Στα ισχυρά θεμέλια των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Γουέν Τζιανμπάο, από το βήμα της Βουλής, παρουσία και του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.
Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε ιδιαίτερως στους τομείς συνεργασίας που αφορούν το εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Εκφράζοντας τη χαρά των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου που υποδέχονται τον υψηλό προσκεκλημένο, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι όλοι συμφωνούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και αντιμετωπίζει προκλήσεις που έχουν σχέση με την ειρήνη και την ασφάλεια σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Έχουν επίσης σχέση με τη διεθνή οικονομική κρίση, με την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ανάγκη εύρεσης άμεσων λύσεων στον τομέα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των κρατών σε διεθνές επίπεδο.
Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κίνα μπορούν να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας καθώς και να χτίσουν νέες γέφυρες επικοινωνίας διότι, εκτός των άλλων έχουν ως λαοί, ως πολιτισμοί ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη μακραίωνη διαδρομή τους. «Οι δύο αυτοί πολιτισμοί από τους αρχαιότερους στον κόσμο συναντώνται μέσα από την αρχαία φιλοσοφία, των αξιών, και των παραδόσεων και έχουν συνεισφέρει ως σύγχρονα κράτη στη διεθνή κοινότητα».
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και στο σημαντικό ρόλο που μπορεί η χώρα να διαδραματίσει στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης λόγω της προνομιακής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας που την καθιστά "πύλη" προς την Ευρώπη.
Υποδεχόμενος την κινεζική αντιπροσωπεία η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα πραγματοποιώντας τον πρώτο της σταθμό στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοδείας, ο κ.Πετσάλνικος επισήμανε ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν θα συμβάλλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση, και ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ομιλία του Κινέζου πρωθυπουργού

Ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας έδωσε, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουέν Τζιανμπάο, ο οποίος εξέφρασε από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου την ελπίδα, ότι μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας με τη χώρα του μπορεί να συμβάλλει, ώστε να ξεπεραστούν σύντομα οι δυσκολίες.
Στην ομιλία, που εκφώνησε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής ενώπιον του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, πρώην προέδρων της Βουλής, υπουργών, βουλευτών και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, ο Κινέζος πρωθυπουργός εστίασε σε τρία σημεία την προσπάθεια εμβάθυνσης και ανάπτυξης της ελληνοκινεζικής συνεργασίας:
-Στη διεύρυνση των διμερών εμπορικών ανταλλαγών, με την προοπτική να διπλασιαστεί ο όγκος τους στα 8 δισ. δολάρια, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Δήλωσε μάλιστα, ότι η χώρα του είναι έτοιμη για την αύξηση των εισαγωγών ελληνικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί.
Μίλησε επίσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα, και τη συνεργασία για τη διαχείριση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων με την προοπτική να αυξηθούν στα 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ως το 2017.
Ο κ. Τζιαμπάο πρόσθεσε, ότι η κυβέρνησή του ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν υπηρεσίες εφοδιασμού και διανομής (logistics) στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τους Έλληνες εφοπλιστές να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην Κίνα.
-Στη συνεργασία για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου, με στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας και την προώθηση των επενδύσεων συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ.
-Στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τουριστικό τομέα και στη λήψη μέτρων διευκόλυνσης του τουριστικού ρεύματος από και προς την Ελλάδα.
Στην ομιλία του ο κ. Τζιαμπάο έκανε ιδιαίτερη μνεία στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, οι οποίες μπαίνουν πλέον όπως είπε, σε μια νέα σελίδα ώριμης και υγιούς ανάπτυξης.
Όπως είπε, η Κίνα, είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές προϊόντων τεχνολογίας προς την Ευρώπη, καθώς επίσης και ένας από τους κυρίαρχους εμπορικούς εταίρους της γηραιάς ηπείρου.
Μίλησε, για την "αλληλοσυμπλήρωση" Ευρώπης και Κίνας, τη σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων που φαίνεται, όπως είπε και στα αριθμητικά στοιχεία, αφού ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά ποσοστό 42% και αναμένεται να φτάσουν στο τέλος της χρονιάς στα 500 δισ. δολάρια. 
Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε, ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη σε μια στρατηγική ανοίγματος με πνεύμα αμοιβαίου κέρδους (win-win), τόσο σε επίπεδο συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, όσο και του εμπορίου και της ανάπτυξης αλλά και της κοινής αντιμετώπισης των διεθνών προκλήσεων.
Η Κίνα όπως είπε, πάντοτε υποστήριξε το σταθερό ευρώ, γιατί "έχουμε την πεποίθηση ότι μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη μπορεί να παίξει αναντικατάστατο ρόλο για την ανάπτυξη του κόσμου". Και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει βιώσει τεράστιες αλλαγές από το 1978, εφαρμόζει πολιτική μεταρρυθμίσεων με ανοιχτό πνεύμα και έχει πολλά να μάθει από χώρες σαν την Ελλάδα.
Αναφέρθηκε τέλος, επί μακρόν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που όπως είπε, τον γοήτευσε προκαλώντας του σεβασμό, καθώς και την πεποίθηση ότι οι προσωρινές δυσκολίες που περνάει ο ελληνικός λαός, θα ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα.
Σε πολλά σημεία της ομιλίας του προς τη Βουλή, επεσήμανε ότι εμπνέεται από την Αρχαία Ελλάδα, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο του παγκόσμιου πολιτισμού. "Ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι είναι προικισμένος λαός, λαός με σοφία και εργατικότητα, λαός που είχε πολλές επιτυχίες με αναρίθμητα επιτεύγματα και ένας τέτοιος λαός δεν θα γονατίσει στις δυσκολίες".
Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που πέρασε ο κινέζικος λαός και εξέφρασε "χαρά που βλέπει την Ελλάδα να εξέρχεται από τη σκιά του εξωτερικού χρέους, μειώνοντας το έλλειμμα και δίνοντας προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης".
Δεν παρέλειψε να σημειώσει, ότι η χώρα του θυμάται πάντοτε την πολύτιμη βοήθεια που έδωσαν οι Έλληνες εφοπλιστές στις δυσκολίες που συνάντησε η χώρα το 1972 σε μια ιστορική καμπή της πορείας της.

Χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων στον Γ. Τζιαμπάο

Σε αναγνώριση των πρωτοβουλιών της κινεζικής αντιπροσωπείας, και της συμβολής του κινέζου πρωθυπουργού στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, απένειμε στον κ. Γουέν Τζιαμπάο το Χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.
Στη σημερινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της χώρας, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, υπουργοί, βουλευτές, καθώς επίσης και οι πρέσβεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ στην Αθήνα.


Παπανδρέου - Τζιαμπάο στην Ακρόπολη

Νωρίτερα το πρωί, ο πρωθυπουργός της Κίνας επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού Π. Γερουλάνο.
Κατά την περιήγησή του στον ιερό βράχο, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Παπανδρέου για τους στενούς φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών, που αμφότερες διαθέτουν αρχαίο πολιτισμό και παραδοσιακές σχέσεις.
Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Τζιαμπάο τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν στην επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών, στον τόπο καταγωγής τους, αλλά και ειδικότερα στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο κ. Γουέν Τζιαμπάο πληροφόρησε τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου σχετικά με την καταστροφή των παλαιών θερινών ανακτόρων (Γιουάν Μινγκ Γιουάν) έξω από το Πεκίνο, από τα βρετανικά στρατεύματα, που διέταξε το 186O ο υιός του λόρδου Έλγιν, Τζέιμς Μπρους, και τη λεηλασία σημαντικών τοιχογραφιών και άλλων θησαυρών.
Ο κ. Γουέν Τζιαμπάο συμφώνησε με τον κ. Γ. Παπανδρέου ώστε η Ελληνο -κινεζική συνεργασία να επεκταθεί προσεχώς και σε συνεργασίες στον τομέα του Πολιτισμού . Στο άμεσο μέλλον, ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του και θα συζητήσουν κοινές πολιτιστικές δράσεις.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός της Κίνας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Ι. Πανάρετο.

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο

Τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο.
Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Παπούλιας με τον Κινέζο πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε το συνομιλητή του ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι μια κερδοφόρα επένδυση και εξέφρασε ικανοποίηση για τη διεύρυνση των σχέσεων των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Ο κ. Τζιαμπάο τόνισε από την πλευρά του, ότι η ισχυρή φιλία των δυο χωρών είναι θεμέλιο για την περαιτέρω συνεργασία τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός θαυμάζει το λαό της Κίνας ο οποίος διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και πρόσθεσε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα έδωσαν στον κόσμο αξίες που σήμερα, σε καιρό κρίσης, είναι απαραίτητες.
Ο κ. Τζιαμπάο εξέφρασε ικανοποίηση για τις συμφωνίες που υπογράφηκαν και επεσήμανε, ότι η Ελλάδα και η Κίνα "είναι μαζί δυο χώρες σύγχρονες και αρχαίες και έχουν μια φιλική συνεργασία σπάνια για τις διεθνείς σχέσεις. Επειδή η συνεργασία είναι ισότιμη, είναι βιώσιμη", κατέληξε ο Κινέζος πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα στον Κινέζο πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, του υπουργού Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου και του υφυπουργού Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη.
Εκφράζοντας ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή και τη στενή συνεργασία, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που δημιούργησε η χρηματοπιστωτική κρίση και θα απολαύσει ένα λαμπρό μέλλον.

 

Μεταξύ Ξάνθης και Δράμας
Αμαξοστοιχία του ΟΣΕ ακινητοποιήθηκε λόγω προβλήματος στους τροχούς

 
Αμαξοστοιχία του ΟΣΕ ακινητοποιήθηκε σήμερα στις 07:33 το πρωί, στο σημείο 274+640 μεταξύ της Ξάνθης και της Δράμας, στην περιοχή Λιβερά, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
Την ακινητοποίηση του συρμού προκάλεσε η έξοδος από τη σιδηροδρομική γραμμή του συστήματος τεσσάρων από τους οκτώ τροχούς (φορείο).
Στην αμαξοστοιχία 445, που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη επέβαιναν 22 επιβάτες, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απέστειλε στο σημείο πούλμαν προκειμένου οι επιβάτες να μεταφερθούν στον τελικό προορισμό τους.
Τα αίτια του συμβάντος διερευνά επιτροπή από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΔΙΣΥ, αλλά και τον ΟΣΕ.

 

 

Σύλληψη 40χρονου αλλοδαπού για «εμπορία ανθρώπων»
Θεσσαλονίκη : Εξανάγκαζε τα ίδια του τα παιδιά και τη σύντροφό του να επαιτούν

 
Αστυνομικοί του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συνέλαβαν στο κέντρο της πόλης, 40χρονο αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για «εμπορία ανθρώπων».
Όπως προέκυψε από την προανάκριση από το 1994, μέχρι τον Ιούλιο του 2010, ο 40χρονος με τη χρήση σωματικής βίας, εξανάγκαζε αρχικά την 29χρονη σύντροφο του και μετά τα παιδιά τους να επαιτούν, τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στην Ελλάδα, αποκομίζοντας παράνομα περιουσιακά οφέλη.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
 
Εψαχναν κελιά στις φυλακές Διαβατών για 34 κρατουμένους

 
Το πρόβλημα με τη χωρητικότητα των δικαστικών φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης επανήλθε για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα χτες, όταν 34 κρατούμενοι που μεταφέρθηκαν στο σωφρονιστικό κατάστημα παρέμειναν για... οκτώ ώρες στις κλούβες της ΕΛΑΣ μέχρι να βρεθεί λύση για την κράτησή τους. Οι αστυνομικοί που μετέφεραν τους κρατουμένους βρέθηκαν... αντιμέτωποι με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι τους επισήμαναν ότι στις φυλακές επικρατεί το αδιαχώρητο. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με την παρουσία μάλιστα του εισαγγελέα των φυλακών και βρέθηκε μια λύση για την κράτηση των 13 από τους 34 κρατουμένους...
Οι υπόλοιποι 21 κρατούμενοι βρέθηκαν... άστεγοι, αφού οι αστυνομικοί δεν είχαν επίσης χώρο στα αστυνομικά τμήματα για να τους κρατήσουν. Επακολούθησαν νέες διαβουλεύσεις και τελικά βρέθηκε λύση μέσα από τις φυλακές. Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στις φυλακές, αφού άδειασαν πρώτα τα κελιά από τους εγκλείστους που βρίσκονταν σε απομόνωση...
Σημειώνεται ότι για τις απάνθρωπες αρκετές φορές συνθήκες κράτησης τόσο στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης, όσο και στις δικαστικές φυλακές Διαβατών λόγω των ελλείψεων των ανάλογων χώρων, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί εκπρόσωποι των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των αστυνομικών.
 
 
Τα σκουπίδια πνίγουν τη Θεσσαλονίκη

 
Σε απίστευτο χάλι ο δήμος της Θεσσαλονίκης με πεζοδρόμια και γειτονιές να θυμίζουν χωματερές από τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν στους κάδους
Βουλιάζουν από τα σκουπίδια οι γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι ξεχειλισμένοι κάδοι και οι σακούλες των σκουπιδιών που γεμίζουν τα πεζοδρόμια δίνουν εικόνα χωματερής σε πολλούς δρόμους της πόλης. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται συνεχώς για ανεπαρκή αποκομιδή, ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα γίνονται αποδέκτες συνεχών παραπόνων για το «σκουπιδομάνι» που κάνει την καθημερινότητα των πολιτών ανυπόφορη.
Και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παραδέχονται το πρόβλημα, όπως και η διοίκηση του δήμου, παρά το γεγονός ότι καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες σκουπιδιών. Η κατάσταση που επικρατούσε σχεδόν όλο το καλοκαίρι συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο, έστω κι αν επιλύθηκε το πρόβλημα με τα ανταλλακτικά σε... διαδικαστικό επίπεδο. Τώρα φταίνε και τα ανταλλακτικά και οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης...
Το ζητούμενο είναι πως τα σκουπίδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σε σχεδόν όλο το δήμο Θεσσαλονίκης. Πολίτες καταγγέλλουν το δήμο για εγκατάλειψη. Τούμπα, Ξηροκρήνη, Χαριλάου, τμήμα της Κηφισιάς, στενά στη Δελφών, ακόμη και δρόμοι στην «καρδιά» της πόλης (Αντιγονιδών, κάθετες οδοί στην Κασσάνδρου, Ολύμπου, Φιλίππου κ.λπ.) πνίγονται πολλές ώρες της ημέρας στα σκουπίδια και οι κάτοικοι απλώς περιμένουν το... απορριμματοφόρο.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Καζαντζίδη, δεν υπάρχουν καύσιμα και ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα 33 από τα 65 απορριμματοφόρα του δήμου να έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας. Με παροπλισμένο το μισό στόλο, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της πόλης, που πλέον είναι σε πλήρη... λειτουργία.
Τόνοι σκουπιδιών μένουν επί πολλές ώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για μέρες στους δρόμους. «Ακόμη υπάρχει η εκκρεμότητα των ανταλλακτικών. Συνεργαζόμαστε με την αντιδημαρχία Καθαρισμού, προκειμένου το συντομότερο να γίνουν οι επισκευές και να κυκλοφορήσουν όλα τα απορριμματοφόρα στους δρόμους. Από τότε που ανέκυψε το πρόβλημα με τα ανταλλακτικά κυκλοφορούν άλλοτε 12, άλλοτε 18, άλλοτε 31 κι άλλοτε 34 οχήματα, από ένα σύνολο άνω των 60», επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, Τάσος Κυριακίδης.
Ωστόσο, ο κ. Καζαντζίδης απέδωσε τον πλημμελή καθαρισμό στην αδυναμία προμήθειας των απαιτούμενων ποσοτήτων καυσίμων για την κίνηση των οχημάτων και λιγότερο στον παροπλισμό του στόλου εξαιτίας ανταλλακτικών. Ο ίδιος τόνιζε ότι μέχρι χτες πίεζε για 5.000 λίτρα καυσίμων καθημερινά.
Ποια ανακύκλωση;
Δεν είναι μόνον όμως το πρόβλημα των σκουπιδιών στους πράσινους κάδους. Υπάρχει και η ανακύκλωση, που μαζεύεται σχεδόν μόνο στο ιστορικό κέντρο. Υπάρχουν τα ογκώδη, που σε ορισμένες περιπτώσεις μένουν ακόμη και για εβδομάδες στα πεζοδρόμια ειδικά στις γειτονιές περιφερειακά. «Στην πόλη παράγονται ημερησίως περίπου 650 τόνοι απορριμμάτων και το σύστημα αποκομιδής δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, όταν κυκλοφορεί ένας πολύ μικρός αριθμός απορριμματοφόρων», επισήμαναν συνδικαλιστές του δήμου.
Το πρόβλημα με τα ανταλλακτικά είχε προκύψει λόγω του διαγωνισμού που είχε κηρυχθεί αρχικώς άγονος και ακολούθως της τακτικής του δήμου να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της προμήθειας των ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα να ανακύψει θέμα νομιμότητας. Τα προβλήματα τελικώς ξεπεράστηκαν, αφού χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες στη διάρκεια των οποίων τα σκουπίδια έφτασαν ακόμη και να σχηματίζουν βουνά στους κάδους, δεδομένου ότι υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες αποκομιδή έκαναν μόλις οκτώ απορριμματοφόρα. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έφτασαν να εργάζονται μέχρι και σε 18 βάρδιες για να καλύψουν τις ανάγκες αποκομιδής 450 - 650 τόνων σκουπιδιών ημερησίως.
Η δημοτική αρχή τονίζει ότι παρήγγειλε ήδη τα ανταλλακτικά, αμέσως μόλις ξεπεράστηκαν τα διαδικαστικά προβλήματα, όμως κάτι οι κινητοποιήσεις των μεταφορέων, κάτι οι καθυστερήσεις, κάτι ο χρόνος που χρειάζεται για την αποκατάσταση των βλαβών στα οχήματα, φτάσαμε Οκτώβριο κι ακόμη δεν ομαλοποιήθηκε η κατάσταση.