Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...
1265 αναγνώστες
Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010
16:11

 


 Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο οι Έλληνες πολίτες σε «φακελάκια» για δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες σύμφωνα με τον Eurobserver, που επικαλείται στοιχεία του οργανισμού για την Διεθνή Διαφάνεια. 

 Η μέση τιμή της μίζας που πληρώθηκε το 2009 ήταν 1355 ευρώ. Όμως ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρίες ζητούνται 'δωράκια' για παροχή υπηρεσιών, αφού το 5,3% των συμμετεχόντων στο δείγμα παραδέχθηκαν πως πλήρωσαν κατά μέσον όρο 1671 ευρώ σε μίζες προς τον ιδιωτικό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις διαφθοράς υψηλών κυκλωμάτων ή μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με τον συνυπολογισμό των οποίων ο λογαριασμός της διαφθοράς αυξάνει πάρα πολύ, δήλωσε ο κ. Συγγρός. οσό των 800 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο οι Έλληνες πολίτες σε «φακελάκια» για δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες σύμφωνα με τον Eurobserver, που επικαλείται στοιχεία του οργανισμού για την Διεθνή Διαφάνεια. "Η διαφθορά είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που έχουμε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Δεν είναι ο μόνος, αλλά είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος" δήλωσε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο Άρης Συγγρός επικεφαλής του γραφείου της Transparency International στην Ελλάδα. Παρουσίασε, δε, τα αποτελέσματα δημοσκοπικής έρευνας που διενήργησε ο οργανισμός το β' εξάμηνο του 2009 και η οποία ανεβάζει το κόστος της καθημερινής διαφθοράς στη χώρα μεταξύ 717 και 857 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40 εκατομμύρια σε σύγκριση με ίδια έρευνα του προηγούμενου έτους. Οι υπολογισμοί βασίσθηκαν σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με ένα δείγμα 6122 ατόμων και η έρευνα δείχνει πως ο πλέον επιρρεπής στη διαφθορά είναι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, αφού το 9,3% των νοικοκυριών ανέφερε πως του ζητήθηκε να δωροδοκήσει κάποιο υπάλληλο για να επιταχυνθεί η διοικητική διαδικασία, να έχει δίκαιη αντιμετώπιση στο νοσοκομείο, ή να αποφύγει μία τιμωρία για παραβίαση του ΚΟΚ.

 

Διαφθορά παντού...

Η διαφθορά ζει και βασιλεύει... Είναι απότοκος της παθογένειας του πολιτικού συστήματος, σύμφυτη με την καθημερινότητά μας, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνώντων για την... πάταξή της!

Και όπως διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή του για το 2009 ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής «...για την καταπολέμησή της απαιτείται διαρκής πόλεμος, ο οποίος είναι μακρύς, δύσκολος, επίπονος...». Ο κ. Ρακιντζής, θέλοντας προφανώς να καταδείξει το «αδιόρθωτο χάλι» στη λειτουργία του κράτους, αναφέρθηκε χθες, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του, στην περίπτωση ελεγκτή υπαλλήλου περιφερειακού αεροδρομίου, ο οποίος τιμωρήθηκε από την υπηρεσία του με πρόστιμο μόλις πέντε εργάσιμων ημερών (!) γιατί δεν άνοιξε το αεροδρόμιο, με τη δικαιολογία ότι δεν χτύπησε το ξυπνητήρι του κινητού του τηλεφώνου επειδή... είχε πέσει η μπαταρία!

 

 

«Αν εξαρτάται όλη η Ελλάδα από μια... μπαταρία κινητού τηλεφώνου, δεν είναι να απορούμε πώς φτάσαμε σ' αυτά τα χάλια...», είπε χαρακτηριστικά.

«Χοντρά κόλπα»

«Χοντρά κόλπα» παράνομου πλουτισμού αποκαλύπτονται από τους ελέγχους των δηλώσεων «πόθεν έσχες», που διενήργησε ο γενικός επιθεωρητής για διευθυντικά στελέχη του Δημοσίου.

Εξόχως ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση συνδικαλιστή υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος διαχειριζόταν τα ποσά των υπερωριών και στον λογαριασμό του βρέθηκαν καταθέσεις εννέα εκατομμυρίων ευρώ! Ο εν λόγω κύριος, όταν ο επιθεωρητής ερευνούσε την υπόθεσή του, παραιτήθηκε από την υπηρεσία και τώρα ως συνταξιούχος απολαμβάνει τους καρπούς του... μόχθου του! Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή, ο περί ου ο λόγος υπάλληλος «εκαλύπτετο» από εγκύκλιο του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Αντ. Μπέζα, κατά την οποία εισόδημα από αφανείς πηγές δεν θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται (κατ' αποδοχήν γνωμοδοτικής ερμηνείας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

Ο Μαντέλης

Οπως είπε ο κ. Ρακιντζής, ανάκληση αυτής της εγκυκλίου έγινε από τον νυν υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και βάσει τούτου θα φορολογηθούν οι 550 χιλιάδες ευρώ που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του κατηγορούμενου για την υπόθεση «Ζίμενς» πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη. Πέραν τούτων, ο έλεγχος «πόθεν έσχες» του γενικού επιθεωρητή είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση δύο διευθυντικών στελεχών της Πολεοδομίας Σύρου, στους λογαριασμούς των οποίων είχαν βρεθεί μεγάλα ποσά χωρίς να δικαιολογούνται. Εν προκειμένω, από τις 185 υποθέσεις που κατά το έτος 2009 ο γενικός επιθεωρητής απέστειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα, οι 146 αφορούσαν τη μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες».

«Μεγάλο φαγοπότι» στους δήμους Οσον αφορά τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ρακιντζής έκανε λόγο για «μεγάλο φαγοπότι», υπογραμμίζοντας ότι λαμβάνονται αποφάσεις εν κρυπτώ, κυρίως από αιρετούς και δημοτικές επιχειρήσεις. «Θεωρούν τους εαυτούς τους βαρόνους και φεουδάρχες», είπε επί λέξει, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι θα τεθεί «φρένο» με τον νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος ψηφίστηκε προσφάτως στη Βουλή και προβλέπει την υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των διοικητικών οργάνων.

Παρά ταύτα διερωτήθη «αν κοπεί ο πακτωλός των χρημάτων, πόσοι θα ενδιαφερθούν να γίνουν δήμαρχοι...». Σωρεία άλλων περιπτώσεων διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού στο Δημόσιο, κακοδιοίκησης, αδιαφορίας αλλά και ατιμωρησίας αυθαιρετούντων και παρανομούντων κρατικών λειτουργών, περιλαμβάνονται στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή. Σταχυολογούμε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

* Παιδίατρος του ΕΣΥ, αν και καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εξ ιατρικής αμελείας (ως υπεύθυνη για τον θάνατο ανηλίκου), στον πειθαρχικό έλεγχο της επεβλήθη ποινή προσωρινής παύσης ενός έτους. Ο κ. Ρακιντζής προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης.

* Περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας έκλεισε επειδή ο υπεύθυνος λειτουργίας, όταν έληξε το ωράριό του, πήγε στο σπίτι του, με συνέπεια να μην προσγειωθεί το αεροπλάνο!

Του επεβλήθη πρόστιμο ενός μήνα αλλά ασκήθηκε ένσταση από τον γενικό επιθεωρητή, προκειμένου η υπόθεση να κριθεί σε δεύτερο βαθμό.

* Υπό διερεύνηση είναι επίσης υπόθεση ορθοπεδικού γιατρού, από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του οποίου προέκυψε ότι στον λογαριασμό του υπήρχαν (αδικαιολόγητα) δύο εκατομμύρια ευρώ.

* Στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) διευθυντικά στελέχη λάμβαναν μισθούς οι οποίοι υπερέβαιναν τον πρωθυπουργικό μισθό.

* Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας μετείχε σε 31 (!) επιτροπές επ' αμοιβή, αποκομίζοντας μηνιαίως μεγάλα ποσά.

* Στην εταιρεία «ΤΡΑΜ Α.Ε.», η οποία παρουσίαζε ζημιές άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ανάλογη αύξηση του δικτύου της, ο αριθμός των προσλήψεων στο διάστημα 2004 έως 2/9/2009 αυξήθηκε κατά 250!

Ο κ. Ρακιντζής διαβεβαίωσε επίσης ότι θα ασκηθούν διώξεις για 39 παράνομες προσλήψεις στην εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα κοινωφελή ιδρύματα.

«Υπάρχουν 10.000 κοινωφελή ιδρύματα, τα οποία υπολειτουργούν και δεν υποβάλλουν απολογισμό. Αν αξιοποιούνταν η περιουσία τους δεν θα υπήρχε οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα... Η Πατησίων, η Σταδίου και η Πανεπιστημίου ανήκουν στα ιδρύματα...», είπε χαρακτηριστικά. 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις