Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
1168 αναγνώστες
Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010
15:45

 Σενάρια, εκτιμήσεις, στρατηγικές

 

 

Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι της πολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, που του πέταξε η αντιπολίτευση.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματος, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι εκλογές αυτές "είναι πολιτικές", δείχνοντας πως έχει έτοιμα και τα επιχειρήματα να απαντήσει στην "αντιμνημονιακή" επιχειρηματολογία, κυρίως εκείνης που προέρχεται από τη ΝΔ.
Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, τα οποία θεωρούν ότι η έντονη πολιτικοποίηση είναι πιθανό να μη βοηθήσει το Κίνημα να κερδίσει καθαρά την εκλογική μάχη, διότι με αυτό τον τρόπο θα πολωθεί το πολιτικό κλίμα. Και η πόλωση, λένε, βοηθάει ένα κόμμα, με χαλαρή συσπείρωση, να συσπειρώσει τον κόσμο του και να διεκδικήσει περισσότερα απ΄ ότι, ίσως, θα διεκδικούσε σε άλλη περίπτωση.
Στη βάση αυτής της επιφύλαξης βρίσκεται, προφανώς, ο φόβος των στελεχών, που εκτιμούν ότι η πόλωση μπορεί να στείλει στο αντίπαλο στρατόπεδο πολλούς ψηφοφόρους, ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, έστω κι αν τη θεωρούν αναγκαία.
Ο φόβος αυτός μεγαλώνει όταν η συζήτηση φθάνει στην Περιφέρεια Αττικής, όπου οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του επίσημου υποψηφίου Γιάννη Σγουρού και των "ανταρτών" Γιάννη Δημαρά και Αλέξη Μητρόπουλου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ιπποκράτους, ο υποψήφιος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας είναι τέταρτος με μονοψήφιο ποσοστό. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εύχονται να αυξηθεί η συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε ο υποψήφιός του να αναδειχθεί δεύτερος. Αν δεν τα καταφέρει, οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ειδικά ο Γιάννης Δημαράς δεν αποκλείεται να είναι ο νικητής στον δεύτερο γύρο.
Τις επιφυλάξεις αυτές δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε διατεθειμένος να αναμετρηθεί κατά μέτωπο με την αντιπολίτευση και μάλιστα με επιθετική τακτική, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά της ΝΔ και του κ. Σαμαρά.
Επί του παρόντος, το ΠΑΣΟΚ δεν θα αντιπαρατεθεί με τα άλλα κόμματα, προτιμώντας την αναμέτρηση με τη ΝΔ, την οποία θεωρεί πιο "βατό" αντίπαλο, καθώς μπορεί σχετικά εύκολα να στρέψει την αντιμνημονιακή τακτική της εναντίον της, λόγων των μεγάλων ευθυνών της για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η ψήφος υπέρ ή κατά του μνημονίου, είναι ένα "πυροτέχνημα" και μια "κακότεχνη σανίδα σωτηρίας" για όσους φοβούνται τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, με βασικό της "όπλο" τον "Καλλικράτη". Αν η αντιστροφή της αντιμνημονιακής λογικής είναι ο πρώτος άξονας της τακτικής του ΠΑΣΟΚ, ο "Καλλικράτης" είναι ο δεύτερος. Ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει σε όλες τις ομιλίες του, θεωρεί μεγάλης σημασίας μεταρρύθμιση την αλλαγή αυτή και θεμέλιο του νέου κράτους που θέλει να οικοδομήσει. Θεωρεί επίσης ότι στον τομέα των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση τα έχει πάει πολύ καλά και έχει τη στήριξη τα κοινωνίας. Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μεγάλο βάρος τόσο στην ίδια τη μεταρρύθμιση όσο και στα πρόσωπα που πρέπει να εκλεγούν.
Ήδη, ο κ. Παπανδρέου, από το βήμα της Κ.Ο. του Κινήματος, τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία, να αναλάβουν τις Περιφέρειες "εκείνες οι δυνάμεις που πιστεύουν στον Καλλικράτη, στην αποκέντρωση των δομών, στη λογοδοσία, στη διεύρυνση της δημοκρατίας, που σέβονται τον πολίτη…".
Και ουσιαστικά ζήτησε να καταψηφιστούν "εκείνες οι δυνάμεις που προσπαθούν αμετανόητα, ακόμα και σήμερα, να σταματήσουν την αλλαγή ή, απλώς, να διαχειριστούν, πελατειακά, ένα άλλο κέντρο εξουσίας. Αυτές οι δυνάμεις θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο κακό της παρελθόν".
Το ΠΑΣΟΚ προτίθεται, εξ άλλου, αν παραστεί ανάγκη, να χρησιμοποιήσει ένα ακόμα επιχείρημα - δίλλημα σε σχέση με το μνημόνιο και την τακτική της αντιπολίτευσης.
Το αποκάλυψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους (κατά την επέτειο του ενός έτους από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ), όταν είπε ότι αν η ψήφος είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου, θα αξιολογηθεί και από τους δανειστές μας, οι οποίοι θα εκτιμήσουν αν η Ελλάδα συνεχίζει στο δρόμο στον οποίο βρίσκεται ή όχι.
Και κάτι ακόμα για τους Περιφερειάρχες: Στην ίδια συζήτηση ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε τους πολίτες, λέγοντας ότι αυτόν που θα ψηφίσουν "θα τον έχουν κάθε μέρα πάνω από το κεφάλι τους", άρα πρέπει να το σκεφθούν καλά.
Σχετικά με τους αριθμητικούς στόχους και το χρώμα του χάρτη το βράδυ των εκλογών, ο Πρωθυπουργός, στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ φέρεται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, να είπε ότι "θα είμαι ικανοποιημένος αν κερδίσουμε οκτώ Περιφέρειες", στόχο με τον οποίο συμφώνησαν όλα τα παριστάμενα μέλη του οργάνου.
Οι Περιφέρειες τις οποίες το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα κερδίσει είναι: Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, χαμένες θεωρούνται οι Περιφέρειες, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου.
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, στην Ιπποκράτους έχει ανέβει λίγο η αισιοδοξία κι εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται οι οκτώ Περιφέρειες, του αρχικού στόχου, να γίνουν δέκα, με την προσθήκη των Περιφερειών της Κεντρικής Ελλάδας και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, πάντως, στην Ιπποκράτους, οι οποίοι θεωρούν ότι θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αν κάποια στελέχη του είχαν δεχθεί να είναι υποψήφιοι. Αυτό αφορά, κυρίως την Κεντρική Μακεδονία. Κάποιοι σκέπτονται ακόμα και τι θα συμβεί σε σχέση με την προώθηση μια συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αν ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη "ντυθούν στα γαλάζια", με δεδομένη και τη στάση του Αντώνη Σαμαρά στο ζήτημα.
Πλέον, όλο το βάρος του, το ΠΑΣΟΚ θα το ρίξει στην επιλογή των αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι μπορούν να δώσουν ώθηση στους συνδυασμούς.
Ο νέος Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης, είχε πει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είχαν ανακοινωθεί οι αντιπεριφερειάρχες σε 11 Περιφέρειες, αλλά αυτό δεν συνέβη. Ίσως η καθυστέρηση να οφείλεται στην πληθώρα των ενδιαφερομένων. Για παράδειγμα στην Αττική για 4 θέσεις, υπάρχουν περί τις 80 υποψηφιότητες. Ίσως, επίσης, να οφείλεται σε διαφωνίες στην επιλογή ορισμένων προσώπων, όπως έγινε στην περίπτωση του Γιώργου Πασχαλίδη για την Κεντρική Μακεδονία, ίσως και τα δύο.

Νέα Δημοκρατία

    Στην ΝΔ μπορεί να αρνούνται επίσημα να τοποθετήσουν κάπου τον πήχυ για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νοεμβρίου, η αλήθεια, όμως, είναι πως μετά και την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, εκτιμούν πως το κλίμα στην κοινωνία σιγά - σιγά αλλάζει, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις κάλπες σε ένα σχεδόν μήνα.
Στόχος, λοιπόν, της Ρηγίλλης είναι τα αποτελέσματα, σε πανελλαδικό επίπεδο και κυρίως στον πρώτο γύρο, να δείξουν ένα σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί, όπως λένε, ακόμη και ως η έναρξη της "πτώσης" της κυβέρνησης.
Το εκλογικό δίλημμα που θέτει στους πολίτες ο Αντώνης Σαμαράς, αν δηλαδή θα στηρίξουν με την ψήφο τους την πολιτική του Μνημονίου με τα σκληρά μέτρα ή θα υπερψηφίσουν ένα πρόγραμμα ελπίδας, που οδηγεί στην ανάπτυξη και την έξοδο από την τριμερή επιτήρηση, εκτιμούν στη ΝΔ πως θα βρει απήχηση στην κοινωνια και θα μετουσιωθεί σε ψήφο υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη του κόμματος, πάντως, δεν αμφισβητούν το γεγονός πως η παράταξη χρειάζεται ακόμα πολύ χρόνο για να μπορέσει να πείσει την κοινωνία πως αποτελεί μια ουσιαστική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, την Κυριακή των εκλογών δεν πρόκειται να μετρήσει κουκιά, όμως στη Ρηγίλλης έχουν, ήδη, κάνει το σχεδιασμό τους για την επόμενη μέρα ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει στις 7 και στις 14 Νοεμβρίου.

Το θετικό σενάριο για τη ΝΔ

Ανεπίσημα στη ΝΔ εκφράζουν τη βεβαιότητα πως το κόμμα θα καταφέρει να επικρατήσει σε τουλάχιστον 4 περιφέρειες, αλλά και σε αρκετούς μεγάλους δήμους της χώρας.
Νίκη βλέπουν για τους "γαλάζιους" υποψηφίους στην Κεντρική Μακεδονία, την Ηπειρο, την Πελοπόννησο και σε μια εκ των Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου. Σίγουροι θεωρούνται, όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τώρα και οι δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν βαρόμετρο για την παράταξη.
Φυσικά εκτός από τη νίκη σε περιφέρειες και δήμους, στη Ρηγίλλης είναι αισιόδοξοι πως σε πανελλαδικό επίπεδο και στον πρώτο γύρο των εκλογών, η ΝΔ θα καταγράψει ποσοστά πάνω από το 33 %, το οποίο είχε λάβει στις εκλογές του Οκτωβρίου, και η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ θα είναι αρκετά κάτω από τις 11 μονάδες.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο ο Αντώνης Σαμαράς θα παραμείνει κυρίαρχος, όχι μόνο στη ΝΔ, αλλά θα δυναμώσει το ρόλο του και στην Κεντροδεξιά "πολυκατοικία".
Ουσιαστικά θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πολιτική του μάχη, από την οποία, αν βγει κερδισμένος, θα έχει μπροστά του όλο το χρόνο για να προχωρήσει και σε νέες ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα και πράγματα μέσα στο κόμμα. Σε αυτό το διάστημα, στελέχη της ΝΔ εκτιμούν πως αυτή η ξεκάθαρη επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά θα έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα της κεντροδεξιάς παράταξης, πλήττοντας κυρίως τις προσπάθειες της Ντόρας Μπακογιάννη για την ίδρυση ενός νέου κόμματος αλλά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος προσπαθεί να διεμβολίσει πλέον το ζωτικό χώρο της ΝΔ ακόμα και από το κέντρο.
Η βελτίωση της εικόνας της ΝΔ, τέλος, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και στην ψυχολογία των ψηφοφόρων του κόμματος οι οποίοι θα αρχίσουν σιγά σιγά να επαναδραστηριοποιούνται στις κομματικές οργανώσεις.

Το αρνητικό σενάριο για τη ΝΔ

 Το σενάριο που δεν θέλουν να σκέφτονται στη Ρηγίλλης, προβλέπει την ΝΔ να παίρνει λιγότερες από 4 περιφέρειες, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό θα είναι το κλίμα αν το κόμμα δεν καταφέρει να επικρατήσει στην Πελοπόννησο ή σε δήμους, όπως η Θεσσαλονίκη. Αρνητικά σχόλια θα προκαλέσει και μια ενδεχόμενη "δραματική ήττα" του Βασίλη Κικίλια, στην Αττική, όπως, για παράδειγμα, αν δεν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Προβληματισμό, αλλά και πιθανώς αντιδράσεις ακόμα και μέσα στη ΝΔ θα προκαλέσει το ενδεχόμενο το κόμμα να μην καταφέρει να μειώσει την ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ.
Στελέχη του κόμματος μιλώντας στο ΑΠΕ επεσήμαιναν πως αν και κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Αντώνη Σαμαρά την επόμενη μέρα, το σίγουρο είναι πως το κόμμα θα είναι πληγωμένο και πως θα αρχίσει να υπάρχει ένας πόλεμος φθοράς, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι πιο εύκολο να αλιεύσει στελέχη για το κόμμα της από την ΝΔ, ενώ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα αισθάνεται δικαιωμένος για τη στήριξη που έχει προσφέρει μέχρι τώρα σε επιλογές της κυβέρνησης, όπως ήταν η υπερψήφιση του μνημονίου.
Στη Ρηγίλλης, πάντως, εκτιμούν πως όλα εξαρτώνται από την κατάσταση της οικονομίας, εκφράζοντας τη δυσπιστία τους για το κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση είναι ικανή να αντιμετωπίσει την κρίση.
Σ' αυτή τη λογική ο Αντώνης Σαμαράς, με τα σημερινά δεδομένα, θα επιμένει στη συγκεκριμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση, θέτοντας την αντιμνημονιακή πολιτική ως το ξεκάθαρο δίλημμα των εκλογών και προσπαθώντας παράλληλα να αποδομήσει το κυβερνητικό έργο, αλλά και τον Πρωθυπουργό.
Το επόμενο διάστημα, εξ άλλου, ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να στηρίξει ο ίδιος τους υποψηφίους της παράταξης, αλλά και να περάσει στην κοινωνία την δική του οικονομική πρόταση.

ΣΥΝ

Καθώς έχουμε, ήδη, εισέλθει στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στον βασικό κορμό του, τον ΣΥΝ, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα.
Με επίκεντρο την πολιτική αντίθεση στο Μνημόνιο, ο ΣΥΝ επιχείρησε μια πολιτική συμμαχιών, που αποσκοπούσε στην προσέλκυση ψηφοφόρων, αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που αντιτίθενται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, που είχε, ήδη, συζητηθεί στα κομματικά όργανα, ο Αλέξης Τσίπρας προσέγγισε προσωπικότητες, όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος, μετά από μακρά ζύμωση, αποφασίστηκε να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής.
Η πολιτική αυτή προωθήθηκε, εν μέσω συγκρούσεων, τόσο στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο πλαίσιο του ΣΥΝ, με την κυριότερη τάση του, το Αριστερό Ρεύμα να εκφράζει δημόσια την αντίθεσή του.
Ένας άλλος πόλος που βρέθηκε στο επίκεντρο των εσωκομματικών τριβών, ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος αποφάσισε με τους συνεργάτες τους, να μετατρέψουν το "Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής" σε εκλογικό μηχανισμό απ ΄ όπου ξεπήδησε ο συνδυασμός "Ελεύθερη Αττική".
Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας πολλές φορές επέκρινε την στάση του κ. Αλαβάνου, υποστηρίζοντας ότι αν ο πρώην ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έθετε υποψηφιότητα, τότε ο κ. Μητρόπουλος θα περνούσε στον δεύτερο γύρο. Το τελευταίο διάστημα οι τόνοι έχουν πέσει προκειμένου να επικεντρωθούν όλοι στην προεκλογική εκστρατεία. Πάντως ο κ. Αλαβάνος αρνήθηκε να απαντήσει στις επιθέσεις.
Έχει γραφεί κατ΄επανάληψη ότι μετά τις εκλογές ο κ. Αλαβάνος πιθανότατα να μετατρέψει το Μέτωπο σε κόμμα.
Τα δημοσιεύματα αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε έχουν διαψευστεί από τον ίδιο τον κ. Αλαβάνο.
Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να σηκώσει το πιο μεγάλο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, με περιοδείες, τόσο στο λεκανοπέδιο Αττικής, όσο και στην Περιφέρεια.
Οι στόχοι του ΣΥΝ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση επικεντρώνονται σε δύο άξονες:
1.- Στην ανάγκη καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, ιδιαίτερα του Μνημονίου.
2.- Στην αύξηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα και στην εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων δημάρχων.
Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης "η παρουσία της τρόικα και η εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου καθιστούν ιδιαίτερα σημαντική την μάχη των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ακόμη κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως αυτές οι εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως το μήνυμα τους θα έχει αποδέκτες και στο εξωτερικό . Προφανώς θα εννοεί το ενδιαφέρον των κυρίαρχων κύκλων για τις αντιδράσεις και τις αντοχές του πειραματόζωου, του Ελληνικού λαού".
Ο Π. Σκουρλέτης σημειώνει ότι "τα όσα έχουν συμβεί στην χώρα μας τους τελευταίους μήνες, συνιστούν ανατροπές σε όλα τα επίπεδα της ζωής των πολιτών, αλλά και στην ίδια την λειτουργία της δημοκρατίας, η οποία συρρικνώνεται ολοταχώς" και τονίζει ότι είναι "απολύτως δικαιολογημένη η δυσαρέσκεια της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση και τους προκατόχους της, μιας και οι ευθύνες για τα σημερινά αδιέξοδα είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές".
Όσον αφορά τη στάση του κόμματός του, ο Π. Σκουρλέτης με σαφήνεια υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επωφεληθεί από την δυσαρέσκεια που καταγράφεται στην κυβερνητική πολιτική, επισημαίνοντας ότι:
"Χρέος της αριστεράς είναι να μπορέσει αυτή τη διάχυτη απογοήτευση και δυσαρέσκεια των πολιτών να τη μορφοποιήσει, να τη μετατρέψει σε έμπρακτη αμφισβήτηση και διεκδίκηση μιας νέας πορείας για την οικονομία και την κοινωνία . Σήμερα που το μπλοκ των κοινωνικών δυνάμεων που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες αποσαρθρώνεται και αποδεσμεύονται κοινωνικές δυνάμεις, που αμφισβητούν τον «μονόδρομο του μνημονίου», γεννιέται μια μεγάλη ευκαιρία συνάντησης τους με την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά . Αυτή η συνάντηση μπορεί να προσλάβει μια εκρηκτική δυναμική και να γεννήσει μια νέα ελπίδα. Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αποτελούν μια πρώτη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη".

Χιλή : Το ένα γεωτρύπανο έφτασε στο σημείο όπου βρίσκονται οι μεταλλωρύχοι

 

 

Πολλά διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους προκειμένου να συνδεθούν με τη Χιλή, όπου το δεύτερο από τα τρία γεωτρύπανα, έφτασε στο σημείο που βρίσκονται εδώ και 65 ημέρες εγκλωβισμένοι οι 33 μεταλλωρύχοι.
Η αγωνία για την διάσωση των εγκλωβισμένων μεταλλωρύχων βρίσκεται στο κατακόρυφο καθώς η επιχείρηση διάσωσής τους βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο.
Σύμφωνα με το BBC η τελική επιχείρηση απεγκλωβισμού είναι πλέον ζήτημα ημερών.
Να σημειωθεί ότι οι πρώτες εκτιμήσεις προσδιόριζαν χρονικά τον απεγκλωβισμό των μεταλλωρύχων  τον Δεκέμβριο.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/10Δήμος ΠΑΙΟΝΙΑΣ :23η Γιορτή Κάστανου Γρίβας !
11/10Δήμος ΛΑΓΚΑΔΑ : Τοποθετήθηκε υπόγειος κάδος στο κέντρο της πόλης στην πλατεία του Λαγκαδά
1/10ΧΑΛΑΣΤΡΑ : Δράσεις του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας την ημέρα του Αθλητισμού