Στην Αθήνα βρίσκεται από τις δύο το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της χώρας του. Λίγο αργότερα, έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου του έγινε επίσημη υποδοχή από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Οι δύο ηγέτες, αφού επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα, το οποίο παιάνισε τους εθνικούς ύμνους Κίνας και Ελλάδας, εισήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, η οποία, ακολούθως, θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών, για τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας καθώς επίσης για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια θα υπογραφούν περισσότερες από δέκα συμφωνίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον εμπορικό, ναυτιλιακό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στις πέντε το απόγευμα, και αμέσως μετά θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις της κινεζικής ναυτιλιακής εταιρείας COSCO στον Πειραιά.
Είναι η πρώτη επίσκεψη κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 24 χρόνια, και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της δύσκολης συγκυρίας τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Δηλώσεις των δύο ηγετών στην έναρξη της συνάντησής τους

Γ. Α. Παπανδρέου: Κύριε Πρωθυπουργέ καλωσορίσατε.
Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε τα καλύτερα στον Κινεζικό λαό, επ’ ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας. Εκ μέρους του Ελληνικού λαού, σας καλωσορίζω θερμά.
W. Jiabao: (ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)
Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα ήταν μια μακροχρόνια επιθυμία μου και σήμερα υλοποιήθηκε. Μόλις έφτασα στην Ελλάδα, αισθάνθηκα αμέσως τη ζεστή φιλοξενία τόσο της ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και του Ελληνικού λαού. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Οι δυο χώρες μας, τόσο αρχαίες όσο και σύγχρονες, πρέπει να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς. Χέρι με χέρι να προχωρήσουμε και να ξεπεράσουμε τις παρούσες δυσκολίες.
Γ. Α. Παπανδρέου : Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρωθυπουργέ για τα καλά σας λόγια. Προσβλέπουμε ακριβώς στην περαιτέρω ενδυνάμωση μιας πάρα πολύ θετικής σχέσης. Και πάλι καλωσορίσατε.
W. Jiabao : (ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)
Είμαι πεπεισμένος ότι με την επίσκεψή μου στην Ελλάδα οι διμερείς μας σχέσεις και οι συνεργασίες σε όλους τους τομείς θα εμβαθυνθούν ακόμη περισσότερο.
Γ. Α. Παπανδρέου : Ευχαριστώ πάρα πολύ.


Οι επενδύσεις Κίνας, ΕΕ, ΗΠΑ και Ισραήλ "δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες" λέει το ΚΚΕ

Οι επενδύσεις και τα δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων της Κίνας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Ελλάδα. «Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της ανάδειξης της χώρας σε κέντρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων, θα συνεχισθεί η θυσία των εργατικών δικαιωμάτων, των μισθών, της προστασίας του περιβάλλοντος, το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΛΑΟΣ : Η κυβέρνηση να μην κάνει τον … «Κινέζο»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε:
«Απέναντι στις διαθέσεις που δείχνουν οι Κινέζοι, το μόνο που δεν πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι τον… «Κινέζο».
Υπάρχουν δυνατότητες για ιδιαιτέρως προσοδοφόρες για το έθνος προοπτικές».

Ναι στις επενδύσεις υπό όρους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο τύπου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι το κόμμα τάσσεται υπέρ της ελληνο-κινεζικής φιλίας και υπέρ της ανάπτυξης των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μια μεγάλη χώρα όπως η Κίνα, υπό τη θεμελιώδη και αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και επενδύσεων βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος, στο σεβασμό των αμοιβαίων στρατηγικών συμφερόντων και κυρίως στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.
Στο ίδιο δελτίο τύπου σημειώνεται ότι « η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη ριζική της αντίθεση στην «αποικιοκρατική» συμφωνία παράδοσης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO και σημειώνει ότι η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι όχι μόνο δεν αυξήθηκε υπό τον Κινεζικό έλεγχο, αλλά μειώθηκε σημαντικά, ενώ το χειρότερο είναι ότι στην επένδυση της COSCO στο λιμάνι κυριαρχούν απαράδεκτες «δουλεμπορικές» συνθήκες εργασίας κατά παράβαση κι αυτής της ανάπηρης ελληνικής εργατικής νομοθεσίας».

 

«Στον αέρα» ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για τη λειτουργία των ιδρυμάτων εκπέμπουν οι πρυτάνεις του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΙ στη Σίνδο. Το χοντρό ψαλίδι στις χρηματοδοτήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ οδηγεί τα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης σε δραματικές περικοπές, από τις λειτουργικές δαπάνες μέχρι και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι πρυτάνεις δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των ιδρυμάτων από το τέλος του Οκτώβρη.
ΑΠΘ Εκτιμάται ότι φέτος θα λάβει περίπου 19 εκατ. ευρώ λιγότερα
ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Το ίδρυμα έχει ήδη απλήρωτους λογαριασμούς και σύμφωνα με πληροφορίες θα λάβει 4 εκατ. ευρώ λιγότερα
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η μείωση των πιστώσεων εκτιμάται στα 1,8 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται να σταματήσουν οι παραγγελίες συγγραμμάτων για τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών που έχουν δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση

 

Ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κ. Μακεδονία

 
Στην Κεντρική Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει με όλες τις συνιστώσες του ενωμένες κι αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνει στις οργανώσεις του σε όλη την Ελάδα, υπογράμμισαν χτες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Τάσος Κουράκης και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες του συνδυασμού «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα». Ο κ. Κουράκης, έχοντας στο πλευρό του τον Στρατή Πλωμαρίτη, επίσης διεκδικητή της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τους υποψηφίους στις 6 από τις 7 Αντιπεριφέρειες (πλην Ημαθίας), που είναι ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Θεοδωρόπουλος στη Θεσσαλονίκη (στέλεχος της ΚΟΕ, η οποία στην Αθήνα στηρίζει την υποψηφιότητα Αλαβάνου), ο πρώην βουλευτής Φιντίας Βελλίκης στις Σέρρες, ο εκπαιδευτικός Χρήστος Ασημινάρης στη Χαλκιδική, ο Κώστας Γεωργιάδης στο Κιλκίς (παιδί οικογένειας μεταναστών στη Σουηδία), η δασκάλα Καλλιόπη Κολίνη στην Πέλλα, ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Μπονοβόλιας στην Πιερία. «Σ' αυτές τις εκλογές κατεβαίνουμε απευθύνοντας στον κ. Ψωμιάδη, τον κ. Μπόλαρη και τους άλλους υποψηφίους ένα ερώτημα: ''Τι κάνατε;''», τόνισε ο κ. Κουράκης, που άσκησε επίθεση και στην υποψήφια περιφερειάρχη με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτύρη, τονίζοντας ότι στο σάιτ του συνδυασμού της χαρακτηρίζει τον «Καλλικράτη» θεσμό που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ο Καλλικράτης είναι κομμάτι και εφαρμογή του μνημονίου κι όποιος νομίζει ότι μπορεί να υπηρετήσει την ΤΑ μέσα από αυτά τα δύο είναι βαθιά γελασμένος», υπογράμμισε.
Ο κ. Κουράκης πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός του βρίσκεται σε επαφές με πρόσωπα από το «αντιμνημονιακό» ΠΑΣΟΚ για να στελεχώσουν το συνδυασμό του, ενώ, αναφερόμενος στα όσα έγιναν στο εσωκομματικό πεδίο για την ανάδειξη των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το ήθος της Αριστεράς ευνοεί το διάλογο και όχι την «ηρεμία νεκροταφείου» και τη «φεουδαρχική», όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία απονομής χρισμάτων από τους αρχηγούς των κομμάτων.
 
Συνδυασμός Θ. Κωνσταντινίδη: όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι

 
«Ψηφοδέλτιο αγώνα και αντεπίθεσης» χαρακτήρισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεοδόσης Κωνσταντινίδης (φωτογραφία) τη λίστα των υποψήφιων συμβούλων του συνδυασμού του, που παρουσιάστηκε χτες το βράδυ. «Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της νέας Περιφέρειας θα χρειαστεί να δώσουμε μάχες, για να μην παρθεί από το λαό τίποτα άλλο, στο όνομα της κρίσης», πρόσθεσε.
Αναλυτικά το ψηφοδέλτιο:
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Ζιώγας.
Ν. Αγαθαγγέλου, Ε. Αζάμπι, Σ. Αμαξόπουλος, Π. Αρβανιτίδης, Τ. Ασβεστόπουλος, Θ. Βαρδαλής, Π. Γεωργάκας, Δ. Δάσιου, Σ. Καζεπίδης, Σ. Καλλινικίδου, Ν. Καλπακίδης, Ν. Καρατζόγλου, Α. Κασάπη, Ε. Κιγιάκη, Γ. Κιουλπεκίδης, Η. Κονδύλης, Γ. Κοσμίδης, Θ. Κυριακίδης, Γ. Λεοντιάδης, Θ. Λημαράκης, Μ. Μαραγκού, Φ. Μαρατζίδης, Β. Ματζιώρης, Γ. Μπαρούτας, Μ. Μωυσίδου, Σ. Μωυσίδου, Ν. Νικοπολιτίδου, Γ. Νομικός, Γ. Νοτάκης, Γ. Ντόγκας, Ν. Ξόνογλου, Χ. Οκλαλιώτου, Α. Παπαδοπούλου, Σ. Παπανικολάου, Ε. Παρασκευοπούλου, Μ. Πατσαλίδου, Μ. Περκουλίδου, Κ. Πινέλης, Β. Πολίτης, Μ. Πρεβελιανάκη, Η. Ραΐζη, Β. Ρέβας, Π. Σακελλαρίου, Χ. Σαλονικιός, Κ. Σαπρανίδης, Ν. Σιδηρόπουλος, Μ. Σπυριδάκης, Σ. Σπυρίδου, Λ. Στολτίδης, Α. Τατσιούλη, Σ. Τεμερτζίδου, Ρ. Τηλικίδου, Γ. Τριανταφυλλίδης, Γ. Τσαμπούκης, Γ. Τσιλιγκιρίδης, Τ. Χατζηβασιλειάδης, Ν. Χατζοπούλου, Κ. Χοροζίδου.
Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, Αγελος Τζέκης.
Δ. Ευαγγελινού, Τ. Μίτιντζης, Π. Παναγιώτης, Τ. Τζίμος, Γ. Τσακίρογλου, Α. Χριστιανού.
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Υποψήφια αντιπεριφερειάρχης, Τιμοθέα Ρακιτζή.
Χ. Βελιώτης, Φ. Μανδάνα, Τ. Μπαρακλή (υπάλ. νομαρχίας), Σ. Νάνος, Θ. Παναγιώτου, Γ. Πίσσαρης, Γ. Προδρόμου, Σ. Σεβασλίδου, Ε. Σπέντζου, Γ. Στεφανόπουλος, Π. Φαρμάκης.
Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, Αλέκος Ουγγρίνος.
Μ. Αποστολίδης, Σ. Κούλης, Γ. Λίνας, Γ. Μάτης, Ο. Παπαδοπούλου, Α. Πουρσανίδης, Σ. Σίσκου, Α. Φουνταλή, Ν. Χριστάκης.
Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς
Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Χαλίτσιος.
Λ. Ανδρεανίδης, Μ. Αποστολίδου, Τ. Βασιλακάκης, Κ. Κωνσταντινίδης, Β. Φαχουρίδη.
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, Γιάνης Σκούφας.
Α. Γεροφωκά, Σ. Ιορδανίδου, Ζ. Καρακίτσιος, Σ. Κλιγκόπουλος, Ξ. Νικολαΐδου, Κ. Παραλικίδης, Κ. Ρούτσας, Π. Χαλάτσης.
Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας
Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Τρεμπελής.
Ε. Αδαμίδου, Γ. Ζοπουνίδης, Θ. Θεοδωρίδης, Τ. Μπομπόλης, Μ. Παπαδοπούλου, Δ. Ροδοβίτου, Ν. Τράιος, Δ. Τσακαλίδης.