Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Περισσότεροι (12.000-14.000) οι εισακτέοι...
1303 αναγνώστες
Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010
16:48

Ξεκίνησε στα λύκεια όλης της χώρας η ανάρτηση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Πτώση στα μεσαία και χαμηλά τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στο «ύψος» τους οι περιζήτητες σχολές και ειδικά οι ιατρικές που θα παρουσιάσουν οριακή μείωση, περισσότεροι εισακτέοι στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα των βαθμολογικών στοιχείων των εφετινών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων που παρουσίασε χθες το υπουργείο Παιδείας. Λόγω της κατάργησης της βαθμολογικής βάσης του δέκα (10), θα ανοίξουν εφέτος οι «πύλες» των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης για 12.000 με 14.000 άτομα επιπλέον, τα οποία και θα έμεναν εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ επειδή δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν βαθμολογίες πάνω από δέκα.

Βέβαια θα παρατηρηθεί ξανά εφέτος το φαινόμενο της εισόδου υποψηφίων με βαθμολογίες 4 και 5 στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, το οποίο και είχε οδηγήσει τα προηγούμενα χρόνια στο αίτημα για την κατάργησή της. Και αυτό γιατί η κατάργηση της βάσης του δέκα θα δώσει εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής σε πολλά περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ (από 4.000 ως 6.000 μόρια).

Εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής (από 6.000 ως 7.000 μόρια) θα παρατηρηθούν όμως και σε ορισμένες πανεπιστημιακές σχολές ξένων φιλολογιών (Γαλλική Φιλολογία, Ισπανική, Ιταλική, Γερμανική). Κατά 1% είναι μειωμένοι εφέτος οι αριστούχοι σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ενώ αντιστοίχως τα απαιτητικά θέματα που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας οδήγησαν σε αύξηση των γραπτών με χαμηλές βαθμολογίες. Συνολικά 90 τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα απαιτήσουν λιγότερο από 10.000 μόρια, που αντιστοιχούν στη βάση του δέκα.

Στον αντίποδα βέβαια, περίπου 40 θα είναι τα τμήματα που θα απαιτήσουν βαθμολογίες άνω των 18.000 από τους εισακτέους τους. Ετσι, ενώ εφέτος θα παρατηρηθεί τεράστιο χάσμα που θα ξεπεράσει τις 15.000 μόρια μεταξύ των «πρώτων» και των «τελευταίων», ταυτόχρονα θα καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός εισακτέων των τελευταίων ετών. Εφέτος όμως θα έχουμε και έναν αριθμό 5.200 υποψηφίων περισσοτέρων από την περυσινή χρονιά.

Ταυτόχρονα όμως εφέτος θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 33.000 άτομα, από τις 120.000 όλων των κατηγοριών (10% με βαθμολογίες

 

 

Ηλιοθεραπεία: αναγκαία αλλά με μέτρο

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι παραλίες σφύζουν από κόσμο. Αλλοι αναζητούν το ιδανικό μαύρισμα και άλλοι το θέλουν αλλά το φοβούνται. Ο ήλιος μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία μας, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και επιβλαβής. Το φως του ήλιου το έχουμε ανάγκη για την παραγωγή και σύνθεση της αντιραχιτιδικής βιταμίνης D. Ωστόσο, η αλόγιστη έκθεση σε αυτόν ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση, τις πανάδες, τα εγκαύματα και, στη χειρότερη των περιπτώσεων, για την εμφάνιση του μελανώματος και άλλων δερματικών καρκίνων. Ιδιαίτερα πρέπει να προσέχουν οι νεότερες ηλικίες, αφού είναι οι πιο ευάλωτες για να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα. «Το Βήμα» παρουσιάζει τους μύθους και τις αλήθειες σε ό,τι αφορά την έκθεσή μας στον ήλιο με τη συμβολή του καθηγητή Δερματολογίας του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Ν. Σταυριανέα. Μύθος 1ος
Τα παιδιά χρειάζονται μεγάλες δόσεις ηλιοθεραπείας για να διατηρούν καλή υγεία.

Η έκθεση στον ήλιο είναι ωφέλιμη για την υγεία μας γιατί βοηθά στην παραγωγή και σύνθεση της αντιραχιτιδικής βιταμίνης D. Λίγα όμως λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για τη σύνθεση της βιταμίνης αυτής. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε ασχολίες έξω από το σπίτι πρέπει να φορούν τον κατάλληλο ρουχισμό, καπέλο και αντηλιακή κρέμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Πρέπει να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στον ήλιο, ιδίως τα παιδιά με πολύ ανοιχτό δέρμα, και να προτιμούν τη σκιά. Ακόμη και εκεί λαμβάνουν όλα τα αγαθά που προσφέρει ο ήλιος.

Μύθος 2ος
Ο καρκίνος του δέρματος αφορά μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους.

Οσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Τα γεγονότα ωστόσο της παιδικής ηλικίας παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος και μελανώματος στην ενήλικη ζωή.
Μύθος 3ος
Προηγείται το ηλιακό έγκαυμα του καρκίνου.

Οσοι παθαίνουν ηλιακό έγκαυμα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του δέρματος. Οσο περισσότερα ηλιακά εγκαύματα έχει υποστεί κάποιος σε νεαρή ηλικία και είναι μάλιστα και ανοιχτόχρωμος τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει να αναπτύξει μελάνωμα στην ενήλικη ζωή του.

Ωστόσο, το δέρμα που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία «τραυματίζεται» είτε πάθει έγκαυμα είτε όχι.

Μύθος 4ος
Η ζημιά από την ηλιοθεραπεία είναι προσωρινή γιατί το δέρμα την επουλώνει γρήγορα.

Το δέρμα επουλώνει μερικές από τις επιφανειακές ζημιές, γι΄ αυτό το έγκαυμα εξαφανίζεται έπειτα από λίγες ημέρες. Οι ζημιές ωστόσο που γίνονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος δεν επουλώνονται, παραμένουν και το αποτέλεσμα θα φανεί έπειτα από πολλά χρόνια.

Μύθος 5ος
Η χρήση αντηλιακής κρέμας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης δερματικών καρκίνων.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί όταν αυτοί που χρησιμοποιούν αντηλιακή κρέμα κάθονται πολλές ώρες στον ήλιο. Αν η αντηλιακή κρέμα χρησιμοποιηθεί σωστά, περιορίζονται οι πιθανότητες ανάπτυξης δερματικού καρκίνου και μελανώματος.

Μύθος 6ος
Αν φορέσω αντηλιακή κρέμα το πρωίείμαι προστατευμένος όλη την ημέρα.

Μία φορά δεν είναι αρκετή. Η αντηλιακή κρέμα πρέπει να απλωθεί σε όλο το σώμα μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες. Καμία αντηλιακή κρέμα δεν παρέχει 100% προστασία. Το μέτρο αυτό πρέπει να συνδυάζεται με τα κατάλληλα ρούχα, το καπέλο και τη σκιά.

Μύθος 7ος
Χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα έκθεσης στον ήλιο μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες κοκκινίλες.

Οταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, μπορεί κάποιος να καεί από τα πρώτα δέκα λεπτά ή και σε λιγότερο χρόνο αν είναι ανοιχτόχρωμος (ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, γαλανά ή πράσινα μάτια, φακίδες στο πρόσωπο και στο σώμα, δέρμα που εύκολα καίγεται χωρίς να μαυρίζει). Για αυτό είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τον ήλιο όχι μόνο όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα αλλά ακόμη και όταν ασχολούμαστε με εργασίες στην αυλή ή στον κήπο μας. Στα παιδιά πρέπει να ανανεώνουμε την αντηλιακή τους κρέμα κάθε δύο ώρες και να τους φοράμε μπλούζα και καπέλο, ιδίως τις ώρες μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.

Μύθος 8ος
Χρησιμοποιώντας σπρέι μαυρίσματος το δέρμα αποκτά χρώμα και μειώνονται οι κίνδυνοι από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Με το σπρέι μαυρίσματος στην ουσία βάφουμε το δέρμα σας. Τα προϊόντα για ψεύτικο μαύρισμα δεν παρέχουν καμία προστασία από τον ήλιο.

Μύθος 9ος
Δεν καίγομαι από τον ήλιο όταν βρίσκομαι μέσα στο αυτοκίνητο.

Παρ΄ ότι το γυαλί μειώνει τη δύναμη της ακτινοβολίας, διατηρεί περίπου το ένα τρίτο αυτής. Ετσι, είναι πολύ πιθανό να καεί κάποιος από τον ήλιο ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητό του, ιδιαίτερα σε μεγάλα ταξίδια.

Μύθος 10ος
Οι αντηλιακές κρέμες με υψηλό δείκτη (30 ή 50) παρέχουν μεγαλύτερη προστασία.

Ενας δείκτης προστασίας με βαθμό 20 για άτομα που δεν πάσχουν από παθήσεις που δημιουργούν φωτοευαισθησία ή λαμβάνουν φωτοευαισθητοποιητικά φάρμακα είναι αρκετός για να μας προφυλάξει. Επειδή όμως θεωρείται ότι πρέπει να απλώνουμε στο σώμα μας αντηλιακό σε παχύτερο στρώμα απ΄ ό,τι γίνεται στην πράξη, η κρέμα με δείκτη 40 ή 50 προστατεύει καλύτερα επειδή είναι πιο παχύρρευστη. Στην πραγματικότητα αυτές οι κρέμες προσφέρουν την προστασία που θα είχαμε αν απλώναμε σωστά στο σώμα μας, δηλαδή σε παχύ στρώμα, το αντηλιακό με δείκτη 20.
Περισσότερο ευαίσθητοι οι «φυλακισμένοι» στο... γραφείο
Την προσοχή του κόσμου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, εφιστά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογίας καθηγητής κ. Α. Κατσάμπας. «Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, όλη η ζωή από εκεί ξεκινάει. Ομως η αλόγιστη έκθεση σε αυτόν μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην υγεία, άλλα βραχυπρόθεσμα και άλλα μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο καθηγητής. Οπως είπε, οι άμεσες βλάβες είναι το κοκκίνισμα, τα εγκαύματα και οι πανάδες. Επίσης μπορεί να προκληθούν προβλήματα σε όσους παίρνουν κάποια συγκεκριμένα φάρμακα. Οι χρόνιες βλάβες είναι και οι πιο σοβαρές, και ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, αφού δημιουργούνται πιο εύκολα ρυτίδες, διαταραχές στο χρώμα και έλλειψη ελαστικότητας σε αυτό. Η πιο σημαντική βλάβη που μπορεί να προκληθεί είναι το μελάνωμα, στο οποίο είναι αρκετά ευαίσθητοι όσοι κάνουν δουλειά γραφείου και εκτίθενται στον ήλιο ξαφνικά κάποιες μέρες το καλοκαίρι.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις