Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


της Κατερίνας Μπατζελή στο Ραδιόφωνο της «ΝΕΤ 105,8» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
1521 αναγνώστες
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010
15:49

 

Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ 105,8» και το δημοσιογράφο κ. Τάκη Σαράντη  υπογράμμισε ότι: «Μέσα από τα νομοσχέδια  του ΥΠΑΑΤ τα οποία  εγκρίνονται από την ολομέλεια της βουλής  επιδιώκεται η δημιουργία δομών, θεσμών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση της αγροτικής οικονομίας».

Επίσης για πρώτη φορά έχει ολοκληρωθεί μετά από πάρα πολλά χρόνια το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πληρωμών ώστε  να μπορούν οι αγρότες -εφ’ όσον αυτό επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να πάρουν προκαταβολή των κοινοτικών τους επιδοτήσεων στα μέσα Οκτωβρίου.

Αναφερόμενη στο πρόβλημα με τα δημητριακά τόνισε ότι: « Στην αυριανή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΑΑΤ με τους εμπλεκομένους φορείς  θα προτείνει νέους φορείς συγκέντρωσης και διαχείρισης δημητριακών προκειμένου να ελεγχθεί η προσφορά και η ζήτηση». Γιατί όπως υπογράμμισε  το θέμα των σιτηρών δεν είναι μόνο εθνική υπόθεση ,αλλά και ευρωπαϊκή.

Εκτός των άλλων βασικές τομές που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ είναι η πολιτική διαχείρισης αγροτικής γης και η ιχνηλασημότητα δηλαδή, η  παρακολούθησης της πορείας ενός προϊόντος από τη στιγμή που είναι σπόρος μέχρι της τελικής πώλησης του στο ράφι.

 

H συνέντευξη

 

 

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Θέλω να μου πείτε για το νομοσχέδιο σε σχέση με τα Μητρώο Αγροτών. Είναι έτοιμο;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Περνάει στην Ολομέλεια τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται το Μητρώο Εμπόρων, των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Και επίσης ταυτόχρονα θα κατατεθούν οι πολιτικές μας προτάσεις για τους συνεταιρισμούς. Επίσης είναι πολύ σημαντικό η πολιτική   διαχείρισης αγροτικής γης.

Μέσα σε όλα αυτά φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το νομοσχέδιο του ΕΛΓΑ το οποίο περνάει στη «δεύτερη ανάγνωση» να το πω σε επίπεδο Βουλής.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο το οποίο να περιμένουμε μέσα απ’ αυτά τα νομοσχέδια;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μέσα  από όλα τα νομοσχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιδιώκεται η δημιουργία δομών, θεσμών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση της αγροτικής οικονομίας.

Γιατί, κ. Σαράντη, στην αγροτική οικονομία έλειπαν οι θεσμοί εκείνοι στους οποίους ή το κράτος ή οι πολίτες ή οι αγρότες και όλος ο χώρος ο εμπλεκόμενος με την αγροτική οικονομία να έχει φορείς αναφοράς. Σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Σήμερα δεν υπάρχει Μητρώο Εμπόρων και βλέπουμε αυτή τη στιγμή το  μεγάλο πρόβλημα με τα σιτηρά και κατ΄ επέκταση στο βασικό αγαθό που είναι το ψωμί. Όταν δεν είναι χαρτογραφημένοι οι έμποροι γενικά όλων των προϊόντων περιλαμβανομένων και των σιτηρών, έτσι ώστε να μπορεί να βγει μία εταιρική συμφωνία ή να υπάρχει από πλευράς κράτους η παρακολούθηση του τομέα δια μέσου των φορέων, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους. Το γενεσιουργό αίτιο το οποίο κάθε φορά δημιουργείται το αντιμετωπίζουμε ευκαιριακά και συγκυριακά.

Γι’ αυτό, λοιπόν, τόσο το Μητρώο Εμπόρων, το οποίο ετοιμάσαμε,  όσο και  το Μητρώο Αγροτών είναι οι διεπαγγελματικές οργανώσεις που  μαζί με τις  νέες συνεταιριστικές οργανώσεις είναι οι πυλώνες της αγροτικής οικονομίας τόσο για την ανάπτυξή της, όσο και για τον έλεγχό της.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Συχνά πυκνά κα Μπατζελή λαμβάνω διάφορα μηνύματα σε σχέση με τις αποζημιώσεις.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ποιες απ’ όλες, γιατί οι αγρότες έχουν πάρα πολλές αποζημιώσεις;

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ναι – ναι, εντάξει. Γενικότερα σ’ αυτό το πλαίσιο των αποζημιώσεων κινείστε, είσαστε μέσα στις δεσμεύσεις σας;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Για πρώτη φορά έχει ολοκληρωθεί μετά από πάρα πολλά χρόνια το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πληρωμών, όπως λέμε, ένα τεράστιο έργο έτσι ώστε να μπορούν οι αγρότες εφ’ όσον αυτό επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρουν προκαταβολή των κοινοτικών τους επιδοτήσεων από κοινοτικούς πόρους στα μέσα Οκτώβρη.

Είμαστε έτοιμοι. Φυσικά συνεχίζονται οι διασταυρώσεις για τον τρόπο πληρωμών και για τους δικαιούχους, διότι λόγω της κακοφορμίας του συστήματος υπήρχαν παράταιρες πληρωμές, -δηλαδή μη δικαιούχοι-, οι οποίοι δεν έπρεπε να εισπράττουν.

Το σύστημα ελέγχεται, αλλά έχει μπει μία τάξη, χωρίς να σημαίνει  αυτό ότι είμαστε ικανοποιημένοι στο 100%, πάντα ένα σύστημα ελεγκτικό όταν θέλει να κάνει και αναδιανομή κοινοτικών και εθνικών πόρων βρίσκεται σε εξέλιξη και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο ιδιαίτερο σε σχέση με το Υπουργείο Γεωργίας;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή τα τρία ζητήματα τα οποία μας απασχολούν είναι:

Η προετοιμασία μας για την ΔΕΘ, διότι υπάρχει και ζήτημα ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και βελτίωσης της παραγωγικότητας και της αγροτικής οικονομίας.

Το δεύτερο είναι η προετοιμασία μας για να περάσουμε τις πολιτικές μας για την ιχνηλασιμότητα, για την παρακολούθηση δηλαδή της πορείας ενός προϊόντος από τη στιγμή που είναι σπόρος μέχρι την πώλησή του στο ράφι, είναι βασικές τομές αυτές που απαιτούνται και δομές.

Και επιμέρους ζητήματα, όπως αυτό των δημητριακών, του ψωμιού, όπου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι παραγωγοί, οι Ενώσεις, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αύριο έχουμε μία συνάντηση για να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών το θέμα του ψωμιού, όπου είναι ο βασικός δείκτης του τιμαρίθμου.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Τι να περιμένουμε εκεί;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εκεί θα περιμένουμε πέραν της ενεργοποίησης, όπως έχει πει και το Υπουργείο Οικονομικών, της πολιτικής ανταγωνισμού, πολιτικές οι οποίες πρέπει να είναι διαχρονικές και να μην σταματάνε μόνο στη συγκυρία, να αντιμετωπίσουμε όμως το θέμα των σιτηρών οριζόντια. Δηλαδή το θέμα των σιτηρών είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση, δεν είναι μόνο εθνική.

Επιπλέον θα προτείνουμε νέους φορείς συγκέντρωσης και διαχείρισης των δημητριακών, όπως θα προτείνουμε και σε άλλα προϊόντα, έτσι ώστε να ενισχύσει αυτό που σας είπα προηγουμένως, ότι το κράτος, η κοινωνία, οι φορείς να έχουν πολύ συγκεκριμένους φορείς αναφοράς, όπου εκεί και θα διαχειρίζονται την προσφορά και τη ζήτηση.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ξέρετε, τόση ώρα σας ακούω και κάνω διάφορους συνειρμούς. Έναν απ’ αυτούς θα σας τον μεταφέρω. Όλα αυτά τα οποία μου περιγράφετε, θα προλάβετε να τα κάνετε; Γιατί ρωτάω;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Γιατί να μην προλάβουμε;

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Όχι – όχι, είναι προσωπικό το ερώτημα. Γιατί μια σειρά από σενάρια ανασχηματισμού όπου το όνομά σας συζητιέται κατά κόρον και νομίζω ότι δεν θα σας ευχαριστεί έτσι όπως γράφεται.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Κοιτάξτε να σας πω, δεν είναι θέμα ευχαρίστησης ή όχι. Ένα όνομα πολιτικό όταν παίζεται, θεωρώ ότι αναφέρεστε για την περιφέρεια;

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Θεωρώ ναι, το ένα σκέλος είναι ότι λένε, ότι ενδεχόμενο ανασχηματισμού, θα τα είδατε, χθες σχεδόν όλες οι εφημερίδες.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ε, ναι, αναμετάδοση.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ναι – ναι, ακριβώς και εκεί ήθελα να σταθώ λίγο μετά.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Και ανακύκλωση.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Καλά κάνετε και το λέτε. Το ένα θέμα είναι, ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα παραμείνετε στο Υπουργείο σας και το άλλο έχει να κάνει με την περιφέρεια. Ας πάμε στο πρώτο.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σε ποιο;

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Στο ότι πιθανά δεν θα μείνετε στο Υπουργείο. Από πού προέρχονται αυτά τα σενάρια;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν το γνωρίζω. Προφανώς εσείς ως δημοσιογράφοι επικοινωνείτε μεταξύ σας και κάνετε μία ανακύκλωση πρωτόλειων ειδήσεων, πληροφόρησης ή οτιδήποτε. Εγώ θέλω να σας πω πολιτικά τώρα, ότι τον ανασχηματισμό και όσο και αν κοινότυπο φαίνεται είναι πολύ ουσιαστικό και πρέπει να γίνει σεβαστό απ’ όλους, ότι τον πρώτο λόγο και τον τελευταίο σε έναν ανασχηματισμό τον έχει ο Πρωθυπουργός.

Και δεν το λέω αυτό με την έννοια ότι όλοι περιμένουμε τον Πρωθυπουργό να δώσει την λύση, για να υπεκφύγουμε να δώσουμε την απάντηση. Είναι αυτό κάτι δεδομένο και πρέπει να γίνει σεβαστό

Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να σταματήσει η διαδικασία της ανασχηματολογίας, η οποία δεν έχει αρχίσει τώρα, από το μήνα Φεβρουάριο η κυβέρνηση αυτή ανασχηματίζεται.

Θέλω να σας πω το εξής. Ότι προσωπικά και όπως όλοι οι Υπουργοί και μιλάω καταρχήν για τον εαυτό μου, είναι δεδομένο ότι είμαστε υπό διαδικασία επιτήρησης, διότι έτσι πρέπει να είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, επιτήρησης του έργου μας.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Γιατί ήθελα να δω ποιος είναι ο επιτηρητής.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό – επιτηρούμενοι. Και αυτό το κλίμα το έχουμε ως κυβέρνηση. Όχι απολογούμενοι, δίνουμε την τελική μας πρόταση για το σχεδιασμό, αλλά και την πορεία υλοποίησης, σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο Πρωθυπουργού.

Η επιτήρηση σε μια τέτοια κυβέρνηση είναι ουσιαστική και δε θέλω να το θεωρήσετε προσβλητικό. Αυτό όμως το οποίο κανένας πολιτικός δεν μπορεί να ανεχτεί, είναι να είναι υπό καθεστώς αιχμαλωσίας, με τα σενάρια της ανασχηματολογίας, τα οποία δε βγαίνουν από το επίπεδο κυβέρνησης, αλλά από επικοινωνιακούς λόγους.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Νιώθετε έτσι, αιχμαλωτισμένη;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δε λέω αιχμαλωσίας με την έννοια αισθάνομαι αιχμαλωτισμένη. Αυτό είναι κάτι αρνητικό, το να θέλει ο καθένας να αποσταθεροποιεί σταδιακά, από το μήνα Φεβρουάριο, μια κυβέρνηση η οποία δίνει τη μάχη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Και θέλω να σας πω ότι ασχέτως με το τι θα κάνω εγώ προσωπικά και σε κυβερνητικό σχήμα, αυτό το οποίο μετράει αυτή τη στιγμή είναι η συλλογικότητα της κυβέρνησης, το τέμπο των μεταρρυθμίσεων το οποίο το δίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να το σεβαστούμε όλοι.

Δε βοηθάει ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τις πολιτικές μας παρεμβάσεις, η διαδικασία ανασχηματισμού, η ανασχηματολογία η οποία έχει αρχίσει από το μήνα Φεβρουάριο.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις