Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΟΙ ΤΖΙΡΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
1590 αναγνώστες
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010
15:12

ΝΕΑ FREE PRESS ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...

 Σύμφωνα με τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων οι τζίροι των καταστημάτων είναι μειωμένοι έως και 50%

Βουλιάζει ο τουρισμός στην Βόρεια Ελλάδα, συμπαρασύροντας χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, με τους καταστηματάρχες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να δηλώνουν «κάθε πέρσι και καλύτερα». Οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων αναφέρουν  ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων είναι μειωμένος μέχρι και 50%, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που κατέβασαν ρολά εν μέσω της καλοκαιρινής σεζόν. Εικόνες απογοήτευσης σε Χαλκιδική, Κατερίνη αλλά και Καβάλα, με δρόμους ερημωμένους και καταστήματα άδεια. «Ο κόσμος πλέον δεν μπαίνει ούτε για να κοιτάξει», λένε με απελπισία οι έμποροι.

Κατερίνη: Σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος των ΜμΕ
Η οικονομική ύφεση που έπληξε τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές, όπως τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και γενικότερα τα Βαλκάνια αλλά και την ανατολική Ευρώπη, προκαλεί τσουνάμι στις Ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών της περιοχής, Κωνσταντίνος Ρέχας, αναφέρει  ότι η κίνηση στα τουριστικά καταστήματα είναι πεσμένη σε ποσοστό 30%-50%, ενώ, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, τα στοιχεία του επιμελητηρίου είναι απελπιστικά. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, το α΄ πεντάμηνο του 2010 έχουν κλείσει συνολικά 604 επιχειρήσεις, τη στιγμή μάλιστα που άνοιξαν μόνο 300. Βέβαια, αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι από τις επιχειρήσεις που άνοιξαν οι 150 είναι εποχιακές. Όπως αντιλαμβάνεστε, το φθινόπωρο η περιοχή μας θα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα, αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι το ποσοστό ανεργία θα εκτιναχθεί στο 30%, από το 18% που είναι σήμερα». 

Καβάλα: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον εμπορικό κόσμο 
Στο νομό Καβάλας και συγκεκριμένα στη Κεραμωτή, οι τουρίστες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης ήταν αυτοί που ενίσχυαν τους τζίρους των καταστηματαρχών, όμως φέτος οι προβλέψεις των ιδιοκτητών είναι δυσοίωνες, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου  Κεραμωτής και μέλος του ΔΣ του ΕπιμελητηρίουΓιάννης Χατζηγερακούδης. «Οι μειωμένες αφίξεις ξένων τουριστών σε συνδυασμό με τη μικρή προσέλευση των εγχώριων έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των τζίρων έως και 40%», παραδέχεται ο κ. Χατζηγερακούδης και προσθέτει: «υπάρχουν επιχειρήσεις που φυτοζωούν, όμως καταβάλλουν προσπάθειες να αντέξουν έστω μέχρι το τέλος της σεζόν, με την ελπίδα να βγάλουν τα ΄σπασμένα΄ της φετινής χρονιάς». 
Χαλκιδική: Μαζική κατάρρευση των τοπικών αγορών της Χαλκιδικής
Θύμα της οικονομικής κρίσης είναι και ο δημοφιλέστερος βορειοελλαδικός προορισμός, η Χαλκιδική, με τους καταστηματάρχες να έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στον Αύγουστο, που θεωρείται ο κύριος μήνας διακοπών για τους περισσότερους Έλληνες.  Μείωση της τουριστικής κίνησης παρατηρείται τόσο στη περιοχή της Ουρανούπολης όσο και της Ιερισσού με τος ντόπιους καταστηματάρχες να «φοβούνται» για το μέλλον τους. Ο πρόεδρος Επαγγελματιών Ουρανούπολης, Πέτρος Μουτζίκης, κάνει λόγο για μείωση της τουριστικής κίνησης έως και 25%, ενώ, όπως επισημαίνει, οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή δεν σπαταλούν χρήματα σε αγορές, αλλά περιορίζονται στα αναγκαία. «Αντιλαμβανόμαστε ότι τα σκληρά μέτρα, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ, έχουν γονατίσει τους Έλληνες και φοβόμαστε ότι πολλοί θα περικόψουν τα έξοδα των διακοπών τους. Μάλιστα, αυτό που παρατηρούμε φέτος είναι ότι ο κόσμος δεν μπαίνει στα καταστήματα ούτε για να κοιτάξει», αναφέρει ο κ. Μουτζίκης. 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Νικήτης, Στέλιος Συρδάρης, υπολογίζει ότι η τουριστική κίνηση στην περιοχή είναι μειωμένη έως και 50%. «Είναι δεδομένο ότι όταν δεν έχουν τουρίστες τα ξενοδοχεία, δεν έχουμε ούτε και εμείς πελάτες, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να βρίσκεται υπό κατάρρευση», σημειώνει ο κ. Συρδάρης.
Οι αισιόδοξοι
Στην Κασσάνδρεια, ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματοβιοτεχνών,Δημήτρης Παπαρούλιας, δηλώνει σχετικά ικανοποιημένος από την αγοραστική κίνηση, όμως, όπως αναφέρει, οι καταστηματάρχες έχουν να βγάλουν «πολλά σπασμένα». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, είναι το γεγονός ότι οι τουρίστες έχουν περιορίσει τις ημέρες της διαμονής τους, με συνέπεια τα σαββατοκύριακα να έχουμε πάρα πολύ κόσμο και τις καθημερινές να ερημώνουμε. Παράλληλα, ο κόσμος του Σαββατοκύριακου είναι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι όπως είναι λογικό δεν θα ψωνίσουν από τα τουριστικά καταστήματα», διαπιστώνει ο πρόεδρος του Σωματείου.
Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών Νέων Μουδανιών, Αναστάσιος Δαμάσκος, καθώς, όπως αναφέρει  το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου έχει αυξηθεί η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, ενώ αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω αύξηση μετά τις 10 Ιουλίου. «Σίγουρα, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη φετινή χρονιά με τις προηγούμενες, διότι είναι σαφώς πιο μειωμένη, ωστόσο με δεδομένες τις οικονομικές συγκυρίες της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων, τα καταστήματα έχουν δουλειά», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου και διευκρινίζει «υπάρχει φως στο τούνελ, όμως με την έννοια της επιβίωσης, όχι της κερδοφορίας. Παλεύουμε φέτος, για να υπάρχουμε του χρόνου
 
 
 
 
 
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις