Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου Αξιού Νίκου Γιουτίκα στο" ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ" ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
1709 αναγνώστες
Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010
14:14

 

 
Το “ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ” φιλοξενεί σήμερα έναν από τους στυλοβάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο σημερινός καλεσμένος μας κατά γενική ομολογία έχει την αποδοχή ευρύτερης κοινωνικής μερίδας και αυτή η καταξίωση δεν είναι τυχαία. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με τα κοινά είναι ακούραστος και πάνω από όλα τίμιος…
Αλλά ας αφήσουμε την φλυαρία και ας περάσουμε στη δράση…
 Κύριε Δήμαρχε είστε υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου της αυτοδιοίκησης «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ?
 Η διοικητική μεταρρύθμιση που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σίγουρα μια τομή και ένα τολμηρό εγχείρημα που θα επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του Ελληνικού κράτους. Είχαμε από  την αρχή εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη μας για την  αναγκαιότητα της, βέβαια υπό προϋποθέσεις.
Για να είναι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»  βιώσιμος και αποτελεσματικός και για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, έπρεπε η  Κυβέρνηση να  ακούσει με μεγαλύτερη προσοχή και να υιοθετήσει τις ομόφωνες προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και  των άλλων αυτοδιοικητικών φορέων.
Αντί αυτού  σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι για τη νέα αυτοδιοικητική δομή επεκράτησε η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και προσωπικών επιδιώξεων, γεγονός που προκάλεσε  σημαντικές αντιδράσεις κι πιθανώς να δημιουργήσει προβλήματα δυσλειτουργίας στις τοπικές κοινωνίες.
Έχοντας την εμπειρία από το  πρόγραμμα  «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» , το οποίο ουσιαστικά δεν πέτυχε γιατί η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε πλήρως σε όσα είχε θεσμοθετήσει και υποσχεθεί, και διαπιστώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ως Δήμοι για να το λειτουργήσουμε, θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου για τους ρυθμούς με τους οποίους θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»,  δεδομένου και του γεγονότος ότι   δεν έχει δοθεί και  ο αναγκαίος χρόνος για την προετοιμασία αυτού του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.
 
Τι νέο κατά τη γνώμη σας φέρνει στην αυτοδιοίκηση ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ?
 

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στοχεύει άμεσα στην αποκέντρωση, τη διαφάνεια, την ευελιξία  τη διεύρυνση της δημοκρατικής λειτουργίας, την αποτελεσματική άσκηση αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ας  μην ξεχνάμε  ότι 280 περίπου αρμοδιότητες μεταφέρονται στους νέους Ο.Τ.Α. ερχόμενοι πιο κοντά στους πολίτες.
Μέσα  από την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα βρουν την δυνατότητα να επιλύσουν χρόνια προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, γιατί θα έχουν καλύτερα οργανωμένες και στελεχωμένες με κατάλληλο προσωπικό υπηρεσίες, γιατί θα μπορούν να σχεδιάσουν καλύτερα τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, γατί θα μπορούν να εκμεταλλευθούν τις χρηματοδοτήσεις μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, γιατί θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη.
Όλα τα παραπάνω όμως προϋποθέτουν εκτός από την εμπειρία και τη θέληση των αυτοδιοικητικών οργάνων, την υποστήριξη από την Κεντρική Εξουσία. Υποστήριξη θεσμική αλλά και οικονομική.
Η έκδοση  κανονιστικών πράξεων για την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, η έγκαιρη εκτέλεση των μετατάξεων του ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώσουν τους νέους Ο.Τ.Α. , η μεταφορά αρμοδιοτήτων, αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την επιτυχία του θεσμού.
Αυτό το οποίο έχουμε επανειλημμένα τονίσει  και διεκδικήσει, είναι η παράλληλη μεταφορά οικονομικών πόρων για την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Η στήριξη των αρμοδιοτήτων μόνο στους αυτοτελείς πόρους των Δήμων δεν επαρκεί.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην παρούσα  δυσμενή οικονομική κατάσταση  έχουν περιέλθει οι Δήμοι, όχι λόγω της κακοδιαχείρισης που επικαλούνται ορισμένοι,  ως εύκολη αιτιολογία, αλλά στην ελλιπή χρηματοδότηση, π.χ. περικοπή κατά 30% των ΚΑΠ, περικοπή του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, περικοπή κονδυλίων για τη σχολική στέγη  κλπ. 
Αντιλαμβανόμαστε έτσι,  ότι αν δε στηριχθεί οικονομικά ο νέος θεσμός, όχι μόνο δεν θα επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά θα συσσωρευτούν και άλλα, με αποτέλεσμα  την απαξίωση και  του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
3. Η συνένωση των τριών  Δήμων Αξιού, Εχέδωρου και Χαλάστρας, είναι κατά τη γνώμη σας θετική εξέλιξη ?
 

4. Τί οφέλη θα έχει η περιοχή από το νέο σχήμα που προέκυψε ?
 Σε ότι αφορά τη συγχώνευση των Δήμων Αξιού, Χαλάστρας και Εχεδώρου, μας βρίσκει σύμφωνους. Μάλιστα ανταποκρίνεται  στις προτάσεις που είχαμε καταθέσει στα πλαίσια της διαβούλευσης και έχει ληφθεί σχετική ομόφωνη  απόφαση από το  Δημοτικό Συμβούλιο.
Το όνομα του Δήμου δεν μας είχε απασχολήσει ειδικά, αλλά θεωρούμε ότι η  επιλογή του ονόματος ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ θα ήταν πιο  επιτυχημένη , αν συμπληρώνονταν και από τοπικό προσδιορισμό (π.χ. ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ-ΓΑΛΛΙΚΟΥ) δεδομένου ότι τα ποτάμια που το σχηματίζουν,  αποτελούν το συνδετήριο άξονα της περιοχής και το Δέλτα τους πρόκληση για περαιτέρω συνδυασμένες ενέργειες  προστασίας και  ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στην οικονομική ανομοιογένεια που προβάλλεται ως ένας από τους παράγοντες που διαφοροποιεί τους τρείς συγχωνευόμενους δήμους, θα ήθελα να τονίσω ότι η αναπτυξιακή προοπτική θα είναι πολύ πιο έντονη, όταν στην οικονομία της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου, προστεθεί και η παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα, που χαρακτηρίζει τους Δήμους Αξιού και Χαλάστρας. Αλλά  και η  ευρύτητα του χώρου  των  περιοχών Αξιού και Χαλάστρας, εγγυώνται την ανάπτυξη και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως Επιχειρηματικά Πάρκα, λιμενικές εγκαταστάσεις κλπ.
Όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νέου Δήμου, όπως η γειτνίαση με την πόλη της Θεσσαλονίκης, η συνύπαρξη σημαντικών οδικών και  σιδηροδρομικών δικτύων, η διαφαινόμενη μελλοντική κατασκευή εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης αεροπορικών δρομολογίων, η μετεγκατάσταση  Δ.Ε.Θ στα όρια του Δήμου Δέλτα, η δεδομένη δυναμική που χαρακτηρίζει την οικονομία της περιοχής, παρά τα πρόσκαιρα ελπίζουμε προβλήματα από  την γενικότερη δημοσιονομική  κατάσταση,  αποτελούν εχέγγυα για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού αναπτυξιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα συμβάλλει στην οικονομική ευρωστία του δήμου, αλλά και των δημοτών. 
Ακόμα η έκδοση της Κ.Υ.Α. σχετικά με τον καθορισμό κανόνων για τη ανάπτυξη  δραστηριοτήτων εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου του Δέλτα Αξιού-Γαλλικού-Λουδία-Αλιάκμονα, μας δίνει την δυνατότητα, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα , να εκμεταλλευθούμε την σπάνια ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού,  με σεβασμό πάντοτε στην προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν άμεση προτεραιότητά μας.
Τα ομοιογενή κοινωνικά, πολιτισμικά, γεωγραφικά και οικονομικά  στοιχεία  που ενώνουν τους δημότες του  νέου δήμου είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δήθεν τους χωρίζουν και είναι αυτά που πρέπει να αναδειχθούν και να συμβάλλουν στην ομαλή μετάπτωση στο νέο αυτοδιοικητικό σχήμα.
Έχουμε  χρέος να έρθουμε σε επαφή με τις κοινωνίες, τις οποίες ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε, να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία που θα είναι καθοριστικά στον προγραμματισμό βελτίωσης της καθημερινότητας και να αναλάβουμε στο μέτρο του δυνατού κάθε  πρωτοβουλία,  που θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτησή των δημοτών.
Βρισκόμαστε στη φάση της καταγραφής των προβλημάτων της περιοχής και προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο επίλυσης τους τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και με την συμβολή της κεντρικής εξουσίας.
Η καταγραφή των χαρακτηριστικών κάθε τοπικού διαμερίσματος θα μας δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο θεσμικών λειτουργιών.
Έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ?
 

Έχοντας υπόψη τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση και όπως προανέφερα την συνεχή περικοπή των ήδη θεσμοθετημένων πόρων, διατηρώ επιφυλάξεις για τη ομαλή ροή χρηματοδότησης των νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων.
Στους στόχους του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ περιλαμβάνεται και ο εξορθολογισμός των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από τη συγχώνευση των δήμων, των νομικών προσώπων, την κατάργηση των νομαρχιών κλπ προβλέπεται θεωρητικά  η εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων.
Τα κονδύλια  που πρόκειται να διατεθούν σύμφωνα με το νόμο για την εφαρμογή του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»  δεν είναι σαφές πως θα διατεθούν.
Πολλά λέγονται για τα χρέη των δήμων που συνενώνονται. Ο Δήμος Αξιού σε τι οικονομική κατάσταση είναι ?
 

Παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση την οποία παραλάβαμε στο Δήμο το  2007, με συνετή διαχείριση και τη λήψη  δανείου για τη κάλυψη υποχρεώσεων του παρελθόντος, καταφέραμε να έχουμε έναν οικονομικά τακτοποιημένο – ρυθμισμένο  Δήμο.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η δανειακή εξυπηρέτηση έγινε  με τέτοιους όρους που εξασφάλισε και  εξασφαλίζει κάθε σπιθαμή δημοτικής περιουσίας.
Καλύπτουμε,  σε αντίθεση με άλλους δήμους,  τις οικονομικές μας υποχρεώσεις τόσο απέναντι στο προσωπικό όσο στους προμηθευτές μας και τα οικονομικά αποτελέσματα μας κάνουν να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι από την προσπάθεια που καταβάλαμε για την δημοσιονομική εξυγίανση του Δήμου Αξιού.

Κύριε Δήμαρχε θα είστε υποψήφιος  για το Δήμο Δέλτα ?
 

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία συνεννόησης μεταξύ αυτοδιοικητικών και άλλων θεσμικών παραγόντων των τριών δήμων, Αξιού, Εχεδώρου και Χαλάστρας και μέσα από τη διαδικασία αυτή θα προκριθεί ποιος θα είναι επικεφαλής του  συνδυασμού που θα διεκδικήσει το Δήμο Δέλτα.
Συμμετέχω στη διαδικασία αυτή και έχω καταθέσει την πρόθεση μου να είμαι υποψήφιος για την θέση του Δημάρχου Δέλτα.
Σε κάθε περίπτωση,  έχω δηλώσει  ότι εφόσον αναδειχθεί άλλο πρόσωπο για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου, εγώ θα το στηρίξω και θα συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο που θα καταρτισθεί.  Έχω καλέσει και τους άλλους συνυποψήφιους να δεσμευτούν  σε παρόμοια θέση, ώστε ενωμένοι να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τις εκλογές.
Για την υποψηφιότητά μου αυτή δεν αποζητώ το χρίσμα από κανένα κόμμα. Η πολιτική μου τοποθέτηση είναι γνωστή και δεδομένη, αλλά επιδιώκουμε την κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου με   πρόσωπα και από άλλους πολιτικούς χώρους, με διάθεση προσφοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση και  ικανά να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου θεσμού.
Πιστεύω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από ενότητα, συναντίληψη για την επίλυση των προβλημάτων, καθώς   μεγαλύτερο ρόλο παίζουν  τα πρόσωπα και όχι η πολιτική τους τοποθέτηση.
Τέτοια πρόσωπα υπάρχουν πολλά στους τρείς δήμους που θα αποτελέσουν το Δήμο Δέλτα. Πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε ένα ψηφοδέλτιο νίκης. Ένα ψηφοδέλτιο που θα καταρτισθεί με άτομα   που έχουν εμπειρία και επιθυμία να συνεχίσουν να ασχολούνται με τα κοινά και που θα συμπληρωθεί και με νέους που με τον δυναμισμό τους θα συμβάλλουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
"ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 

TOY:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΝΗ 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
 ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία κάθε τόπου οι οποίες απαιτούν από όλους και κυρίως από αυτούς που ηγούνται ή διεκδικούν κάποια στιγμή να ηγηθούν στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις του τόπου τους να σταθούν με σοβαρότητα και ευθύνη  απέναντι στους πολίτες και να εκφράσουν ελεύθερα και απερίφραστα την γνώμη τους.
Μια τέτοια στιγμή, ιστορική κατά τη γνώμη μου, είναι και η περίοδος που διανύουμε. Την περίοδο αυτή δρομολογούνται πολλές και σημαντικές αλλαγές για τον τόπο μας που αφορούν όχι μόνο το καθεστώς επιτήρησης κάτω από το οποίο τέθηκε η χώρα μας με την προσφυγή της στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που εξελίσσονται και οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες και τις πλέον σαρωτικές των τελευταίων τουλάχιστον εκατό ετών.
Στα πλαίσια αυτά έκρινα σκόπιμο να επικοινωνήσω δημόσια μαζί σας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μου αναλογεί ως δημοτικός σύμβουλος  για να εκφράσω την άποψή μου για το σχέδιο «Καλλικράτης» το οποίο θεωρώ μεγαλεπήβολο και απαραίτητο για τον τόπο μας. Πιστεύω πως χρέος μου ως πολιτικό πρόσωπο είναι να τοποθετηθώ με γνώμονα το συμφέρον και την προοπτική του τόπου μου, μακριά και πέρα από προσωπικές στρατηγικές, προσωπικές εμπάθειες ή αντιπάθειες, φιλοδοξίες και υστεροβουλίες και όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικά. Άλλωστε βασική αρχή της πολιτικής μου λειτουργίας πάντα υπήρξε το ρητό του Ρήγα Φεραίου ότι: «όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά».
Η θέση μου είναι ότι στην περιοχή μας θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ισχυρός δήμος
Πιστεύω ότι η συνένωση ΚΟΥΦΑΛΊΩΝ ΑΓ,ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ   δεν είναι αυθαίρετη, αφού υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά και πολιτιστικά που ήδη εμμέσως πλην σαφώς ενοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τις εν λόγο περιοχές.
Η σύγχρονη εποχή απαιτεί μεγάλους και ισχυρούς Δήμους με ισχυρούς θεσμούς εσωτερικής δημοτικής αποκέντρωσης στη γειτονιά και το χωριό, με νέο, λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα δημοτικής διακυβέρνησης, με σύγχρονα εργαλεία αποδοτικής και διαφανούς διοίκησης και διαχείρισης.
Οι νέοι, ισχυροί δήμοι μπορούν να αναλάβουν νέους πόρους και αρμοδιότητες και να προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη  με πιστοποιημένη διαχειριστική επάρκεια, με ορθολογική διαχείριση των ανθρώπινου δυναμικού τους, με αποκέντρωση υπηρεσιών δημόσιων και κοινωνικών, με ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και δράση των αιρετών αρχόντων. 
 
Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος Χαλκηδόνας και ζητάω την στήριξή σας...
 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΝΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις