Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


|"Εκστρατεία» για την κατάργηση του κουπονιού..."
1228 αναγνώστες
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010
02:07

 

Από το χειμώνα, με κάτι που ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε από τότε, «τρέχει» η φήμη του κουπονιού για τους αγρεργάτες, είπε ο κ. Καραϊνδρος. Και αφού απέδειξε ότι πρόκειται για γελοιότητα που θα καταστρέψει το σύνολο της φετινής παραγωγής, αν επιβληθεί, αποκάλυψε ότι επιδιώκεται συνάντηση με τους υπουργούς την ερχόμενη εβδομάδα, με τη συνοδεία και των τεσσάρων βουλευτών, σε μια προσπάθεια να αποσοβηθεί η καταστροφή.
Στην παρατήρηση ότι κάποτε το ροδάκινο ήταν οικογενειακή υπόθεση, χωρίς τη χρεία ξένων εργατών, άρα εάν επιστρέφαμε σε εκείνο το «καθεστώς» δεν θα χρειάζονταν καν οι ξένοι εργάτες και το κουπόνι, το υπερβάλλον κόστος δηλαδή, η απάντηση του κ. Καραϊνδρου ήταν πως κάποτε ναι, σήμερα αυτό δεν γίνεται και είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε αναλόγως.
 
 
 
Ποσοστά που εκπλήσουν
Παρά τα επώδυνα περιοριστικά μέτρα και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται γι’ αυτά, σε ερώτηση του in.gr ¨αν πρέπει να υπάρξει στενότερη και αυστηρότερη επιτήρηση των εθνικών οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες”, οι απαντήσεις εκπλήσουν.
Μέχρι χθες το 76% απάντησε ναι και μάλλον ναι και μόλις το 23% απάντησε όχι και μάλλον όχι!
Μαζοχισμός; Πονάμε αλλά μας αρέσει? Ή η φυσική αντίδραση μιας κοινωνίας απογοητευμένης και απηυδισμένης από την ανεπάρκεια ή και την ωφελιμιστική καπατσωσύνη των εγχώριων πολιτικών, που προσδοκά -έστω επώδυνη - σωτηρία από τις Βρυξέλλες;
Προφανώς το δεύτερο. Η μέτρηση δεν είναι επιστημονική, αλλά ωστόσο απεικονίζει μία τάση...
 
 
 
Ένα γραφείο που... χαμογελά
 
Τη μέχρι σήμερα απρόσωπη εικόνα που είχαμε από χώρους εργασίας του δημόσιου τομέα, έρχεται ν’ ανατρέψει το γραφείο της Λαϊκής Επιμόρφωσης , το οποίο αλλάζει όψη 3-4 φορές το χρόνο, ανάλογα με τις εποχές και τις γιορτές.
Μην πάει το μυαλό σας σε κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, γιατί όλα γίνονται με ιδιωτική πρωτοβουλία και συγκεκριμένα δια... χειρός Λίτσας Αδάμου.
Γνωστή για τη διάθεση εξυπηρέτησης και για το μόνιμο χαμόγελό της η Λίτσα Αδάμου, υπάλληλος της Ν.Α., πιστεύει ότι στην καθημερινή πρακτική το περιβάλλον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεση, πολύ περισσότερο μάλιστα ο εργασιακός χώρος, όπου καταναλώνουμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας.
Ανάλογα λοιπόν με την εποχή, η δραστήρια Λίτσα στολίζει μόνη της το γραφείο που μοιράζεται μ’ άλλες συναδέλφισες, ξαφνιάζοντας ευχάριστα και το κοινό που ζητά να εξυπηρετηθεί στο συγκεκριμένο χώρο. Τις μέρες αυτές λοιπόν φρόντισε την ανοιξιάτικη διάθεση του χώρου με πεταλούδες στον τοίχο, με λουλούδια και το πράσινο της χλόης να κυριαρχεί. Σε ποιό γραφείο θα σας υποδεχθούν με μαργαρίτες και πασχαλίτσες δίπλα στα ποτήρια με το κονιάκ και κυρίως μ’ ένα πλατύ χαμόγελο;
Μπράβο στη Λίτσα, της ευχόμαστε να έχει πάντα διάθεση και θετική ενέργεια και να βρει μιμητές.
 
 
 
Έρευνα του Εισαγγελέα Εφετών για τις χρεώσεις του ΟΣΔΕ
Στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης απέστειλε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή τις καταγγελίες για αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις παραγωγών για την ενεργοποίηση των Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης 2010 (ΟΣΔΕ).
  Πιο συγκεκριμένα, οι καταγγελίες που περιήλθαν στη γνώση του Υπ.Α.Α.Τ και διασταυρώθηκαν από επιτόπιους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν τις πρακτικές των ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και Πιερίας που χρέωσαν αδικαιολόγητα υψηλά ποσά για την υποβοήθηση των αγροτών στη συμπλήρωση των αιτήσεων τους, κατά παράβαση της συμφωνίας που είχε συναφθεί μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΑΣ
Αναφορικά με το θέμα, η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή, δήλωσε:
“Θα γνωστοποιηθούν και άλλες υποθέσεις εφόσον αυτές εξεταστούν και από την διασταύρωση των στοιχείων. Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα αλλά και τη βάση για την εφαρμογή της στρατηγικής μας στο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να σπιλώνει την διαδικασία αυτή και πολύ πιο περισσότερο τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και του αγροτικού εισοδήματος.
Εκτός από τα τιμολόγια θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις και παραλείψεις των αρμόδιων Συνεταιριστικών οργάνων”.
Να σημειώσουμε ότι μετά την καταγγελία της κ. Μπατζελή, η Εισαγγελία Εφετών έχει δικαίωμα – ίσως και υποχρέωση – να ερευνήσει αν υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις χρεώσεων αγροτών και σ’ άλλους νομούς της Μακεδονίας, γιατί υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι τέτοιες πρακτικές στο θέμα αυτό ακολουθήθηκαν και από άλλες Ε.Α.Σ.
 
 

Επόμενη συζήτηση το εκλογικό σύστημα
Μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση πρόκειται να καλέσει σε συζήτηση τα κόμματα για το θέμα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών εντός του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε σήμερα στον "Καλλικράτη" και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο), αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού. Επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης - που ψηφίστηκε και στο νομοσχέδιο - για ένα σύστημα δύο γύρων για τη διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.

 
 
 
Γιορτή ρυζιού και ρεκόρ για το ρυζόγαλο
Το ρυζόγαλο θα έχει την τιμητική του στο φετινό, 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Σερραϊκής Γαστρονομίας – Γιορτής Ρυζιού, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Σερρών σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΤΕΔΚ του Νομού.
Η Γιορτή ρυζιού θα γίνει από τις 4-6 Ιουνίου και σκοπεύει να καταρρίψει ένα ακόμα ρεκόρ γκίνες για τις Σέρρες και για το ρυζόγαλο, φτιαγμένο από το φημισμένο τοπικό ρύζι. Και βέβαια η πρόσκληση είναι ανοιχτή σ’ όλο τον κόσμο…
 

Ασύμφορες οι συμβάσεις για τους Νέους Αγρότες
 
Χωρίς καμία τροποποίηση θα συνεχιστεί η διαδικασία υλοποίησης του Μέτρου 112 “Ενίσχυση Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Αυτό ξεκαθάρισε στην πολύωρη σύσκεψη της Πέμπτης 27 Μαΐου η αρμόδια υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή, μαζί με 40 εκπροσώπους από 18 Ενώσεις Νέων Αγροτών από όλη την Ελλάδα και το διοικητικό συμβούλιο της Π.Ε.Ν.Α.. Παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια ήταν και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεόδωρος Σαρρής, και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Μόσχος Κορασίδης. Οι εκπρόσωποι των Νέων Αγροτών εξέθεσαν με έντονο τρόπο τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι δεν τους συμφέρει να ενταχθούν με 10ετή υποχρέωση παραμονής στο Μέτρο, όταν το πριμ ανέρχεται σε 15.000-20.000 ευρώ και η πρώτη δόση (περίπου 6.000-7.000 ευρώ) δεν φτάνει ούτε για τα πρώτα έξοδα και την αμοιβή του συμβούλου που συνέταξε τον φάκελο.
Η μοναδική εναλλακτική λύση που τους έδωσε η κυρία Μπατζελή, ήταν να μην υπογράψουν τη σύμβαση που έχουν ήδη ξεκινήσει να αποστέλουν στους εν δυνάμει δικαιούχους οι περιφέρειες ανά την Ελλάδα.

 

Αύξηση στην ελληνική παραγωγή βαμβακιού
 

 
 
ήδη υπάρχουσες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για αύξηση στην παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας την ερχόμενη εμπορική περίοδο έρχεται να επιβεβαιώσει η νέα έκθε.ση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC). Όπως αναφέρει η μηνιαία έκθεση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, σε χώρες της κεντρικής Ασίας και στις ΗΠΑ, η συγκομιδή για το 2010/2011 προβλέπεται αυξημένη για πρώτη φορά εδώ και πέντε σεζόν. Με τις φυτεύσεις για την περίοδο 2010/2011 να έχουν ήδη ξεκινήσει στο βόρειο ημισφαίριο, η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος αναμένεται να αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, φτάνοντας τους 24,8 εκατ. τόνους, ήτοι αύξηση της τάξης του 13%. Σχεδόν το μισό ποσοστό της αύξησης οφείλεται στις προβλέψεις για τεράστιες σοδειές σε ΗΠΑ και Ινδία. Καιρού επιτρέποντος, και δεδομένης της φύτευσης περισσότερων εκτάσεων με βαμβάκι φέτος, στην Ινδία περιμένουν παραγωγή-ρεκόρ ύψους 5,5 εκατ. τόνων. Αντίθετα, στο Πακιστάν αναμένεται ελαφρά μείωση της παραγωγής.
Η συνολική παγκόσμια έκταση με βαμβάκι θα αυξηθεί επίσης για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, φτάνοντας τα 327 εκατ. στρέμματα. Η αύξηση αυτή των εκτάσεων – της τάξης του 8% - οφείλεται στη σημαντική άνοδο των τιμών βάμβακος την περίοδο 2009/2010 και συμπίπτει με την κάμψη στις τιμές άλλων ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων, ιδίως των σιτηρών. Εξαίρεση η Κίνα, στην οποία οι ανησυχίες της αγοράς για την αστάθεια των τιμών βάμβακος και το κόστος των εισροών έχουν αποθαρρύνει τους εκεί αγρότες. Άλλωστε, οι κακές καιρικές συνθήκες στην Κίνα τη φετινή άνοιξη έχουν καθυστερήσει τη σοδειά.
Η χρήση του βάμβακος στα εκκοκκιστήρια προβλέπεται να συνεχίσει να ανακάμπτει το 2010/2011, κατά 2%, αγγίζοντας ποσότητες ύψους 24,8 εκατ. τόνων, αν και η άνοδος αυτή περιορίζεται από τις υψηλές τιμές του βαμβακιού στη διεθνή αγορά.
Εφόσον παραγωγή και κατανάλωση προβλέπεται να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, τα παγκόσμια αποθέματα λογικά θα παραμείνουν τα ίδια, στους 10,5 εκατ. τόνους.
Τέλος, ο οργανισμός προβλέπει η μέση τιμή του Δείκτη Cotlook A για την περίοδο 2010/2011 να κινηθεί στα 86 σεντς/λίμπρα – τιμή που αν επαληθευτεί, αντιστοιχεί σε άνοδο κατά 10% σε σχέση με την περίοδο 2009/2010.
 
 
 
 

Σημαντική μείωση των βοσκοτόπων στη Θεσσαλονίκη
 

Για το πρόβλημα των κτηνοτρόφων του νομού Θεσσαλονίκης εξαιτίας των υπερβολικών μειώσεων των εκτάσεων των βοσκοτόπων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις συνεταιριστικές οργανώσεις απέστειλε επιστολή στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητή κ. Υπουργέ,
Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του νομού μας βρίσκονται σε απόγνωση και εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους ύστερα από τη γνωστοποίηση προς αυτούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις συνεταιριστικές οργανώσεις ότι μειώνονται σε υπερβολικό βαθμό οι εκτάσεις των βοσκοτόπων που χρησιμοποιούν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους γιατί οι δορυφόροι τις εμφανίζουν ως δασικές εκτάσεις ή προστατευόμενες και δεν θεωρούνται επιλέξιμες.
Γνωρίζετε καλά ότι η κτηνοτροφία σχεδόν αποκλειστικά στηρίζει την οικονομία του νομού μας και πρέπει να ισχύσει για τους βοσκοτόπους ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια γιατί οι εκτάσεις αυτές είναι κυρίως βοσκότοποι και λίγες δασικές που βόσκουν από 300.000 αιγοπρόβατα και περίπου 4.500 θηλάζουσες αγελάδες, με τη σύμφωνη γνώμη των δασικών υπηρεσιών.
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να ενεργήσετε τα δέοντα ώστε να μην αλλάξει το καθεστώς που ίσχυσε τα προηγούμενα χρόνια για τους βοσκοτόπους. Σε αντίθετη περίπτωση δίδεται χαριστική βολή στην κτηνοτροφία η οποία θα εξοντωθεί και συγχρόνως θα ερημώσουν εντελώς όλα τα χωριά στα οποία διαμένουν κτηνοτρόφοι, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στο νομό μας που πλήττεται όπως όλη η χώρα βέβαια, από την οικονομική κρίση και την ανεργία
 
 
 
 

Παραπολιτικά: Πρόεδρο από Καστοριά και μπάρμπα στην Κορώνη
*** «Άμα έχεις μπάρμπα στην Κορώνη όλα γίνονται» λένε οι πολίτες και στον Δήμο Μακεδνών της Καστοριάς  το πίστεψαν. Οι συγκεκριμένοι δημότες δεν έχουν απλώς «μπάρμπα» αλλά πρόεδρο της Βουλής στο πλευρό τους, του οποίου μάλιστα ο αδερφός λέγεται ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Το αποτέλεσμα το είδαμε: ο ίδιος ο Φίλιππος Πετσάλνικος κατέβηκε από το προεδρείο και μίλησε σαν απλός βουλευτής,  κατακεραυνώνοντας τον Ραγκούση στη συζήτηση για τον «Καλλικράτη»! Το «κατόπιν ενεργειών μου » φαίνεται ότι έχει ακόμη πέραση στην ελληνική περιφέρεια, αλλά στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι όλα έχουν ένα όριο. Γιατί όπως προσθέτουν, εάν ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής δίνει το σύνθημα των αντιδράσεων στον «Καλλικράτη», τότε τι πρέπει να κάνουν οι υπόλοιποι; Όχι πως θεωρούν αλάνθαστο τον Ραγκούση, στον οποίο αρκετοί  καταλογίζουν αλαζονεία. Κάθε άλλο… Αλλά  να δέχεται επίθεση από τον πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών δεν το καταπίνουν εύκολα ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
*** Μας πήρανε χαμπάρι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα όπως φαίνεται με τα οικονομικά μας και μας δουλεύουν από πάνω. Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσεις ότι αλγερινός αξιωματούχος του οργανισμού διοργάνωσης των  Μεσογειακών Αγώνων μας ζητά να τον διαβεβαιώσουμε γραπτώς, επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα, εάν θα τους διοργανώσουμε ή εάν θα μας τους… πάρουν πίσω. Αλλά μέχρι και στη Γιουροβίζιον έφτασαν τα οικονομικά μας, με αρκετούς να λένε στη Νορβηγία ότι ο Αλκαίος προκρίθηκε λόγω συμπάθειας στους «φτωχούς Έλληνες». Επικαλούνται μάλιστα και τον  στίχο του τραγουδιού «πλήρωσα όσα χρωστούσα και τα δανεικά». Ώπα!                        
 
*** Μάλλον ο πρόεδρος της βουλής ακόμα θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι τσιφλίκι των πολιτικών και ακολουθεί πιστά τις γραμμές που χαράζει η κυβέρνηση μόνο όταν αυτές  δεν ενοχλούν τις επιθυμίες ή τα συμφέροντα του. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ίσως να θεωρεί «μαγκιά»,  να κάνει την Ελλάδα χωριό τουκαι να εξαιρέσει τον τόπο  καταγωγής του από τον «Καλλικράτη».  Ζήτησε να παραμείνει αυτόνομος ο δήμος Μακεδνών στη Καστοριά και έδειξε έντονη δυσφορία από την απάντηση του Γ. Ραγκούση ότι «Ούτε η Καστοριά θα μείνει έξω από τη λογική του Καλλικράτη». Το θέμα είναι πως στον 21ο αιώνα κάποιοι πολιτεύονται με τη νοοτροπία του «χωριού». Γι ‘ αυτό ας μην απορούμε, που τρέχουμε να κάνουμε στην Ελλάδα μεταρρυθμίσεις, που στην Ευρώπη έχουν γίνει τον 20ο αιώνα.
 
 
*** Χορός εκατομμυρίων μάρκων και ευρώ υπήρχε γύρω από τον Τάσο Μαντέλη, από τη στιγμή που διαδέχθηκε το 1997 τον Χάρη Καστανίδη στο υπουργείο Μεταφορών. 486 εκατομμύρια ευρώ ανατέθηκαν από τον ΟΤΕ απευθείας από τη Siemens το 1998 για τις προμήθειες των ψηφιακών κέντρων. Αλλά και άλλες ΔΕΚΟ δεν πήγαν πίσω. 235 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν  από τον ΟΣΕ στη Siemenς για καινούριες ηλεκτράμαξες, κι ας άρχισε πολλά χρόνια αργότερα να …  ηλεκτροδοτείται ένα μικρό μέρος μόνο του δικτύου μέχρι και σήμερα. Αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε και στα ΕΛΤΑ, έστω και για μικρότερα ποσά.  Η απορία είναι,  κανείς «πράσινος σύντροφος» δεν γνώριζε τίποτα για όλα αυτά; Γιατί τους θυμόμαστε κάποιους από αυτούς να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά  τους,  όταν μιλούσε για τα σκάνδαλα την εποχή εκείνη ο Κ. Καραμανλής…   Τώρα το είδαν «το φως το αληθινό»; Γιατί δεν μιλούν λοιπόν όλα τα στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη για  να μας δώσουν εξηγήσεις; Να δεχθούμε ότι πρέπει να μιλήσει ο Κ. Καραμανλής, αλλά μόνο αυτός;

 
 
 
 
 
Τέλος στα τέλη κυκλοφορίας και αμόλυβδη στα 2 ευρώ το λίτρο σκέφτεται η κυβέρνηση!
Η είδηση που μετέδωσαν τα κυριακάτικα δελτία κι αφορά άμεσα στις τσέπες μας είναι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει ριζικά το καθεστώς με τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Σύμφωνα λοιπόν με τα ρεπορτάζ των οικονομικών συντακτών, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος σκέφτονται να καταργήσουν τα τέλη και να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα του κράτους αυξάνοντας για μία ακόμη φορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα! Αν γίνει κάτι τέτοιο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο! Οι θιασώτες αυτής της λύσης προτάσσουν πως έτσι θα φορολογείται η χρήση κι όχι η κατοχή με αποτέλεσμα να δίνεται αντικίνητρο για την εκτεταμένη χρήση των οχημάτων. Ο Στέλιος Κράλογλου στο ALTER μετέδωσε πως τα έσοδα από τα τέλη που θα θελήσει να αναπληρώσει το υπουργείο Οικονομικών είναι 1,6 δις ευρώ και μαζί με το Σωτήρη Ξενάκη αναλογίστηκαν πώς το μέτρο θα επηρεάσει τους επαγγελματίες μεταφορείς και τί επίπτωση θα έχει αυτό στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Ρογκάκος μετέφερε στοιχεία της Κομισιόν που θέλουν την Ελλάδα να είναι ήδη στις πρώτες θέσεις της ακρίβειας στα καύσιμα ενώ στο MEGA ο Γιώργος Παππούς ακούγοντας τον Νίκο Στραβελάκη να μιλά για τα επιχειρήματα του υπουργείου δεν συγκρατήθηκε και χαμογέλασε ειρωνικά. Ο παρουσιαστής συμφώνησε και είπε πως με τη βενζίνη στα 2 ευρώ "ο λογαριασμός θα είναι αβάσταχτος".
 
 
 
 
"Ερυθρόλευκη"... αντεπίθεση στο ΣΕΦ
Ο Ολυμπιακός επικράτησε του Παναθηναϊκού το βράδυ της Κυριακής (30/5) στο ΣΕΦ 79-72 και ισοφάρισε σε 1-1 την σειρά των τελικών της Α1 μπάσκετ. Το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Οι "πράσινοι" δεν κατάφεραν να σπάσουν το πλεονέκτημα έδρας του αντιπάλου τους, αν και στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο. Οι "ερυθρόλευκοι" έχτισαν μία διαφορά ασφαλείας στο τρίτο δεκάλεπτο, εκμεταλλεύτηκαν τον γρήγορο ρυθμό που πήρε το ματς και την ευχέρεια τους στο σκοράρισμα και έφτασαν σε μία πολύτιμη νίκη, που τους δίνει το δικαίωμα να ελπίζουν ότι θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα.  
  Τα δεκάλεπτα: 16-14, 33-34, 56-47, 79-72 Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν αρκετά ισορροπημένο, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται στο μεγαλύτερο διάστημα κοντά στο σκορ, ενώ καθυστέρησαν λίγο να βρουν ρυθμό και πατήματα στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός εμφάνιζε μία αδυναμία στα αμυντικά του καθήκοντα στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα οι "ερυθρόλευκοι" να το εκμεταλλεύονται και να έχουν ένα μικρό προβάδισμα. Οι "πράσινοι" όμως με ευστοχία στα μακρινά σουτ και καθαρό μυαλό, ισορρόπησαν την κατάσταση και τελικά η πρώτη περίοδος έληξε 16-14 υπέρ των γηπεδούχων. Οι δύο "αιώνιοι" πάντως δεν απέφυγαν τα λάθη και το σκορ κυμάνθηκε γενικά σε χαμηλά επίπεδα.

To δεύτερο δεκάλεπτο συνεχίστηκε στο ίδιο... μοτίβο, με τις δύο ομάδες να κάνουν αβίαστα λάθη και να δίνουν στον αντίπαλο τους, την δυνατότητα να φτάνει εύκολα στο καλάθι. Ο Ολυμπιακός πάντως έδειχνε πιο αποφασισμένος και πατούσε καλύτερα, ενώ ο Πεν με τρίποντο που πέτυχε 4' και 24'' πριν την λήξη της περιόδου, άνοιξε την "ψαλίδα", αλλά για λίγο, αφού οι "πράσινοι" απάντησαν με το ίδιο... νόμισμα και πλησίασαν στο σκορ.  Το παιχνίδι άρχισε να ζεσταίνεται από επιθετικής πλευράς, με τα απανωτά τρίποντα που πέτυχαν οι δύο ομάδες, και ενώ οι γηπεδούχοι έχασαν το μικρό προβάδισμα που διατηρούσαν στο σκορ. Η είσοδος του Γιασικεβίτσιους και το χαμηλό σχήμα των φιλοξενούμενων, ευνόησαν τελικά τον Παναθηναϊκό, που τελειώσε το ημίχρονο, προηγούμενος με 34-33.
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πιο "φορτσάτος" στο τρίτο δεκάλεπτο και επέβαλε τον γρήγορο ρυθμό που τον βολεύει στο παιχνίδι του. Οι "ερυθρόλευκοι" πήραν την μεγαλύτερη διαφορά  (42-36) που είχε σημειωθεί στην αναμέτρηση, και συνέχισαν να έχουν το πάνω χέρι, με τους Κλέιζα και Τεόντοσιτς να κάνουν ζημιά στο "τριφύλλι". Οι φιλοξενούμενοι εμφάνισαν προβλήματα στην αμυντική τους λειτουργία, αλλά η κλάση του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Πέκοβιτς, δεν επέτρεπε στους πειραιώτες να ξεφύγουν περισσότερο στο σκορ. Στα επόμενα λεπτά όμως, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ανοίξουν την άμυνα των "πράσινων", που είχε αρκετές... τρύπες και οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν να προηγούνται μετά το τέλος της τρίτης περιόδου με 56-47.
Στο τέταρτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός διατήρησε τον έλεγχο του αγώνα και την διαφορά στο σκορ, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν είχε φαντασία στην επίθεση και έπαιρνε πόντους μόνο από συγκεκριμένους παίκτες του. Οι "πράσινοι" δεν κατάφεραν να κάνουν την μεγάλη... επιστροφή, όμως δύο απανωτά τρίποντα που πέτυχαν, έριξαν λίγο την διαφορά και οδήγησαν το παιχνίδι στα φάουλ στα τελευταία δευτερόλεπτα, με τους φιλοξενούμενους να θέλουν να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες για το κάτι παραπάνω, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 6 (2), Πεν 3 (1), Τσίλντρες 14, Βούισιτς 2, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 14, Κλέιζα 15, Μαυροκεφαλίδης 5 (1), Σχορτσανίτης 2, Τεόντοσιτς 16 (3).

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 9 (1), Σπανούλης 2, Περπέρογλου, Μπατίστ 9 (1), Φώτσης, Νίκολας 9 (3), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 11 (3), Πέκοβιτς 22, Γιασικεβίτσιους 10 (2).

Τελικά Ομαδικά Στατιστικά (ΟΣΦΠ-ΠΑΟ)

Βολές: 16/24 – 8/8
Δίποντα: 21/36 – 17/38
Τρίποντα: 7/20 – 10/21
Ριμπάουντ: 34 – 28
Αμ. Ριμπάουντ: 21 – 20
Επ. Ριμπάουντ: 13 – 8
Ασίστ: 16 – 15
Λάθη: 12 – 14
Κλεψίματα: 8 – 9
Τάπες: 1 – 5
 
 
 
Νέα "λαβράκια" έβγαλε το ΣΔΟΕ από τα βιβλία της Siemens
Πολιτικοί, συνδικαλιστές και στελέχη του ΟΤΕ, αλλά και δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί στα "μαύρα ταμεία" της Siemens, από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει έως τώρα το ΣΔΟΕ. Τα δώρα που λάμβαναν οι παραπάνω ήταν συνήθως μεταξύ των 5.000 και 10.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ανέρχονται μέχρι και τα 100.000 ευρώ. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές αν τα δώρα ήταν σε είδος ή σε  "ζεστό χρήμα".
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στο Μαρούσι και στα γραφεία της εταιρείας, έχουν συγκεντρώσει σε τέσσερα κιβώτια υλικό 300 σελίδων και τουλάχιστον 15.000 εγγραφές – εμβάσματα, τα οποία και έστελνε η Siemens από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά.  
Μάλιστα, μέσα σε αυτά φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και μεγάλη πολιτική οικογένεια αλλά και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως, στο ΣΔΟΕ θεωρούν ότι πρέπει να συνεχίσουν τις έρευνες για ακόμα μία τουλάχιστον εβδομάδα, ίσως και δύο, έτσι ώστε να κατορθώσουν να ταυτοποιήσουν όλα τα ονόματα με τα δώρα που έχουν δοθεί από τη Siemens. Αυτό γιατί στις περισσότερες εγγραφές δεν υπάρχουν ονόματα, αλλά κωδικοί.
Κάθε μία από τις περίπου 300 σελίδες με υλικό που έχουν συγκεντρώσει οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ, έχει 48 με 50 εγγραφές αποστολών και ο συνολικός αριθμός τους φθάνει στις 15.000. Οι εγγραφές είναι χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες:
1.Σε αυτήν, αναγράφεται ένας κωδικός και το ποσό που αντιστοιχεί στο "δώρο".
2.Περιλαμβάνονται παρένθετα κατά τους ελεγκτές πρόσωπα (συγγενείς, σύμβουλοι ή ακόμη και οδηγοί πολιτικών ή άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων)  και συγκεκριμένα ποσά.
3.Στην τρίτη κατηγορία είναι οι πολιτικοί, οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ και οι δημοσιογράφοι, με τα αντίστοιχα ποσά που έχουν λάβει.
Στο ΣΔΟΕ ευελπιστούν ότι έως το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο μέσα στην επόμενη θα έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους και θα έχουν ταυτοποιήσει κωδικούς με ονόματα, για να μπορέσουν να στείλουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής τα αποτελέσματα της έρευνας.
 
 
 
 
Ποιους “καίει” ο Μαντέλης, πώς στήνουν τις εκλογές και πού είναι το “γαλατικό χωριό” της Ντόρας...
Φωτιά έχουν πάρει οι φήμες, αναγνώστη μου, που θέλουν τον Μαντέλη να “καίει” κι άλλους πολιτικούς και πρώην υπουργούς για το σκάνδαλο Siemens. Εγώ σε προηγούμενο Κώνειο, σε ενημέρωσα “φωτογραφικά” για όλες τις αποκαλύψεις που “παίζουν” και αμαρτίαν ουκ έχω. Για “γαλάζιους” υπουργούς υπεράνω υποψίας, για νεοκλασικά σπίτια, για εμβάσματα 50 εκατομμυρίων ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα. Άσε τα κουζινικά, τους λεμονοστίφτες και τα τηλεφωνικά κέντρα. Βεβαίως, δεν γνωρίζω αν θα βρεθούν πολλοί ακόμη, που με περισσό κυνισμό θα ομολογήσουν ότι έχουν πάρει χορηγίες από τη Siemens. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ξέρω ότι ότι οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρείας, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Πρόδρομος Μαυρίδης, έχουν πει ότι οι μίζες προς πολιτικούς έχουν φτάσει τα 100 εκατομμύρια μάρκα. Ένα εκατομμύριο που έχει ομολογήσει ότι πήρε ο Τσουκάτος και 200.000 μάρκα του Μαντέλη, μας κάνουν 1,2 εκατομμύρια μάρκα. Συνεπώς, μας λείπουν ακόμη 98,8 εκατομμύρια...

Έτοιμος για όλα;

Πάντως, μαθαίνω ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών, όπως ακριβώς “κάηκε” από την κατάθεση του κουμπάρου του, Πρόδρομου Τσουγκράνη, έτσι ακριβώς θέλει, όπως μου λένε, να “κάψει” κι άλλους. Όλα θα εξαρτηθούν από τη μεταχείριση που θα έχει από τη Δικαιοσύνη. Αν ακολουθηθεί το τυπικό του πράγματος, τόσο οι ποινικές ευθύνες που έχει ως υπουργός, όσο και το αδίκημα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, έχουν παραγραφεί. Οι πρώτες έχουν παραγραφεί στα πέντε χρόνια (δύο Βουλές) και το δεύτερο στα δέκα χρόνια. Όμως, όλα δείχνουν ότι θα του ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το λένε politically correct...), ακόμη κι αν χρειαστεί να επικαλεστεί η Δικαιοσύνη τη Διεθνή Σύμβαση κατά του ξεπλύματος, που έχει όριο παραγραφής τα 20 και όχι τα 10 χρόνια, όπως η εγχώρια φορολογική νομοθεσία. Τότε, σε διαβεβαιώ, αναγνώστη μου, ότι ο Μαντέλης θα πάρει κι άλλους μαζί του. Δε θα έχει τίποτα να χάσει.

Επιλεκτική “γαλάζια” μνήμη...

Θα έχεις ακούσει, προφανώς, ότι η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να στηριχθεί στις δύο ομολογίες περί μιζών, των Τσουκάτου και Μαντέλη, για να πει ότι το σκάνδαλο Siemens είναι αμιγώς πράσινο. Έστω κι αν ο Λιάπης αποπέμφθηκε για ένα δωρεάν ταξιδάκι με το Χριστοφοράκο. Έστω κι αν ο φυγόδικος πρώην μάνατζερ έχει κατονομάσει τον αποθανόντα ταμία της Ρηγίλλης, Γιάννη Βαρθολομαίο, ως αποδέκτη “χορηγιών”. Έστω κι αν ο Καραβέλας και ο Χριστοφοράκος διέφυγαν επί κυβέρνησης Καραμανλή. Έστω κι αν έχει εμπλακεί η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υποθέσεις με τηλεφωνικά κέντρα και λοιπό εξοπλισμό made by Siemens, με εξαιρετικά χαμηλές τιμές ή και τζάμπα. Στην τελική, έστω κι αν πρόσφατα αποκαλύφθηκε μία ευχαριστήρια επιστολή του Κώστα Καραμανλή προς το Μιχάλη Χριστοφοράκο λίγο μετά τις εκλογές του 2004.

Κι όμως... δε φοβάται!

Συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου, πάντως, με διαβεβαιώνουν ότι ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και αισθάνεται και καλά που ονομαστικοποιούνται οι ευθύνες και “ματώνει”. Εδώ που τα λέμε, εκτός απροόπτου, οι δύο που έχουν ομολογήσει, αλλά και κάποιοι ακόμη που φημολογείται ότι εμπλέκονται, ως πρώην υπουργοί, είναι “τελειωμένα” πολιτικά στελέχη για το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι καν βουλευτές. Αφήνω μόνο μία χαραμάδα για έναν συγκεκριμένο, αν και οι ως τώρα εξηγήσεις του προς το Μαξίμου έχουν κριθεί επαρκείς. Πάντως, αναγνώστη μου, αν ήμουν κι εγώ στη θέση του Γιώργου, νομίζω ότι έτσι θα αντιδρούσα. Την ώρα που θα προσπαθούσα -χέρι χέρι με τον “δεν υπάρχει σάλιο” Ανδρέα Λοβέρδο- να δουλέψω τον κόσμο ότι δεν υπάρχει στο μνημόνιο με την τρόικα η συνταξιοδότηση στα 40 έτη εργασίας και πως “το παλεύω”(sic), όλοι θα ασχολούνταν με το Μαντέλη και δε θα μου άρεσε;

Η οργή του Σημίτη

Μέσα σε όλα αυτά, ζει το δράμα του και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ξέρεις τι είναι να έχεις βάλει τη χώρα στην ΟΝΕ, να έχεις αφήσει πίσω σου ένα σωρό δημόσια έργα, να έχεις βάλει την Κύπρο στην Ευρώπη (και άλλα πολλά...) -και μάλιστα κυβερνώντας χωρίς κόμμα...- και να σου χαλάνε την υστεροφημία οι Τσουκάτοι και οι Μαντέληδες; Πληροφοριοδότης μου που πέρασε πριν δύο 24ωρα από την Αναγνωστοπούλου, με ενημερώνει ο Σημίτης βγάζει καπνούς από τα αφτιά, από το θυμό του. Κι όταν ακούει το Σαμαρά να λέει (όχι ότι έχει άδικο, πάντως...) πως οι δύο που έχουν ομολογήσει ως τώρα, ήταν “στην αυλή του”, θυμώνει ακόμη περισσότερο. Πάντως, αναγνώστη μου, επειδή θέλω να είμαι τίμιος, οφείλω να επισημάνω ότι ο Σημίτης αντέδρασε και αποδοκίμασε άγρια το Μαντέλη σε χρόνο dt. Ενώ τους τελευταίους 7 μήνες μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν έχουν χρεώσει στον Καραμανλή (και, πράγματι, ίσως να είναι το ΜΟΝΟ που δε φταίει...) και εκείνος είναι στη Ραφήνα και κάνει μπάνια.

Η Άννα και οι σημιτικοί κύκλοι...

Και εκεί που είχε το πρόβλημά του ο Σημίτης, είδε και την Άννα Διαμαντοπούλου (μαθήτριά του και πολιτικό πουλέν του, υπενθυμίζω...) να βγαίνει από το Προεδρικό Μέγαρο, να τη ρωτούν για το αν πρέπει ο Σημίτης να καταθέσει στην εξεταστική για τη Siemens και εκείνη να περιορίζεται μόνο να πει ότι “δε θα υποδείξει στον πρώην πρωθυπουργό τι θα κάνει”. Μίλησα με συνεργάτες του πολιτικού μέντορά της και τους άκουσα ενοχλημένους. “Μα καλά, δεν βρήκε τίποτα άλλο να πει για την κληρονομιά του Σημίτη και το έργο του”, απορούσε εις εξ αυτών, “καρφώνοντας” την υπουργό Παιδείας ως αγνώμονα. Δεν ξέρω αν είναι έτσι, γιατί οι άνθρωποι προχωρούν. Εξάλλου, ακούγοντας τη συγκινητική ομιλία της στην προχθεσινή εκδήλωση που έγινε στη μνήμη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τής συγχωρώ όλα τα άλλα...

Όταν ο Ραγκούσης ψάχνει απεγνωσμένα τον Παπανδρέου...

Το χθεσινό πρωινό δεν ήταν το πιο ήρεμο της κυβέρνησης. Αν και το παρασκήνιο κρατήθηκε κρυφό, γι' αυτό είμαι εγώ εδώ, αναγνώστη μου. Πληροφορήθηκα από έγκυρες πηγές ότι κατά τις 10 το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, έψαχνε με πολλή επιμονή να μιλήσει με το Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός, όμως, ταξίδευε για την Κομοτηνή και η επικοινωνία δεν ήταν εύκολη. Τι με τον Παμπούκη μίλησε, τι τον Πεταλωτή “γκάζωσε”, μόλις το μεσημέρι κατάφερε να μιλήσει με τον Παπανδρέου. Ο λόγος ήταν απλός: ο Ραγκούσης ήθελε να συζητήσει με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί η διάταξη του 42% για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή νομαρχών και δημάρχων. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για “νοθεία”, όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, με άδολα και αγνά κριτήρια (λέμε τώρα), θεσμοθέτησε την εν λόγω διάταξη.

Ο φόβος των εκλογών

Πηγή μου που έχει την τιμή να συνομιλεί με το Γιάννη Ραγκούση με ενημερώνει ότι ο υπουργός Εσωτερικών δέχτηκε αφόρητες πιέσεις από το Θόδωρο Πάγκαλο και τον Χρήστο Παπουτσή να διατηρήσει το 42%, μπας και το ΠΑΣΟΚ “καθαρίσει” μερικούς δήμους και νομαρχίες από τον πρώτο γύρο, ήτοι την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου. Ούτε και ο ίδιος είχε αντίρρηση, αν εξαιρέσει κανείς ότι θα πρέπει να απολογείται, γιατί κρατά τη διάταξη του Προκόπη, που το ΠΑΣΟΚ είχε αναγάγει σε σίκουελ των “εκλογών βίας και νοθείας” του '61. Εντάξει, χωρίς τη βία.

Κι όμως, θα γίνει...

Ο Παπανδρέου το ίδιο σκέφτηκε, ότι θα πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βέβαια, εδώ έχει να απολογηθεί για το “λεφτά υπάρχουν”, στο 42% θα κολλήσουμε; Τελοσπάντων, Παπανδρέου και Ραγκούσης συμφώνησαν να ανέβει το όριο στο 44-45% και ψυχανεμίζομαι ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στο τέλος. Ήδη, η σχετική πρόταση αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση από Δευτέρα.

Το “κομπρεμί” Παπανδρέου-Σαμαρά

Όμως, αναγνώστη μου, το παρασκήνιο δεν τελειώνει εδώ. Μαθαίνω ότι Μαξίμου και Ρηγίλλης έχουν διερευνηθεί αλλήλους, με βολιδοσκοπήσεις μεταξύ των συνεργατών του Παπανδρέου και συνεργατών του Σαμαρά και οι διαθέσεις είναι θετικές για τη θέσπιση ως ορίου εκλογής από την πρώτη Κυριακή του 44-45%. Άλλωστε, βολεύει και τους δύο. Κυβερνητική πηγή μου με διαβεβαιώνει ότι “δεν θέλουμε στη δεύτερη Κυριακή σε όλη την Ελλάδα να είμαστε έρμαια του Τσίπρα και της Αλέκας”, ενώ, στην ίδια γραμμή, “γαλάζιος” συνομιλητής μου, ξορκίζει το ενδεχόμενο να εξαρτάται η πρώτη εκλογική μάχη του Σαμαρά από την Ντόρα και τον Καρατζαφέρη. Άσε που στο Μαξίμου έχουν και μια άλλη υποψία: ότι η Αλέκα -και οι ΠΑΣΟΚοαντάρτες μη σου πω- θα πριμοδοτήσουν τους “γαλάζιους” υποψήφιους τη Δεύτερη Κυριακή, στη λογική του “πανελλαδικού δημοψηφίσματος κατά των κυβερνητικών μέτρων”.

Ο Αντώνης πήρε το όπλο του...

Θα αναρωτιέσαι, φαντάζομαι, αναγνώστη μου, γιατί ο Σαμαράς σηκώθηκε πρωί πρωί την Παρασκευή και “αυθορμήτως και αυτοπροαιρέτως” απάντησε όπως απάντησε έξω από τη Ρηγίλλης για το Ρουσόπουλο και τον Βουλγαράκη. Συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με διαβεβαιώνουν (ορκίζονται οι άνθρωποι, όχι αστεία...) ότι για λόγους που προσωπικά αδυνατώ να κατανοήσω, ο Παπανδρέου θα στήσει διπλές κάλπες το Νοέμβριο και πρέπει η “γαλάζια” αυτοκάθαρση να προχωρήσει γρήγορα, γιατί εξαντλείται ο χρόνος. Είναι απολύτως λογικό εξάλλου: όταν έχεις 160 βουλευτές και έχεις πάρει τόσο φοβερά μέτρα, όσο η κυβέρνηση Παπανδρέου, τι λέει η απλή, κοινή, πολιτική λογική: ότι κάνεις εκλογικό αιφνιδιασμό για να ψάχνεις την αυτοδυναμία στην κάλπη!

Μία νύχτα ήταν αρκετή...

Αν και με διαβεβαιώνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε έναν ήρεμο και μακάριο ύπνο στο σπίτι του στην Κηφισιά, το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, μόνο ως εφιάλτη μπορώ να εξηγήσω την απότομη αλλαγή γραμμής που είχε -και- στο θέμα της κλήτευσης του Κώστα Σημίτη στην εξεταστική για το σκάνδαλο Siemens. Θυμίζω ότι μία ημέρα νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας, αλλά και ο πορτ παρόλ της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις τους (Στο Κόκκινο και Real FM, αντιστοίχως) είχαν πει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να κληθεί ο Σημίτης στην εξεταστική, παρά την ομολογία Μαντέλη. Μάλιστα, ο “κόκκινος Πάνος” έλεγε ότι “δεν μπορεί να δεχτεί τη λογική της λάσπης στον ανεμιστήρα για πρώην πρωθυπουργούς”, ενώ ο Δένδιας υπογράμμισε: “δεν νομίζω ότι ο κ. Σημίτης ούτε γνώριζε, ούτε μπορεί να βοηθήσει”.

Το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα!

Κι όμως, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, ενώ βρισκόταν στον Πύργο Ηλείας, όπου εκλέγεται, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. “Κάλεσε κάμερες και ζήτα την κλήτευση του Σημίτη στην εξεταστική για τη Siemens”, τού είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και ο Τζαβάρας έκανε τη σχετική δήλωση, χαρακτηρίζοντας “απολύτως αναγκαία” τη μαρτυρική κατάθεση του πρώην υπουργού. Και ο Καραμανλής χτύπαγε το κεφάλι του στον τοίχο, σίγουρος ότι τώρα οι ΠΑΣΟΚοι θα ζητήσουν τη δική του κλήτευση ή στην εξεταστική για το Βατοπέδι ή στην υπό συγκρότηση εξεταστική για την οικονομία. Ή και στις δύο...

Ο Καραμανλής εξοργίζεται...

Η οργή του Καραμανλή, όπως μου λέει συνομιλητής του -εκ των παροικούντων στην πλατεία Μαβίλη- ήταν μεγάλη. Και για το Ρουσόπουλο και το Βουλγαράκη, αλλά και για την αλλαγή γραμμής του Σαμαρά σχετικά με το Σημίτη. Κυρίως για το δεύτερο. Η ίδια πηγή με διαβεβαιώνει ότι ο Καραμανλής, αν κληθεί στην εξεταστική για την οικονομία, όχι μόνο θα προσέλθει προσωπικά, αλλά θα υπερασπιστεί και με πάθος την πολιτική του. Θέλω να δω πραγματικά πώς θα το κάνει και τι επιχειρήματα θα χρησιμοποιήσει, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Πάντως, το σχετικό υπόμνημα το ετοιμάζει ήδη για λογαριασμό του ο τελευταίος “τσάρος” (ή μήπως μουζίκος;) του, Γιάννης Παπαθανασίου.

Στην ποδιά του Καραμανλή σφάζονται παλικάρια!

Πάντως, τώρα που ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε επιτέλους να μιλήσει, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο -αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη- πληροφορούμαι ότι στο “καραμανλικό” στρατόπεδο σφάζονται παλικάρια για το ποιος είναι ο πιο αυθεντικός εκφραστής του “καραμανλισμού”. Ο Βαγγέλης Αντώναρος παραμένει ο εξ απορρήτων του, αλλά φαίνεται ότι ο Καραμανλής θέλει κι άλλη βοήθεια. Γι' αυτό περνά συχνά-πυκνά την πόρτα της Μαβίλη ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που ούτως ή άλλως δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με το Σαμαρά. Ως “φωνή του καραμανλισμού” μιλάει στα ραδιόφωνα και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που επίσης είναι εκτός οργανογράμματος για τη Ρηγίλλης. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι “ο Καραμανλής θα μιλήσει”. Φυσικά, ο “κομμένος” από το “σαμαρέικο” Προκόπης Παυλόπουλος διεκδικεί παρομοίως ζωτικό χώρο στην αυλή του Καραμανλή. Τέτοιοι ανταγωνισμοί ούτε όταν ήταν υπουργοί... Και να είχε και νόημα πια...

Το γαλατικό χωριό της Ντόρας

Ενημερώθηκες από τους πρώτους, αναγνώστη μου, για το παρασκήνιο των μαζικών αποχωρήσεων “μητσοτακικών” μελών της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά, ενόψει των αυριανών εσωκομματικών εκλογών του κόμματος. Εκτός από τα παραδοσιακά “μητσοτακικά” τζάκια των Μποτωνάκηδων και των Παπαδομανωλάκηδων, το βράδυ της Πέμπτης, σε μία δραματική συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Χανίων, περίπου 500 μέλη της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα. Τους προέτρεψε γι' αυτό, όπως μαθαίνω, ο πρώην βουλευτής και πάντα δεξί χέρι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Στέλιος Νικηφοράκης. Όπως έφευγαν, μάλιστα, πήραν μαζί τους και μία μεγάλη φωτογραφία, από την τεράστια συγκέντρωση που είχε κάνει ο Μητσοτάκης στην πλατεία Συντάγματος, παραμονές των εκλογών του 1993. Κάτι μου λέει ότι ο πυρήνας του νέου κόμματος της Ντόρας θα ξεκινήσει από τα Χανιά. Σαν το γαλατικό χωριό του Αστερίξ.

“Κλειστόν λόγω Σαμαρά”

Εκτός της φωτογραφίας του Μητσοτάκη, οι φλογεροί χανιώτες κλείδωσαν τα γραφεία της ΝΟΔΕ Χανίων και κόλλησαν απέξω μία ταμπέλα, που λέει: “κλειστόν λόγω Σαμαρά”. Το υπονοούμενο είναι σαφές. Στα Χανιά, ο Σαμαράς έχει βρει μετρημένους στα δάχτυλα νεοδημοκράτες που να τον στηρίζουν. Από τις 24 τοπικές οργανώσεις, ψηφοδέλτια για αύριο κατάφεραν να καταρτίσουν μόνο στις 7. Κι αυτά λειψά, όμως, μη νομίζεις. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Μαθαίνω ότι στο νομό για το Σαμαρά έχουν μείνει να παλεύουν δύο μόνο στελέχη: ο πρώην βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης (που πήγε με το Σαμαρά γιατί όλοι οι άλλοι -Νικηφοράκης, Μαρκογιαννάκης και Σία- ήταν με την Ντόρα) και ο υποψήφιος πρόεδρος ΝΟΔΕ Χανίων, Μανόλης Αλιφιεράκης. Ο οποίος, όλως τυχαίως, ήταν στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης...

 
 
Και ο ιδιωτικός χορός θα μπει στο «χορό» των περικοπών και θα «χορέψει» σε μία προσπάθεια οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με «Το Βήμα», οι περικοπές των αμοιβών φτάνουν έως και το 20%, ενώ στα υψηλόβαθμα στελέχη (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους) πολλών επιχειρήσεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανέρχονται έως και στο 35%. Στις τράπεζες λόγω των κακών αποτελεσμάτων έχουν ήδη κοπεί τα μπόνους.
 
 
"ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΙΑ"
 
Η Τζούλια Αλεξανδράτου φαίνεται να έχει υπογράψει να κάνει πρωινή εκπομπή, ο τίτλος θυμίζει λίγο Μενεγάκη, αντιγράφουμε απο την σελίδα της:
"Πριν από λίγο η απόλυτη Ελληνίδα σταρ είπε το «ΝΑΙ» στην ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού «EXTRA-3» , για την παρουσίαση της τηλεοπτικής εκπομπής «Καφές με την Τζούλια» , η οποία θα προβάλλεται καθημερινά 10-1 το πρωί από τον Σεπτέμβριο. Η Τζούλια Αλεξανδράτου θα είναι η πρώτη οικοδέσποινα της πρωινής ζώνης του...
τηλεοπτικού σταθμού και είναι έτοιμη να μπει για τα καλά στην Αρένα της πρωινής ζώνης.
Αναμείνατε λοιπόν και θα δείτε και άλλες εκπλήξεις τόσο από την Τζούλια Αλεξανδράτου , όσο και από το τηλεοπτικό σταθμό που θα έρθουν πολλές αλλαγές με τον ερχομό της Τζούλιας. Φυσικά on – air στο πλευρό της θα βρίσκεται ο manager της και δημοσιογράφος Μένιος Φουρθιώτης , που έχει αρκετή τηλεοπτική και δημοσιογραφική εμπειρία.
Η απόλυτη Ελληνίδα σταρ Τζούλια Αλεξανδράτου , έρχεται για να γίνει η Βασίλισσα της πρωινής ζώνης….για τα μάτια σας μόνο…."
 
 
 
 
Αμηχανία στο επιτελείο του Ρώσου πρωθυπουργού μετά την έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του πολιτικού και ενός βετεράνου της ρωσικής ροκ σκηνής, γνωστού υποστηρικτή της αντιπολίτευσης. Ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός δεν έδωσε την άδειά του για την πραγματοποίηση μίας απαγορευμένης διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα στην Αγία Πετρούπολη.
Ερωτηθείς το Σάββατο από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος DDT, Γιούρι Τσεβτσούκ, για αυτή τη διαδήλωση -που γίνεται για την υπεράσπιση του άρθρου 31 του ρωσικού συντάγματος, που επιτρέπει τις ειρηνικές συγκεντρώσεις- ο Πούτιν έμοιαζε να επικυρώνει την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι οι αρχές "δεν πρέπει να δημιουργούν συνθήκες οι οποίες κάνουν αδύνατη την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης".
"Αν δω ότι οι άνθρωποι έχουν βγει (στο δρόμο) όχι μόνο για να πάνε στην παμπ ή να κουτσομπολέψουν, αλλά για να εκφράσουν σωστές, συγκεκριμένες απόψεις πού είναι το κακό; Πρέπει να τους πούμε ευχαριστώ", είχε δηλώσει ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μίας φιλανθρωπικής συγκέντρωσης.
Ο τραγουδιστής ρώτησε τον Πούτιν αν η διαδήλωση, στην οποία σκοπεύει να πάει, θα "διαλυθεί". Νωρίτερα ο Τσεβτσούκ είχε επικρίνε την κατάσταση της δημοκρατίας στη Ρωσία και την έλλειψη ελευθερίας του Τύπου, μία συζήτηση που δεν γίνεται συχνά δημόσιως στη χώρα και μάλιστα ενώπιον του ρώσου πρωθυπουργού.
"Οι ψηφοφόροι που διαμαρτύρονται αυξάνονται στη χώρα, το ξέρετε. Πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση", είπε ο Τσεβτσούκ. "Προεβλέπετε έναν σημαντικό, ειλικρινή και αυθεντικό εκδημοκρατισμό της χώρας; Προκειμένου οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να πάψουν να εμποδίζονται και να σταματήσουμε να φοβόμαστε τους αστυνομικούς στο δρόμο;" συνέχισε ο βετεράνος τραγουδιστής.Ο Πούτιν απάντησε κοφτά στον Τσεβτσούκ κατηγορώντας τον ότι "αμαυρώνει" την εικόνα των δυνάμεων ασφαλείας.
Η συζήτηση δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ επιλεγμένα κομμάτια της μεταδόθηκαν και από τηλεοπτικά δίκτυα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν κατήγγειλε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Ηχώ της Μόσχας" ότι "πολλοί άνθρωποι ερμηνεύουν με εμπρηστικό τρόπο τη συζήτηση και αλλοιώνοντας το νόημά της", κυρίως στο θέμα της αυριανής διαδήλωσης. "Ο Πούτιν δεν έδωσε την άδειά του (για τη διαδήλωση) διότι δεν μπορεί να το κάνει, είναι κάτι που εναπόκειται στις τοπικές αρχές", υπογράμμισε.
Η συμμετοχή εάν οι αριθμοί που έδωσε η Ρηγίλλης είναι σωστοί κρίνονται ικανοποιητικοί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο αριθμός εκείνων που ψήφισαν για τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. κυμαίνεται μεταξύ 330.000 και 350.000. Ο πρόεδρος του...
κόμματος Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στη Ρηγίλλης, για να παρακολουθήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η ικανοποίηση για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές συνίσταται στο γεγονός ότι η συγκυρία τόσο για τη ΝΔ, όσο και για το πολιτικό σύστημα γενικότερα είναι αρνητική.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στους δύο αυτούς παράγοντες στις δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του.
Ειδικότερα, ο Δ.Αβραμόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Συνέδριο του Ιουνίου θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση της ΝΔ. Αναφερόμενος, δε, στο πολιτικό σύστημα σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει σε θαρραλέες κινήσεις και να περάσει μέσα από διαδικασία εξαγνισμού του.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις