Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
1516 αναγνώστες
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010
14:16

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ:

 
 
 
ίμαι υπέρ κάθε νόμου και κάθε μέτρου, που λαμβάνεται υπέρ του πολίτη...
ιστεύω ότι το σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι το έμψυχο δυναμικό της
α βελτιώσουμε και να εξειδικεύσουμε την παραγωγή μας και τα αγροτικά προϊόντα μας
α προωθήσουμε με τα ΒΙΠΑ τις Γέφυρας των Κουφαλίων, τη βιοτεχνική και βιομηχανική ανάπτυξη δίνοντας ώθηση στην παραγωγή και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 πολυπλοκότητα του νέου εγχειρήματος που ονομάζεται "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" απαιτεί γνώσεις και εμπειρίες διοικητικές και αυτοδιοικητικές, τουλάχιστον στο ξεκίνημά του.
 
 
ΟΛΟΚΛΗΡΗ  Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
 
Στο σημερινό μας φύλο είναι θα κάνουμε μια "βουτιά… στα βαθιά…"
Μια βουτιά γιατί ο νέος αυτοδιοίκητικος χάρτης που λέγεται "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" είναι πια γεγονός, είναι νόμος του κράτους…!
Εμείς σαν "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ" από την αρχή ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ και θα στηρίξουμε αυτό το καινούργιο …μοντέλο διοίκησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί πιστεύουμε στον θεσμό και τον υπηρετούμε χρόνια τώρα, χωρίς προαπαιτούμενα και όπως πάντα μέσα σε πλαίσια αρχών και αξιών….
Σήμερα  ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ και φιλοξενήσουμε  ένα παιδί γέννημα θρέμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μας μιλήσει για αυτό το νέο που γεννήθηκε…τον κ. ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
Αλλά ας μην σας κουράσω άλλο και ας πάμε στην συνομιλία που είχαμε μαζί του…
  
 
ΕΡΩΤ. : Κύριε Δήμαρχε είστε υπέρ ή κατά του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ;
 
Με ένα ναι ή με ένα όχι δεν μπορείς να κάνεις ξεκάθαρη τοποθέτηση. Είμαι υπέρ κάθε νόμου και κάθε μέτρου, που λαμβάνεται υπέρ του πολίτη. Είμαι υπέρ της αμεσότητας της διοίκησης, μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους παραγωγής πολιτικής και της εγγύτητας της διοίκησης όσον αφορά την καθημερινότητα του δημότη.
 

ΕΡΩΤ. : Κύριε Δήμαρχε, ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι πια νόμος του Κράτους. Ψηφίστηκε στη Βουλή, τι νέο φέρνει κατά τη γνώμη σας στην Αυτοδιοίκηση;
 
Κάθε νέο μέτρο, όπως και κάθε αλλαγή έχει πάντα και θετικά και αρνητικά σημεία. Πόσο μάλλον ένας νόμος που αφορά την αυτοδιοίκηση και επηρεάζει τόσο άμεσα το δημότη. Προσωπικά, όπως πιστεύω και το σύνολο των Ελλήνων, θέλει μια διοικητική μεταρρύθμιση. Απαιτεί μία ριζική αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών της κοινωνίας μας που μετά την μεταπολίτευση τους αφήσαμε να χαλαρώσουν με αποτέλεσμα τη δημιουργία φαινομένων σήψης και μαρασμού. Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι φέρνει, είναι αναστάτωση με το γρήγορο και χωρίς διάλογο με τους αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ «νέο χωροταξικό χάρτη της χώρας» και τις πολλές αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στους δήμους, μεταξύ των οποίων πολύ σημαντικές όπως πολεοδομίας, υγείας, εμπορίου, σχολείων, χωρίς αυτές να κοστολογηθούν και χωρίς να βρεθούν μέχρι σήμερα οι πηγές των εσόδων τους.
 
ΕΡΩΤ. : Η συνένωση των τριών δήμων Κουφαλίων, Χαλκηδόνας και Αγ. Αθανασίου είναι κατά τη γνώμη σας θετική εξέλιξη; Ή πιστεύετε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί κάτι άλλο;
 
Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί και ο νέος διοικητικός χάρτης των ΟΤΑ είναι πραγματικότητα. Ως αυτοδιοίκηση με το κορυφαίο όργανό μας, την ΚΕΔΚΕ, και με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαμε προχωρήσει στη σύνταξη της πρότασης για τον Καποδίστρια 2 στον Υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης, που αφορούσε στο νέο χωροταξικό χάρτη της χώρας. Η πρόταση αυτή δημιουργούσε 450 δήμους στην επικράτεια και για εμάς 2 σενάρια συνένωσης, το 1 με το δήμο Χαλκηδόνας και το 2 και με τους 3 δήμους, που είναι και σήμερα. Η δική μου θέση στη νέα χωροταξική πραγματικότητα και με γνώμονα πάντα την αρχή της εγγύτητας ως προς την εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι ότι δεν μπορεί πολίτες όμορων δημοτικών διαμερισμάτων, όπως των Αθήρων και της Ραχώνας που «ζουν και αναπνέουν» με τα Κουφάλια και που στην συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν να είναι μαζί μας, να έρχεται η πολιτεία και για καθαρά πελατειακούς λόγους να τους κρατά σε διοικητική και κοινωνική απομόνωση. Προσωπικά το πάλεψα στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚ και έγινε πρόταση προς το υπουργείο ότι μπορούν να συνενωθούν δημοτικά διαμερίσματα όμορων νομών, όταν το επιβάλλουν κοινωνικοί, ιστορικοί και αναπτυξιακοί λόγοι. Πιστεύω ότι και στο μέλλον πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ένωση αυτή, γιατί συμφέρει τις κοινωνίες μας.
 
ΕΡΩΤ. : Τι οφέλη προσδοκάτε για την περιοχή μας από το νέο διοικητικό χάρτη «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»;
 
Είναι νομίζω πολύ νωρίς να μιλάμε για οφέλη. Πρέπει πρώτα να γίνει μία απογραφή της πραγματικής κατάστασης, να σταθμίσουν τα νέα δεδομένα και στην πορεία με φειδώ να μπουν οι νέοι στόχοι. Το όραμα που θα δημιουργήσουμε, να είναι σοβαρό και υλοποιήσιμο. Σήμερα αυτό που ξέρουμε, είναι ότι η νέα διοικητική δομή με το όνομα «Δήμος Χαλκηδόνας» έχει πραγματικό πληθυσμό πάνω από 40.000 κατοίκους με προβλήματα και αγωνίες που παρατηρούνται στις αγροτικές και ημιαστικές κοινωνίες.
 


ΕΡΩΤ: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πλεονέκτημα της περιοχής πάνω στην οποία πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξή της;
 
Πιστεύω ότι το σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι το έμψυχο δυναμικό της. Είναι η εργατικότητα και η προοδευτικότητα των κατοίκων της. Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής μας απολαμβάνουν μία ποιότητα ζωής με δείκτες αρκετά υψηλούς. Αυτό, κατά την άποψή μου, είναι αποτέλεσμα σκληρής και διπλής απασχόλησης, πολλές φορές και της προηγούμενης γενιάς και της σημερινής. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την γειτνίαση με τη Θεσ/νίκη και τις πηγές του πλούτου της, όπως και τα μέσα παραγωγής της. Να βελτιώσουμε και να εξειδικεύσουμε την παραγωγή μας και τα αγροτικά προϊόντα μας. Να εκμεταλλευτούμε για αναπτυξιακούς και παραγωγικούς λόγους τους συγκοινωνιακούς κόμβους και τις γραμμές του τρένου που διαπερνούν τον νέο δήμο. Να προωθήσουμε με τα ΒΙΠΑ τις Γέφυρας των Κουφαλίων, τη βιοτεχνική και βιομηχανική ανάπτυξη δίνοντας ώθηση στην παραγωγή και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 
ΕΡΩΤ. : Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς;
 
Δυστυχώς δεν προχωρά καθόλου. Μπορώ να πω ότι εδώ και ένα χρόνο είναι στάσιμη. Από πέρσι το καλοκαίρι, λόγω της προεκλογικής περιόδου που σταμάτησε και μέχρι σήμερα που δεν λέει να ξεκολλήσει. Σ’ αυτή δε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε ως χώρα, θα έπρεπε να τρέχει στο «φουλ», να δημιουργεί θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, κίνηση στην αγορά. Πολλά και σημαντικά έργα περιμένουν.
 
 
 
 
 
ΕΡΩΤ. : Όσον αφορά το χωροταξικό, είναι σεβαστές οι επιμέρους διαφωνίες που ακούστηκαν κατά καιρούς;
 
Βεβαίως είναι σεβαστές. Ο κάθε αιρετός, αλλά και ο κάθε πολίτης έχει και πρέπει να έχει άποψη για τον τόπο του και την προοπτική του. Μπορεί να βλέπει από άλλη οπτική αυτό που λέμε ανάπτυξη, ποιότητα ζωής, συνθήκες και όρους διαβίωσης. Όμως στο τέλος για το «κοινό καλό» θα πρέπει να υπακούμε στην αρχή της δημοκρατίας, που είναι η αρχή της πλειοψηφίας. Αρκεί να προϋπάρχουν και να εφαρμόζονται οι κανόνες της διαφάνειας και του διαλόγου πριν την απόφαση.
 ΕΡΩΤ. : Θεωρείτε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι για να προχωρήσει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»;
 
Σας είπα και προηγουμένως, για να εξασφαλιστούν οι πόροι για κάθε ενέργεια, για κάθε έργο, είτε στην προσωπική μας ζωή, είτε στο δημόσιο γίγνεσθαι θα πρέπει πρώτα να κοστολογηθεί, να γνωρίζεις το ποσό και μετά να κοιτάξεις στο ταμείο σου τι έχεις, αν το έχεις και αν μπορείς να το πραγματοποιήσεις. Σήμερα δεν έχει γίνει καμία κοστολόγηση και για καμιά νέα αρμοδιότητα. Επομένως βαδίζουμε στα τυφλά. Εκτός αυτού, σήμερα η πολιτεία οφείλει από θεσμοθετημένους πόρους που απορρέουν από νόμους της και αποφάσεις της πολλά εκατομμύρια ευρώ στην ΤΑ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο για φέτος, 120 εκ. ευρώ από ΣΑΤΑ, 200 εκ. ευρώ από το φόρο παρεπηδημούντων, 150 εκατ. ευρώ από το κόστος αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ΤΑ, 110 εκ. ευρώ για τη μεταφορά μαθητών, τα οποία οφείλει η αυτοδιοίκηση και 45 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα που υλοποίησε η ΤΑ για τη βοήθεια στο σπίτι και μερική απασχόληση. Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2010 μείωσε τους ΚΑΠ και τις ΣΑΤΑ πάνω από 30% με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των ΟΤΑ, δημιουργώντας δυσκολίες στην καθημερινή τους λειτουργία. Επομένως, καταλαβαίνετε σε ποιο οικονομικό δρόμο καλείται να προχωρήσει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
 
ΕΡΩΤ. : Κατά την άποψή σας, ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια ενός «καλλικρατιακού» δημάρχου;
 
Θα πρέπει να έχει ήθος και σοβαρότητα. Αξιοσύνη και εργατικότητα. Πάθος για τη δημιουργία και αγάπη και αφοσίωση γι’ αυτό που κάνει για τον πολίτη και τον τόπο του. Η πολυπλοκότητα του νέου εγχειρήματος που ονομάζεται «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» απαιτεί γνώσεις και εμπειρίες διοικητικές και αυτοδιοικητικές, τουλάχιστον στο ξεκίνημά του. Αυτοί που θα κληθούν να διοικήσουν για την πρώτη θητεία θα πρέπει να είναι ψυχή και σώμα δοσμένοι σ’ αυτό. Αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης σύμφωνα με το νέο μοντέλο. Αυτοί που κληθούν να διοικήσουν, όπως ορίζει και ο νομοθέτης, δεν μπορεί να είναι μερικής απασχόλησης. Το νέο διοικητικό εγχείρημα απαιτεί γνώση, εμπειρία, αφοσίωση. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία πού βιώνει σήμερα ο τόπος μας, ο «καλλικρατικός» δήμαρχος πρέπει να αναπτύξει διευρυμένες προνομιακές δομές, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική συνοχή με την ανάπτυξη δράσεων και με στόχο την βοήθεια των δημοτών που έχουν ανάγκες όπως οι άνεργοι , οι πολύτεκνοι, και άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
ΕΡΩΤ. : Πληροφορίες σας φέρουν ως ενδιαφερόμενο για το νέο Δήμο. Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε αυτές τις πληροφορίες.
 
Προσωπικά, από διετίας, με επιστολή μου στους συνεργάτες μου και τα ΜΜΕ της περιοχής μας, έχω εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου για να κατέλθω και πάλι ως υποψήφιος δήμαρχος, μόνο εάν προέκυπτε θέμα συνενώσεων με άλλους δήμους.
Αλλά το ζήτημα αυτό δεν ξεκινά και δεν τελειώνει στις προσωπικές φιλοδοξίες ή όνειρα του καθενός από εμάς. Σχετίζεται άμεσα με τις προϋποθέσεις επιτυχίας, δηλαδή τις συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίζουν πως ένα σχήμα μπορεί να διοικήσει σωστά, να εξυπηρετήσει καλύτερα τον πολίτη, να λάβει σωστές αποφάσεις για την ανάπτυξη, να δουλέψει σκληρά, μεθοδικά και –κυρίως- με αποτελεσματικότητα. Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω προς φίλους και αντιπάλους ότι μπαίνω σε αυτόν τον αγώνα μόνο και μόνο επειδή πιστεύω πως η δική μου υποψηφιότητα έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Και αυτό δεν το λέω με έπαρση ή αυταρέσκεια. Το καταγράφω επειδή πραγματικά μπορώ να ισχυριστώ ότι διαθέτω πείρα στα αυτοδιοικητικά, άλλωστε η πολυετής μου παρουσία στα δημοτικά πράγματα και τα όργανα της αυτοδιοίκησης μου πιστώνουν αυτό το θετικό χαρακτηριστικό, όπως και αυτό των σχέσεων, της καλής γνωριμίας με πρόσωπα και καταστάσεις της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, είμαι αποφασισμένος να αξιοποιήσω αυτή τη γνώση με σκληρή δουλειά και να παλέψω με διαφάνεια, διάθεση συνεργασίας και θετικό πνεύμα για το καλό του δημότη μας και του τόπου μας.
Καλώ λοιπόν τους πολίτες να σταθμίσουν αυτά τα χαρακτηριστικά και να σταθούν στο πλευρό μας. Άλλωστε είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση, ιδέα και άποψη που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής μας και να συνδράμει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις