Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΤΕΣΤ Σ ΔΗΜΟΥΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ...
1406 αναγνώστες
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010
17:37

 

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ απομένει για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις πρώτες για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης». Η μάχη για την εκλογή στους νέους δήμους, που έχουν προκύψει από μεγάλες συνενώσεις προηγούμενων δήμων, αλλά κυρίως για τις περιφέρειες, που έχουν περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά, κορυφώνεται. Τα αποτελέσματα αυτής της εκλογικής διαδικασίας αναμένεται να φέρουν άλλον αέρα και κυρίως μια νέα, αναπτυξιακή δυναμική στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Αλυσίδα... διαμαρτυρίας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων

 
Ούτε θέρμανση, ούτε εξαερισμός, ούτε παράθυρα για τους μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Πεύκων

 

Ανθρώπινη αλυσίδα θα σχηματίσουν αύριο το πρωί γύρω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων Θεσσαλονίκης μαθητές και οι γονείς τους, αγκαλιάζοντάς το συμβολικά, θέλοντας να δείξουν ότι το προστατεύουν, «κάτι που η Πολιτεία ήταν υποχρεωμένη να πράξει εδώ και πάρα πολύ καιρό», όπως επισημαίνουν. Μαθητές και γονείς διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο.

Είκοσι τέσσερα εξάχρονα παιδιά συνωστίζονται καθημερινά στις σκάλες του σχολείου τους, προκειμένου να φτάσουν όχι σε κάποια σύγχρονη αίθουσα διδασκαλίας, αλλά σε ένα αμφιθέατρο το οποίο βαφτίστηκε «αίθουσα», προκειμένου να κάνουν μάθημα. Η «αίθουσα» αυτή, που είναι το αμφιθέατρο του σχολείου, δεν έχει ούτε θέρμανση ούτε παράθυρο ούτε θρανία ούτε πίνακα... Μαθητές άλλου τμήματος κάνουν μάθημα στο υπόγειο, δίπλα στο λεβητοστάσιο, σε μία αποθήκη, η οποία επίσης δε διαθέτει παράθυρο για να μπει φως και αέρας...

Οι εξάχρονοι μαθητές φοιτούν στο σχολείο το οποίο χρίστηκε εξαθέσιο, αλλά σήμερα λειτουργούν 13 τάξεις σε αίθουσες που κανονικά αποτελούν βοηθητικούς χώρους του σχολείου.

Στην πραγματικότητα, κανένας βοηθητικός χώρος του σχολείου δεν έχει μείνει... ανεκμετάλλευτος. Η βιβλιοθήκη, η αίθουσα Φυσικής - Χημείας, το γραφείο διδασκόντων, η αίθουσα ένταξης, το γραφείο του διευθυντή, το αμφιθέατρο, ακόμη και η αποθήκη στο υπόγειο, όλα έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας!

Δει δη χρημάτων...

«Σε όλο το σχολείο έχουν μπει γυψοσανίδες για να χωρίσουν αίθουσες, έχουν κλειστεί με τζαμαρίες τα μπαλκόνια προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι χώροι για τα μαθήματα», περιγράφει το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Θεόφιλος Τσεντεκίδης. Ο ίδιος αναφέρει ότι στις αρχές του καλοκαιριού αποφασίστηκε από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, ως έσχατη λύση, η κατασκευή μιας προκάτ αίθουσας την αυλή του σχολείου, κάτι στο οποίο όμως αντιτάχθηκε το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, το οποίο, όπως και το σημερινό, διεκδικούσε την κατασκευή κανονικής αίθουσας. Πού «κολλάει» η κατασκευή της αίθουσας; Στην έλλειψη χρημάτων...

Εξάλλου, στην αυλή του σχολείου, σε ένα χώρο που δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 150 μαθητές, παίζουν 304 παιδιά. Η έλλειψη εξόδων άμεσης διαφυγής, όπως και η έλλειψη πυρασφάλειας, καθιστούν αδύνατη την ασφαλή παραμονή των παιδιών στο σχολείο.

«Αυτές οι συνθήκες αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη εκπαίδευση στην Ελλάδα του 2010. Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα, δεν μπορούν πλέον να γίνουν μαθήματα σε αυτές τις συνθήκες», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων Θεσσαλονίκης.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Δεν συμφωνώ με την άποψη του πατέρα μου"

 

Διαφορετικές απόψεις από τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και από την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι έχει ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ στον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, διευκρίνισε ότι δεν θα ακολουθήσει την αδελφή του στο υπό ίδρυση κόμμα της.
«Δεν συμφωνώ με την άποψη του πατέρα μου και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε τρία διαφορετικά άτομα στην ίδια πολιτική οικογένεια και δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα», δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Σκάι". Πρόσθεσε, πάντως, ότι θεωρεί άκομψη την απάντηση της Ρηγίλλης για τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να φύγει από τη ΝΔ. «Εκλέχθηκα με το κόμμα της ΝΔ, είμαι στέλεχός της και σκοπεύω να παραμείνω σε αυτή», απάντησε όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει σε περίπτωση που δεχθεί πρόταση από την Ντόρα Μπακογιάννη να συμμετάσχει στο νέο κόμμα. «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε η ΝΔ να γίνει μία παράταξη που να ενώνει και όχι να χωρίζει», είπε.
Ακόμα, χαρακτήρισε μεγάλη πολιτική απρέπεια τον τρόπο που ο υπουργός Οικονομικών χειρίστηκε το θέμα με τον κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε προβεί σε διορθωτική κίνηση.
Τέλος, χαρακτήρισε «εύστοχη» την κριτική της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δημιούργησε μία τεράστια κρίση δανεισμού, ενώ δήλωσε αντίθετος στις εξεταστικές για οικονομία και Μνημόνιο. 

 

 

Ακριβό το... φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης

 
 

Τη δέσμευση ότι η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί φέτος γύρω στα 67 λεπτά το λίτρο έδωσαν οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής και Θεσσαλονίκης σε συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στ. Κομνηνό, του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να φτάσει και τα 75 λεπτά!<?xml:namespace prefix = o /><o:p></o:p>

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Εμπορίου, η τιμή του καυσίμου διαμορφώνεται με βάση τις σημερινές τιμές διυλιστηρίου (0,46 ευρώ έως 0,47 ευρώ ανά λίτρο). Αντίστοιχα, επισημαίνεται ότι κατά την έναρξη της περιόδου 2009 η τιμή πώλησης κυμαινόταν σε 0,524 ευρώ το λίτρο, όταν οι τιμές διυλιστηρίου κυμαίνονταν στα 0,36 ευρώ το λίτρο, ο δε ΦΠΑ ανερχόταν σε 19% έναντι 23% που είναι σήμερα.

Αδιέξοδο στη συνάντηση

Αγκάθι πάντως παραμένει μέχρι τώρα στο θέμα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης η στάση των πρατηριούχων, οι οποίοι αντιδρούν στη λειτουργία του συστήματος «Ηφαιστος», αφού υποχρεώνονται να πληρώνουν το πετρέλαιο στην κανονική του τιμή και στη συνέχεια να εισπράττουν ως επιστροφή φόρου τη διαφορά. Η χτεσινοβραδινή συνάντηση που είχε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δ. Κουσελά, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών επέμειναν στις θέσεις τους να καταργηθεί η προκαταβολή του αυξημένου φόρου κατανάλωσης, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης με αυτό το σύστημα. Από τον υφυπουργό Οικονομικών επισημάνθηκε ότι οι επιστροφές του φόρου θα πιστώνονται σε διάστημα δύο ημερών στους λογαριασμούς των βενζινοπωλών και χωρίς να προαπαιτείται ο έλεγχος των παραστατικών για το πετρέλαιο που διέθεσαν προκειμένου να αποδεσμευτούν οι επιστροφές. Οι βενζινοπώλες αναμένεται να τοποθετηθούν επίσημα σήμερα για το θέμα που προέκυψε, ενώ διαφαίνεται ότι η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει μετ' εμποδίων την Παρασκευή.

Με πετρέλαιο κίνησης...

Πάντως οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους κατοίκους. Σε ορεινές περιοχές της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας (π.χ. Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κοζάνη, Δράμα κ.α.), όπου ο υδράργυρος κατέβηκε το Σαββατοκύριακο ακόμη και κάτω από το μηδέν, τα καλοριφέρ δουλεύουν τις τελευταίες ημέρες στο φουλ και πολλοί κάτοικοι υποχρεώθηκαν να αγοράσουν μικρές ποσότητες πετρελαίου κίνησης σε τιμές 1,20 - 1,30 ευρώ το λίτρο.

«Εδώ στη Δράμα και τα γύρω χωριά πολλοί αγόρασαν το Σαββατοκύριακο με το μπιτόνι πετρέλαιο κίνησης στα 1,30 ευρώ το λίτρο για να κάψουν σε σόμπες και καλοριφέρ. Σε όλη την περιφέρεια είμαστε αποφασισμένοι στις 15 Οκτωβρίου να μην αγοράσουμε και φυσικά να μη διανείμουμε πετρέλαιο θέρμανσης, αν δεν αλλάξει το σύστημα επιστροφής της διαφοράς του ειδικού φόρου», δήλωσε ο Ιωάννης Κεσκίνογλου, πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Δράμας.

«Καταλαβαίνουμε τις ανάγκες του κόσμου, όμως δεν μπορούμε να αγοράσουμε 10.000 λίτρα, να πληρώσουμε 13.000 ευρώ, να εισπράξουμε 8.000 και να περιμένουμε τα 5.000 ευρώ. Μέσα σε 7 ημέρες θα μαζευτούν 35.000 ευρώ. Ποιος απλός πρατηριούχος μπορεί να αντέξει περιμένοντας να πάρει τμηματικά τόσα χρήματα; Δυστυχώς, αν δε βρεθεί λύση, δε θα πάμε να πάρουμε πετρέλαιο, γιατί δεν μπορούμε να δουλέψουμε», τόνισε ο Γιάννης Μαγλουσίδης, πρόεδρος των Βενζινοπωλών Κιλκίς και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.

«Προχτές στην Κοζάνη είχαμε θερμοκρασία 3 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα να έχουν τηλεθέρμανση, όμως όλες οι γύρω περιοχές ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης. Εμείς δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε πληρώνοντας τη διαφορά χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα την πάρουμε», συμπλήρωσε ο Γιώργος Χατζηκυπραίος, πρόεδρος της Ενωσης Πρατηριούχων Κοζάνης.

Στη Θεσσαλονίκη, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, σε όποια ένωση και αν ανήκουν, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ξεκινήσουν τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης, αν δεν αλλάξει το σύστημα επιστροφής της διαφοράς του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

«Εμείς θα συνεδριάσουμε την Κυριακή στη Λάρισα, για να αποφασίσουμε τη στάση μας, όμως όλοι οι συνάδελφοι είναι αποφασισμένοι να μην προμηθευτούν και να μη δώσουν πετρέλαιο θέρμανσης, αν δεν αλλάξει το σύστημα», τόνισε ο Σπύρος Μελίδης, πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Χριστόφορος» και γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Ακριβότερο έως 40%

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρατηριούχων και μεταπωλητών, το πετρέλαιο θέρμανσης, με τα σημερινά δεδομένα, θα πωλείται από την Παρασκευή στα 67 έως 72 λεπτά/λίτρο στη Θεσσαλονίκη και 70 - 75 λεπτά σε άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Η τιμή είναι περίπου 30% έως 38% υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν το πετρέλαιο κόστιζε 52 έως 57 λεπτά το λίτρο και περίπου 5% - 10% υψηλότερη από την τιμή του περασμένου Απριλίου. Η άνοδος των τιμών οφείλεται κατά κύριο λόγω στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ από το 19% στο 23%.

 
 
Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί από σύγκρουση τρένου με λεωφορείο
 
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί στη σύγκρουση ενός τρένου με ένα μικρό λεωφορείο σήμερα στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπροσώπους των σωστικών συνεργείων, πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.
Όπως έγινε γνωστό, το δυστύχημα συνέβη όταν ένα λεωφορείο που προσπαθούσε να περάσει μία ελεγχόμενη σιδηροδρομική διάβαση χτυπήθηκε από τη μηχανή ενός εμπορικού τρένου χωρίς βαγόνια. Σύμφωνα πάντως με την εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας, οι μπάρες ασφαλείας είχαν κατέβει την ώρα του δυστυχήματος. Η αστυνομία τώρα ερευνά τους λόγους για τους οποίους ο οδηγός του λεωφορείου προφανώς τις αγνόησε.

Βροχές και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

 
Βροχές, τοπικές καταιγίδες, αλλά και άνοδος της θερμοκρασίας, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες μέχρι και το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα στη Μακεδονία και τη Θράκη θα επικρατήσουν νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα και καταιγίδες στην κεντρική Μακεδονία, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων, ενώ οι ανατολικοί - νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως έως 4 μποφόρ θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία στους 15 - 18 βαθμούς Κελσίου.
Αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου θα επικρατήσουν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα ανέβει φτάνοντας τους 20 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη. Οι καταιγίδες, κατά τόπους έντονες, θα διατηρηθούν μέχρι και την Κυριακή, ενώ βελτίωση του καιρού αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα.
«Μετά από ένα ηλιόλουστο και κρύο Σαββατοκύριακο, οι προβλέψεις της ΕΜΥ μας αναφέρουν μια βροχερή εβδομάδα, με λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω των νότιων ανέμων. Μάλιστα, την Τρίτη (σ.σ. σήμερα), την Πέμπτη και το Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα, με ισχυρές καταιγίδες σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας», επισήμανε ο Κώστας Κοκολάκης, προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 


Ποντιακό γλέντι με 1.700 χορευτές

 
Νέες και νέοι εισέρχονται στο κλειστό στάδιο της Κοζάνης
 
Περισσότεροι από 5.000 πολίτες, ποντιακής και μη καταγωγής, κατέκλυσαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου το νέο κλειστό στάδιο της Κοζάνης, στη Λευκόβρυση, για να παρακολουθήσουν το 6ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και να απολαύσουν τους 1.700 χορευτές, νέες και νέους των 386 συλλόγων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι οποίοι παρουσίασαν τους πανάρχαιους χορούς του Πόντου.
Ποιος θα το πίστευε τις περασμένες δεκαετίες ότι «τ’ αουτλάρια», όπως αποκαλούσαν οι Κοζανίτες τους Πόντιους πρόσφυγες από τα γύρω χωριά, θα αποτελούσαν σήμερα το μισό πληθυσμό του «καλλικρατικού» δήμου Κοζάνης και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, θα τους καλωσόριζε στην πόλη, λέγοντας πως «εμείς επενδύουμε στον πολιτισμό και οι χοροί, τα ήθη και τα έθιμα που μας έφεραν οι Πόντιοι από τις αλησμόνητες πατρίδες είναι το στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού».
Σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα άνοιξε την εκδήλωση ο λυράρης και τραγουδιστής από τα Σούρμενα του Πόντου Αντέμ Εκίζ, αποδίδοντας το τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα κι επόνεσα» και λέγοντας στους παρευρισκομένους: «Πόντιοι, αδέλφια μ’. Οσήμερον φέρω σας τα δάκρυα τη Παναΐας», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των χιλιάδων παρευρισκομένων.
Το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών φέτος ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Συμεών Ανανιάδη, μαθητή του κολεγίου «Ανατόλια» της Μερζιφούντας (που μεταφέρθηκε με την ανταλλαγή των πληθυσμών στη Θεσσαλονίκη), ο οποίος, αφού υποβλήθηκε σε φριχτά βασανιστήρια, απαγχονίστηκε το 1921 στην κεντρική πλατεία της Αμάσειας, μαζί με 173 προκρίτους του Πόντου, γιατί στην ποδοσφαιρική ομάδα του κολεγίου τα χρώματα της φανέλας είχαν γαλάζιο και άσπρο χρώμα και στο κέντρο της υπήρχε το γράμμα Π (Πόντος).
Οι παρουσίες
Οι 1.700 χορευτές, νέοι και νέες των ποντιακών σωματείων, παρουσίασαν χορούς από τις περιοχές: Τραπεζούντας - Ματσούκας, Αργυρούπολης, Καρς Καυκάσου, Μεταλλείων Λευκού Ορους, Πάφρας, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν χορευτές παρουσίασαν το χορό Σέρρα και μέλη ποντιακών σωματείων του νομού Κοζάνης παρουσίασαν το πανάρχαιο έθιμο των «μωμόγερων».
Η εκπρόσωπος νεολαίας της ΠΟΕ, Ελένη Μεντεσίδου, στο χαιρετισμό της τόνισε πως «οι νέες και οι νέοι των ποντιακών συλλόγων είναι αυτοί που μέσα από τους συλλόγους διασώζουν την παράδοση και βάζουν την ψηφίδα του ποντιακού πολιτισμό στο νέο ελληνικό», ενώ ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου της ΠΟΕ, Στέλιος Μωυσιάδης, επισήμανε πως «η γιορτή αυτή της νεολαίας προβάλλει την πολιτιστική ταυτότητα του ποντιακού ελληνισμού και οι νέοι μας εγγυώνται τη συνέχιση της παράδοσης».
«Το φεστιβάλ ποντιακών χορών της ΠΟΕ», είπε ο πρόεδρός της, καθηγητής καρδιολογίας, Γιώργος Παρχαρίδης, αποτελεί «τη μεγαλύτερη εκδήλωση μη κρατικού φορέα σε επίπεδο εθελοντικής συμμετοχής στον τομέα του λαϊκού μας πολιτισμού και ενώνει την ποντιακή νεολαία απ' άκρου εις άκρον της ελληνικής επικράτειας, από τη Φλώρινα έως τον Εβρο, από την Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Πάτρα, τη Αθήνα έως την Κρήτη, την Κω και δείχνει ότι οι νέοι μας, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας, ασχολούνται με την παράδοση που έφεραν οι πατεράδες και οι παππούδες από τον αλησμόνητο Πόντο. Εκτός από τη διάσωση και διάδοση του ποντιακού πολιτισμού μας, αγωνιζόμαστε επίσης για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ποντιακή διάλεκτο, η οποία είναι η πιο κοντινή στην αρχαία ελληνική, και ζητούμε από την ελληνική Πολιτεία να ζητήσει από την Τουρκία την προστασία των ελληνικών μνημείων πολιτισμού που άφησαν οι πρόγονοί μας στον Πόντο και ολόκληρη τη Μικρασία. Φέτος, έπειτα από 88 χρόνια, ζήσαμε το Δεκαπενταύγουστο την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο και ζητούμε από την ελληνική Πολιτεία να πράξει το καθήκον της και να αλλάξει το διοικητικό καθεστώς στο Ιδρυμα ''Παναγία Σουμελά'' στη νέα μονή στο Βέρμιο, όπου για 48 χρόνια ο πρόεδρός της προέρχεται από την ίδια οικογένεια».

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις