Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Ο Γιάννης Ραγκούσης για την διαφθορά στους ΟΤΑ...
1164 αναγνώστες
Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010
13:30

 Τρόπους για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στους δήμους μέσω του σχεδίου «Καλλικράτης» παρουσιάζει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξη Τύπου στο in.gr.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι με τον «Καλλικράτη» καθιερώνεται ένα νέο δρακόντειο σύστημα αντιμετώπισης της διαφθοράς βασισμένο στο τρίπτυχο: έλεγχος των οικονομικών από τη δικαιοσύνη, διαφάνεια παντού , έλεγχος νομιμότητας χωρίς κομματική επιρροή.
«Το σύνολο των δήμων, των περιφερειών και των επιχειρήσεών τους υπάγεται πλέον στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διευρύνεται ο προσυμβατικός έλεγχος. Δεν ελέγχονται πλέον μόνο οι δαπάνες, αλλά και τα έσοδα» τονίζει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, συνεχίζει, εισάγεται η υποχρέωση ανάρτησης όλων των αποφάσεων των αυτοδιοικητικών αρχών στο διαδίκτυο. Καμία απόφαση δεν θα είναι έγκυρη αν δεν είναι έγκαιρα αναρτημένη, δηλαδή προσιτή στο δημόσιο έλεγχο. Τέλος, το σύστημα ελέγχου της νομιμότητας των ΟΤΑ φεύγει από τον Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας και ανατίθεται σε μια αυτοτελή υπηρεσία πέραν από κάθε πολιτική και κομματική επιρροή.
Επίσης με τον «Καλλικράτη», για πρώτη φορά, μπαίνουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τη δυνατότητα λήψης δανείου από ένα Δήμο που συνδέονται με την ικανότητα αποπληρωμής, για να μην εμφανιστεί ξανά το φαινόμενο των υπερδανεισμένων, άρα και υπερχρεωμένων και ελλειμματικών, Δήμων.
Εξάλλου προβλέπεται συγκεκριμένο πρόγραμμα εξυγίανσης για τους υπερχρεωμένους Δήμους. «Όλα τα παραπάνω δημιουργούν πλέον ένα πρωτοφανές πλέγμα εγγύησης για την χρηστή οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ» προσθέτει.
Ερωτηθείς για το σχέδιο «Καλλικράτης» ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ενσωματώνει το σύνολο των αρχών και αξιών που συνιστούν μια νέα αντίληψη για τον τρόπο διακυβέρνησης: απόλυτη διαφάνεια, λογοδοσία στον πολίτη, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και αποτελεσματική άσκησή τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη.
Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αλλαγές στον χάρτη της χώρας, λόγω του «Καλλικράτη», να φέρουν αλλαγές και στον τρόπο εκλογής των βουλευτών, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «το πολιτικό μας σύστημα δεν πρόκειται να βγει από τη θεμελιακή κρίση, στην οποία έχει εγκλωβιστεί, αν δεν αλλάξει και ο τρόπος εκλογής των βουλευτών»

 

 

 Ενημερωτική Επιστολή από τον κ. Βακλά Παναγιώτη

 
 
 
Αγαπητοί συνδημότες του Αγίου Αθανασίου, υπό το βάρος των εξελίξεων αισθάνθηκα την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας.
Επειδή λίγα γίνονται από τα πολλά που λέγονται ελάχιστα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για το σχέδιο Καλλικράτης.
 
 
 
  1. Η συνένωση των Δήμων Αγίου Αθανασίου, Κουφαλίων και Χαλκηδόνας σας πρόταση δεν είναι τωρινή. Αποτελεί την εισήγηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί υπουργίας Παυλόπουλου, υπουργού Εσωτερικών Ν.Δ. και συνεχίστηκε έως και υπουργίας Ραγκούση, υπουργού Εσωτερικών ΠΑΣΟΚ.
  2. Όταν ζητήθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταθέσει τις προτάσεις και ενώ άλλοι δήμοι αποφάσισαν ομόφωνα με ποιους θέλουν να συνεννοηθούν, στον Δήμο Αγίου Αθανασίου υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Όπως συνένωση με Εχέδωρο, με Χαλάστρα και Αξιό. Ενώ μια ξεκάθαρη απόφαση για συνένωση με τον Δήμο Εχεδώρου θα ήταν υπέρ των συμφερόντων του Δήμου μας.
  3. Η διοίκηση του Δήμου ουδέποτε προσπάθησε να έγκαιρα να προβάλει τα γεγονότα και να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει συνένωση με τον Εχέδωρο. Αλλά π πρωταρχικός στόχος κάποιων ήταν η καρέκλα τους έναντι τα συμφέροντα του Δήμου μας μετά Καλλικράτη κατάσταση.
  4. Τώρα ο Δήμος μας κάνει λόγο για δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Αλήθεια ποιος λογικός άνθρωπος πρόκειται να τους λάβει στα σοβαρά υπόψη; Γιατί εδώ και τρία χρόνια δεν έγινε καμία απολύτως οργανωμένη κίνηση. Γιατί κάποια «Παπαγαλάκια» συνειδητά και συστηματικά μεταφέρουν στον κόσμο παραποιημένες τις τοποθετήσεις των συμβούλων τη στιγμή που όλες οι συνεδριάσεις μαγνητοφωνούνται, καταγράφονται και αρχειοθετούνται.
  5. Ποιος αλήθεια θα αναλάβει τις ευθύνες του για το βαρύ έγκλημα που έγινε σε βάρος του Δήμου Αγίου Αθανασίου και τον οδηγούν σε μαρασμό.
Αγαπητοί συνδημότες, γνωρίζω ότι σε ένα τέτοιο περίπλοκο θέμα όπως το Χωροταξικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο όλοι να συμφωνήσουν με όλους. Προσωπικά έχω ήσυχη την συνείδηση μου, γιατί όλες μου οι προσπάθειες είχαν σκοπό να μην προδώσω τους συμπολίτες μου που μου εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.
 
Αγαπητοί μου συνδημότες
Καταδικάστε πολιτικά αυτούς που μας υποτιμούν, αυτούς που σιωπούν, και αυτούς που αδιαφορούν.
Με εκτίμηση Βακλάς Παναγιώτης Τοπικός Σύμβουλος Αγχιάλου 

 

 

 

Hχούν τα τύμπανα του πολέμου στον Καλλικράτη

Γρίφος για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται τόσο για τα κόμματα όσο και για τους εν ενεργεία δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης ο «Καλλικράτης». Μάλιστα, οι αλλαγές στο χωροταξικό χάρτη της χώρας δημιουργούν εμφύλιες διαμάχες στους νέους δήμους, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι δήμαρχοι έχουν κοινή πολιτική ταυτότητα. Έτσι, το ενδιαφέρον για τη στάση που θα κρατήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχετικά με το χρίσμα είναι αυξημένο, ενώ αρκετοί δήμαρχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές ανεξάρτητα από την απόφαση των κομμάτων τους.

Τα τύμπανα του πράσινου «πολέμου» φαίνεται ότι θα ηχήσουν αρχικά από τη Δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από το δήμο Νεάπολης-Συκεών, καθώς τόσο ο δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος όσο και ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης έχουν αποφασίσει να είναι υποψήφιοι και αντίπαλοι στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο δήμο έχει ενταχθεί και ο δήμος Αγίου Παύλου, όπου το τιμόνι κατέχει σήμερα ο κ. Νίκος Βαρσάμης, ο οποίος όμως φαίνεται πιο διαλλακτικός. Όπως δήλωσε στη Voria.gr, αναμένει την επίσημη απόφαση του κόμματος του σχετικά με το χρίσμα και αναλόγως θα πράξει.«Όπου με χρειαστεί η παράταξή μου θα συμμετάσχω, είτε ως ηγέτης είτε ως δημοτικός σύμβουλος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρσάμης.
Πονοκέφαλο στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί και ο δήμος Δέλτα (Εχεδώρου, Αξιού, Χαλάστρας), όπου οι δήμαρχοι Εχεδώρου, Σπύρος Σταματάκης και Χαλάστρας, Γρηγόρης Ουζούνης επιδιώκουν να κατέβουν στις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, και οι δύο δηλώνουν επιφυλακτικοί, καθώς όπως λένε, θα περιμένουν πρώτα τις αποφάσεις του κόμματος. «Έχω ξεκινήσει μια σειρά επαφών με στελέχη και σίγουρα επιθυμώ να ηγηθώ, ωστόσο, θα περιμένω το χρίσμα. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, αν δεν είμαι εγώ ο επιλαχών του ΠΑΣΟΚ, να συμμετάσχω σε άλλο ψηφοδέλτιο», επισημαίνει ο κ.Ουζούνης. Φήμες θέλουν και τον πρώην δήμαρχου Αξιού, Δημήτρη Ζακαλκάς να θέτει υποψηφιότητα.

Στην αντίπερα όχθη, ο δήμαρχος Αξιού, Νίκος Γιουτίκας, ο οποίος ανήκει στην παράταξη της ΝΔ, ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, όμως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο άλλου υποψήφιου. «Σίγουρα θα ήθελα να κατέβω στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, όμως αν κάποιος με πείσει, δεν αποκλείω να τον στηρίξω», επισημαίνει ο κ. Γιουτίκας.

Με εξαίρεση τους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Δέλτα, το ΠΑΣΟΚ, πιθανότητα δεν θα αντιμετωπίσει άλλες συγκρούσεις, αφού οι περισσότεροι «πράσινοι» δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, συζητούν το ενδεχόμενο να ενώσουν τις πολιτικές τους δυνάμεις και να φτιάξουν ένα κοινό ψηφοδέλτιο.
Την πιθανότητα κοινού ψηφοδελτίου εξετάζουν οι δήμαρχοι του δήμου Παύλου Μελά (Πολίχνη- Σταυρούπολη-Ευκαρπία). «Προγραμματίζουμε συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τις παρατάξεις του κάθε δήμου προκειμένου να συμφωνήσουμε σε μια υποψηφιότητα», δήλωσε ο δήμαρχος Ευκαρπίας, Μπάμπης Πανταζόγλου, ενώ ο δήμαρχος Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει κοινή απόφαση.« Είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε το εγώ και να γίνουμε εμείς». Μάλιστα, και ο δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης συμφωνεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος ένας από τους τρεις και οι υπόλοιποι να είναι συνυποψήφιοι. Ωστόσο, υπάρχουν φήμες ότι κόντρα στους νυν δημάρχους του δήμου θα είναι ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης, Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Στο δήμο Θέρμης (Θέρμη, Βασιλικά και Μίκρα), η κατάσταση είναι ευκολότερη για το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι δήμαρχοι Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Μίκρας, Θεόδωρος Γκουστίλης, έχουν ήδη καταλήξει με τον τελευταίο να στηρίζει τον κ. Παπαδόπουλο. «Έχω αποφασίσει ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές αλλά θα στηρίξω τον κ. Παπαδόπουλο», διευκρίνισε ο κ.Γκουστίλης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες,το ψηφοδέλτιο του κ. Παπαδόπουλου θα συμπληρώνει και ο Απόστολος Τσολάκης, ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Βασιλικών. Απέναντι στον κ.Παπαδόπουλο θα βρεθεί όπως ανακοίνωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Βασιλικών, Χρήστος Βαγγέλης, ο οποίος ανήκει στην παράταξη της ΝΔ.

Ανυποχώρητοι και οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι
Εντονότερες συγκρούσεις αναμένεται να επικρατήσουν στους γαλάζιους δήμους, καθώς οι νυν δήμαρχοι δεν φαίνεται να κάνουν πίσω. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 14 νέους δήμους της Θεσσαλονίκης, η Νέα Δημοκρατία επικρατεί στους 6, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Στο νέο δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη (Πανόραμα-Πυλαία- Χορτιάτη) και οι τρεις δήμαρχοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, χωρίς, προς το παρόν τουλάχιστον, να συζητούν το ενδεχόμενο κοινού ψηφοδελτίου. «Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να μείνει μακρυά από τις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να μην δυσανασχετήσει κανέναν υποψήφιο», αναφέρει στη Voria.gr ο δήμαρχος Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης. Εξάλλου, ο δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης επισημαίνει ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει το χρίσμα καθώς θεωρεί ότι είναι μια εποχή όπου αποφασίζει ο κόσμος.
Σε διαφορετικά «γαλάζια» στρατόπεδα θα ανήκουν και οι νυν δήμαρχοι του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, Ευστάθιος Λαφαζανίδης και Δημήτρης Χατζηβρέττας αντίστοιχα, οι οποίοι δεν δίνουν, όπως δηλώνουν, ιδιαίτερη βαρύτητα στο χρίσμα, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τη ΝΔ. «Δεν με ενδιαφέρει το χρίσμα, αλλά οι πολίτες. Άλλωστε, ούτε στις προηγούμενες εκλογές είχα χρίσμα», αναφέρει ο κ. Χατζηβρέττας, ενώ ο κ. Λαφαζανίδης δηλώνει: «ότι οι εκλογές έχουν να κάνουν με το πρόσωπο του κάθε υποψηφίου και τι μπορεί να κάνει αυτός για την περιοχή του». Εξάλλου, πληροφορίες θέλουν στις προσεχείς εκλογές να θέτει υποψηφιότητα και ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος στον Εύοσμο στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, Πέτρος Σούλας αλλά και ο πρώην δήμαρχος Ευόσμου, Παναγιώτης Αλεξανδρίδης, οι οποίοι προέρχεται και αυτοί από τη ΝΔ.

Στο συγκεκριμένο δήμο, μάλλον και το ΠΑΣΟΚ θα έχει σημαντικά διλήμματα καθώς ακούγονται αρκετά ονόματα που προέρχονται από το κόμμα όπως του γραμματέα της τοπικής ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννη Βράνη, του πρώην νομαρχιακού συμβούλου, κ. Γιάννη Λεμπετλή και του δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Ρούμελη.

Τέλος, εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ «γαλάζιων» δημάρχων αναμένονται και στο δήμο Ωραιοκάστρου (Ωραιόκαστρο, Μυγδονία, Καλλιθέα) καθώς και οι τρεις δήμαρχοι είναι αποφασισμένοι να είναι υποψήφιοι.
Νερό στο κρασί τους φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να βάλουν οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και Γιώργος Ακτσελής αντίστοιχα. Ο δήμαρχος Μενεμένης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, όμως, ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε στη Voria.gr: «Με τον κ. Ακτσελή θα κατεβούμε μαζί, συνεργαζόμενοι στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Σαν αδέλφια, αγαπημένοι».
Στο δήμο Θερμαϊκού (Επανωμή, Μηχανιώνα, Θερμαϊκού) ο νυν δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής, θα είναι υποψήφιος, χωρίς ακόμη να γνωρίζει τους αντιπάλους του. Ο δήμαρχος Επανωμής, κ. Λάκης Οικονόμου δεν έχει αποφασίσει ακόμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης, θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο.
Στο δήμο Βόλβης (Αγίου Γεωργίου, Μαδύτου, Αρεθούσας, Απολλωνίας, Ρεντίνας και Εγνατίας) τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα καθώς, ο νέος δήμος έχει συνολικό πληθυσμό περισσότερο από 26.000 και επομένως θα ισχύσει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Γεγονός που προβληματίζει τους νυν δημάρχους, αφού οι περισσότεροι συνδυάζουν τη δημαρχία με άλλα επαγγέλματα. Άγνωστες παραμένουν και οι υποψηφιότητες στους δήμους Λαγκαδά (Λαγκαδά, Λαχανά, Ασσήρου, Σοχού, Καλλινδοίων, Κορωνείας και Βερτίσκου) και Χαλκηδόνας (Χαλκηδόνος, Αγίου Αθανασίου και Κουφαλίων).
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις