Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΞΙΟΥ
2153 αναγνώστες
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010
15:40

 

 

 

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Εθνικό Πάρκο Αξιού

Μοναδικές εμπειρίες αναψυχής σε επαφή με τη φύση προσφέρει το Δέλτα Αξιού
Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας, το Εθνικό Πάρκο Αξιού, θα έχουν οι πολίτες που θα ενδιαφερθούν για να συμμετάσχουν στις εκδρομές - ξεναγήσεις που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης του δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα.Οι δωρεάν ξεναγήσεις θα γίνουν τρεις Κυριακές (31 Οκτωβρίου, 28 Νοεμβρίου και 19 Δεκεμβρίου) και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αξία της προστατευόμενης περιοχής, για τις ομορφιές της, να παρατηρήσουν σπάνια πουλιά, ζώα και φυτά και να έρθουν σε επαφή με τη φύση και την άγρια ζωή. Επίσης, θα ενημερωθούν για το πλήθος των εναλλακτικών διαδρομών για σύντομες αλλά και μεγαλύτερες αποδράσεις από την πόλη.Ο Φορέας χαρακτηρίζει τις δωρεάν μηνιαίες εκδηλώσεις «οικοξεναγήσεις», ενώ στη διοργάνωση συμμετέχει και ο δήμος Εχεδώρου. Το ραντεβού για τις ξεναγήσεις, που θα γίνονται με μίνι μπας, θα δίνεται στις 10 το πρωί, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Επειδή θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή μέσω του site του Φορέα (www.axiosdelta.gr) ή στο 2310/ 794.811.
Καταφύγιο πουλιών
Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει τα δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σύστημα ποτάμιων δέλτα και εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών, συνολικής επιφάνειας περίπου 388 τ. χλμ., που φιλοξενεί εκατοντάδες είδη άγριων ζώων και πουλιών.Στον υγρότοπο βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μελανοκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες αποικίες φωλιάσματος ερωδιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή είναι πολύτιμος βιότοπος και για πολλά είδη ζώων, κάποια από τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο λαγόγυρος, η βίδρα και η μεσογειακή χελώνα. Αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου είναι πια και τα κοπάδια των άγριων αλόγων που ζουν ελεύθερα στα λιβάδια του Αξιού. Στις εκβολές του Γαλλικού... παίρνουν το μπάνιο του ένα κοπάδι από εντυπωσιακούς νεροβούβαλους.Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αλλάζουν χρώματα στη διάρκεια του έτους, προσφέροντας κάθε εποχή ένα διαφορετικό τοπίο. Ορισμένα είδη ξεχωρίζουν για τη σπανιότητά τους, όπως ο κρίνος της θάλασσας.

Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας

 
Οι ειδικοί όροι συνταξιοδότησης επιζώντων συζύγων αφορούν πλέον τους ασφαλισμένους ή συνταξιούχους που ανήκουν σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς, το Δημόσιο και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο

 

Αναλυτικές οδηγίες για τις συντάξεις λόγω χηρείας, όπως προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου (3863/2010) για το ασφαλιστικό, περιλαμβάνονται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, οι ειδικοί όροι συνταξιοδότησης επιζώντων συζύγων αφορούν πλέον τους ασφαλισμένους ή συνταξιούχους που ανήκουν σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς, το Δημόσιο και το ΝΑΤ, σε αντίθεση με τις διατάξεις του άρθ. 62 του Ν. 2676/99 όπως ίσχυε, που αφορούσαν μόνο ασφαλισμένους ή συνταξιούχους φορέων αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι διαφοροποιήσεις

Οσον αφορά τους γενικούς όρους συνταξιοδότησης των επιζώντων συζύγων, μεταξύ άλλων, διαφοροποιείται το χρονικό διάστημα που απαιτείται να έχει παρέλθει από την τέλεση του γάμου μέχρι το θάνατο, ανάλογα αν ο/η θανών/ούσα ήταν ασφαλισμένος/η ή συνταξιούχος κατά το χρόνο τέλεσης του γάμου.

Με τη νέα διάταξη που ισχύει από 15/7/2010 και θα εφαρμόζεται πλέον από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής σύνταξης και το Δημόσιο προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ θανάτου ασφαλισμένου πρέπει να έχουν παρέλθει τρία έτη από την τέλεση του γάμου, εκτός αν:

α) ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα, εργατικό ή μη,

β) κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε, νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο,

γ) η χήρα κατά το χρόνο του θανάτου τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.

2. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που ο θανών ελάμβανε κατά την τέλεση του γάμου σύνταξη αναπηρίας ή γήρατος, πρέπει να έχουν παρέλθει πέντε έτη από την τέλεση του γάμου εκτός αν στην περίπτωση αυτή συντρέχει ένας από τους ανωτέρω (β' και γ') αναφερόμενους λόγους.

Επισημαίνεται ότι με τη νέα διάταξη δεν τίθεται εξαίρεση από την προϋπόθεση της πενταετίας για όσους κατά την τέλεση του γάμου ήταν συνταξιούχοι και ο θάνατος επήλθε από εργατικό ατύχημα ή μη. Τα ανωτέρω ισχύουν στις περιπτώσεις που ο θάνατος συνέβη από 15/7/2010 και μετά, τόσο για τους έως 31/12/1992 όσο και για τους από 1/1/1993 και μετά ασφαλισμένους, κάθε διάταξη δε που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα καταργείται.

Απαιτούμενες ενέργειες

Για τις περιπτώσεις που ο θάνατος έχει συμβεί μετά την 15/7/2010 και έχουν εκδοθεί συνταξιοδοτικές αποφάσεις χωρίς να συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, χωρίς δηλαδή να έχουν παρέλθει τα απαιτούμενα σύμφωνα με τη νέα διάταξη τρία ή πέντε έτη για ασφαλισμένο ή συνταξιούχο αντίστοιχα, θα πρέπει να προβούν οι δικαιούχοι της σύνταξης σε διακοπή της συνταξιοδότησης από την πρώτη του μήνα έκδοσης της παρούσας εγκυκλίου, δηλαδή από 1/10/2010, χωρίς αναζήτηση των ποσών που καταβλήθηκαν αχρεώστητα, αφού για την είσπραξή τους δεν υπήρξε δόλος του δικαιούχου.

Ειδικοί όροι

Με νέα διάταξη επέρχεται διαφοροποίηση στο ποσό που δικαιούται ο επιζών σύζυγος μετά την πρώτη τριετία, οπότε γίνεται περικοπή στη σύνταξη της επιλογής του, εφόσον λαμβάνει και σύνταξη από ίδιο δικαίωμα από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό εκτός του Δημοσίου ή περισσότερες της μιας συντάξεις λόγω θανάτου.

Επομένως, οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου που λαμβάνουν και άλλη σύνταξη από ίδιο δικαίωμα από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό εκτός του Δημοσίου ή άλλη σύνταξη λόγω θανάτου, μετά τη λήξη της πρώτης τριετίας δικαιούνται πλέον τα κατώτατα όρια αντί του μέχρι σήμερα καταβαλλόμενου οργανικού ποσού και στο ποσό των κατώτατων ορίων θα γίνεται η περικοπή κατά 50% ή 30%.

Επανάληψη διατάξεων

Με τις διατάξεις του άρθρου 13 (παρ. 1 περ. 1 α -1δ /παρ. 1 περ. 2/παρ.1. περ. 3) επαναλαμβάνονται χωρίς διαφοροποίηση οι περιορισμοί του άρθρου 62 του ν. 2676/99, όπως αντικαταστάθηκε και ίσχυε με το άρθρο 4 του ν. 3385/2005 και αφορούν, μεταξύ άλλων:

1. ΧΟΡΗΓΗΣΗ σύνταξης για μία τριετία από την πρώτη του επομένου του θανάτου μήνα, χωρίς περιορισμό.

2. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ μετά τη λήξη της τριετίας -κατά 50% ή 30%- ανάλογα με την ηλικία στην περίπτωση που υπάρχει εργασία ή συνταξιοδότηση από άλλο φορέα.

3. ΚΑΤΑΒΟΛΗ πλήρους ποσού μετά τη λήξη της τριετίας και για όσο διαρκεί η αναπηρία -χωρίς περιορισμό- εφόσον ο επιζών κατά την ημερομηνία του θανάτου είναι ανάπηρος σε ποσοστό 67% και άνω.

4. ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ στα τέκνα (ανήλικα, σπουδάζοντα ή ανάπηρα) του ποσού που δε λαμβάνει ο επιζών λόγω αναστολής καταβολής της σύνταξης.

5. ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ των περιορισμών στις περιπτώσεις ασφάλισης ή συνταξιοδότησης του επιζώντα από τον ΟΓΑ.

 

 

 

 ΟΣΕ: «Φρένο» στα τρένα από την ερχόμενη βδομάδα

 

ΟΣΕ: «Φρένο» στα τρένα από την ερχόμενη βδομάδα

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, καθώς οι τελευταίοι αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου.

 

 

Τριήμερος εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου

 
Το πρόγραμμα του τριήμερου εορτασμού της 26ης και 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε χτες. Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στη Θεσσαλονίκη θα είναι ολιγόωρη, ενώ η μαθητική παρέλαση θα διεξαχθεί την Τετάρτη και η στρατιωτική την Πέμπτη.
Στη διάρκεια του τριημέρου θα σημαιοστολιστεί ο νομός και θα φωταγωγηθεί κατά τις βραδινές ώρες.
Τη Δευτέρα, το πρωί, θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας του αγίου Δημητρίου και το απόγευμα τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912 - 1913» στο Πολεμικό Μουσείο.
Την Τρίτη, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δοξολογία στον Αγιο Δημήτριο και στις 6.30 μ.μ. η καθιερωμένη εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ με κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη.
Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, θα γίνει η μαθητική παρέλαση, ενώ το πρωί της Πέμπτης θα γίνει η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Το πρόγραμμα του κ. Παπούλια περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, καθώς και παρακολούθηση της στρατιωτικής παρέλασης στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο κ. Παπούλιας θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη το απόγευμα.

 

 

 

Βουτιά θανάτου από τους καταρράκτες της Εδεσσας

 
Τα οικονομικά προβλήματα που τον βασάνιζαν τον τελευταίο καιρό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία που ώθησε ένα δημοτικό υπάλληλο να δώσει τέλος στη ζωή του πέφτοντας στους καταρράκτες της Εδεσσας. Ο 47χρονος υπάλληλος, πατέρας δύο παιδιών, δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής από την ώρα που σχόλασε από την εργασία του το μεσημέρι της Τρίτης, με αποτέλεσμα οι συγγενείς του να ανησυχήσουν και να ενημερώσουν τις αστυνομικές αρχές.
Οπως έγινε γνωστό, ο 47χρονος εργαζόταν στη δημοτική επιχείρηση καταρρακτών, ενώ συνάδελφοί του αναφέρουν ότι πρόσφατα είχε κλείσει η επιχείρηση της συζύγου του, γεγονός που τον στενοχώρησε ιδιαίτερα. Μάλιστα, άτομα που τον γνώριζαν αναφέρουν πως το χρέος που τον «ταλαιπωρούσε» προερχόταν από κάποιο δάνειο που είχαν πάρει για τη συγκεκριμένη επιχείρηση και το οποίο πιθανότατα δυσκολευόταν να ξεπληρώσει. «Ηταν ένας άνθρωπος εξαιρετικής ποιότητας, αλλά εσωστρεφής. Μάθαμε πως είχε κάποιες οικονομικές δυσκολίες, αλλά κανένας δε φανταζόταν αυτό που ακολούθησε», αναφέρει στέλεχος του δήμου Εδεσσας.
Ο 47χρονος φαίνεται πως έδωσε τέλος λίγη ώρα αφού σχόλασε από τη δουλειά του. Αστυνομικοί εντόπισαν το όχημά του σε μικρή απόσταση από τους καταρράκτες, ενώ στο νερό βρέθηκαν λίγο αργότερα το μπουφάν του και ένα παπούτσι. Συνολικά 15 πυροσβέστες και δύτες της 2ης ΕΜΑΚ πήραν μέρος στις έρευνες και τελικά το πτώμα του 47χρονου εντοπίστηκε χτες το πρωί

 

 

 

 

Η κίνηση των υποψηφίων

 
- Συνάντηση με τους εργαζομένους στο δήμο Τριανδρίας θα έχει σήμερα το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Στις 6.30 μ.μ. θα συμμετάσχει σε συνάντηση κατοίκων του Β΄ διαμερίσματος στο καφέ «Λάκης» και στις 8.μ.μ. θα παραστεί στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της «Πρωτοβουλίας» στην Ξηροκρήνη.
- Χαιρετισμό στο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Χριστιανική Θεσσαλονίκη», στο αμφιθέατρο της μονής Βλατάδων, θα απευθύνει σήμερα στις 7 μ.μ. ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκος Μπόλαρης, ενώ δύο ώρες αργότερα θα παραστεί στο διευρυμένο νομαρχιακό συμβούλιο Ημαθίας, στη Βέροια.
- Κριτική στον Μάρκο Μπόλαρη και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έκανε χτες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση στην Εδεσσα.
- Eνα οργανωμένο σχέδιο για τον αθλητισμό, που αφορά σε νέες δραστηριότητες, υποδομές και διοργανώσεις, ανακοίνωσε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας σε ομιλία του για τον αθλητισμό, που έγινε το βράδυ σε ειδική εκδήλωση σε μπαρ της Νέας Παραλίας.
- Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του στη Χαλκιδική παρουσιάζει σήμερα στις 4.30 μ.μ. στον Πολύγυρο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεοδόσης Κωνσταντινίδης (φωτογραφία), ο οποίος στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Αγιο Θεράποντα Τούμπας, μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σωτήρη Ζαριανόπουλο.
- Περιοδεία στο νομό Κιλκίς πραγματοποίησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Τάσος Κουράκης, ο οποίος σήμερα στις 6 το απόγευμα θα επισκεφτεί καταστήματα στο Κορδελιό.
- Τη λαϊκή αγορά στο κέντρο της Καλαμαριάς και την κεντρική αγορά του Φοίνικα θα επισκεφτεί ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.
- Δέσμευση για ανισόπεδο κόμβο στο ύψος της Γαλήνης έδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος, σε συνάντηση που είχε με κατοίκους της περιοχής.
- «O,τι κάνουμε θα το κάνουμε με διαφάνεια, για το κάθε ευρώ που ξοδεύουμε», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού του στο Ασβεστοχώρι.
 
 
 
 
Δήμος Θέρμης: τέσσερις οι υποψήφιοι, πολλές οι προοπτικές

 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΝ ΤΣΩΧΟΣ
Ενας από τους δήμους με τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές είναι ο νέος δήμος Θέρμης, που προήλθε από τη συνένωση της Θέρμης, της Μίκρας και των Βασιλικών. Κυριαρχεί στην ανατολική πλευρά του νομού, γνωρίζοντας τα τελευταία χρόνια τεράστια οικιστική άνθηση, από την οποία βεβαίως προκύπτουν και οι ανάλογες προκλήσεις για το μέλλον.
Δεν είναι πολλοί οι υποψήφιοι δήμαρχοι που κατέρχονται σ' αυτήν την εκλογική μάχη, σε σχέση με την έκταση του νέου ΟΤΑ. Μόλις τέσσερις. Ο νυν δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά κατεβαίνει χωρίς επίσημο χρίσμα έχοντας στο πλευρό του και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θέρμη και τα Βασιλικά. Αντίθετα, πρόσωπα που κινούνται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ Μίκρας και τον οικολογικό χώρο κατεβαίνουν αυτόνομα, υπό την υποψηφιότητα της Σοφίας Βασιλειάδου. Από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας υποψήφιος δήμαρχος είναι ο πρόεδρος της «χρυσής εποχής» του μπάσκετ του ΠΑΟΚ, Νίκος Βεζυρτζής, ενώ τη «Λαϊκή Συσπείρωση», την παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, εκπροσωπεί ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης.
Το ζήτημα του υποψηφίου που θα εκπροσωπήσει το χώρο του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίστηκε και λύθηκε σχετικά γρήγορα. Με το που οριστικοποιήθηκε σχεδόν ότι ο «Καλλικράτης» θα συνενώσει τους τρεις εν λόγω δήμους, τόσο ο νυν δήμαρχος Μίκρας, Θεόδωρος Γκουστίλης, όσο και οι δυνάμεις του «κινήματος» που δραστηριοποιούνται στα Βασιλικά συνεννοήθηκαν και συμφώνησαν ότι υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο κ. Παπαδόπουλος και ο έτερος δήμαρχος της περιοχής, ο κ. Γκουστίλης, θα κατέβει στη μάχη του σταυρού. Πάντως, ακούγεται ότι και νεοδημοκρατικές δυνάμεις της Μίκρας δεν εμφανίζονται πρόθυμες να στηρίξουν τον κ. Βεζυρτζή, με αποτέλεσμα το ψηφοδέλτιό του να έχει ορισμένες ελλείψεις σε ονόματα... Από την άλλη, ένα από τα κίνητρα αυτόνομης καθόδου της παράταξης της κ. Βασιλειάδου και μη υποστήριξης του συνδυασμού του κ. Παπαδόπουλου είναι και η χρόνια αντιπαλότητα στελεχών της Μίκρας που κινούνται στο χώρο της Αριστεράς με τη σημερινή διοίκηση του κ. Γκουστίλη.
Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος
Με δώδεκα χρόνια στο τιμόνι του δήμου Θέρμης, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος διεκδικεί τη δημαρχία όντας επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοκρατική Ενότητα». Γεννημένος το 1954, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα κοινά το 1982, όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά κοινοτικός σύμβουλος Θέρμης. Επανεξελέγη το 1986 και το 1990. Το 1994, που η κοινότητα Θέρμης έγινε δήμος, εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος. Το 1998 εκλέχτηκε δήμαρχος Θέρμης, από τον πρώτο γύρο και με ποσοστό 54,9%, και επανεκλέχτηκε το 2002, από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 54,10%. Το 2006, για τρίτη φορά εκλέχτηκε δήμαρχος, με ποσοστό 62,5%, πάλι από την πρώτη Κυριακή. «Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου», δηλώνει, «είναι από τις κρισιμότερες στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής αυτοδιοίκησης. Η θέσπιση του ''Καλλικράτη'' αλλάζει τη διοικητική δομή της Ελλάδας. Από την επιτυχή εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και από την ολοκλήρωση των αλλαγών που απαιτούνται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η μελλοντική πορεία της χώρας». Ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ακόμη πως «ο νέος μεγάλος δήμος Θέρμης αποτελεί προνομιακό πεδίο για την υλοποίηση των οραμάτων μας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού δήμου με σύγχρονες υποδομές και δίκτυα, που αξιοποιεί τους ανθρώπους, πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες και μεγιστοποιεί τις αναπτυξιακές δυνατότητές του». Ο υποψήφιος δήμαρχος Θέρμης, αναφερόμενος στους στόχους της παράταξής του, υποστηρίζει πως «με πλαίσιο αναφοράς το δημοκρατικό προγραμματισμό, τη διαφάνεια, την εντιμότητα, τον έλεγχο, τη λογοδοσία και κυρίως τη λαϊκή συμμετοχή και τη συναπόφαση, καλούμε κάθε ενεργό πολίτη του νέου δήμου να βαδίσει μαζί μας. Στο πλαίσιο της νέας μεταρρύθμισης, μπορούμε όλοι μαζί, πιο ισχυροί, να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε την προοπτική και το μέλλον του τόπου μας», συμπληρώνει.
Ο Νίκος Βεζυρτζής
Γεννημένος στο Ρύσιο, όπου ακόμη βρίσκεται το πατρικό του σπίτι, ο Νίκος Βεζυρτζής συνέδεσε το όνομά του με τις ένδοξες στιγμές της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ στις δεκαετίες του '80 και του '90, όταν ο Μπάνε Πρέλεβιτς και η παρέα του γυρνούσαν από τη Γενεύη το 1991 με το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στις αποσκευές τους κι ένα χρόνο αργότερα κατακτούσαν το ελληνικό πρωτάθλημα υπό την «μπαγκέτα» του «σοφού» Ντούσαν Ιβκοβιτς. Ο κ. Βεζυρτζής ήταν από τους πρωτεργάτες της κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου του ΠΑΟΚ στην Πυλαία (το λεγόμενο «παλατάκι»). Επαγγελματικά ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με το εμπόριο αυτοκινήτων.
Δίνει χαρακτήρα αυτοδιοικητικής, αλλά και αντιμνημονιακής ψήφου στην υποψηφιότητά του, τονίζοντας ότι οι φετινές εκλογές γίνονται αφενός «υπό την οικονομική κρίση και την κηδεμονία της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια κρίση που επηρέασε και θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τόσο τα δημοσιονομικά μεγέθη όσο και την καθημερινότητα των πολιτών για τα επόμενα χρόνια» και αφετέρου υπό τον «Καλλικράτη». Για τον τελευταίο, υποστηρίζει ότι συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων «έγιναν βιαστικά, με σκοπό τη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, με απουσία ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου υποστήριξης, χωρίς διασφαλισμένους πόρους και σαφείς αρμοδιότητες που να οδηγούν σε βιώσιμους και αποτελεσματικούς δήμους. Οι δύο αυτοί παράγοντες διαμορφώνουν εντελώς νέες συνθήκες», δηλώνει, προσθέτοντας ότι «ο λαός καλείται να εκλέξει τις τοπικές αρχές και να αναδείξει νέα πρόσωπα, άφθαρτα, όχι απλώς ως μια ανάγκη ανανέωσης, αλλά ως πολιτικό και εθνικό αίτημα για μια νέα συλλογική προσέγγιση στα δημόσια πράγματα». Και συμπληρώνει: «Η ''καρδιιά'' των προγραμματικών μας αρχών και θέσεων επικεντρώνεται στο τρίπτυχο: στροφή στον πολίτη, ισόρροπη ανάπτυξη, νέος δήμος - νέα στρατηγική».
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης
Γεννημένος το 1964 στη Θέρμη από γονείς αγρότες, πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με πολλές επιμορφώσεις και συμμετοχές σε συνέδρια, ο κ. Ιγνατιάδης εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, κτηνίατρος. Οργανωμένος στην ΚΝΕ από το 1983 και στη συνέχεια στο ΚΚΕ, διατέλεσε επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Δήμου Θέρμης» και δημοτικός σύμβουλος από το 2002.
«Ζούμε σε συνθήκες που τα λαϊκά στρώματα του νέου δήμου Θέρμης δέχονται μια συνεχή επίθεση σε όλους τους τομείς της ζωής τους, από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, μέσω του μνημονίου, παίρνει τη μορφή αντιλαϊκής καταιγίδας», τονίζει, προσθέτοντας ότι «συστατικό στοιχείο αυτής της επίθεσης υπήρξε και η πολιτική που ασκήθηκε μέσω των δήμων που συγκροτούν το σημερινό, όλα τα προηγούμενα χρόνια από τους εκλεκτούς του δικομματισμού και των συνεταίρων του, όσο ''αυτοδιοικητικοί'' και ''ανεξάρτητοι'' και αν παρουσιάζονταν». Για τον κ. Ιγνατιάδη, «η ''Λαϊκή Συσπείρωση Θέρμης'' είναι η μόνη δημοτική παράταξη που μπορεί να σταθεί με συνέπεια, δύναμη και αποφασιστικότητα δράσης, απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, να εγγυηθεί ότι θα την αντιπαλεύει μέσα και έξω από το δήμο. Τα εμπόδια που θα βάζει θα είναι τόσο πιο ισχυρά, όσο ισχυρότερη είναι η θέση της στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι βασικοί στόχοι του προγράμματος του συνδυασμού του είναι «η προάσπιση του εισοδήματος, της μόνιμης σταθερής εργασίας με δικαιώματα, η ελάφρυνση από τα βάρη για υπηρεσίες και υποδομές που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι δημότες μας, η προστασία και αναβάθμιση του οικιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, όπως και των φυσικών πόρων, σε όφελός τους».
Η Σοφία Βασιλειάδου
«Ανατολικός Ανεμος» είναι το όνομα της παράταξης της Σοφίας Βασιλειάδου, η οποία είναι εκπαιδευτικός (φυσικός), έχοντας διατελέσει διευθύντρια γυμνασίου και στη συνέχεια λυκειάρχης. Η κ. Βασιλειάδου συμμετείχε σε κινηματικές δράσεις, όπως η Διαδημοτική Επιτροπή για τη χωματερή Ταγαράδων, η Επιτροπή για το Διάδρομο 10-28, η Επιτροπή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, το Μεσογειακό και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, αλλά και σε νομαρχιακά σχήματα όπως της «Οικολογίας - Αλληλεγγύης» και της «Νομαρχίας των Κινημάτων και της Οικολογίας». «Ο ''Ανατολικός Ανεμος'' είναι μια νέα δημοτική κίνηση που δημιουργήθηκε από γυναίκες και άνδρες που είναι ενεργοί στην αυτοδιοίκηση, στα περιβαλλοντικά ζητήματα και στα κινήματα υπεράσπισης της κοινωνίας», υπογραμμίζει. «Οι κάτοικοι του νέου δήμου Θέρμης», συνεχίζει, «πρέπει να κατανοήσουν ότι οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση θα υπηρετήσουν, τουλάχιστον αντικειμενικά, την αντιλαϊκή πολιτική του Συμφώνου Σταθερότητας και του μνημονίου. Δύναμή μας είναι η αλληλεγγύη, χρέος μας η αντίσταση», διακηρύσσει η κ. Βασιλειάδου, ζητώντας τη στήριξη των ενεργών πολιτών, ώστε «ο Ανατολικός Ανεμος να φυσήξει και να σκορπίσει τα σύννεφα της διοικητικής αδιαφάνειας, των πελατειακών δικτύων και των ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων».
 
 
 
 
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι με τον Δημήτρη Γαλαμάτη

 
Τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού του «Νέα αρχή, μαζί για το αύριο», δημοσιοποίησε χτες ο Δημήτρης Γαλαμάτης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλβης σημείωσε ότι συνδυάζουν την εμπειρία και την ανανέωση, καθώς ανάμεσά τους βρίσκονται έμπειροι αυτοδιοικητικοί αλλά και πολύ νέοι άνθρωποι. Στους υποψήφιους συμπεριλαμβάνονται ο παλιός ποδοσφαιριστής Θανάσης Κολιτσιδάκης, η σημερινή δήμαρχος Αρέθουσας Αννα Βασιλειάδου, ο πρώην δήμαρχος Εγνατίας Γιώργος Αθανασιάδης και ο πρώην δήμαρχος Ρεντίνας Διαμαντής Λιάμας.
Υποψήφιοι στο δήμο Αγίου Γεωργίου είναι οι Βασιλική Αγιάνογλου - Βουδαντά, Ανδρέας Γαβριηλίδης, Μαρία Ζαφειρίου, Γιώργος Θεοδωρούδης, Αικατερίνη Λαμπούρα, Γιώργος Μπουρλής, Παναγιώτης Παπάγερας, Σταύρος Ρόκας και Δημήτρης Σαμαράς. Στο δήμο Απολλωνίας κατεβαίνουν οι εξής: Θεόδωρος Ιορδανίδης, Στράτος Καλούδης, Δημήτρης Μαλκότσης, Βαγγέλης Μπαλατσός, Ολγα Παναγιωτίδου, Δούκας Χατζηαργυρίου. Στο δήμο Αρέθουσας είναι υποψήφιοι οι Νίκος Αποστόλου, Αννα Βασιλειάδου, Αθανάσιος Γκαγκάρης, Σάββας Κοτσαγερίδης, Ηλίας Περπερίδης, Δημήτρης Σελενσκής. Στο δήμο Εγνατίας κατεβαίνουν οι Γιώργος Αθανασιάδης, Ελπίδα Κοκκώνη, Παναγιώτης Μόσχος, Στέλιος Ουζούνης, Φώτης Σαββίδης. Στο δήμο Μαδύτου κατεβαίνουν οι Στέλιος Βούλγαρης, Γιώργος Δεμερτζής, Βασίλης Ζωγράφος, Ευαγγελία Νάνου, Μπάμπης Σεμερτζίδης. Τέλος, στο δήμο Ρεντίνας είναι υποψήφιοι οι εξής: Ζωή Αβραμίδη - Καρακεχαγιά, Δημήτρης Βασιλάκης, Γιώργος Γιαννούλης, Παναγιώτης Γκεμετζής, Νίκος Θωμά, Αποστόλης Καρακίτσος, Θανάσης Κολιτσιδάκης, Διαμαντής Λιάμας, Γεώργιος Πέγιος, Χρήστος Σαββόπουλος, Μαρία Χατζή - Τζιβελέκη.
 
 
 
Μ. Μπόλαρης: ομιλία στη Χαλκηδόνα

 
Την ανάγκη αλλαγής στην αντίληψη και τη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής επισήμανε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκος Μπόλαρης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Χαλκηδόνα. «Εμμέναμε για καιρό στη λογική των επιδοτήσεων και στην πρακτική των αποζημιώσεων. Οι παραγωγές μας έχασαν σε ποιότητα, έχασαν το συγκριτικό πλεονέκτημα, έχασαν σε τιμή. Και επιδοτήσεις χρειάζονται και αποζημιώσεις όταν υπάρχουν ζημίες, αλλά δεν πρέπει να είναι ο κανόνας», είπε χαρακτηριστικά. Και αναφερόμενος στις προτάσεις του συνδυασμού του, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη θέση για τη δημιουργία ενώσεων παραγωγών - καταναλωτών και τη συγκρότηση περιφερειακού συμβουλίου αγροτικής πολιτικής.
Για τον Σπ. Χαϊτίδη
Στο μεταξύ ο συνδυασμός του, με γραπτή ανακοίνωσή του, απάντησε χτες στην κριτική του Σπύρου Χαϊτίδη, που, ενώ μετείχε στο ψηφοδέλτιο, τέθηκε εκτός λίγο πριν από κατάθεσή του στο πρωτοδικείο. «Φαίνεται ότι ξαφνικά κάποιοι ''θύμωσαν'' από την παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο -μη ρωτήσετε εμένα το γιατί, ρωτήστε αυτούς- με αποτέλεσμα ν’ αρχίσουν ένα ''βρόμικο'' πόλεμο εναντίον μου χρησιμοποιώντας πρακτικές που δήθεν ευαγγελίζονται ότι δεν τις θέλουν, δεν τους εκφράζουν και ακολουθούνται μόνο από ανθρώπους με "μικρό ανάστημα"», σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή του ο κ. Χαϊτίδης. «Σαφώς και έχει ενημερωθεί για τους λόγους για τους οποίους δεν συμπεριελήφθη τελικώς στο ψηφοδέλτιο. Τους λόγους του αποκλεισμού του δεν μπορεί ο συνδυασμός να τους ανακοινώσει, γιατί προσκρούουν σε προσωπικά δεδομένα του κ. Χαϊτίδη. Αν ήθελε ο ίδιος, μπορούσε να τους αναφέρει», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του συνδυασμού του κ. Μπόλαρη.
 
Εντόπισαν τον αρχαιότερο γαλαξία στο Διάστημα

 
Το αρχαιότερο... σημάδι στο Διάστημα εκτιμούν οι επιστήμονες ότι ανακάλυψαν, μελετώντας υλικό που έστειλε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Σύμφωνα με τη μελέτη αστρονόμων υπό τον Μάθιου Λένερτ από το Παρατηρητήριο του Παρισιού, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Nature», μια φωτεινή κουκκίδα (στο κέντρο της φωτογραφίας) είναι ένας γαλαξίας πριν από 13,1 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν δηλαδή το Σύμπαν ήταν ηλικίας μόλις 600 εκατομμυρίων ετών. Ο πλέον πρώιμος και πιο μακρινός γαλαξίας που εντοπίστηκε ποτέ πιθανότατα δεν υπάρχει στην αρχική του μορφή, καθώς εκτιμάται ότι απορροφήθηκε από μεγαλύτερους «γείτονες».
 
 
 
Σχέδιο για την ανάπτυξη του Κιλκίς

 
Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία που αφορά τη συμμετοχική στρατηγική διερεύνηση των προοπτικών ανάπτυξης του νομού Κιλκίς παρουσίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης. Οπως επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε τοπικό επίπεδο, καθίσταται αδήριτη πλέον η ανάγκη επανασχεδιασμού ενός βιώσιμου, ρεαλιστικού, σύγχρονου και ανταγωνιστικού νέου μοντέλου ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία. Απαντώντας στο ερώτημα «πώς θέλουμε να είναι ο νομός μας σε 10 χρόνια;», το Κιλκίς, είπε ο κ. Τονικίδης, αναζητά μια νέα ταυτότητα, ένα νέο, κοινό όραμα και στίγμα σε επίπεδο χωρικό, οικονομικό, κοινωνικό.
Ετσι, το Επιμελητήριο Κιλκίς, κάνοντας χρήση της μεθοδολογίας strategic foresight αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική και φιλόδοξη πρωτοβουλία με την υλοποίηση του έργου «Συμμετοχική Στρατηγική Διερεύνηση των Προοπτικών Ανάπτυξης του ν. Κιλκίς» με την κωδική ονομασία «Κιλκίς 2020».
Τους στόχους, τις δράσεις ανά φάση και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του εγχειρήματος ανέλυσε στη συνέχεια το μέλος της ομάδας έργου και επιστημονικός συνεργάτης, Μαντζανάκης Σταύρος, δίνοντας έμφαση στα καινοτομικά στοιχεία του, όπως η αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων επιστημονικών εργαλείων και μεθόδων, η ενδογενής και η συμμετοχική του διάσταση που ευαισθητοποιεί και υποκινεί σε ισότιμη βάση φορείς, αλλά και πολίτες με διάθεση συμμετοχής και κριτικό πνεύμα (foresight builders).
Ο συντονιστής του έργου, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, παρουσίασε το σχέδιο δημοσιότητας, οργάνωσης και δράσης του έργου «Κιλκίς 2020», αναλύοντας τις προβλεπόμενες ενέργειες, όπως το διαδικτυακό forum ανοιχτής διαβούλευσης στην ιστοσελίδα www.kilkis2020.gr, την οργάνωση ημερίδων, την αξιοποίηση των social media, τις διαδικασίες συνεργασίας με την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, τις ομάδες πολιτών κ.ά.
 

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις