Η πραγματική δύναμη των αστυνομικών τμημάτων είναι πολύ μικρότερη απ΄ ότι φαίνεται στα χαρτιά...

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Αποδυναμωμένα εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό είναι τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Αστυνομικοί ζητούν να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο «Καλλικράτης» στην ΕΛΑΣ, ώστε να μειωθούν τα αστυνομικά τμήματα και να εξοικονομηθεί ανθρώπινο δυναμικό, που σήμερα κατασπαταλείται.

Τα προβλήματα είναι εμφανή σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αμεση Δράση μόλις και μετά βίας «βγάζει» τρία με τέσσερα περιπολικά σε κάθε βάρδια, ενώ ακόμη και ο αριθμός των αστυνομικών στις διμοιρίες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων έχει μειωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να παραβιάζονται οι κανονισμοί.

Διπλή βάρδια

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένα τμήματα, αλλά και σε ομάδες «ΔΙΑΣ» της Θεσσαλονίκης αστυνομικοί καλούνται να εργαστούν ακόμη και διπλή βάρδια σε ένα 24ωρο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί. Οπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα «ΔΙΑΣ», αφού δουλέψουν τη βάρδια τους, στη συνέχεια κάθονται δώδεκα ώρες και αμέσως μετά ακολουθεί δεύτερη βάρδια, με αποτέλεσμα να εξουθενώνονται, αφού πρέπει να είναι σε εγρήγορση πραγματοποιώντας συνεχείς περιπολίες σε περιοχές της πόλης.

Επιπλέον, στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού η υπάρχουσα δύναμη δεν επαρκεί πλέον για περιπολίες. Από πληροφορίες προκύπτει ότι στο κεντρικό Αστυνομικό Τμήμα του Λευκού Πύργου, το οποίο καλύπτει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οργανική δύναμη είναι 199 άτομα, ωστόσο η υπάρχουσα δύναμη σήμερα έχει μειωθεί στα 109 άτομα.

Το ίδιο συμβαίνει και σε περιφερειακά τμήματα, αφού στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου από τα 52 άτομα της οργανικής δύναμης έχουν παραμείνει λιγότερα από 40, ενώ στο ΑΤ Πανοράματος η διαθέσιμη δύναμη είναι 30 άτομα, ωστόσο η οργανική ξεπερνάει τα 50. Στα χαρτιά η δύναμη των αστυνομικών τμημάτων φαίνεται μεγαλύτερη από την πραγματική, καθώς συμπεριλαμβάνονται και οι αστυνομικοί που έχουν αποσπαστεί.

Διμοιρίες με... κενά

Στο μεταξύ, προβλήματα παρατηρούνται ακόμη και στις διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) και Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ). Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε επιστολή που παρέδωσαν οι αστυνομικοί στο αρχηγείο, οι διμοιρίες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης (ΔΑΕΘ) «αποτελούνται από μικρότερο αριθμό αστυνομικών από αυτόν που προβλέπεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».

Οι διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης θα έπρεπε κανονικά να αποτελούνται από περίπου 40 άτομα, ωστόσο συνήθως αποτελούνται από 22 μέχρι και 25 αστυνομικούς, ενώ 18 με 20 άτομα έχουν και οι διμοιρίες της ΥΜΕΤ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να αποτελούνται από 28 άτομα. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 80 αστυνομικοί ασχολούνται με επιδόσεις εγγράφων, όπως π.χ. δικόγραφα, ενώ εκτιμάται ότι σε ολόκληρο το νομό υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 κενά.

Σε ξένα καθήκοντα

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόφιλος Παπαδάκης, επισημαίνει ότι θα πρέπει να εξοικονομηθούν αστυνομικοί από τα γραφεία και να βγουν στο δρόμο, ώστε να αυξηθούν οι περιπολίες.

«Το 40% των αστυνομικών ασχολείται με καθήκοντα που κανονικά είναι ξένα προς το έργο της Αστυνομίας», επισημαίνει ο ίδιος. Μάλιστα, οι ίδιοι οι αστυνομικοί ζητούν να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο «Καλλικράτης» και στην ΕΛΑΣ, ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό από τη μείωση των υπηρεσιών.

Οπως επισημαίνουν, από τα 35 αστυνομικά τμήματα που υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρο το νομό θα πρέπει να μείνουν περίπου 14, δηλαδή από ένα σε κάθε δήμο, ενώ τρία τμήματα εκτιμάται ότι θα πρέπει να έχει μόνον ο δήμος Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, οι αστυνομικοί έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το αρχηγείο καινούργια αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς σήμερα αναγκάζονται να πραγματοποιούν περιπολίες με γιλέκα που το βάρος τους φτάνει σχεδόν τα τέσσερα κιλά, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα προμηθεύτηκαν οι υπηρεσίες πριν από τουλάχιστον δέκα χρόνια. Χωρίς τις ειδικές στολές μοτοσικλετιστών παραμένουν και οι αστυνομικοί των ομάδων «ΔΙΑΣ».