Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Τι οδήγησε στην εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από Vivartia...
1453 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010
16:10

Το οικονομικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης συνέβαλε κατ΄ ουσίαν στη διαμόρφωση των συνθηκών για την ολοκλήρωση του deal μεταξύ της MΕΒΓΑΛ και της Vivartia
Την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ ανακοίνωσε η Vivartia Συμμετοχών του επιχειρηματικού ομίλου της Marfin. 
Χτες η γενική συνέλευση των μετόχων της μεγάλης βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας ψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 8 του καταστατικού της εταιρίας, το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα αγοραπωλησίας μετοχών μόνον ανάμεσα στις οικογένειες των δύο ιδρυτών της εταιρίας, Κ. Χατζάκου και Χρ. Χατζηθεοδώρου. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση των προσυμφώνων που η Vivartia έχει υπογράψει αφενός με την οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου και αφετέρου με την οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου και να αποκτήσει μέσω της Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το 57,8% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ.
Δύο φάσεις
Είναι προφανές ότι το οικονομικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση των συνθηκών που οδήγησαν στην ολοκλήρωση του deal. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Vivartia, η εξαγορά προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις ακόλουθες δύο φάσεις:
* Αρχικώς, η Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ θα αποκτήσει οριστικά το 14,8% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ έναντι τιμήματος περίπου 19,6 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Μαίρης Χατζάκου, η οποία θα διατηρήσει ποσοστό περίπου 13,6%, με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia Συμμετοχών ΑΕ.
* Εν συνεχεία -και υπό την προϋπόθεση της λήψης της απαραίτητης έγκρισης της αρμόδιας αρχής ανταγωνισμού- η Vivartia θα αποκτήσει ποσοστό 43% από την οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ.
Οπως διευκρινίζει η ανακοίνωση, η συμφωνία προβλέπει ότι η οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου θα έχει δικαίωμα μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση της «Δέλτα» με τη ΜΕΒΓΑΛ. Η εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση με τα σημερινά δεδομένα θα έχει πωλήσεις 640 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα περίπου 500 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.
Ασυμφωνία μετόχων
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ούτε οι χτεσινές εξελίξεις στη ΜΕΒΓΑΛ ολοκληρώθηκαν ανέφελα, καθώς από τη συμφωνία απουσιάζει η πλευρά της οικογένειας του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της ΜΕΒΓΑΛ, Δ. Συμεωνίδη και της συζύγου του, Νίκης Χατζάκου, που ελέγχει λίγο κάτω από το 30% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή της πλειοψηφίας δε βρήκε σύμφωνο τον κ. Συμεωνίδη, ο οποίος επιθυμούσε εξελίξεις σε άλλη κατεύθυνση, αλλά με βάση το συσχετισμό των ποσοστών υποχρεώνεται κατ΄ ουσίαν να συναινέσει στη ρύθμιση.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Παράγοντες της αγοράς, πάντως, υπογράμμιζαν χτες στον «Α» ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει πολλή δουλειά, αφού πέραν της δεσπόζουσας θέσης που θα κατέχει η νέα εταιρία στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών υπάρχει ζήτημα και με τη ζώνη γάλακτος της Βορείου Ελλάδος, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό θα ελέγχεται από το νέο σχήμα.


 

 

Πώς ο Ψωμιάδης «θυσίασε» τον αδελφό του

 
 
 
Σαμαράς - Ψωμιάδης 1-0. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του ιδιότυπου «μπρα ντε φερ» που παίχτηκε το τελευταίο 48ωρο μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και είχε προσωρινό νικητή τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε χτες πίσω στην πρόθεσή του να τοποθετήσει τον αδελφό του, Διονύση, στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και ανακοίνωσε για τη θέση αυτή τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Η επιλογή κρίνεται γενικά ως επιτυχημένη, καθώς ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης ενισχύει το προφίλ των νέων προσώπων που θέλει να περάσει τόσο ο κ. Ψωμιάδης όσο και ο κ. Σαμαράς. Τον αφήνει όμως τραυματισμένο, καθώς εμφανίζεται να υποχωρεί μπροστά στο ενδεχόμενο η ΝΔ να άρει τη στήριξή της προς το πρόσωπό του.
Καταιγιστικές εξελίξεις
Οι εξελίξεις ήταν και πάλι καταιγιστικές και ξεκίνησαν προχτές το βράδυ στη συνάντηση αντιπεριφερειαρχών που είχε διοργανώσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης στο εκλογικό του κέντρο. Εκεί είχαν κληθεί οι στενοί του συνεργάτες, οι επτά αντιπεριφερειάρχες (Γιάννης Γιώργου στη Χαλκιδική, Παύλος Πασσαλίδης στο Κιλκίς, Θόδωρος Θεοδωρίδης στην Πέλλα, Κώστας Καραπαναγιωτίδης στην Ημαθία, Γιάννης Μωυσιάδης στις Σέρρες, Δημήτρης Χριστογιάννης στην Πιερία και Διονύσης Ψωμιάδης στη Θεσσαλονίκη).
Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, καθώς σχεδόν όλοι είχαν δεχτεί προειδοποιήσεις από τη ΝΔ ότι αν στηρίξουν τον Ψωμιάδη χωρίς τη στήριξη της ΝΔ θα έχουν πρόβλημα. Ταυτόχρονα και ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης υπέβαλε τους μελλοντικούς στενούς του συνεργάτες σε ένα είδος «τεστ αντοχής», ρωτώντας τους αν θα συντάσσονταν μαζί του και χωρίς τη στήριξη της ΝΔ.
Σε αυτό το διπλό «crash test» οι δύο υποψήφιοι κ.κ. Χριστογιάννης και Πασσαλίδης δεν άντεξαν και δήλωσαν ότι αποχωρούν από το σχήμα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η πλάστιγγα στον κ. Ψωμιάδη έγερνε προς την απόφαση για κάθοδο κόντρα στη ΝΔ και με τον αδελφό του στη θέση του αντιπεριφερειάρχη.

Η πρόταση για Τζιτζικώστα
Μετά τα μεσάνυχτα επικράτησαν πιο συναινετικές φωνές και τελικά λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα έπεσε η πρόταση για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος και ειδοποιήθηκε. Επακολούθησε μπαράζ επικοινωνιών μέχρι να βρεθούν οι αντικαταστάτες των δύο που αποχώρησαν αλλά και να πειστεί ο κ. Τζιτζικώστας, που μέσα σε λίγες ώρες έπρεπε να αποφασίσει αν θα εγκαταλείψει την προοπτική επιστροφής του στη Βουλή και θα στραφεί στην αυτοδιοίκηση αλλά και αν θα επιλέξει το ρίσκο μιας τόσο στενής συνεργασίας με τον κ. Ψωμιάδη.
Ο κύβος ερρίφθη το πρωί
Λίγο πριν από τις 10 χτες το πρωί ο κύβος είχε ριφθεί, καθώς ειδοποιήθηκε και η Ρηγίλλης που έδωσε το «πράσινο φως» για την πρόταση (Τζιτζικώστας αντί Διονύση Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη, Χρήστος Γκουντενούδης αντί Παύλου Πασσαλίδη στο Κιλκίς και Σοφία Μαυρίδου αντί Δημήτρη Χριστογιάννη στην Πιερία). Πάντως στη ΝΔ είχαν γίνει και προετοιμασίες για το σχέδιο β', που προέβλεπε ότι υποψήφιος της ΝΔ στην Περιφέρεια θα ήταν ο Σταύρος Καλαφάτης.

Παρανόηση
Χτες ο κ. Ψωμιάδης έκανε λόγο για παρανόηση όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε με το «τελεσίγραφο Σαμαρά». «Πολύς ντόρος για το τίποτε», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και τόνισε πως κάποιοι γύρω από τον κ. Σαμαρά εμφανίζονται «βασιλικότεροι του Σαμαρά», ενώ διαβεβαίωσε ότι ο Διονύσης Ψωμιάδης θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.
«Εγώ ενώνω, δεν διχάζω, δεν πληγώνω», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Διονύσης Ψωμιάδης δεν αποτελεί περίπτωση οικογενειοκρατίας, διότι εκλέχθηκε δύο φορές πρώτος νομαρχιακός σύμβουλος, και σε ερώτηση για το ζήτημα οικογενειοκρατίας που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Εμένα έδειχνε, αλλά αλλού πήγαιναν τα σκάγια».


Μπήκαν οι υπογραφές για τη

συμφωνία ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ
Προς την υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας, που μεταφράζεται σε 76,6 εκατ. ευρώ, η χθεσινή γενική συνέλευση της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας έδωσε την ομόφωνη έγκρισή της για την άρση του άρθρου 8 του καταστατικού της, το οποίο θωράκιζε την εταιρεία από την είσοδο ξένων στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης, η Vivartia Συμμετοχών ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου εξαγοράς με την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, που ελέγχει το 43% της ΜΕΒΓΑΛ, η οποία, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη συμφωνία της Vivartia με την οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου, της επιτρέπει την απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 57,8% της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας μέσω της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η εξαγορά προβλέπεται να γίνει σε δύο φάσεις: αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εγκρίσεων της τροποποίησης του άρθρου 8 του καταστατικού της ΜΕΒΓΑΛ, η ΔΕΛΤΑ θα αποκτήσει οριστικά το 14,8% της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας αντί 19,6 εκατ. ευρώ από την οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου, η οποία θα διατηρήσει ποσοστό 13,6% με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia Συμμετοχών. Υπό την προϋπόθεση δε της λήψης της απαραίτητης έγκρισης της αρμόδιας αρχής ανταγωνισμού, η ΔΕΛΤΑ θα αποκτήσει ποσοστό 43% από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου αντί τιμήματος 57 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει ότι, με δεδομένη την πρόθεση συγχώνευσης των εταιρειών ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα και ΜΕΒΓΑΛ, μετά την ολοκλήρωσή της η οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου θα έχει δικαίωμα μειοψηφικής συμμετοχής στο νέο εταιρικό σχήμα.
Πάντως, άγνωστο μένει το τι θα πράξει με το ποσοστό της η πλευρά του Δημήτρη Συμεωνίδη, διευθύνοντος συμβούλου της ΜΕΒΓΑΛ, και της συζύγου του Νίκης Χατζάκου, στο οποίο δεν έγινε αναφορά στη συμφωνία.
Συνέργιες 23 εκατ. ευρώ κατ’ έτος
Η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ θα έχει συνολικές πωλήσεις 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Σύμφωνα μάλιστα με την Vivartia Συμμετοχών, η συνένωση των δύο εταιρειών προβλέπεται να έχει θετική επίδραση στη δραστηριότητα της εταιρείας στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων από τις συνέργιες που αναμένεται να προκύψουν, αφενός στα δίκτυα πωλήσεων και διανομών και αφετέρου στην αλυσίδα τροφοδοσίας και την παραγωγή των προϊόντων. Οι αναμενόμενες συνέργιες από τη συγχώνευση αναμένεται να είναι, σε βάθος τριετίας, 23 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
“Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη συμφωνία εξαγοράς με τη ΜΕΒΓΑΛ, μια καταξιωμένη ελληνική γαλακτοβιομηχανία, με μακρά ιστορία και σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά. Στόχος μας είναι να προσδώσουμε στο νέο σχήμα μεγαλύτερη αξία και στους καταναλωτές μας τα οφέλη από τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή, διατηρώντας παράλληλα την αναγνωρισμένη πορεία ανάπτυξης, καινοτομίας και ποιότητας που χαρακτηρίζει και τις δύο εταιρείες” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia Συμμετοχών Διονύσιος Μαλαματίνας στη σχετική ανακοίνωση. “Το νέο αυτό σχήμα δύναται να ξεπεράσει τις ανταγωνιστικές προκλήσεις των καιρών και αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά τόσο στη διατήρηση όσο και στην ενίσχυση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και της οικονομίας της χώρας μας”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ Πέτρος Παπαδάκης σημείωσε: “Εν μέσω έντονα ανταγωνιστικών συνθηκών ο κλάδος είναι πλέον ώριμος για συνεργασίες και συνδυασμό δυνάμεων μπροστά στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, τις προκλήσεις της εγχώριας αγοράς και τις ευκαιρίες ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα επιβάλλουν ισχυρότερα και πιο ανταγωνιστικά σχήματα”. Κατά τον κ. Παπαδάκη, οι κοινές αξίες των δύο εταιρειών, η κουλτούρα των ανθρώπων και η συμπληρωματικότητα των δραστηριοτήτων ήταν οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε αυτή η επιχειρηματική απόφαση. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενέργεια αυτή θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις εταιρείες μας, τους ανθρώπους μας, τους καταναλωτές μας, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, μέσα στην οποία δραστηριοποιούμαστε”

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις