμου και Αμπελοκήπων, που είναι ήδη μεγάλοι. Γιατί δεν το αποδέχεται;».
Στην ΠιερίαΣτο μεταξύ, η έδρα του νέου δήμου Πύδνας, στην Πιερία, διχάζει, καθώς στο οριστικό σχέδιο του «Καλλικράτη», ως έδρα του δήμου ορίζεται το Αιγίνιο, ενώ ο Κολινδρός ορίζεται ιστορική έδρα. Κι αυτό παρά το ότι στο αρχικό σχέδιο έδρα του νέου δήμου είχε οριστεί ο Κολινδρός.
Στην ΚοζάνηΤην αντίθεσή τους στην αλλαγή στο σχέδιο «Καλλικράτης», σύμφωνα με την οποία ως έδρα του νέου δήμου Βοΐου ορίζεται τελικά η Σιάτιστα αντί για τη Νεάπολη που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, εξέφρασαν χτες κάτοικοι του δήμου Νεάπολης, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Ο δήμαρχος Νεάπολης, Νίκος Αλμπάνης, βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ στη Νεάπολη όλα τα καταστήματα παρέμειναν χτες κλειστά.
 
 
Συνάντηση Μεντβέντεφ - Βαρθολομαίου
Εγκάρδια συνάντηση είχαν χτες στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Ρώσος πρόεδρος, υποδεχόμενος τον κ. Βαρθολομαίο, μίλησε με θερμά λόγια για την Ορθοδοξία και τη νέα βάση στην οποία διαμορφώνονται οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας στη χώρα του, γεγονός το οποίο παρατήρησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την παραμονή του στη Μόσχα. Σε θερμό κλίμα είχε πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Κρεμλίνο. Λεπτομέρειες για αυτήν τη συνάντηση δεν έγιναν γνωστές παρά μόνον ότι συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τα μηνύματα για την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών και τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο Εκκλησίες κυριάρχησαν στις κοινές εμφανίσεις των κ.κ. Βαρθολομαίου και Κυρίλλου. Προγραμματίστηκαν και επίσημες συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Εκκλησιών, όπου δεν αναμένονται «ειδήσεις» γύρω από τα ζητήματα που αποτελούν τα «αγκάθια» στις σχέσεις Μόσχας - Κωνσταντινούπολης. Η δεκαήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Εκκλησία της Ρωσίας ολοκληρώνεται την Κυριακή με συλλείτουργο των δύο προκαθημένων στην Αγία Πετρούπολη.
 
Αγριεύει ο εμφύλιος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός
Η χθεσινή πολεμική αντιπαράθεση των κκ. Ι. Βαρδινογιάννη και Α. Βγενόπουλου είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ρήξη και ακολούθως στο τέλος του πολυμετοχικού εγχειρήματος στο Τριφύλλι
Σε μια κλωστή κρέμεται η ενότητα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά τις χθεσινές δημόσιες τοποθετήσεις του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη και του δεύτερου τη τάξει μετόχου κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, εν όψει και του ΔΣ της ερχόμενης Παρασκευής για την εκλογή προέδρου μετά την παραίτηση του κ. ΝικόλαΠατέρα. Η ανταλλαγή επιστολών-ανακοινώσεων από τον Τζίγγερ και τον Μr ΜΙG (μεταξύ των οποίων λέγεται ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε προσέγγιση) ενισχύει την άποψη ότι η παρούσα σκληρή μετοχική-διοικητική διαμάχη είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ρήξη και ακολούθως στο τέλος του πολυμετοχικού εγχειρήματος που εφαρμόζεται στην πράσινη ΠΑΕ από τον Μάιο του 2008 και απέφερε το νταμπλ εφέτος.

Η αντιπαράθεση των κκ. Βαρδινογιάννη και Βγενόπουλου άρχισε από νωρίς το πρωί, όταν ο πρώτος με αφορμή (όπως ανέφεραν από το περιβάλλον του) δημοσιεύματα, φημολογία και διαρροές κοινοποίησε στον Τύπο ανοιχτή επιστολή του προς τους μετόχους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο Τζίγγερ κάλεσε τους μετόχους να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους τον πρόεδρο που θα εκλεγεί από το ΔΣ της Παρασκευής, ενώ άσκησε κριτική ως προς τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένοι εξ αυτών, τονίζοντας ότι οι κινήσεις τους « πρέπει να πηγάζουν από την ανάγκη επίτευξης των στόχων της ομάδας και όχι την απόκτηση ερεισμάτων στην κοινή γνώμη » και συμπλήρωσε ότι « ο Παναθηναϊκός δεν είναι σαπουνόπερα ».

Ω ς προς τα οικονομικά της ΠΑΕ, ο κ. Βαρδινογιάννης έκανε λόγο για τις ανάγκες περί « στρατηγικής στα νέα οικονομικά δεδομένα που θα επιτρέψουν στον Παναθηναϊκό όχι μόνο να βγει αλώβητος αλλά και ισχυρότερος από την κρίση », ενώ απηύθυνε πρόσκληση σε όποιον επιθυμεί να καταθέσει ως την Παρασκευή επίσημη πρόταση για την αγορά του ποσοστού (54%) της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Σε διαφορετική περίπτωση ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ καλεί τους υπόλοιπους μετόχους να αναλάβουν τις ευθύνες των επιλογών τους δίχως « να θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα και το κύρος του Παναθηναϊκού ».

Σκληρή ήταν η απάντηση του κ. Βγενόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Βαρδινογιάννη ότι « θέλει να πάρει λεφτά στην τσέπη για να πουλήσει τον Παναθηναϊκό » ενώ άφησε αιχμές και « για απίθανο επικοινωνιακό παιχνίδι από τη δήθεν αύξηση κεφαλαίου 40-50 εκατ.ευρώ που θα κάλυπτε ο μεγαλομέτοχος και που κατέληξε στα 15 εκατ. ευρώ,μέχρι τις αποτιμήσεις που δείχνουν έναν Παναθηναϊκό superζημιογόνο και ταυτόχρονα να αποτιμάται πάνω από 100 εκατ.ευρώ». Επίσης ο Μr ΜΙG εξαπέλυσε βολές κατά του μεγαλομετόχου κάνοντας λόγο « για πισωγύρισμα με την απομάκρυνση του επιτυχημένου προέδρου, τη μείωση των συμβολαίων και τις πενιχρές μεταγραφές, προκειμένου να πάρει χρήματα από τα ΄΄κορόιδα΄΄ που έχουν ήδη βάλει 67 εκατ.ευρώ ». Ανέφερε πως είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λέγοντας όμως ότι « τα ΄΄κορόιδα” είναι έτοιμα να προσφέρουν χρήματα για την ομάδα για να γιγαντώσουν τον Παναθηναϊκό και όχι την ήδη γεμάτη τσέπη του κ. Βαρδινογιάννη ». Ο κ. Βγενόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από το πολυμετοχικό σχήμα, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική ως προς την προ διετίας διοίκηση Βαρδινογιάννη « με προέδρους της ΄΄εμπιστοσύνης΄΄ του, με προπονητές και τεχνικούς διευθυντές νεροκουβαλητές,με φιστίκια για μεταγραφές », ενώ αιχμές άφησε και για τους χειρισμούς του Τζίγγερ στο θέμα του γηπέδου στον Βοτανικό.

Ο (χαρτο)πόλεμος συνεχίστηκε καθώς το απόγευμα ακολούθησε απάντηση (τούτη τη φορά με πιο σκληρό περιεχόμενο) του κ. Βαρδινογιάννη προς τον κ. Βγενόπουλο, τον οποίο κατηγόρησε για « λίβελο γεμάτο ύβρεις, κραυγές και χαρακτηρισμούς», που «απέφυγε να τοποθετηθεί υπεύθυνα και επί της ουσίας ». Ο Τζίγγερ έκανε λόγο για ψευδομεσσίες, επικοινωνιακά τεχνάσματα και πυροτεχνήματα, ενώ τόνισε ότι «το 10% δεν μπορεί να διοικεί αγνοώντας τους υπόλοιπους μετόχους». Οσο για τα περί «κορόιδων» του Μr ΜΙG, ο Τζίγγερ επιστρέφει το μπαλάκι τονίζοντας «βέβαια ίσως να μην είμαστε οι καταλληλότεροι να κρίνουμε τα παραπάνω καθώς δεν έχουμε ως επάγγελμα το να μαζεύουμε χρήματα από “κορόιδα”».

Ο κ. Βαρδινογιάννης τόνισε ακόμη ότι η οικογένειά του « δεν επιθυμεί να πλουτίσει από τον Παναθηναϊκό » και συμπλήρωσε (για τον κ. Βγενόπουλο) ότι « παρά τους επικοινωνιακούς τακτικισμούς και τις υπόγειες μεθόδους, δεν μπορεί να μας εξωθήσει στην αποχώρηση ». Τονίζοντας ακόμη: «ΚύριεΒγενόπουλε, ο Παναθηναϊκός δεν χαρίζεται», ο Τζίγγερ δεσμεύθηκε ότι σε περίπτωση πώλησης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός το αντίτιμο που θα λάβει η οικογένεια Βαρδινογιάννη « θα διατεθεί για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και για τη στήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων », ενώ ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω πρόταση ισχύει μέχρι το ΔΣ της ερχόμενης Παρασκευής.

Ακολούθησε ανταπάντηση από την πλευρά Βγενόπουλου: « Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Τώρα που ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης κατάλαβε ότι δεν θα πάρει λεφτά, τα λεφτά που δεν θα πάρει θα τα διαθέσει υπέρ του Ερασιτέχνη και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων ».


 
Αντιπαράθεση Πετσάλνικου – Ραγκούση στη Βουλή για τον «Καλλικράτη»
Αφήνοντας τη θέση του προέδρου της Βουλής και κατεβαίνοντας στο βήμα του ομιλητή (!), ο Φίλιππος Πετσάλνικος άσκησε κριτική κατά του νομοσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, του γνωστού «Καλλικράτη». Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε νομοσχέδια που θα πρέπει ο βουλευτής να «ψηφίζει με την καρδιά του», αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα το ψηφίσει τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι βουλευτές από «αίσθημα» κομμαιτκού καθήκοντος. Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι κατά δεκάδες τον επισκέπτονται στο γραφείο του προκειμένου να του επιδώσουν επιστολές διαμαρτυρίας. Ξεχώρισε μάλιστα την επίσκεψη των εκπροσώπων του Δήμου Δοξάτου, οι οποίοι του επέστρεψαν το αριστείο που είχε δοθεί από το Κράτος πριν από περισσότερα από 40 χρόνια στο Δήμο τους. Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον υπουργό να ακούσει τα παράπονα, να μην επιβάλει τις απόψεις του και να ακούει πραγματικά. Από την πλευρά του ο Γ.Ραγκούσης, ο οποίος έδειχνε μάλλον ενημερωμένος για τα όσα θα έλεγε ο πρόεδρος της Βουλής, έδειξε μέχρι και φωτογραφίες (!!) από το νέο Δημαρχείο που έχει χτιστεί στο γειτονικό του Δοξάτου Καλαμπάκι, όπου και θα μεταφερθεί η έδρα του Δήμου, λέγοντας ότι δεν μπορεί στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα να αγνοηθούν οι υποδομές και να χτιστεί νέο κτήριο.
 
«Άρνηση του ΟΑΣΘ σε δωρεάν παραστάσεις του ΚΘΒΕ στα λεωφορεία»
Από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Ο Σόλων και ο Λουκάς, -οι ήρωες του Κώστα Μουρσελά από το «Εκείνος και…Εκείνος»- μπορεί να πέρασαν από τα καφέ και τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης, καθώς και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρία των Φυλακών Διαβατών δεν θα συναντήσουν όμως τους επιβάτες του ΟΑΣΘ καθώς ο Γενικός Διευθυντής κ. Ιωάννης Τσούφης αρνήθηκε την πρόταση που του έγινε από το ΚΘΒΕ για λόγους οι οποίοι δεν αιτιολογήθηκαν. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επιμένει ότι ο κοινωνικός ιστός χρειάζεται συνοχή και οι δωρεάν προσφορές των Φορέων Πολιτισμού πρέπει να βρίσκουν δίοδο προς τον πολίτη και θα επανέλθει με νέο αίτημα συνεργασίας των δύο φορέων προς όφελος του επιβατικού κοινού της πόλης.»
 
Ερώτηση Θ.Καράογλου για αποκλεισμό πομακικής εφημερίδας από ημερίδα του υπουργείου Τύπου
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ Θ.Καράογλου με αφορμή τον αποκλεισμό πομακικής εφημερίδας από ημερίδα του υπουργείου Τύπου. Η ερώτηση, αναλυτικά, έχει ως εξής: «Ημερίδα με θέμα «Ελληνική Επικράτεια – Στοχευμένες Δράσεις» διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών ο αρμόδιος για θέματα Τύπου Υπουργός Γ. Πεταλωτής προσκαλώντας εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στη λίστα των εντύπων που προσκλήθηκαν για να συμμετέχουν στην ημερίδα που διοργανώθηκε, συμπεριλήφθηκαν όλα τα έντυπα, τόσο των ελληνικών εκδόσεων όσο και των εντύπων της μουσουλμανικής μειονότητας που εκδίδονται και κυκλοφορούν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.Ωστόσο, η μοναδική εφημερίδα που δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα των εντύπων ήταν η εφημερίδα «Ζαγάλισα» των Ελλήνων πομάκων που εκδίδεται στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας «Ζαγάλισα» καταγγέλλεται σειρά πιέσεων και μεθοδεύσεων από την πλευρά της μουσουλμανικής μειονότητας προς το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αποκλειστεί και να απομονωθεί η μοναδική πομακική εφημερίδα που εκδίδεται και κυκλοφορεί στη χώρα μας από τη συγκεκριμένη ημερίδα. Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: - Για ποιους λόγους δεν συμπεριλήφθηκε η εφημερίδα «Ζαγάλισα» στη λίστα των εντύπων που προσκλήθηκαν στη συγκεκριμένη ημερίδα; Με βάση ποια κριτήρια προσκλήθηκαν οι εκδόσεις που συμμετείχαν στην ημερίδα, τα οποία δεν πληρούσε η πομακική εφημερίδα «Ζαγάλισα»; - Ποια είναι η επίσημη θέση του αρμόδιου επί θεμάτων Τύπου Υπουργού για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για άσκηση πιέσεων και αποκλεισμό της συμμετοχής της πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» στην εν λόγω ημερίδα;
 
Διαμαρτυρία μαθητών στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης
 «Εικονικό μάθημα» στο δρόμο για την πρώτη και δεύτερη διδακτική ώρα από τους μαθητές στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έτσι θέλουν να αναδείξουν τις τεράστιες ελλείψεις σε αίθουσες και εξοπλισμό.
 
Συνέντευξη
Κ. Μπατζελή: Συγκροτείται μονάδα εσωτερικού ελέγχου των κοινοτικών και εθνικών επιδοτήσεων
«Τις επόμενες μέρες και νομοθετικά πλέον συγκροτούμε μια ειδική μονάδα εσωτερικού ελέγχου που θα ελέγχει όλες τις κοινοτικές και εθνικές επιδοτήσεις και τα επενδυτικά σχέδια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή κατά την διάρκεια συνέντευξής της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 98.9», με αφορμή την αποκάλυψη των παράνομων επιδοτήσεων που δόθηκαν σε βαμβακοπαραγωγούς.
Η συνέντευξη δόθηκε την Πέμπτη, 13 Μαΐου, στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Γιώργο Δημητρομανωλάκη, και το πλήρες περιεχόμενό της έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπατζελή καλημέρα.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλή σας μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τι κάνετε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς τους πιάσατε; Τι ήταν αυτή η βόμβα που εξαπολύσατε χτες;
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εδώ και πάρα πολύ καιρό ελεγχόταν η καλλιεργητική δραστηριότητα ορισμένων παραγωγών. Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης γνωρίζουμε πλέον το πού καλλιεργείται το κάθε προϊόν και πού καλλιεργεί ο κάθε παραγωγός. Μπορούμε πλέον να διασταυρώνουμε τις πραγματικές εκτάσεις, τις καλλιεργηθείσες και τις καλλιεργούμενες.
Αποδείχθηκε ότι στη περιοχή της Υλίκης, μια βραχώδη περιοχή όπως όλοι γνωρίζουμε, παραγωγοί δήλωναν ότι καλλιεργούσαν βαμβάκι και έπαιρναν την ενίσχυση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πόσα λεφτά μιλάμε κα Μπατζελή;
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το ποσό δεν είναι μεγάλο, είναι γύρω στις 180.000 ευρώ, σε εισαγωγικά λέω δεν είναι μεγάλο...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπροστά στο άλλο πάρτι που γίνεται στο δημόσιο τομέα.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν έχει σημασία μόνο το ύψος της απάτης, δε χωρίζουμε τους απατεώνες σε μικροαπατεώνες και μεγαλοαπατεώνες. Πρέπει να εντοπίσουμε τις αθέμιτες και παράνομες πρακτικές. Ο φάκελος έχει πάει στον εισαγγελέα και εδώ θέλω να σας πω ότι μπορεί να δηλώνονται ότι είναι 30 παραγωγοί, όμως 2 από αυτούς είχαν ένα λογαριασμό με συνδικαιούχους γύρω στα 10 ονόματα. Σημαίνει ότι πολλοί απ' αυτούς μπορεί να μη γνώριζαν, να είχαν μπει τα ονόματά τους για να μπουν σε ένα λογαριασμό ή να δηλώνουν ότι έχουν μικρά αγροτεμάχια, αλλά ο μεγαλοδικαιούχος ήταν ένας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτό που έγινε...
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σιγά - σιγά θα ελέγξουμε πάρα πολλές γκρίζες ζώνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Είναι πολλές οι γκρίζες ζώνες;
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μετά από αυτή την υπόθεση που φέραμε στο φως και η οποία έχει πάρει το δρόμο προς τον εισαγγελέα, διότι εμείς πέρα των αχρεωστήτων καταβληθέντων τα οποία θα ζητήσουμε δεν έχουμε άλλο δικαίωμα, ο εισαγγελέας θα πει λοιπόν αν ήταν παράνομες ή όχι και μετά θα ακολουθήσουν οι ανάλογες κυρώσεις. Σας πληροφορώ ότι μας έχουν πάρει πάρα πολλά τηλέφωνα και μας λένε ότι ξέρουν παρόμοιες περιπτώσεις. Όταν σπάει ένα απόστημα και αρχίζει και μιλάει όλο το σύστημα, αυτό σιγά - σιγά μπορεί να ξεκαθαριστεί. Χωρίς να σημαίνει ότι όπου υπάρχει καταγγελία υπάρχει γεγονός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έχετε όμως το μηχανισμό να το ελέγξετε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και όχι μόνο αυτό. Λέτε θα ζητήσετε τα χρήματα πίσω. Και αν δεν τα έχει;
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Τι εννοείτε και αν δεν τα έχει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όχι τι εννοώ τι δεν τα έχει...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αγρίεψε η Κατερίνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα χρήματα αυτά τα πήρε το 2007, μπορεί να τα χάλασε, να αγόρασε αυτοκίνητο, να αγόρασε τρακτέρ.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Με τους συνδικαιούχους που πήραν τα χρήματα αυτά, με τους συνδικαιούχους θα αποφασίσουν πώς θα επιστρέψουν πίσω τα λεφτά στο κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ λέω ότι δεν τα έχει, λέω. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο να μην έχει λεφτά. Θα μπει φυλακή;
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είναι θέμα εισαγγελέα από εκεί και πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα, άρα μπορεί και να μπει φυλακή.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν το γνωρίζω, δεν είμαι εισαγγελέας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εσείς έχετε φτιάξει κάποιο σύστημα ράμπο μέσα στο Υπουργείο Αγροτικής...
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Τις επόμενες μέρες και νομοθετικά πλέον συγκροτούμε μια ειδική μονάδα εσωτερικού ελέγχου που θα ελέγχει όλες τις κοινοτικές και εθνικές επιδοτήσεις  και τα επενδυτικά σχέδια.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Για να το κάνετε αυτό σημαίνει ότι έχετε βρει ζουμί μεγάλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύκλωμα.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το θέμα δεν είναι αν βρήκαμε ζουμί ή όχι, είναι αν πρέπει σε ένα Υπουργείο παραγωγικό και οικονομικό να υπάρχει ένας εσωτερικός έλεγχος. Δε γίνεται Υπουργείο να μην έχει εσωτερικό έλεγχο. Από εκεί και πέρα όλα τα πράγματα θα μπουν στη σειρά. Πλέον γνωρίζουμε τα αγροτεμάχια, γνωρίζουμε ποιες επιδοτήσεις πρέπει να παίρνει ο κάθε παραγωγός και τέλος Ιουλίου, που θα ολοκληρωθεί και αυτή η ψηφιοποίηση θα μπορούμε κατά 80% ή 90%, δε θέλω να πω κατά 100%, να έχουμε μια σαφή εικόνα των κοινοτικών επιδοτήσεων. Ποιοι τις παίρνουν και αν πρέπει να τις πάρουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, τόση ώρα που σας ακούω και με την αυστηρότητα και την αποφασιστικότητα που δείχνετε...
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν είναι θέμα αυστηρότητας...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όχι, που δείχνετε και καλά κάνετε, το μέσο Έλληνα πολίτη τον ικανοποιεί...
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είναι θέμα καθήκοντος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε φοβάστε μήπως βγουν στο δρόμο, στην εθνική, εκεί στο κάστρο, τα τρακτέρ της Κοπαΐδας και κλείσουν το δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι' αυτό που κάνατε;
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θέλω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους, για περισσότερες επιδοτήσεις, για καλύτερο τρόπο διάθεσης του προϊόντος, δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με διάφορα παράσιτα που έχουν παρεισφρήσει στο αγροτικό επάγγελμα.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Από την Κορομηλιά της Μεσσηνίας μας ήρθε τώρα ένα SMS και λέει «καλά όλα αυτά που κάνει η Υπουργός, αλλά πρέπει να καταπολεμηθεί και η γραφειοκρατία στο Υπουργείο, δεν μπορείς να κάνεις αίτηση το 2007 για βιολογικά, δεν ξέρω γιατί κόπηκε το μήνυμα και εγκρίθηκε στα τέλη του 2009.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Για φωτοβολταϊκά εννοεί.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όχι, δεν υπήρχε δράση, εννοεί βιολογικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Βιολογικά μάλλον.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα σας πω ακριβώς. Γιατί γίνονται οι έλεγχοι; Θέλω να κατανοήσετε ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία οι έλεγχοι με τις πολιτικές που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Διότι όλες αυτές οι επιδοτήσεις ήταν κοινοτικές. Όταν δίνονται σε παράταιρους, σε μη δικαιούχους, σε εκείνους που δεν δικαιούνται να πάρουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις, τι σημαίνει; Ότι «στεγνώνουμε» τους αγρότες και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας που πρέπει να δώσει τις επιδοτήσεις σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και αποθαρρύνουμε και τους νέους αγρότες.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πάνω απ' όλα. Επίσης θέλω να σας πω το εξής: Για τα βιολογικά προϊόντα -τα οποία είναι η αιχμή του δόρατος της παραγωγικής διαδικασίας και της ποιότητας των προϊόντων για κάθε Υπουργείο και ιδιαίτερα για το δικό μας- οι επιδοτήσεις από την προηγούμενη Κυβέρνηση δόθηκαν μαζεμένες, όλες μαζί. Δέσμευσαν τα κοινοτικά κονδύλια, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ιεράρχηση, χωρίς κριτήρια. Εμείς καλούμαστε λοιπόν τώρα να καταβάλλουμε ενισχύσεις από τον εθνικό προϋπολογισμό σε περιοχές που έχουν ήδη προκαθοριστεί και όπου συχνά εφαρμόζονται προγράμματα απονιτροποίησης των εδαφών.
Φυσικά αυτό επιτρέπονταν από την τότε Υπουργική Απόφαση, που επέτρεπε εκεί που υπάρχει νιτροποίηση, νιτροποιημένα εδάφη, να έχουν και βιολογικά.
Πρέπει να ξαναφτιάξουμε το «παζλ» των επιδοτήσεων και να τις μοιράσουμε σωστά. Αυτός είναι ο σκοπός μας, ούτε να κάνουμε το φοροεισπράκτορα ούτε τίποτα άλλο. Αυτό που θέλουμε είναι μια δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται και παράγουν.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έχετε καμιά καλή είδηση να δώσετε για τις συντάξεις του ΟΓΑ;
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Για τις συντάξεις του ΟΓΑ πρώτον δεν μπήκαν μέσα στο σύστημα, στην καινούρια πρόταση περί...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Της περικοπής.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Του νέου ασφαλιστικού συστήματος...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλά, λογικό είναι, 300 ευρώ παίρνουν οι άνθρωποι.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εντάξει, εγώ πάντως σας είπα δεν μπήκε. Τώρα λογικό ή μη λογικό, το τι συμβαίνει αυτή την εποχή θα το δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σωστό, πολύ σωστό, τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο και λογικό.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Στον ΟΓΑ θα συνεχίσουν να παίρνουν τις συντάξεις τους κανονικά και μάλιστα το μοντέλο του ΟΓΑ θα χρησιμοποιηθεί και για τη μεταρρύθμιση όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να είστε καλά σας ευχαριστούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ευχαριστούμε πολύ, γεια σας.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Να είστε καλά, γεια σας, καλή σας μέρα.

 

 
 
Παραιτήθηκε ο διοικητής του ΟΓΑ
Την παραίτησή του υπέβαλε στον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο διοικητής του ΟΓΑ, Λευτέρης Ν. Παπαγεωργόπουλος. Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του κ. Παπαγεωργόπουλου:
 «Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,Παρακαλώ να δεχθείτε την Παραίτησή μου από το αξίωμα του Διοικητού του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.).Για την Εμπιστοσύνη σας και την Πολύ Καλή Συνεργασία Ευχαριστώ Θερμά.
Με Ιδιαίτερη ΕκτίμησηΛευτέρης Ν. ΠαπαγεωργόπουλοςΔιοικητής ΟΓΑ».
 
 

Παραπολιτικά: Το «θαύμα» του Γερουλάνου
***Σταυροκοπιούνται ακόμη στο  ΠΑΣΟΚ – αλλά και όχι  μόνο – με το «θαύμα» που  κατάφερε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Να διεξαχθεί δηλαδή  ολόκληρη έρευνα στο Δημόσιο για τη Θεοδώρα Τζάκρη,   μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όταν από την Παρασκευή το πρωί κυνήγαγες να βρεις δημόσιο υπάλληλο με το ντουφέκι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης.   Κι όμως: σε χρόνο-«αστραπή» κατάφεραν να βρουν άκρη στην Πέλλα οι «υπηρεσιακοί παράγοντες» και να ξεμπλέξουν το κουβάρι σε ημερομηνίες αργίας!     Σε «επιφοίτηση» θα  οφείλεται φαίνεται, στο πνεύμα του εορταστικού τριημέρου. Όσο για το γεγονός ότι  έρευνα υπηρεσιακών παραγόντων υπουργείου στρέφεται στο πόρισμά της με συγκεκριμένης εκφράσεις εναντίον προηγούμενης κυβέρνησης, για ένδειξη αντικειμενικότητας  θα πρόκειται… Μα καλά,  δεν έχουν καταλάβει ότι με τέτοιους χειρισμούς,  πως  και όλα τα δίκια του κόσμου να έχει η Τζάκρη,  άλλα συμπεραίνει ο απλός πολίτης από αυτή την πρεμούρα ;    
 
***Θα χάσουμε τον λογαριασμό με τις εξεταστικές έτσι όπως πάει το πράγμα. Μετά τις υποθέσεις του Χρηματιστηρίου, της Siemens, των δομημένων ομολόγων  του Βατοπαιδίου και  την «εκτός προγράμματος» εξεταστική που προέκυψε για την οικονομία,  ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε να συσταθεί κι άλλη Εξεταστική Επιτροπή,  για τις υποκλοπές! 

«Πριν το Βατοπαίδι και τη Siemens και όλα τα άλλα, προηγείται η ίδια η Δημοκρατία. Είναι μείζον θέμα αν σήμερα στην Ελλάδα μπορούν να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα του καθενός και έρχεται δεύτερο για μένα ποιος κλέβει και ποιος δεν κλέβει» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Mε την άποψη του κ. Κακλαμάνη συμφώνησε   ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.
Κατά τα άλλα, στην ίδια συνεδρίαση ο Απόστολος  Κακλαμάνης, εμφανίστηκε και πάλι επικριτικός για όλους και για όλα σχετικά με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, της  Βουλής και των εξεταστικών επιτροπών. 

*** Από εκεί που στο ΠΑΣΟΚ δεν την θέλανε την  Cosco ούτε για το λιμάνι του Πειραιά, κόντεψαν να της προτείνουν «ότι πετάει και ότι κολυμπάει» !  Οι πληροφορίες μας λένε ότι η κυβέρνηση πρότεινε στον χειμαρρώδη κάπτεν Γουέι Ζιαφού όχι μόνο να συμμετάσχει σε σχήμα διαχείρισης του ΟΣΕ, αλλά και  να επενδύσει   στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο κάπτεν φέρεται να απάντησε  ότι θα μεταφέρει τις προτάσεις στην Κίνα, αλλά πρόλαβε να το ρίξει στο «παζάρι». Πως; Δηλώνοντας με νόημα ότι την Cosco θα μπορούσε να την ενδιαφέρει το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου, αλλά υπό τον όρο να έχει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με την εταιρεία που κατασκεύασε και διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

 
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις