Βγήκε στην επιφάνεια και ο τελευταίος από τους 33 μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί στο ορυχείο χαλκού και χρυσού Σαν Χοσέ στην έρημο Ατακάμα με την ειδική κάψουλα που σχεδίασε το πολεμικό ναυτικό της Χιλής, σηματοδοτώντας το αίσιο τέλος του δράματος που έγινε δεκτό με εκκωφαντικές ζητωκραυγές.
    Ο 54χρονος Λουίς Ουρσούα, ο άνθρωπος που καθοδηγούσε τους εργαζόμενους στην διάρκεια της παραμονής τους σε μια στοά σε βάθος μεγαλύτερο των 600 μέτρων, ήταν αυτός που βγήκε τελευταίος.
    Χρειάστηκαν λιγότερες από 24 ώρες με τη χρήση της ειδικής κάψουλας Φοίνιξ, που κινούνταν με συρματόσχοινα και είχε ροδάκια στα πλάγια για να απορροφούνται οι κραδασμοί, για να διασωθούν οι μεταλλωρύχοι, που υποδέχθηκαν οι οικογένειές τους.
  Λίγο αργότερα βγήκαν από τη στοά και οι διασώστες που είχαν κατέβει για να ετοιμάσουν τους παγιδευμένους για να τελειώσει έτσι οριστικά η επιχείρηση στο ορυχείο.
Μέχρι τα μεσάνυχτ
Ο φανατικός οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας «Colo Colo», ο 48χρονος Ντάρβο Σεγκόβια Ρόχο είναι ο 20ος μεταλλωρύχος ο οποίος απεγκλωβίστηκε. Ο πατέρας του ήταν επίσης μεταλλωρύχος, ο οποίος, όπως και ο Ντάρβο, είχε παραμείνει παλαιότερα εγκλωβισμένος για μία εδβομάδα σε ορυχείο.

Ο 19ος

Ο 45χρονος Πάμπο Ρόχας Βιγιακόρτα είναι ο 19ος από τους 33 μεταλλωρύχους, ο οποίος ανασύρθηκε από το ορυχείο του Σαν Χοσέ. Ο 45χρονος, ο οποίος ήταν εγκλωβισμένος μαζί με τα ξαδέρφια του Σεγκόβια Ρόχας και Εστεμπάν Ρόχας Καρίτσο,  είναι πατέρας ενός γιού και είναι παντρεμένος εδώ και 21 χρόνια.

Ο 18ος

Ο Εστεμπάν Ρόχας Καρίτσο είναι ο 18ος μεταλλωρύχος ο οποίος βγήκε στην επιφάνεια της γης. Ο Καρίτσο, όσο ήταν ακόμα εγκλωβισμένος στο ορυχείο του Σαν Χοσέ είχε υποσχεθεί μέσω αλληλογραφίας θρησκευτικό γάμο... στην γυναίκα του.

Ο 17ος

Περισσότεροι από τους μισούς μεταλλωρύχους, οι οποίοι ήταν παγισευμένοι στο ορυχείο, έχουν ανελκυσθεί σώοι και αβλαβείς στην επιφάνεια της γης, μετά την άνοδο του 17ου διασωθέντα, του 56χρονου Ομάρ Ρεϊγάδας.

Ο 16ος

Ο νεαρός οδηγός των ειδικών καμιονιών των ορυχείων, ο 27χρονος Ντανιέλ Χερέρα είναι ο 16ος μετελωρύχος ο οποίος ανέβηκε στην επιφάνεια της γης. Ο νεαρός μόλις βγήκε από τον κλωβό έπεσε στην αγκαλιά της μητέρας του, Αλίσια, και της Σεσίλια Μορέλ της συζύγου του προέδρου της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα. Ο Ντανιέλ Χερέρα είναι ο τελευταίος της ομάδας των έξι μεταλλωρύχων που κρίθηκε ότι ήταν οι πιο αδύναμοι από τους άλλους συναδέλφους τους λόγω φυσικών και ψυχολογικών προβλημάτων που παρουσίασαν στα έγκατα της γης.

Ο 15ος

Για το «σθένος και τη συντροφικότητα που επέδειξε», κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, επαίνεσε τον 48χρονο Βίκτορ Σεγκόβια ο Χιλιανός πρόεδρος. Απευθυνόμενος στον 15ο μεταλλωρύχο, ο οποίος βγήκε στην επιφάνεια, ο Πινιέρα υποσχέθηκε πως «θα διαβάσω τα σημειώματα, που έστελνες τακτικά στον έξω κόσμο». Ο 48χρονος Σεγκόβια είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.

Ο 14ος

«Βίκτορ σας είμαστε ευγνώμονες γιατί μας δώσατε ένα παράδειγμα αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, απευθυνόμενος στον Βίκτορ Ζαμόρα, τον 14ο μεταλλωρύχος που απεγκλωβίστηκε σώος και αβλαβής. Ο 34χρονος που είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί, αμέσως μόλις βγήκε από τη διασωστική κάψουλα πήγε κοντά στην σύζυγό του η οποία είναι έγκυος, και είπε, εμφανώς συγκινημένος «ευχαριστούμε πολύ».

Ο 13ος

«Σας ευχαριστώ όλους» είπε προς τους διασώστες ο Κάρλος Μπάριος, 27 ετών, ο οποίος είναι ο 13ος μεταλλωρύχος που βγήκε σε διάστημα 11 ωρών στην επιφάνεια από το ορυχείο Σαν Χοσέ της Χιλής. Τον Μπάριος, που ανέβηκε χωρίς πρόβλημα στην επιφάνεια, περίμενε ο πατέρας του Αντενόρ.

Ο δωδέκατος

Ο Εντισον Πένα, 34 ετών, είναι ο δωδέκατος από τους 33 μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί. Ο Πένα, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα, που τον υποδέχτηκε στην επιφάνεια, είπε «σας ευχαριστώ που πιστέψατε ότι είμαστε ζωντανοί», ενώ προηγουμένως, εμφανώς συγκινημένος, είχε αγκαλιάσει για αρκετή ώρα τη φίλη του. Ο Εντισον Πένα ήταν ένας από τους μεταλλωρύχους του οποίου το ηθικό ήταν εύθραυστο καθώς είχε εκφράσει τις δυσκολίες του να αντέξει τον εγκλεισμό στις επιστολές του προς την οικογένειά του. Ο ίδιος είναι μεγάλος θαυμαστής του Έλβις Πρίσλει, και είχε λάβει στο βάθος του ορυχείου συλλογές με όλα τα τραγούδια του «Βασιλιά», μια αφίσα του , καθώς και την ενθάρρυνση της οικογένειας του: «Κρατήσου γερά θα γίνεις σύντομα πιο διάσημος από τον Έλβις».

Ο εντέκατος

Ο 56χρονος  με το δύσκολο για τα ελληνικά όνομα, Χόρχε Γκαγιεγκίγιος, παρά τα χρονάκια του  βγήκε σχεδόν φρέσκος από τη διασωστική κάψουλα. Χαιρέτισε τον κόσμο που τον περίμενε  και οδηγήθηκε όπως όλοι σε νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Ο Χόρχε , που να ξαναγράφεις το επίθετο,  δουλεύει 40χρονια στα ορυχεία, είναι πατέρας δύο παιδιών και το 2009 είχε άλλα δύο ατυχήματα σε ορυχεία. 


Ο δέκατος

Γούρικο το δέκα για τον 31χρονο μηχανικό Αλεξ Βέγα. Ο πατέρας δύο παιδιών , έπεσε στην αγκαλιά της συζύγου του μόλις άνοιξε η πόρτα της διασωστικής κάψουλας και μετά χαιρέτησε όλους του παρευρισκόμενους. Στο παρελθόν η οικογένει του Βέγα  ζήτησε πολλές φορές από το μεταλλωρύχο να εγκαταλείψει το επάγγελμα αλλά αυτός συνέχιζε γιατί ήθελε να ολοκληρώσει της εργασίες στο σπίτι που χτίζει

Ο ένατος

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί, ο 63χρονος Μάριο Γκόμεζ, ήταν ο ένατος που ανέβηκε τα 700 μέτρα της σωτηρίας με την διασωστική κάψουλα.Ο Γκόμεζ δουλεύει από τα 12 του χρόνια σε ορυχεία και ήταν το άτομο που σχεδίασε και έστειλε με μήνυμα το  ακριβές σημείο στο οποίο βρισκόταν οι αποκλεισμενοι μεταλλωρύχοι. Είναι πατέρας 4 παιδιών και τα πολλά χρόνια ζωής κατω από το έδαφος του έχουν αφήσει πολλά προβλήματα υγείας.

Ο όγδοος

Ο 34χρονος Κλαούδιο Γιάνες, ήταν ο όγδοος μεταλλωρύχος που ανέβασαν με την ειδική κάψουλα οι διασωστες που από το πρωί χωρίς σταματημό  φέρνουν σε πέρας μια από τις σημαντικότερες αποστολές παγκοσμίως. Ο Γιάνες μόλις βγήκε πναηγυρίζοντας από την κάψουλα...όρμηξε στις δύο κόρες του που προσεύχονταν όλες αυτές τις μέρες για τη διάσωσή του.


Ο έβδομος

Ο Χοσέ Οβιέδα , ο άνθρωπος που πάσχει από διαβήτη και προβλημάτιζε  τους διασώστες , ήταν ο έβδομος  μεταλλωρύχος που...πάτησε τη γη της Χιλής. Και την πάτησε σταθερα χωρίς να δείχνει ότι επηρεάστηκε από τον πολυήμερο αποκλεισμό του σε βάθος επτακοσίων μέτρων.Στην επιφάνεια τον περίμενε με λαχτάρα η θετρλή του κόρη, Ο Οβιέδα είναι χήρος.


Ο έκτος

Ο 30χρονος Οσμάν Αράγια, πατέρας τριών παιδιών από τους πιο "σκληρούς" σε θέματα αντοχής κάτω από τη γη μεταλλωρύχος, πετάχτηκε γεμάτος χαρά από την κάψουλα διάσωσης και ...κόντεψε να διαλύσει σφίγγοντας στην αγκαλία του τη γυναίκα του. Τον Αράγια ,..κυνηγά και η ιστορία που θέλει να υπάρχει και άλλη γυναίκα στη ζωή του. Τώρα πάντως αυτό που προέχει είναι να επιστρέψουν κανονικά στην καθημερινή τους ζωή. Ηταν ο έκτος που ...πάτησε τη γη.

Ο πέμπτος

Ο 19χρονος με προβλήματα κλειστοφοβίας όπως έλεγαν, είναι ο πέμπτος μεταλλωρύχος που ...πάτησε γη στη Χιλή. Τον υποδέχτηκε πρώτος ο πατέρας του και μετα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Παρα τα όσα  έλεγαν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ψύχραιμος και χωρίς ίχνη καμιάς φοβίας Ο 19χρονος Τζίμι Σάντσες είναι ο νεότερος από τους εγκλωβισμένους στο ορυχείο στη Χιλή.


Ο τέταρτος

Με ένα δυνατό φιλί στη γυναίκα του ξεκίνησε τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες στους διασώστες ο τέταρτος και από τους πιο νέους μεταλλωρύχος που βρέθηκε στην επιφάνεια της γης μετά τη μεγάλη περιπέτεια σε βαθος επτακοσίων μέτρων στη Χιλή.Τέταρτος διασωθείς μεταλλωρύχος είναι ο μόνος μη Χιλιανός, ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι.

Ο τρίτος 

Ο μεταλλωρύχος Χουάν Ιλάνες είναι ο τρίτος από τους 33 παγιδευμένους συναδέλφους του σε ορυχείο χρυσού και χαλκού της Χιλής που ανεβαίνει στην επιφάνεια σε διάστημα δύο ωρών, από τότε που άρχισε η επιχείρηση. Ο Ιλάνες, πρώην στρατιωτικός 52 ετών, βγήκε χαμογελώντας από τον μεταλλικό θαλαμίσκο, αγκάλιασε τη σύζυγό του Κάρμεν, αλλά και τον υπουργό Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν και τον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινέρα.

Αμέσως μετά οδηγήθηκε σε υπαίθριο νοσοκομείο που έχει στηθεί στον καταυλισμό όπως και οι δύο συνάδελφοί του που έφτασαν στην επιφάνεια πριν από εκείνον. Η διαδικασία μέχρι να φτάσει και ο τρίτος μεταλλωρύχος στην επιφάνεια της γης κράτησε 15 λεπτά. Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, όλοι οι παγιδευμένοι εργάτες θα έχουν διασωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Στο μεταξύ, για αξιοθαύμαστη επιχείρηση διάσωσης έκαναν λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες.
"Συγχαρητήρια στη Χιλή για την επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης, που αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα ελπίδας και ικανοτήτων", τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιμάρτμεντ Π.Τζέι Κρόουλι στο Twitter.

Ο δεύτερος

 Ο Μάριο Σεπούλβεδα, δεύτερος από τους 33 μεταλλωρύχους που παρέμεναν παγιδευμένοι εδώ και πάνω από δυο μήνες σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα βγήκε σώος και ασφαλής στην επιφάνεια νωρίς σήμερα Τετάρτη με μια ειδικά σχεδιασμένη από το πολεμικό ναυτικό κάψουλα.

  Απομένουν 31.

 Ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες κατέβηκαν στη στοά για να ετοιμάσουν τους εργαζόμενους για την διαδικασία.

Οι οικογένειες του Φλορένσιο Άβαλος--του πρώτου διασωθέντος--και του Σεπούλβεδα ξέσπασαν σε εκδηλώσεις χαράς. Ο Άβαλος εισήχθη απευθείας σε νοσοκομείο εκστρατείας μέσα στο ορυχείο για εξετάσεις.

 Αναμένεται να ακολουθήσουν ο Χουάν Ιγιάνες, 52 ετών, και ο Βολιβιάνος Κάρλος Μαμάνι, 23.

Ο πρώτος

  Ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών, βγήκε στην επιφάνεια σώος και ασφαλής πριν λίγο, ο πρώτος από τους 33 εργαζόμενους που παρέμειναν παγιδευμένοι για πάνω από δύο μήνες σε μεταλλείο χαλκού στην έρημο Ατακάμα.

    Βγήκε θριαμβευτικά από την κάψουλα Φοίνιξ, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό, ώστε να γίνει με ασφάλεια η ανάβαση από βάθος 622 μέτρων. Είναι η πρώτη τέτοια διάσωση από τέτοιο βάθος.

 

 

Δήμος Νεάπολης - Συκεών: νέο τοπίο με ένα ισχυρό φαβορί

 
 
Τα πάνω κάτω έφερε ο «Καλλικράτης» στο νέο δήμο Νεάπολης - Συκεών, που ίσως είναι ο μόνος δήμος σε ολόκληρη τη χώρα όπου οι συνενώσεις και οι ανακατατάξεις του νέου διοικητικού μοντέλου που επέλεξε η κυβέρνηση έπαιξαν τόσο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χάρτη των υποψηφιοτήτων. Εκεί, όπου το 2006 υπήρχαν τέσσερις δήμοι (Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων και Αγίου Παύλου), από την 1η/1/2011 θα λειτουργεί μόνον ένας. Εκεί που τα έγκυρα ψηφοδέλτια στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ξεκινούσαν από τις 4.300 (Αγιος Παύλος) και έφταναν τις 20.000 (Νεάπολη), σήμερα τα νούμερα είναι πολύ διαφορετικά. Με τους υποψήφιους ψηφοφόρους να πλησιάζουν πια τις 65.000!
Γιατί ο «Καλλικράτης» έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο στο νέο δήμο; Γιατί, ενώ στο πρώτο σενάριο το υπουργείο Εσωτερικών προέβλεπε ότι ο δήμος Νεάπολης θα παραμείνει ανεξάρτητος, ο δήμος Αγίου Παύλου θα συνενωνόταν με τον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης και οι άλλοι δύο (Συκιές και Πεύκα) θα γίνονταν ένας δήμος, το τελικό σχέδιο άλλαξε και ο νέος δήμος αποτελείται πια από τέσσερις; Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την κούρσα της μάχης -ύστερα από πολλές παλινωδίες και παρασκηνιακές συζητήσεις- ο σημερινός πασόκος δήμαρχος Νεάπολης, Νάκης Λαδόπουλος, που όλη αυτήν την περίοδο αισθάνθηκε έντονα τι θα πει «σκοτσέζικο ντους» στην πολιτική. Στην αρχή και όσο έπαιζε το σενάριο να παραμείνει μόνος του ο δήμος, ο κ. Λαδόπουλος εμφανιζόταν ως ο ισχυρός ανήρ της αυτοδιοίκησης, ενώ στο τέλος ήταν ο χαμένος του «Καλλικράτη».
Τελικά, και αφού το όνομά του ακούστηκε για ένα διάστημα ως πιθανό για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης στο συνδυασμό του Μάρκου Μπόλαρη, ο κ. Λαδόπουλος αποσύρθηκε, γεγονός που απελευθέρωσε κι ένα μεγάλο κομμάτι συμβούλων του για να ενταχθεί στο συνδυασμό του έτερου ισχυρού αυτοδιοικητικού παίκτη της περιοχής, που είναι ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, το ότι η σχετική ανακοίνωση πως το ΠΑΣΟΚ στηρίζει στο νέο δήμο τον κ. Δανιηλίδη έγινε σχετικά νωρίς (λίγο πριν από τη ΔΕΘ), αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να ξεκαθαρίσει κατά κάποιον τρόπο το πεδίο στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος, που έστειλε νωρίς το μήνυμα για το ποιος είναι ο εκλεκτός του στο δήμο: ο Σίμος Δανιηλίδης.
Για να κατανοηθούν οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων στο νέο δήμο έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιο θα ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα σε επίπεδο κομμάτων, αν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο δήμος ήταν ενιαίος. Αυτό που προκύπτει είναι η απόλυτη κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ: στις Συκιές έλαβε 44,13%, στη Νεάπολη 44,85%, στον Αγιο Παύλο 44,14% και στα Πεύκα 34,33%. Σύνολο 43,4% και σαφές πολιτικό προβάδισμα σε σχέση με τη ΝΔ, που κατά μέσο όρο συγκεντρώνει και στους τέσσερις δήμους πολύ χαμηλότερο ποσοστό (25,02%).
Από μύρια κύματα πέρασε και η ανάδειξη του υποψήφιου δημάρχου που θα έχει τη στήριξη της ΝΔ στο δήμο. Στην αρχή ακούστηκε το όνομα του Γιώργου Ορφανού, που ποτέ πάντως δεν είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το πόστο. Στη συνέχεια, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ισχυρός παίκτης στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ήταν ο σημερινός δήμαρχος Πεύκων, Στέλιος Συμεωνίδης, ο οποίος για αρκετές εβδομάδες αμφιταλαντευόταν για το τι πρέπει να κάνει, κάνοντας κυριολεκτικά σμπαράλια τα νεύρα των κομματικών αξιωματούχων της ΝΔ. Τελικά, μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, κατέληξε στην απόφαση να αποσυρθεί. Ετσι, ο Δημήτρης Ζιγκερίδης, που και στο παρελθόν είχε ακουστεί ως ενδιαφερόμενος, θα είναι τελικά ο υποψήφιος που θα στηρίξει η ΝΔ. Οι «γαλάζιοι», πάντως, κρατούν χαμηλά την μπάλα, καθώς θεωρούν ότι ο δήμος είναι προνομιακός για το ΠΑΣΟΚ και θα ήταν κάτι παραπάνω από ευτυχείς αν πήγαιναν τη μάχη στο δεύτερο γύρο. Ετσι, οι υποψηφιότητες θα είναι τελικά έξι, με τον Βασίλη Μιχαηλίδη, που δηλώνει υποψήφιος, να προσπαθεί να διεμβολίσει το χώρο των δυσαρεστημένων από τη διοίκηση του Σίμου Δανιηλίδη στις Συκιές και μια υποψηφιότητα - έκπληξη από τη Ρωσία που ακούει στο όνομα Ευκλείδης Κιουρτζίδης και επιδιώκει την ψήφο των ουκ ολίγων παλιννοστούντων στην περιοχή.
Σίμος Δανιηλίδης
Με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, θα είναι υποψήφιος ο Σίμος Δανιηλίδης, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά δήμαρχος Συκεών το 1994. Θα είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αυτοδιοίκηση» και θα έχει μαζί του, μεταξύ των άλλων, το δήμαρχο Αγίου Παύλου, Νίκο Βαρσάμη, που θα είναι υποψήφιος, σχεδόν ολόκληρη τη δημοτική ομάδα του κ. Λαδόπουλου, με τον οποίο έχει βρεθεί πλέον πεδίο συνεννόησης, αλλά και διάφορους γόνους παλιών παραγόντων της Νεάπολης, όπως ο γιος του παλιού δημάρχου Γρηγόρη Χατζησάββα, Γιώργος, η κόρη του Αλέξανδρου Κοπρά, Χρυσή, και ο γιος του Μπάμπη Ωραιόπουλου, Λάζαρος. Επίσης, μαζί του θα είναι όπως όλα δείχνουν και ο αδερφός του παλιού αντιδημάρχου του Νίκου Γκατζέ, Στέλιος, με τον οποίο ο κ. Δανιηλίδης τα είχε σπάσει στο παρελθόν, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης Γιάννης Κοτσαηλίδης, καθώς και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ Γιάννης Γούναρης και Κώστας Λαγωνίδης.
Ο ίδιος δηλώνει ότι στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο του «Καλλικράτη» οι προσεχείς εκλογές «έχουν ιδιαίτερη αξία, σημασία και κρισιμότητα. Οι πολίτες ψηφίζουν για τον τόπο τους, στον τόπο τους. Οσοι θέτουν ψευτοδιλήμματα ''υπέρ ή κατά του μνημονίου'' αποδεικνύουν πόσο μακριά είναι από τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, τον αναβαθμισμένο ρόλο των τοπικών αρχών, την αποκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων, την απόλυτη ανάγκη για ελεύθερη έκφραση του πολίτη». Πιστεύει, μάλιστα, ότι οι εκλογές «θα ακυρώσουν την προσπάθεια μετατροπής τους σε κεντρική πολιτική μάχη των κομμάτων. Αυτές οι εκλογές είναι αυτοδιοικητικές».
«Για όλους εμάς, που έχουμε σχέδιο για την πρόοδο του τόπου μας, που αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε με εντιμότητα και αξιοσύνη στα κοινά, για όλους εμάς που υπερασπιστήκαμε τις αρχές μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης, που αγωνιστήκαμε για τη θεσμική ενίσχυση των δήμων και παλέψαμε για την τοπική δημοκρατία, την αποκέντρωση, τον κοινωνικό έλεγχο και τη διαφάνεια, οι εκλογές είναι μια μεγάλη πρόκληση», επισημαίνει για το διακύβευμα των εκλογών. Και καταλήγει: «Οι συμπολίτες μας καλούνται να αναδείξουν προοδευτικές, έντιμες, δημιουργικές και αποτελεσματικές τοπικές ηγεσίες, οι οποίες μέσα από έναν ενιαίο σχεδιασμό θα διαμορφώσουν μια καινούργια πόλη, μια καλύτερη ζωή».
Δημήτρης Ζιγκερίδης
Ο αυτοχαρακτηριζόμενος «νέος δήμαρχος», Δημήτρης Ζιγκερίδης, έχει τεθεί επικεφαλής του συνδυασμού «Δυναμική ενότητα πολιτών» και έχει σύνθημά του το «Δύναμη ελπίδας». Μαζί του κατεβαίνουν ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του Στέλιου Συμεωνίδη, Γιώργος Φαρλαλής, και ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Πεύκων, Κώστας Ντάκουλας.
Τονίζει ότι η δημοτική κίνηση είναι «μια νέα ανεξάρτητη δημοτική παράταξη, η οποία στηρίζεται σε νέους, άφθαρτους και δραστήριους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και φρέσκες ιδέες για το μέλλον του τόπου μας». «Είμαστε πέρα από κομματικές δεσμεύσεις, θέτουμε ως προτεραιότητά μας την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και τη δημιουργία μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Με όπλο μας την εμπειρία, τη μαχητικότητα και την εντιμότητα, έχουμε προτάσεις για να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις σε μια νέα τοπική αυτοδιοίκηση και ένα αισιόδοξο αύριο. Προχωρούμε ενωμένοι, λέγοντας ''όχι'' στην αδράνεια και τις πολιτικές του παρελθόντος. Τέλος εποχής, ώρα αλλαγής», σημειώνει.
Βασικοί άξονες του προγράμματος που έχει ήδη παρουσιαστεί είναι, μεταξύ άλλων: άμεση επικοινωνία με τους πολίτες για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, πλήρης διαφάνεια παντού, περιορισμός της σπατάλης με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων για την κοινωνική προστασία των πολιτών, αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών ευκαιριών της ΕΕ, διεκδίκηση πόρων από την κεντρική διοίκηση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, στις προτάσεις του συνδυασμού περιλαμβάνονται η αναβάθμιση όλων των κοινωνικών - προνοιακών δομών, το να μπουν οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των πολιτών και των νέων, να προχωρήσουν τα έργα ανάπλασης των υποβαθμισμένων περιοχών και το πρόγραμμα αισθητικών αστικών παρεμβάσεων (με σύνθημα «Πράσινες γειτονιές παντού»), ενώ προτείνεται και το πάγωμα των δημοτικών τελών.
Χαράλαμπος Bέλλης
Οπως τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη του ΚΚΕ Χαράλαμπος Βέλλης, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή συσπείρωση» Νεάπολης - Συκεών, η παράταξη στηρίζεται «από αγωνιστές του ΚΚΕ, από πρωτοπόρους εργάτες του ΠΑΜΕ, μικρούς επαγγελματίες της ΠΑΣΕΒΕ, από γυναικείους συλλόγους της ΟΓΕ και από νέους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών». Ο κ. Βέλλης εκλέχτηκε το 2002 σύμβουλος στην τότε κοινότητα Πεύκων και το 2006 πήρε μέρος στις δημοτικές εκλογές ως επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για τα Πεύκα». «Μέσα στη δύναμη της παράταξης βρίσκονται ριζοσπάστες αγωνιστές που αντιστέκονται στη σημερινή βαρβαρότητα του μνημονίου και γενικότερα των αντιλαϊκών πολιτικών», τονίζει.
Απευθύνεται «σε όλους τους εργαζόμενους» και τους καλεί «να μην περιμένουν τίποτα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που ευθύνονται για την τεράστια εκτίναξη της ανεργίας και το φούντωμα της ακρίβειας». «Η λαϊκή οικογένεια δεν έχει να κερδίσει τίποτα και από τα τοπικά τους στελέχη, που παρουσιάζονται σήμερα ως “άξιοι” και “ικανοί” δήμαρχοι. Τι έκαναν αυτοί οι “άξιοι” και “ικανοί” δήμαρχοι όταν οι κυβερνήσεις τους άρπαζαν συντάξεις, το 13ο και το 14ο μισθό, αύξαναν τα χρόνια εργασίας μέχρι τα βαθιά γεράματα, αύξαναν το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ψήφιζαν νόμους για την απελευθέρωση των απολύσεων; Τίποτα απολύτως. Το ένα χέρι ένιβε το άλλο και τα δυο το… σύστημα. Ιδιοι και απαράλλαχτοι είναι», σημειώνει και καταλήγει: «Η ολιγαρχία στηρίζεται στο δικό μας φόβο, τη δική μας αδράνεια και αμάθεια. Τα κέρδη της από το δικό μας ιδρώτα και αίμα βγαίνουν. Τη δύναμή της από την ψήφο μας την αποκτά».
Σωτήρης Σιωμάδης
Η δημοτική κίνηση Νεάπολης - Συμεών «Εξω από τα τείχη» είναι μια ανεξάρτητη, συλλογική, δημοκρατική κίνηση ενεργών πολιτών από τις τέσσερις δημοτικές κοινότητες. Στηρίζεται από το ΣΥΡΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και ένα κομμάτι των Οικολόγων. Οπως τονίζει ο επικεφαλής της, Σωτήρης Σιωμάδης, η κίνηση «δεν έχει προσωποκεντρική υπόσταση ή κομματική εξάρτηση».
Ο ίδιος τονίζει ότι «συγκροτήσαμε μια ισχυρή και έμπειρη ομάδα αυτοδιοικητικών στελεχών. Αρνούμαστε το δημαρχοκεντρικό τρόπο λειτουργίας του δήμου και επιδιώκουμε τον ενεργό ρόλο του πολίτη». Μερικές από τις προτάσεις του συνδυασμού είναι: απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη και το δημοτικό φόρο, κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργία νέων δομών για απόρους, όπως κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, συσσίτια, αναστολή πληρωμής των χρεών προς το δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- για τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική αδυναμία εξόφλησής τους και έκδοση «κάρτας κοινωνικής αλληλεγγύης» για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών σε προσιτές τιμές ή με έκπτωση, ύστερα από συμφωνία του δήμου με τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς.
Βασίλης Μιχαηλίδης
Για τον πρώην αντιδήμαρχο Συκεών Βασίλη Μιχαηλίδη, που τέθηκε επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία», την οποία -όπως δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης- στηρίζει ο παλιός αντιδήμαρχος του κ. Δανιηλίδη, Κώστας Σβώλης, οι εκλογές έχουν μεγάλη σημασία. «Αποφάσισα να τεθώ στην κρίση των συνδημοτών μου ως ανεξάρτητος υποψήφιος, χωρίς τη στήριξη κάποιου κόμματος, διότι αυτές οι εκλογές έχουν μεγάλη σημασία. Διεξάγονται υπό το καθεστώς της οικονομικής κρίσης από τη μια, αλλά και του ''Καλλικράτη'' από την άλλη. Οπως γίνεται αντιληπτό, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνεται μεγαλύτερος», τονίζει.
Ο ίδιος πιστεύει στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. «Είμαι αντίθετος με τη μονιμότητα στις καρέκλες της εξουσίας. Εχω διαφορετικές διοικητικές αντιλήψεις. Γιατί, σε αντίθεση με το νυν δήμαρχο, πιστεύω στη συνεργασία και την πρωτοβουλία. Δεν είμαι συγκεντρωτικός και αυταρχικός. Θέλω να σπάσω τα συστήματα εξουσίας που έχουν αναπτυχθεί στον τόπο, τόσα χρόνια. Θέλω ένα δήμο κοινωνικά ευαίσθητο, με προωθημένο δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας, με δημοτικό ιατρείο, ενδοδημοτική συγκοινωνία, που θα μειώνει τα δημοτικά τέλη, που θα νοιάζεται για τον άνεργο και θα στηρίζει τους αδύναμους μέσα από ταμείο αλληλεγγύης».
Ευκλείδης Κιουρτζίδης
Ιδιαίτερη υποψηφιότητα θεωρείται αυτή του Ευκλείδη Κιουρτζίδη. Ο ποντιακής καταγωγής δημοφιλής ηθοποιός που γεννήθηκε και ζει στη Ρωσία έχει γίνει γνωστός στη χώρα του από τη συμμετοχή του σε 52 ταινίες και 35 θεατρικές παραστάσεις, βραβεύτηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει το παρατσούκλι ο «Αλ Πατσίνο της Ρωσίας». Ο ίδιος διαμήνυσε στον «Α» μέσω της διερμηνέα του ότι «κατεβαίνει υποψήφιος για να ενισχύσει την ελληνορωσική συμμαχία και για να προσφέρει στον τόπο του». Εχει μάλιστα ήδη δημιουργήσει δύο κινητά εκλογικά κέντρα με τη βοήθεια μικρών λεωφορείων...
 
 
Επιστρέφει στο Φανάρι το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

 
Μεγάλο βήμα στην πολυετή προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανακτήσει το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου θεωρείται η ομόφωνη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων της Τουρκίας, που ελήφθη στις 28 Σεπτεμβρίου και έγινε γνωστή χτες, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Haber Turk».
Η απόφαση αυτή ήρθε ύστερα από σχετική ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αναγνώρισε την κυριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο επισκέφτηκε το Ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και δήλωσε, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ότι η Αγκυρα θα συμμορφωθεί προς την απόφαση του Στρασβούργου και θα επιστρέψει το Ορφανοτροφείο στο Φανάρι. Ωστόσο, παραμένει μία σημαντική εκκρεμότητα, καθώς για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ιστορικού κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου πρέπει να προηγηθεί η καταχώρηση της πράξης στη διεύθυνση Κτηματολογίου της Τουρκίας -κάτι που δεν μπορεί να γίνει πριν από τις αρχές Νοεμβρίου.
Στην Αθήνα ο Ερντογάν
Ενδιαφέρουσα «σύμπτωση» αποτελεί το γεγονός ότι θα μεσολαβήσει η επίσκεψη Ερντογάν (ενδεχομένως μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου) στην Αθήνα, στις 22 Οκτωβρίου. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος θα επιχειρήσει να «πουλήσει» -τουλάχιστον επικοινωνιακά- αυτήν την εξέλιξη, εν όψει και της έκθεσης προόδου για τις ευρωτουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα. Στον αντίποδα, με αφορμή τη νέα υπέρπτηση τουρκικών μαχητικών στο Αγαθονήσι προχτές, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η συμπεριφορά της Αγκυρας πρέπει να αλλάξει άρδην στο Αιγαίο, ενώ υπήρξε και σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας.
 
 
 
Θεσσαλονίκη: Απεργία αύριο στις φυλακές Διαβατών!

 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού καταστήματος και την παύση των μεταγωγών από άλλες φυλακές της χώρας ζητούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι την Παρασκευή προχωρούν σε 24ωρη απεργία.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Διαβατών είναι υπερπλήρες με 620 κρατουμένους τη στιγμή που η χωρητικότητά του είναι για 320 άτομα, ενώ το προσωπικό μειώνεται συνεχώς με συνέπεια να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα.
Οπως επισημαίνουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας τους η φυλακή θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή με περίπου 15 - 17 άτομα, ώστε να γίνουν κανονικά όλες οι εσωτερικές λειτουργίες. Ωστόσο, δε θα πραγματοποιηθούν επισκεπτήρια συγγενών και συνηγόρων, όπως επίσης παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων, ενώ εξαιρούνται μόνο τα έκτακτα ιατρικά περιστατικά, όπως και οι μεταγωγές προς τα δικαστήρια σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος παραγραφής υπόθεσης ή αφορούν διασφάλιση του 18μηνου.
Ασφυκτικά γεμάτες
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι οι φυλακές των Διαβατών δεν μπορούν να δεχτούν ούτε ένα επιπλέον άτομο, καθώς δεν υπάρχει χώρος, αλλά ούτε και... στρώμα για να κοιμηθεί. «Δε θα θέλαμε να ξαναζήσουμε περιστατικά όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα, όταν μία κλούβα με κρατουμένους έμεινε επί ώρες στο προαύλιο. Τότε οι αστυνομικοί μας πίεζαν να τους παραλάβουμε παρότι όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει χώρος. Αναγκαστήκαμε να τους στοιβάζουμε στο χώρο απομόνωσης κάτω από απαράδεκτες συνθήκες», εξηγεί σωφρονιστικός υπάλληλος.
Οι ίδιοι ζητούν να σταματήσουν οι μεταγωγές από άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα τα αστυνομικά τμήματα και τις αστυνομικές διευθύνσεις της Κεντρικής Μακεδονίας τα κρατητήρια των οποίων είναι γεμάτα ποινικούς κρατουμένους. Παράλληλα, τονίζουν ότι παρατηρείται σημαντικό πρόβλημα και με την έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οργανικές θέσεις για σωφρονιστικούς υπαλλήλους είναι 135, ωστόσο σήμερα υπηρετούν στα Διαβατά 115 άτομα. Επιπλέον, ήδη τρεις υπάλληλοι έχουν αποσπαστεί στο κατάστημα κράτησης Γρεβενών και άλλοι έξι έχουν μεταφερθεί στις καινούργιες φυλακές της Νιγρίτας Σερρών, οι οποίες ακόμη δεν έχουν δεχτεί κρατουμένους.
Εν αναμονή της νέας πτέρυγας
«Αγκάθι» αποτελούν και οι καθυστερήσεις στην παράδοση της νέας πτέρυγας των φυλακών Διαβατών. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η πτέρυγα χωρητικότητας 120 ατόμων ενδέχεται να παραδοθεί εντός δύο μηνών, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι έτοιμη από τα περασμένα Χριστούγεννα. Ωστόσο, και για τη λειτουργία της συγκεκριμένης πτέρυγας απαιτείται προσωπικό τουλάχιστον δέκα ατόμων, τα οποία το πιθανότερο είναι να προέλθουν από το υπάρχον προσωπικό της φυλακής και όχι από προσλήψεις. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εξηγούν πως με έγγραφά τους έχουν ζητήσει επανειλημμένα η νέα πτέρυγα των φυλακών Διαβατών να δεχτεί κρατουμένους από τα κρατητήρια των τμημάτων της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Μακεδονίας, καθώς και να μεταφερθεί εκεί ένας αριθμός τροφίμων από το κατάστημα Διαβατών, ώστε ο αριθμός των κρατουμένων σε κάθε κελί να μειωθεί στα εννιά άτομα από δέκα που είναι σήμερα. «Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών και οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές θα γίνουν καλύτερες», αναφέρει σωφρονιστικός υπάλληλος.
 
 
 
Το πετρέλαιο καίει τα νοικοκυριά
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ και πιο δριμύς χειμώνας -που ήδη ξεκίνησε- υποχρεώνει τους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης να δαπανήσουν μόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης από 241 ευρώ (για μικρή γκαρσονιέρα) έως και 2.190 ευρώ (για μεσαία μονοκατοικία), σε αντίθεση με όσους κατοικούν στη νότια Ελλάδα, όπου οι αντίστοιχες δαπάνες κυμαίνονται από 134 έως 1.105 ευρώ. Η δαπάνη θέρμανσης φέτος θα είναι 28% - 35% υψηλότερη από πέρσι, καθώς το πετρέλαιο θα πωλείται από αύριο στα 67 - 70 λεπτά το λίτρο στη Θεσσαλονίκη και 70 έως 75 λεπτά το λίτρο στους άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ πέρσι κόστιζε από 52 έως 57 λεπτά το λίτρο.