Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΥΔΟΚΑΛΙΛΙΕΡΓΗΤΕΣ...
1238 αναγνώστες
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010
15:39

 
 
Επί δεκαετίες εκκρεμεί η χωροθέτηση οργανωμένης περιοχής υδατοκαλλιεργειών στο Θερμαϊκό

Λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών, που ταλανίζει 288 οικογένειες στους δήμους Χαλάστρας, Αξιού και Μηχανιώνας, δίνει η νομαρχία Θεσσαλονίκης. Χτες εγκρίθηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στο Θερμαϊκό Κόλπο (ΠΟΑΥ), όπου ορίζεται ότι μπορεί να ασκείται νόμιμα η οστρακοκαλλιέργεια, παρέχοντας τη δυνατότητα νομιμοποίησης σε 250 παράνομες εγκαταστάσεις και βάζοντας τάξη στη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή επί δεκαετίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα λειτουργούν μόλις 38 εγκαταστάσεις νομίμως μαζί με τις παράνομες, ενώ ανανεώσεις αδειών λειτουργίας δεν μπορούν να γίνουν, καθώς δεν είχε χωροθετηθεί η ΠΟΑΥ. Μάλιστα, η παραγωγή στην περιοχή είναι η μεγαλύτερη στη χώρα και τα προϊόντα εξάγονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Βάσει των στοιχείων δυναμικότητας της περιοχής, ετησίως παράγονται 18.600 τόνοι οστράκων (μύδια, στρείδια, χτένια, αχιβάδες), 850 τόνοι ευρύαλων ψαριών (κέφαλοι, λαβράκια) και 600 τόνοι καρκινοειδών (μπλε καβούρι κ.ά.).
Η συνολική θαλάσσια έκταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων είναι 35.366 στρέμματα (6.488 στο δήμο Αξιού, 25.133 στο δήμο Χαλάστρας και 3.745 στο δήμο Μηχανιώνας). Οι χερσαίες εγκαταστάσεις έχουν συνολική έκταση 48,438 στρ. (Αξιός 10,3 και Χαλάστρα 38 στρ.).
Η μυδοκαλλιέργεια αναπτύχθηκε από το 1980 και στα μέσα της δεκαετίας αναπτύχθηκαν οι πλωτές καλλιέργειες. Η ανάγκη για χωροταξικό σχεδιασμό ανακύπτει το 1991 και δημιουργείται το Πάρκο Οστρακοκαλλιεργειών Δυτικού Κόλπου Θεσσαλονίκης, με 43 θέσεις για πλωτές και 160 για πασσαλωτές μονάδες. Το 1993 η περιοχή μπαίνει στη συνθήκη Ramsar και απαγορεύονται οι πασσαλωτές μονάδες, ενώ σταματά η εκμίσθωση και αναμίσθωση θαλάσσιων χώρων. Οι τελευταίες μισθώσεις γίνονται το 1996 κι από το 1999 εκκρεμεί η οριοθέτηση ΠΟΑΥ.
Μια δεκαετία αναβολών και καθυστερήσεων οδήγησε σε άναρχη ανάπτυξη της μυδοκαλλιέργειας και σε πολλά προβλήματα για το Θερμαϊκό και για τις εκατοντάδες οικογένειες που ζουν από το επάγγελμα.
Τέλος στο χάος
Με την έγκριση της ΠΟΑΥ δίνεται τέλος στο χάος και στην ομηρία εκατοντάδων παραγωγών, μπαίνουν κανόνες, γίνεται διαχείριση της παραγωγής και βελτίωση του προϊόντος, ενισχύεται το εισόδημα των μυδοκαλλιεργητών, προστατεύεται το περιβάλλον και διαχωρίζονται οι νόμιμοι από τους παράνομους παραγωγούς. Επίσης θα γίνεται έλεγχος της καταλληλότητας των προϊόντων που φεύγουν από τη ζώνη παραγωγής, θα εντοπίζονται και θα αντιμετωπίζονται πιο εύκολα περιστατικά ρύπανσης στην προστατευόμενη περιοχή και αναμένεται να εκλείψει η εικόνα σκουπιδότοπου που παρατηρείται σήμερα στις χερσαίες εγκαταστάσεις.
 
 


 
«Κλειδώνουν» σιγά σιγά τα ονόματα των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών στο συνδυασμό του Μάρκου Μπόλαρη. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν ίσως και σήμερα, με τη Θεσσαλονίκη να εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο πρόβλημα και ταυτόχρονα το μεγάλο «αγκάθι». 
Τόσο στο συνδυασμό του πρώην υφυπουργού, όσο και στο ΠΑΣΟΚ κεντρικά, αναζητείται μέχρι και την τελευταία στιγμή ένα πρόσωπο που θα σηματοδοτήσει τη διεύρυνση του συνδυασμού προς την Κεντροδεξιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε ονόματα αντιπεριφερειαρχών έχουν οριστικοποιηθεί ήδη. Πρόκειται για το δήμαρχο Δίου, Γρηγόρη Παπαχρήστο, στην Πιερία, το λογιστή Γιώργο Ζώτο στο Κιλκίς, το νεαρό εκπαιδευτικό και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Πάνα στη Χαλκιδική, τον πρώην υποψήφιο βουλευτή και νυν αντινομάρχη Ηλία Ακριτίδη στις Σέρρες, καθώς και τη νομαρχιακή σύμβουλο Δώρα Μπαλτατζίδου στην Ημαθία. Από εκεί και πέρα ερωτηματικό υπάρχει για την Πέλλα (παίζουν τα ονόματα του γιατρού Θωμά Μουμτζιδέλη και του νομάρχη Μιχάλη Καραμάνη), όπου έτρεχε δημοσκόπηση, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη.
Ο Γ. Μυλωνάς;
Εδώ τα ονόματα που ακούγονται είναι του πρώην γενικού γραμματέα του ΥΜΑΘ,Γιώργου Λυσαρίδη, του νομαρχιακού συμβούλου και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στη Β' Θεσσαλονίκης, Παντελή Κουκουλεκίδη, ενώ ακούστηκε και το όνομα του γνωστού επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Αντίθετα, μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης ο δήμαρχος Νεάπολης, Νάκης Λαδόπουλος, για τον οποίο ακούστηκε ότι υπάρχει βέτο από πρωτοκλασάτο υπουργό.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξει ντόμινο εξελίξεων στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, όπου εξακολουθεί να υπάρχει (αν και όλο και απομακρύνεται) το σενάριο της υποψηφιότητας του κ. Λαδόπουλου κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Σίμο Δανιηλίδη. Μάλιστα μια τέτοια εξέλιξη θα ενδιέφερε και τη ΝΔ, η οποία ύστερα από την οριστική απόφαση του Στέλιου Συμεωνίδη να αποσυρθεί προσανατολιζόταν σε μια λύση της τελευταίας στιγμής, όπως η στήριξη του Δημήτρη Ζιγκερίδη. Και το σενάριο της υποψηφιότητας Λαδόπουλου θα της ερχόταν... κουτί.
Δημοσκόπηση
Την ίδια στιγμή, τα κομματικά επιτελεία εξετάζουν με προσοχή τα ευρήματα της προχτεσινής δημοσκόπησης της GPO, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη. Στην πρόθεση ψήφου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης προηγείται καθαρά με 42%, ο Μάρκος Μπόλαρης συγκεντρώνει 18,4% και έπεται οι Κυριάκος Βελόπουλος με 9,1%. Στο ερώτημα του δεύτερου γύρου τα ποσοστά είναι 49,5% έναντι 30,4% για τον κ. Ψωμιάδη.
Για τον κεντρικό δήμο, η μέτρηση δείχνει «ντέρμπι». Στον πρώτο γύρο ο Κώστας Γκιουλέκας συγκεντρώνει 37% έναντι 36% του Γιάννη Μπουτάρη και στο δεύτερο γύρο τα ποσοστά είναι 45,8% έναντι 44%.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις