Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Εδώ Λουκάς, εκεί Λουκάς...
1190 αναγνώστες
Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010
20:33

 

 

thumb

 

Πολλά έχουν λεχθεί τον τελευταίο καιρό για τον Λουκά Παπαδήμο και τον ρόλο που πιέζεται να αναλάβει στην κυβέρνηση. Η μη συμμετοχή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο, ήταν αναμενόμενη.Όσοι γνωρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι δύσκολα θα δεχόταν να τσαλακώσει το προφίλ τού επιτυχημένου τεχνοκράτη κύρους, το οποίο τόσο επιμελώς έχτιζε την τελευταία δεκαετία. Ο Παπαδήμος σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να αναλάβει επισφαλή ρόλο σε μια κυβέρνηση χωρίς επιστροφή και να χρεωθεί λάθη και προβλήματα δεκαετιών. Έστω και εάν ο τίτλος είναι εντυπωσιακός.Φαίνεται όμως πως ήδη έχει τον ρόλο του άτυπου συμβούλου του πρωθυπουργού και ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποβάλλει προτάσεις για έξοδο από την κρίση. Και όσο πυκνώνουν οι συμβουλές Παπαδήμου, τόσο απομακρύνεται ο πρωθυπουργός από την απειρία του Παπακωνσταντίνου.Το νέο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως ως προς την επιρροή του υπουργού Οικονομικών, καθώς στον τομέα της οικονομίας θα παρεμβαίνουν πλέον δυναμικά στελέχη: Χρυσοχοΐδης, Παμπούκης, Κατσέλη, Λοβέρδος, Ρέππας, Σκανδαλίδης. Πολλοί εξ αυτών έχουν επικρίνει τις επιλογές και τον συγκεντρωτισμό του Παπακωνσταντίνου και έχουν επισημάνει την απειρία των συνεργατών που τον πλαισιώνουν.Οι συνεργάτες αυτοί, άλλωστε, έχουν επιλεγεί με κριτήριο περισσότερο την αφοσίωση προς τον υπουργό παρά για την πείρα τους στη διαχείριση κρίσεων.

Μαύρο σενάριο για τα έσοδα

 

Η πολιτική επιβίωση του Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΟΙΟ θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων φέτος, καθώς ο νέος Δημήτρης Κουσελάς δεν είναι δυνατόν να χρεωθεί τις καθυστερήσεις. Εάν ο εκτροχιασμός είναι μεγάλος και τα μέτρα αναπόφευκτα, τότε ο πρωθυπουργός ενδέχεται να αποσύρει τη στήριξή του και επισήμως από τον στενό του συνεργάτη.Ανεπιβεβαίωτες – μέχρι στιγμής – πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο η μαύρη τρύπα των εσόδων φέτος να φθάσει τα 3,5 δισ. ευρώ! Το δυσμενές αυτό σενάριο θα επιβεβαιωθεί σε περίπτωση που συνεχιστεί η υστέρηση από τα έσοδα ΦΠΑ και τη φοροδιαφυγή γενικότερα. Ήδη η τρόικα θεωρεί ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ φέτος θα φθάσουν το 1,5 δισ. Εάν προσμετρηθούν και οι οφειλές του κράτους σε νοσοκομεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε το σενάριο των 3,5 δισ. δεν είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί.Η ηγεσία του ΥΠΟΙΟ έχει αντιληφθεί τις εξελίξεις και σπεύδει να εξαγγείλει νέες διευκολύνσεις για διακανονισμό οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και τη δυνατότητα περαίωσης. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών προλειαίνει το έδαφος για την πιθανότητα νέας αύξησης της έμμεσης φορολογίας από φέτος – πέρα από τα σκληρά μέτρα του 2011.Σε περίπτωση που οι προσπάθειες για τα έσοδα αποτύχουν, τότε το διαζύγιο του Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ακούγεται ότι τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του Λουκά Παπαδήμου ως «σωτήρα» της οικονομίας.Πάνω σε αυτό θα μπορούσε να «πατήσει» η κυβέρνηση ώστε να πει mea culpa στους πολίτες και να αλλάξει πλεύση στην οικονομική πολιτική. Σε... επικοινωνιακό επίπεδο πάντα, καθώς το μνημόνιο μας έχει δεμένους χειροπόδαρα μέχρι το 2015. Και οποιαδήποτε χαλάρωση της λιτότητας μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των τροϊκανών.Εσείς τους βλέπετε... πρόθυμους; Εμείς πάντως όχι!

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις