Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
1294 αναγνώστες
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010
18:54

Καταστράφηκαν τα τελευταία βαμβάκια


Τίτλοι τέλους και για τα τελευταία βαμβάκια των αγροτών της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα των Κουφαλίων. 
Οι βροχές των τελευταίων ημερών έβαλαν «ταφόπλακα» στη φετινή παραγωγή. 
Σε οικονομική εξαθλίωση οι παραγωγοί, οι οποίοι ζητάνε άμεσα να έρθει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στην περιοχή για να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς. 
 

Ανήμποροι οι αγρότες βλέπουν την παραγωγή τους, που για πρώτη φορά μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια θα πουλούσαν σε ικανοποιητικές τιμές, να καταστρέφεται…
Οι βροχές ξεκίνησαν την εποχή που άρχιζε η ωρίμανση του βαμβακιού και τα πρώτα ανοίγματα καψών. 
Οι αντίξοες αυτές καιρικές συνθήκες αρχικά οψίμισαν την ωρίμανση του βαμβακιού.
Οι βροχές συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση και εμπόδισαν πέραν της φυσικής ωρίμανσης και την χρήση αποφυλλωτικών και επιταχυντών ωρίμανσης με αποτέλεσμα σήμερα τα ήδη συλλεγμένα βαμβάκια που είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα μόλις και μετά βίας να φθάνουν στο 5% της ηρτημένης παραγωγής.
Οι αγρότες ακόμα και να σταματήσουν οι βροχές είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να μαζέψουν την παραγωγή, αφού οι μηχανές δεν μπορούν να μπουν πλέον στα χωράφια, αλλά ακόμα και να τα καταφέρουν ποιοτικά και ποσοτικά το προϊόν θα είναι υποβαθμισμένο.
Οι ανυπολόγιστες αυτές ζημιές λόγω των δυσμενών για την εποχή καιρικών φαινομένων, σε συνδυασμό και με τις ζημιές που υπέστη η καλλιέργεια του βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι, έχουν φέρει τους παραγωγούς του Νομού σε κατάσταση απόγνωσης και οικονομικής εξαθλίωσης.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης  κ.Τσιχίτας Χρήστος και ο Πρόεδρος ΤΟΕΒ Κουφαλίων , κ. Χρήστος Μουλάς , δήλωσαν  ότι στην περιοχή Κουφαλίων  έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και  ζητούν άμεσα να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να διαπιστώσει το μέγεθος των ζημιών.

Διλήμματα και μηνύματα από τη συνέντευξη Παπανδρέου

 
Εθνικές εκλογές εάν αποδοκιμαστεί η κυβερνητική πολιτική στις 7 Νοεμβρίου-Βουλιάζουμε, αν δεν αλλάξουμε-Ακολουθούν κι άλλες ενισχύσεις στους αδυνάτους-Δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα   
Μπορεί επισήμως να μην το έθεσε, ανεπισήμως, όμως, κυριάρχησε σε όλο το φάσμα της χθεσινοβραδινής διακαναλικής συνέντευξης του πρωθυπουργού για την οικονομία. Το δίλημμα, λοιπόν, ήταν σαφές: ΄Η συνεχίζουμε την προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ή οδεύουμε προς πρόωρες εθνικές εκλογές.
Το παραπάνω βέβαια, θα ισχύσει, στην περίπτωση, που το αποτέλεσμα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αρνητικό για το κυβερνών κόμμα, στα όρια του αποδοκιμαστικού. Από τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης έδωσε έναν αντιμνημονιακό χαρακτήρα στις κάλπες του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να σηκώσει το γάντι και να «φτάσει μέχρι τέλους». 
Ο κ.Γ.Παπανδρέου προσπάθησε να εξηγήσει χθες βράδυ ότι η σημερινή πορεία ήταν, περίπου, μονόδρομος κι ότι η χώρα πέρυσι τέτοια εποχή είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Άφησε να εννοηθεί ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού, συντόμως, θα έχουν ημερομηνία λήξης κι έδωσε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του βοηθήματος των 100 - 300 ευρώ που θα δοθεί το Δεκέμβριο ως βοήθειας στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ήταν ότι από εδώ και στο εξής, ανάλογα τέτοια βοηθήματα θα δοθούν κι άλλα στον κόσμο και ειδικά σε όλους εκείνους που επλήγησαν κυρίως από τα σκληρά μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. 
Εντύπωση επίσης προκάλεσε το πόσο κατηγορηματικός ήταν ο κ.πρωθυπουργός στην άποψη που εξέφρασε περί μη νέων μέτρων, ακόμα και στην περίπτωση που το αναθεωρήμενο έλλειμμα του 2009 αποδειχθεί τελικώς κατά πολύ υψηλότερο του αναμενόμενου. Φαίνεται ότι ως προς το θέμα αυτό, ο κύβος ερρίφθη οριστικά κι όλοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δουν πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το gap που θα δημιουργηθεί λόγω αυτής της κατάστασης.
 
 

Ούτε ένα πιάτο φαγητό δεν είναι σίγουρο στην Ελλάδα του 21ου αιώναΤου ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Μέχρι και 30% έχει αυξηθεί από πέρσι ο αριθμός των ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη που απευθύνονται στους δήμους και τις μητροπόλεις για βοήθεια σε τρόφιμα, ρούχα, αλλά και χρήματα για να μπορέσουν να πληρώσουν κάποιο λογαριασμό.
Ούτε ένα πιάτο φαγητό δεν είναι σίγουρο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα Δεν είναι μόνο άστεγοι, ηλικιωμένοι και μετανάστες, όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια. Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, νέοι, πτυχιούχοι, 40άρηδες και 50άρηδες, που έμειναν άνεργοι, ανύπαντρες μητέρες. 
Ανθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους και την αξιοπρέπειά τους, και πλέον δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις δόσεις που αυξάνονται. Ανθρωποι που πριν από 2-3 χρόνια περπατούσαν με το κεφάλι ψηλά, αλλά τώρα πλέον πάσχουν από κατάθλιψη. 
Οι δήμαρχοι και οι υπεύθυνοι των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων βλέπουν ότι ο αριθμός αυτών των ανθρώπων θ' αυξηθεί δραματικά τους επόμενους μήνες, καθώς κλείνουν επιχειρήσεις, μειώνονται οι θέσεις εργασίας και αυξάνεται η ακρίβεια. 
*ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στους 700 ανέρχονται πλέον οι δικαιούχοι, μεταξύ των οποίων και πολύτεκνες οικογένειες, που έχουν εγγραφεί στις λίστες κοινωνικής βοήθειας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. 
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αστέριο Δεληγιάννη, έχουν αυξηθεί κατά 20% οι μερίδες συσσιτίου που παρέχει ο δήμος, ενώ και οι αιτήσεις για οικονομική υποστήριξη αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με πέρσι, τονίζει ο Αστ. Δεληγιάννης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο μέσος όρος ηλικίας στο 70% των ανθρώπων αυτών είναι τα 50 έτη, ενώ το 80% είναι άνεργοι και κυρίως ανύπαντρες μητέρες γύρω στα 50 έτη, με 2 παιδιά. Από την καταγραφή που έχει κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι το 85% των ανθρώπων αυτών πάσχει από κατάθλιψη. 
Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται πλέον μόνο στις λεγόμενες φτωχές περιοχές, όπως η δυτική Θεσσαλονίκη. Εμφανίζεται και σε περιοχές με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, όπως η Θέρμη. 
**ΘΕΡΜΗ: Ο Δήμος Θέρμης ξεκίνησε πριν από 2 μήνες τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου του, στην οδό Καπετάν Χάψα 35. Αρχικά σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί 50 άπορες οικογένειες. Μέσα σε 2 μήνες όμως, ο αριθμός των ανθρώπων αυτών αυξήθηκε σε 95 και τώρα έχει φτάσει στους 160. Μεταξύ αυτών, 10 μονογονεϊκές και 10 πολύτεκνες οικογένειες. 
**ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ: Κάθε Τρίτη και Πέμπτη λειτουργεί η Τράπεζα Ρουχισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου. Δίνει ρούχα, παπούτσια, αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά των άπορων οικογενειών. Αν και μέχρι τώρα τα συσσίτια τα είχε αναλάβει η Εκκλησία, ο δήμος ίδρυσε και Τράπεζα Τροφίμων, όπου απευθύνονται περί τις 150 οικογένειες. Πέραν όμως αυτών των οικογενειών, ο δήμος παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες σε 800 ακόμη δικαιούχους, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τους πηγαίνει τρόφιμα, φάρμακα, μέχρι και ιατρικές εξετάσεις, νοσηλεύτριες τους κάνουν εμβόλια, ενώ στέλνει και άτομα σε ηλικιωμένους για να τους καθαρίσουν το σπίτι, τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ν. Μπάτος. 
**ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καλαμαριάς έδινε μέχρι πέρσι 30 δέματα με τρόφιμα κάθε 15 μέρες σε άπορες οικογένειες. Τώρα δίνει 110 δέματα. Οι μερίδες συσσιτίου που ετοίμαζε ο δήμος, από τις 40 μέχρι πέρσι, φέτος αυξήθηκαν σε 60. Αύξηση υπάρχει και στην παροχή ειδών ρουχισμού, καθώς η ζήτηση αυξάνεται καθημερινά. «Παρουσιάζεται αύξηση από 40% μέχρι 60% σε όλες τις κοινωνικές παροχές του δήμου», λέει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλαμαριάς, Κυριακή Φοροπούλου. 
**ΝΕΑΠΟΛΗ: Στο 40% κυμαίνεται η αύξηση στις κοινωνικές παροχές και στον Δήμο Νεάπολης, λέει ο δήμαρχος Ναθαναήλ Λαδόπουλος. Η Τράπεζα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου αντιμετωπίζει πλέον δυσκολία να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Στα συσσίτια, ο δήμος συμμετέχει στο έργο που κάνει η Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως. 
**ΠΟΛΙΧΝΗ: Από τα 30 άτομα για τα οποία έδινε μέχρι πέρσι τρόφιμα ο Δήμος Πολίχνης, ο αριθμός τους ανήλθε σε 250. «Η κατάσταση πλέον είναι άθλια», τονίζει ο δήμαρχος Πολίχνης, Κ. Θεοδωρίδης, που βλέπει πλέον σ' αυτές τις κοινωνικές ομάδες να εντάσσονται νέοι, πτυχιούχοι, νέοι άνεργοι ηλικίας 40-50 ετών, που μέχρι τώρα δούλευαν και συντηρούσαν τις οικογένειές τους και πλέον δεν μπορούν να παράσχουν ούτε τα βασικά τρόφιμα. 
**ΕΥΟΣΜΟΣ: Στον Δήμο Ευόσμου, τα συσσίτια τα καλύπτει η Εκκλησία, που δίνει πάνω από 150 μερίδες καθημερινά. Η αύξηση όμως της ανέχειας ανάγκασε τον δήμο να προχωρήσει στην ίδρυση τράπεζας ένδυσης, υπόδησης και τροφίμων. Η τράπεζα δεν ξεκίνησε ακόμη τη λειτουργία της, αλλά, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δ. Χατζηβρέττα, η κατάσταση γίνεται καθημερινά πιο δυσχερής καθώς οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια ανέρχονται σε 1.000 σε έναν πληθυσμό 120.000 του Δήμου Ευόσμου. * 
1.500 μερίδες κάθε μέρα από την μητρόπολη και δεν φτάνουν!
Οι 1.500 μερίδες συσσιτίου που μέχρι πρόσφατα πρόσφερε καθημερινά η Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, δεν είναι πλέον αρκετές.

Είναι ξεκάθαρη η αυξητική τάση, λέει ο υπεύθυνος των συσσιτίων, πατέρας Βασίλειος Καλλιακμάνης, και η Εκκλησία προσπαθεί να αντεπεξέλθει. 
«Προστίθεται κόσμος, που μέχρι τώρα δεν είχε διανοηθεί καν ότι θα μπορούσε να φτάσει σ'αυτό το σημείο. Ανθρωποι που έχασαν την αξιοπρέπειά τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Εκκλησία. Πρέπει εμείς, με τους 600 εθελοντές μας, χρησιμοποιώντας πολλές φορές τεχνάσματα, να πάμε να τους βρούμε και να τους πείσουμε να δεχτούν τη βοήθεια που προσφέρεται», καταλήγει. 

 Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν από τους μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης.
Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του ρωμαϊκού στρατού, με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικό του ρωμαϊκού στρατού, κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλέριου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στη Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού "περί αρνήσεως του Χριστιανισμού". Μάλιστα, λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.
Σύμφωνα με τη παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο. Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Γαλέριο και έτσι ο μεν Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ο δε Δημήτριος εκτελέστηκε με λογχισμό στα πλευρά.
Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος  Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.
Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο ΄Αγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο να πατά τον άπιστο Λυαίο.

 

 

 

Πολιτικό χρήμα στα δημοτικά έργα

 


 

Συνέντευξη-βόμβα του Λέανδρου Ρακιντζή στη “ΜτΚ”.
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κατακεραυνώνει τους δημάρχους.
Διαπιστώνει ψηφοθηρική διαχείριση του δημόσιου χρήματος στους δήμους

Συνέντευξη στη Σοφία Χριστοφορίδου

Η ψηφοθηρία είναι το μεγάλο… ελάττωμα των τοπικών αρχόντων, που οδηγεί σε κακοδιαχείριση και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, τονίζει στη “ΜτΚ” ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.
Υπάρχουν βεβαιωμένες περιπτώσεις με υπεξαιρέσεις και μη απόδοση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που παρακρατούνται από τους εργαζομένους και διατίθενται προς κάλυψη των ελλειμμάτων, τονίζει με νόημα. Επίσης σημειώνει ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου γίνονται διαγωνισμοί μη νόμιμοι, από τους οποίους κάποιοι βγάζουν “πολιτικό χρήμα”, ενώ διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που διακηρύσσουν ότι επιδιώκουν την εκλογή τους με την άδολη πρόθεση να προσφέρουν στα κοινά, στοχεύουν σε ίδιον όφελος.

Πού οφείλεται το φαινόμενο της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς στην αυτοδιοίκηση, που είναι -ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι- το κύτταρο της δημοκρατίας;
Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το κύτταρο της δημοκρατίας. Συμφωνώ με τον ορισμό αυτό, υπό την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι λειτουργεί νόμιμα, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των δημοτών της και φείδεται το δημόσιο χρήμα. Σε πολλές όμως περιπτώσεις και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα οι σχετικές μεγαλόστομες διακηρύξεις να παραμένουν κενές περιεχομένου. Συγκεκριμένα πολλές αποφάσεις των δημάρχων και ακόμη των δημοτικών συμβουλίων στερούνται νομιμότητος, είτε διότι ελήφθησαν χωρίς τη νόμιμη διαδικασία είτε διότι δεν είχε προβλεφθεί σχετικό κονδύλιο για το συγκεκριμένο έργο είτε τελείως αυθαίρετα με την επίκληση του κατεπείγοντος. Σε αυτό βεβαίως βοηθά και η εποπτεύουσα αρχή, η οποία επικυρώνει τις παράνομες αποφάσεις σιωπηρώς διά της παρόδου της προθεσμίας προς αναπομπή, με συνέπεια να δημιουργούνται τετελεσμένες καταστάσεις που είναι δύσκολο να ανατραπούν.
Γιατί πιστεύετε ότι, ως προς τα οικονομικά, οι περισσότεροι δήμοι εξελίσσονται σε “προβληματικές επιχειρήσεις”;
Η κακή οικονομική κατάσταση των περισσότερων δήμων σχετίζεται με το ότι η διαχείριση των οικονομικών δεν γίνεται με όρους οικονομικούς, αλλά ψηφοθηρικούς, πλέον των αμαρτωλών δημοτικών επιχειρήσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προσφέρουν τίποτε. Επίσης στην οικονομική διαχείριση των περισσότερων δήμων δεν υπάρχει διαφάνεια. Υπάρχουν βεβαιωμένες περιπτώσεις με υπεξαιρέσεις και εκ μέρους δημάρχων, όπως έχει γραφεί στον Τύπο, μη απόδοση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που παρακρατούνται από τους εργαζομένους και διατίθενται προς κάλυψη των ελλειμμάτων. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση μεγάλου δήμου, απ’ όπου αφενός παρακρατήθηκε και δεν αποδόθηκε στο δημόσιο ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών των εργαζομένων σ’ αυτόν, ύψους αρκετών εκατομμυρίων, αφετέρου δόθηκε βεβαίωση στους εργαζομένους ότι κατεβλήθη ο φόρος εισοδήματος και βάσει αυτής τους επεστράφη ο αναλογούν φόρος εισοδήματος, με αποτέλεσμα το δημόσιο να ζημιωθεί διπλά.
Αυτές τις ημέρες όλοι μας παρατηρούμε σ’ όλους τους δήμους όργιο δημοτικών έργων: πλατείες ανασκάπτονται, οδοστρώματα επιστρώνονται με άσφαλτο, πεζοδρόμια ανακατασκευάζονται, τις περισσότερες φορές χωρίς να υπάρχει ανάγκη, κρήνες και πεζογέφυρες εγκαινιάζονται, σωλήνες για διάφορες παροχές εναποθέτονται στα πεζοδρόμια περιμένοντας να τοποθετηθούν και όλοι έχομε την απορία, πόσο αναγκαία ήταν αυτά τα έργα, εάν θα τελειώσουν μέχρι τις εκλογές ή αν θα εγκαταλειφθούν και θα παραμείνουν ημιτελή μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα από τα έργα αυτά κατασκευάζονται πρόχειρα, χωρίς πλήρεις μελέτες και μάλιστα περιβαλλοντολογικές, χωρίς να έχει εγκριθεί η απαιτούμενη πίστωση και πολλές φορές χωρίς νόμιμους διαγωνισμούς, αλλά με απευθείας αναθέσεις. Η πρακτική αυτή γεννά προβληματισμούς ότι τα έργα αυτά γίνονται κυρίως για λόγους ψηφοθηρικούς, αλλά χωρίς να αποκλείεται ότι μέρος της δαπάνης περιέρχεται ως πολιτικό χρήμα για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ως αποζημίωση για μερικούς αιρετούς άρχοντες, για την προσπάθεια που καταβάλλουν υπέρ των κοινών δεδομένης και της μικρής διάρκειας της θητείας τους.

Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς στους ΟΤΑ, με τη νέα μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη"; Με τη μεγέθυνση των δήμων υπάρχει ο κίνδυνος τα προβλήματα να οξυνθούν;
Σαφώς η τοπική αυτοδιοίκηση ασκεί χρήσιμο έργο σ’ όλους τους τομείς αρμοδιότητός της και μπορούμε να πούμε ότι χειρίζεται τα τοπικά θέματα ικανοποιητικά, κυρίως με την άριστη λειτουργία των ΚΕΠ, υπάρχουν δε αιρετοί άρχοντες που έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση του λαού ως εξαιρετικοί. Ελπίζουμε ότι με την εισαγωγή του “Καλλικράτη” και τη λειτουργία των “καλλικρατικών” δήμων οι παραπάνω δυσλειτουργίες θα εξαλειφθούν, οι δήμοι επιτέλους θα εξυγιάνουν τα οικονομικά τους και οι τοπικοί άρχοντες θα σέβονται περισσότερο τους πολίτες τους, δεν θα ενεργούν μονομερώς υπέρ κάποιων τοπικώς ισχυρών, όπως συμβαίνει συχνά, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, θα τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και θα φείδονται το δημόσιο χρήμα, το οποίο δεν θα διαθέτουν σε έργα βιτρίνας ή ανούσια φεστιβάλ, αλλά επωφελώς για όλη την τοπική κοινωνία.
Μερικές συνήθεις αυθαιρεσίες των δήμων
Ποιες είναι οι συνήθεις περιπτώσεις αυθαιρεσιών της αυτοδιοίκησης έναντι των πολιτών;
  • Η κωλυσιεργία στην αφαίρεση αδείας λειτουργίας νυκτερινών κέντρων λόγω υπερβολικού θορύβου. Τότε η υπόθεση εισάγεται τελευταία στο δημοτικό συμβούλιο και η υπόθεση συνεχώς αναβάλλεται, αφαιρείται δε μόνον για τις νεκρές περιόδους.
  • Η άκριτη, χωρίς κανένα προγραμματισμό και μόνον προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων πεζοδρόμηση και κεντρικών ενίοτε δρόμων, όπου στη συνέχεια ξεφυτρώνουν καφέ, μπαρ και άλλα ευαγή ιδρύματα.
  • Οι χωρίς καμία λογική μονοδρομήσεις των οδών, που γίνονται προς ικανοποίηση εγωιστικών και ισχυρών τοπικώς ατόμων, οι οποίοι θέτουν την ησυχία τους υπεράνω του κοινού συμφέροντος. Υπάρχουν περιπτώσεις μονοδρόμησης τεσσάρων και πέντε οδών προς την αυτή κατεύθυνση.
  • Η κατάληψη των πεζοδρομίων, είτε με επέκταση των περιπτέρων, που έχουν ήδη μέγεθος super market, είτε με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κτλ., που γίνονται με την άδεια ή την ανοχή της δημοτικής αρχής παρά την ύπαρξη της σχετικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα οι ανάπηροι και οι πεζοί να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα με κίνδυνο τραυματισμού, πράγμα που συνέβη πολλές φορές.
  •  

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/10Δήμος ΠΑΙΟΝΙΑΣ :23η Γιορτή Κάστανου Γρίβας !
11/10Δήμος ΛΑΓΚΑΔΑ : Τοποθετήθηκε υπόγειος κάδος στο κέντρο της πόλης στην πλατεία του Λαγκαδά
1/10ΧΑΛΑΣΤΡΑ : Δράσεις του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας την ημέρα του Αθλητισμού