Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
1644 αναγνώστες
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010
15:34

 

 

 
Μπαίνουμε στο χειμερινό ... ωροστάσιο από την ερχόμενη Κυριακή. Από τις 4 το πρωί οι δείκτες θα επιστρέψουν στις 3 το πρωί της Κυριακής.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πότε είναι άκυρο ένα ψηφοδέλτιο; Οι περισσότεροι απ’ τους ψηφοφόρους ξέρουν τα βασικά. Δηλαδή όταν μουτζουρώνεις το ψηφοδέλτιο ή έχει πάνω κάποια περίεργα σημάδια που ενδεχομένως δεν μπορείς να κατανοήσεις.Επίσης, οι ψηφοφόροι γνωρίζουν την περίπτωση να είναι άκυρο ένα ψηφοδέλτιο που τους έδωσε «ένας φίλος» σταυρωμένο, για να μην κάνουν καμιά… στραβή μέσα στην κάλπη.Παρόλα αυτά, πρέπει να προσέξουμε κι άλλα πολλά για να μη χαθεί η ψήφος, αφού πήραμε και την απόφαση για συμμετοχή στις τοπικές εκλογές, που μάλλον δεν ήταν και εύκολη ή συνοδευόμενη από τον ενθουσιασμό -οι παλαιότεροι θα το θυμούνται- των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις.Τέλος πάντων, αν πρέπει οι ψηφοφόροι να προσέξουν μια φορά, οι δικαστικοί και εκλογικοί αντιπρόσωποι πρέπει να έχουν τα μάτια τους … δεκατέσσερα, όπως φαίνεται και από σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.Τα σημαντικότερα απ’ αυτά που πρέπει να προσεχθούν για να άκυρη μία ψήφος είναι:
1. Όταν υπάρχουν εγγραφές ή διαγραφές, κατά τη διάταξη του άρθρου 27, παρ. 7 του Ν. 3852/ 2010.
2. Αν έχει σχήμα, διαστάσεις ή μορφή που διαφέρουν, κατά τρόπο εμφανή, από τα οριζόμενα.
3. Αν έχει τυπωθεί σε χαρτί ή με μελάνι που το χρώμα του διαφέρει, κατά τρόπο εμφανή, από αυτό που ορίζεται.
4. Αν έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, εφόσον αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα, που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας.
5. Αν βρεθεί στο φάκελο με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή διαφορετικού συνδυασμού ή με λευκά.
6. Αν βρεθεί μέσα σε φάκελο, που δεν είναι σύμφωνος με τις ρυθμίσεις του άρθρου 46 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ, κυρωτ. Ν. 3463/ 2006, Α’ 114). Δηλαδή, εάν σημειωθούν πάνω στον φάκελο στίγματα, σημεία ή λέξεις που μπορούν να θεωρηθούν διακριτικά γνωρίσματα που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας.
Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις για κάθε μία από τις ανωτέρω που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί διαφορετικά, αλλά δεν πρέπει να σπαζοκεφαλιάζετε. Ας κρατήσουμε τη χαρακτηριστικότερη αυτών.Όπως η περίπτωση «με ψηφοδέλτιο που έχει εκτυπωθεί για άλλη δημοτική ή τοπική κοινότητα της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, και βρίσκεται σε εκλογικό τμήμα άλλης δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, τότε λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, εφόσον έχουν τεθεί σύμφωνα με το άρθρο 27, παρ. 2 του Ν.3852/2010. Σε περίπτωση, όμως, που έχει εκτυπωθεί για άλλη δημοτική ή τοπική κοινότητα διαφορετικής εκλογικής περιφέρειας, τότε δεν λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Το ψηφοδέλτιο όμως προσμετράται υπέρ του συνδυασμού».

ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΡΖΑΝΙΔΗΣ -ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΩΣΗ» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΙΚΟΥΔΗΣ

 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 27/10/2010
Πρωί ελεύθερο
17:00 Πλατεία Βαθυλάκου «Πάρτη Καφέ» Υποψηφίου κ. Χούλια Κων/νο, κ. Απεκάκη Γιάννη.
20:30 Εγκαίνια Εκλογικού Κέντρου Κουφαλίων (Αγ. Γεωργίου 18)

Πέμπτη 28/10/2010
Πρωί ελεύθερο
Με μέριμνα του Τοπικού Συμβουλίου Γέφυρας θα γίνει ομιλία σε κλειστό χώρο στο Δ.Δ. Γέφυρας από τον Υποψήφιο Δήμαρχο Παναγιώτη Δαϊκούδη και τον Επικεφαλή του Συνδυασμού κ. Γιάννη Μπίκο. 20:00 Στο καφέ «ΝΙΤΡΟ».

Παρασκευή 29/10/2010
9:00 Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Δαϊκούδης θα περιοδεύσει με μια ομάδα συμβούλων στη Λαϊκή Αγορά Αγίου Αθανασίου.
9:00 Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού κ. Γιάννης Μπίκος θα περιοδεύσει με μια ομάδα συμβούλων στη Λαϊκή Αγορά Χαλκηδόνας.
17:30 Ξηροχώρι
19:30 Αγχίαλος
20:30 Μεσήμβρια

Σάββατο 30/10/2010
12:00 το μεσημέρι Πλατεία Χαλκηδόνας «Γεύμα-Ούζο» Δημάρχου Χαλκηδόνας
Απόγευμα  Άδενδρο-Παρθένιο

Φίλες και Φίλοι – Σύμβουλοι
Στηρίζουμε τις εκδηλώσεις
Των Υποψηφίων Συμβούλων του
Συνδυασμού μας.  

 

ΟΑΕΕ: «Πάγωμα» εισφορών στους συνεπείς

 

 

Το «πάγωμα» -στα σημερινά επίπεδα και για διάστημα 3 ετών- των ασφαλιστικών εισφορών για όσους ελεύθερους επαγγελματίες είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών και μέτρα «διευκόλυνσης» για εκείνους που αδυνατούν να πληρώνουν τις εισφορές και τις δόσεις «ρυθμισμένων» χρεών, προωθεί ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Γερ. Βουδούρης. Οπως σημείωσε ο ίδιος, οι συνεπείς ασφαλισμένοι (που καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους) μειώνονται και... βοηθούσης της οικονομικής κρίσης, έφτασαν φέτος τους 590.000 από 770.000 που ήταν το 2008. Οι 300.000 χρωστούν εισφορές από 2.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ και 40.000 - 50.000 έχουν οφειλές άνω των 80.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ. Κάποιοι χρωστούν εισφορές 5 ετών και άλλοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ εισφορές.

Ο κ. Βουδούρης προανήγγειλε την επιβράβευση των συνεπών στις πληρωμές και «διευκολύνσεις» για όσους ρύθμισαν τις οφειλές τους, αλλά θα αδυνατούν να καταβάλουν μαζί με τις τρέχουσες εισφορές και δόσεις που διαμορφώνονται μεταξύ των 1.200 και 1.500 ευρώ. Ως επικρατέστερη «διευκόλυνση» προβάλλει η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κλάσης, ώστε να μπορεί να καταβάλλεται και η δόση για όσο χρονικό διάστημα αδυνατεί ο ασφαλισμένος να αντεπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις του (θα έχει, ωστόσο, δυνατότητα καταβολής της διαφοράς αργότερα, ώστε να μην έχει αντίστοιχη μείωση του ποσού της σύνταξης στο μέλλον).

Στο μεταξύ, παρατείνεται έως 15/11/2010 η δυνατότητα απογραφής των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στις τράπεζες που συμμετέχουν στο διατραπεζικό σύστημα «ΔΙΑΣ», προκειμένου να λαμβάνουν τις συντάξεις τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

 

 

Φοροφακέλωμα από την ηλικία των 18 ετών!

 
Το ηλεκτρονικό αρχείο για κάθε φορολογούμενο θα μπορούσε να περιέχει σειρά κρίσιμων πληροφοριών, υποστηρίζειη ΤτΕ

 

Σειρά μέτρων, τα οποία έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες, προτείνει η ΤτΕ για τη βελτίωση των συνθηκών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η επιβολή σε όλους τους Ελληνες πολίτες ενός μοναδικού προσωπικού αριθμού ταυτοποίησης, ο οποίος θα εμφανίζεται σε όλα τα δημόσια έγγραφα που τους αφορούν, σε όλη τους τη ζωή, δηλαδή, σε τίτλους σπουδών, πιστοποιητικά γέννησης, απολυτήριο Στρατού, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο, κοινωνική ασφάλιση, δίπλωμα οδήγησης, συμβόλαια, κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακεία, αγορά (και άδεια κυκλοφορίας) αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ. φορολογικές δηλώσεις, άδειες ανέγερσης κατοικίας, σύνολο συναλλαγών με τράπεζες, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.ά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μοναδικός αυτός αριθμός θα μπορούσε, σύμφωνα με την ΤτΕ, να χρησιμοποιείται παράλληλα με τους υφιστάμενους αριθμούς (π.χ. αριθμός δελτίου ταυτότητας, διαβατηρίου, ΑΜΚΑ κ.λπ.). Για μια χώρα με τον πληθυσμό της Ελλάδας, ο μοναδικός αυτός αριθμός θα καθιστούσε την αναζήτηση και την ταυτοποίηση των φορολογουμένων εξαιρετικά απλή υπόθεση, τονίζεται στην έκθεση.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη θεσμοθέτηση έως το τέλος του 2011 της Κάρτας του πολίτη, η οποία θα εμπεριέχει σε ψηφιακή μορφή τα στοιχεία ταυτότητας, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ κι, επομένως, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και για το σκοπό που προτείνει η ΤτΕ.

Και για επιχειρήσεις

Προτείνεται, ακόμη, η κατάρτιση από τις φορολογικές αρχές ενός μοναδικού ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε φορολογούμενο μετά την ηλικία των 18 ετών ή σε μικρότερη ηλικία, εάν εργάζεται ή συμμετέχει σε συναλλαγή επί ακίνητης περιουσίας. Επίσης, θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθεί ένας μοναδικός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε μικρή επιχείρηση (ατομική, ΟΕ, ΕΕ κ.λπ., αλλά όχι ΑΕ).

Το είδος των πληροφοριών

Το ηλεκτρονικό αρχείο για κάθε φορολογούμενο θα μπορούσε να περιέχει πληροφορίες (με τη μορφή «χρονολογικών σειρών») για το εισόδημα που δηλώνει κάθε χρόνο, το επάγγελμα, την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και αγαθών μεγάλης αξίας (π.χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.), τις τυχόν επιχειρηματικές δραστηριότητες, την κατοχή μετοχών, λογαριασμών τραπέζης (χωρίς απαραίτητα να φαίνεται το υπόλοιπο του λογαριασμού).

Στο αρχείο αυτό θα εμφανίζονταν και όλες οι συναλλαγές με τις φορολογικές αρχές για όλους τους φόρους και για όλα τα έτη (π.χ. εισόδημα, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας, μεταβίβαση ακινήτων κ.λπ.), καθώς και οι τυχόν φορολογικές παραβάσεις, ρυθμίσεις και ποινές. Επίσης θα εμφανίζονταν όλες οι πληροφορίες (ή θα υπήρχε πρόσβαση) και για την κοινωνική ασφάλιση. Θα προέκυπτε δηλαδή αν π.χ. ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ καταβάλλει κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές. Ο κάθε ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος θα είχε ένδειξη για τα αντίστοιχα αρχεία των μελών της ίδιας οικογένειας. Το ατομικό αρχείο του επιχειρηματία θα είχε και ένδειξη για το αρχείο της επιχείρησής του (ατομική, ΟΕ, ΕΕ) και αντιστρόφως.

Συνεχής ενημέρωση

Τα περιεχόμενα των αρχείων θα ενημερώνονταν συνεχώς από όλες τις υπηρεσίες της ΔΟΥ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ΤτΕ, η αποστολή ειδοποιητηρίων για τα τέλη κυκλοφορίας θα εμφανιζόταν αμέσως στο φάκελο του φορολογουμένου (ως οφειλή) και η κατα βολή των τελών θα εμφανιζόταν ως πληρωμή. Ενα τέτοιο σύστημα θα διασφάλιζε την έγκαιρη και συνεχή παρακολούθηση των συναλλαγών των φορολογουμένων, τις διασταυρώσεις στοιχείων και τους συνεχείς φορολογικούς ελέγχους.

 

 

Καιρός: Δύσκολη η Πέμπτη, αλλά το Σαββατιοκύριακο...

 
Ο "καθαρός" ουρανός το Σαββατοκύριακο ευκαιρία για αλλαγή εικόνων στις παραθαλάσσιες περιοχές
"Ζόρικος" ο καιρός την Πέμπτη  στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές όταν οι βροχές...συναντούν τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά καλύτερος από το απόγευμα της Παρασκευής  όταν ο ουρανός  γίνεται "καθαρός" μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με  τις εκτιμήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν:  από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, από 4 εως 11 την Παρασκευή, από  3 έως 13  το Σάββατο και από 4 έως 14 την Κυριακή.

Η γενική πρόβλεψη
Πέμπτη 28/10/2010
Καιρός: στη δυτική Ελλάδα άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι και από τα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χωρα νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες κυρίως στα νότια και παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της βόρειας και πιθανώς της κεντρικής χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία όμως θα ασθενήσουν.
Ανεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση το βραδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί 4 με 6 που σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν στο Αιγαίο στα 7 και τοπικά στα 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε πτώση.

Παρασκευή 29/10/2010

Καιρός: στα δυτικά και τα βόρεια λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χωρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νοτιοανατολικά σποραδικές καταιγίδες με βελτίωση το απόγευμα.
Ανεμοι: στα δυτικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.

Σάββατο 30/10/2010

Καιρός: γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια μέχρι 6 μποφόρ με περαιτέρω εξασθένηση.
Θερμοκρασία: σε άνοδο.

Κυριακή 31/10/2010
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: στα δυτικά ασθενείς που σταδιακά θα στραφούν σε νοτίους νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 και τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

 

 

Ψωμιάδης: Φάσκει και αντιφάσκει ο Παπανδρέου

 

«Τι ήθελε να μας πει ο Γιώργος Παπανδρέου; Οτι πιθανή ήττα του Μπόλαρη από τον Ψωμιάδη θα είναι ήττα για την Ελλάδα και ότι θα πρέπει να πάμε σε εκλογές;», αναρωτιέται ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει ότι ο πρωθυπουργός φάσκει και αντιφάσκει, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά σημειώνει ότι απέδειξε πως είναι καλός καπετάνιος και ξέρει πού οδηγεί το καράβι.

- Κύριε Ψωμιάδη, τελικά ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου; Αυτοδιοικητικό ή αντιμνημονιακό;
«Το διακύβευμα είναι και αντιμνημονιακό και αυτοδιοικητικό. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ο ''Καλλικράτης'' είναι ένα μεγάλο στοίχημα δημοκρατίας και περιφερειακής ανάπτυξης, έστω κι αν υπονομεύεται εξαρχής από την ίδια την κυβέρνηση, που τον κομματικοποιεί και τον ελέγχει. Κανείς δεν ξέρει τίποτε ακόμη, το τοπίο είναι θολό. Κι ας παριστάνουν ορισμένοι ότι δεν τα βλέπουν αυτά. Εμείς δεν εθελοτυφλούμε. Ξέρουμε ότι έχουμε αγώνα μπροστά μας για να βάλουμε τον ''Καλλικράτη'' σε λειτουργία…».
- Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το δίλημμα αυτών των εκλογών;
«Κοιτάξτε, σέβομαι το πατριωτικό παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ, όμως ο Γ. Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο κάδρο διασυρμού. Εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει επιδρομή στην τσέπη του Ελληνα. Δηλαδή τι ήρθε να μας πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη διακαναλική; Οτι πιθανή ήττα του Μ. Μπόλαρη και νίκη του Ψωμιάδη θα είναι ήττα για την Ελλάδα και θα πρέπει να πάμε σε εκλογές;
Είναι προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου φάσκει και αντιφάσκει. Διαψεύδει τον εαυτό του και τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Πριν από τις εκλογές έλεγε ότι ''λεφτά υπάρχουν'' και μετά τις εκλογές τσάκισε μισθούς και συντάξεις, στέγνωσε την αγορά. Η κυβέρνηση έχει βυθίσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση και δυστυχώς ακόμη δε βλέπουμε ούτε την παραμικρή αναπτυξιακή προοπτική. Πιστεύω ότι, αν ήταν ο Β. Βενιζέλος, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τη χώρα. Μεγάλα θύματα αυτής της τακτικής επικοινωνιακής σκοπιμότητας, οι πολίτες και ο ''Καλλικράτης'', το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα για να αλλάξουμε την Ελλάδα, που νοθεύτηκε από τον κομματισμό και τα κατεστημένα».
- Πάντως, ο Μάρκος Μπόλαρης υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ότι στις εκλογές που έρχονται το θέμα δεν είναι το μνημόνιο…
«Μέχρι χτες ο κ. Μπόλαρης μας έλεγε ότι οι εκλογές είναι καθαρά αυτοδιοικητικές. Τι θα απαντήσει τώρα στον αρχηγό του; Τι θα πει στο λαό; Οτι όλα αυτά είναι επικοινωνιακά τρικ για να υφαρπάξει την ψήφο του; Ή, απλά, ότι τον άδειασε ο αρχηγός του; Με κάτι τέτοια, ξέρετε, ο κόσμος δε θέλει ν’ ακούει για τους πολιτικούς. Δεν μπορεί την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πιο δύσκολο -οικονομικά- χειμώνα των τελευταίων πενήντα χρόνων, το κυβερνητικό κόμμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κεντρική Μακεδονία να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια με ψεύτικα διλήμματα και κάλπικες υποσχέσεις…».
- Και για τον Μιχάλη Τρεμόπουλο; Ποια είναι η γνώμη σας ως αντίπαλο;
Σέβομαι κάθε αντίπαλο. Ο κ. Τρεμόπουλος επιχείρησε και σ' αυτήν την προεκλογική περίοδο να ποινικοποιήσει την πολιτική αντιπαράθεση. Εδωσε τρεις συνεντεύξεις Τύπου με αποκλειστικό θέμα και στις τρεις τον Ψωμιάδη. Είναι λάθος. Περιμένω τις προτάσεις του για την Κεντρική Μακεδονία. Ολοι μαζί μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου μας».
- Τι προβλέπετε για τη μάχη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας; Θα είναι μάχη δύο γύρων;
«Προσωπικά, δε με απασχολεί το θέμα. Οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε έτοιμοι για όλα. Γιατί είμαστε κοντά στους πολίτες από την επομένη των… προηγούμενων εκλογών. Δεν ανακαλύπτουμε τα προβλήματα ένα μήνα πριν από τις εκλογές. Δεν ανακαλύψαμε σήμερα τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν είμαστε τουρίστες στην αυτοδιοίκηση. Δεν πουλάμε μαγικά ραβδάκια. Στα τοπικά θέματα δεν είμαι με κανένα κόμμα, είμαι με τους πολίτες. Ο κόσμος ξέρει ποιος τον κοροϊδεύει και ποιος πραγματικά εργάζεται, αγωνίζεται, διεκδικεί όσα δικαιούται».

- Αν δε βγει ένα κόμμα ενισχυμένο από τις εκλογές, τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην πολιτική ζωή της χώρας;
«Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική είναι ακόμη πολύ μακριά από την κοινωνία. Η κοινωνία εισπράττει από την πολιτική ελιτίστικη συμπεριφορά και αδιαφορία. Ομως, το αν θα έχουμε εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια τέτοια παράμετρος».
- Και ο Αντώνης Σαμαράς;
«Ο πρόεδρος Σαμαράς απέδειξε ότι είναι καλός καπετάνιος και ξέρει πού οδηγεί το καράβι. Δικαιώνεται καθημερινά. Η αντιμνημονιακή σημαία που ύψωσε στη Βουλή τον περασμένο Μάιο δικαιώνεται μέρα με τη μέρα. Ο κόσμος υποφέρει. Δεν έχει δουλειά, δεν έχει λεφτά, δεν έχει να φάει. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για τον Καμίνη, ούτε για τον Ψωμιάδη, ούτε για κανέναν. Γι’ αυτό και χρέος δικό μας είναι να λύσουμε προβλήματα, να βγάλουμε τον τόπο από το αδιέξοδο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

- Τι θα φέρει η επόμενη μέρα για το νέο θεσμό της περιφέρειας; Φοβάστε ότι η διοίκηση θα είναι δύσκολη;
«Οπωσδήποτε θα είναι δύσκολη. Δεν είναι μόνον η οικονομική κρίση. Είναι και ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα του ''Καλλικράτη''. Σκεφτείτε μόνον ότι εκκρεμούν 87 υπουργικές αποφάσεις και 30 Προεδρικά Διατάγματα για να εφαρμοστεί ο ''Καλλικράτης'', ενώ βρισκόμαστε μόλις δέκα μέρες πριν από τις εκλογές και μόλις δύο μήνες πριν από την 1η Ιανουαρίου.
Ομως εμείς είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Ξέρουμε να διεκδικούμε και να κερδίζουμε. Το τεράστιο έργο μας στη νομαρχία, που οφείλεται στην προσπάθεια όλης της νομαρχιακής ομάδας και ιδιαίτερα του Διονύση Ψωμιάδη, αποτελεί εγγύηση για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Εξάλλου, κλειδί στην πολιτική μας είναι η λέξη ''ανάπτυξη''. Σ’ αυτή στοχεύει το πρόγραμμά μας. Ποντάρουμε πολλά στη διασύνδεση της περιφέρειας με τις Βρυξέλλες. Εχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη νεολαία, την έρευνα, την επιχειρηματικότητα. Θέλουμε μια Κεντρική Μακεδονία με καρδιά Ελλάδας και μυαλό Ευρώπης. Δεν κάνω εμπόριο ελπίδας. Δε θέλω να πω πολλά. Θέλω να κάνουμε πολλά. Και θα κάνουμε».

- Το ερώτημα είναι θεωρητικό, αλλά θα το θέσω: Αν χάσετε, τι θα κάνετε;
«Ενα είναι βέβαιο: μέσα από την αυτοδιοίκηση το μαγικό ταξίδι θα συνεχιστεί».

 

 

Αγριος καβγάς Ανθιμου - Μπουτάρη

 
Στον Αγιο Δημήτριο... παίχτηκε το έργο σύγκρουση Ανθιμου-Μπουτάρη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΝΙΤΑ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ - ΣΟΦΙΑ ΠΑΚΑΛΙΔΟΥ
«Με αποκάλεσες μουτζαχεντίν. Σε είπα εγώ Βούλγαρο;». Η αρχή ενός καβγά που ξεπερνώντας ακόμη και την πιο ακραία φαντασία εξελίχτηκε χτες, μεσούσης της δοξολογίας για τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, μέσα στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου.
Πρωταγωνιστές ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, και ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, με τον εκκλησιαστικό πατέρα, σε αντίθεση με τις πρόσφατες παραινέσεις του αρχιεπισκόπου για αυτοσυγκράτηση στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό!
«Δε θα δεις δημαρχία»
Αιτία του καβγά αποτέλεσαν σχόλια την προηγούμενη μέρα του κ. Μπουτάρη για τον κ. Ανθιμο σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην πόλη, όπου χαρακτήρισε το μητροπολίτη μουτζαχεντίν, γιατί, όπως υποστήριξε, σπέρνει, όπως κι ένας μουτζαχεντίν, το μίσος. Η δήλωσή του ότι ο ίδιος τιμά την Εκκλησία και τη θεωρεί χρήσιμη δεν έδειξε να πιάνει τόπο, αφού στη συνέχεια εξειδικεύοντας και πάλι στο μητροπολίτη ισχυρίστηκε πως, αντί να κάνει φιλανθρωπικό έργο, αλλάζει κάθε μέρα άμφια.
Χτες, όμως, όταν στο τέλος της δοξολογίας, φιλώντας το σταυρό θέλησε να φιλήσει και το χέρι του Ανθιμου, αντιμετώπισε την οργή του. Οπως περιέγραφε αργότερα ο κ. Μπουτάρης, ο μητροπολίτης τράβηξε το χέρι του και του είπε: «Με είπες μουτζαχεντίν. Σαν να σου λέω εγώ ότι είσαι Βούλγαρος προδότης. Να ανακαλέσεις γιατί όσο ζω εγώ, η Εκκλησία δε θα σου επιτρέψει να δεις τη δημαρχία». Στο άκουσμα της προειδοποίησης - απειλής, ο υποψήφιος δήμαρχος δεν αντέδρασε, ωστόσο -όπως έλεγε- προκλήθηκε αναστάτωση και αρνητικά σχόλια μεταξύ των πιστών, που ήταν γύρω και άκουσαν τη στιχομυθία. Η δική του αντίδραση εκδηλώθηκε εκτός του ναού με μια δημόσια δήλωση ότι τιμά το θεσμό της Εκκλησίας και τη γιορτή της πόλης. Ο Ανθιμος όμως, που προσέφερε δύο εικόνες του αγίου Δημητρίου στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ, έδωσε και συνέχεια. Δίνοντας την εικόνα στον κ. Παπανδρέου, του εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συμπεριφορά του κ. Μπουτάρη, λέγοντάς του, κατά πληροφορίες, «μάζεψέ τον».
Επιβεβαιώνει ο Ανθιμος
Το επεισόδιο επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του στον «Α» και ο μητροπολίτης Ανθιμος, ο οποίος επισημαίνει ότι ήταν στη λογική της άμυνας. «Ο ίδιος υβρίζει το νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, το δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και εμένα, αποκαλώντας μας “τρίγωνο της συμφοράς”. Μέχρι και "μουτζαχεντίν", με αποκάλεσε», αναφέρει. Σύμφωνα με το μητροπολίτη, όταν τον είδε χτες μπροστά του, τον ρώτησε: «Δεν ντρέπεσαι που χρησιμοποιείς αυτούς τους χαρακτηρισμούς; Θα σου άρεσε αν σου έλεγα ότι δεν είσαι Ελληνας αλλά Βούλγαρος;». Επιπλέον, του σύστησε «να προσέχει» και να ανακαλέσει, γιατί, όπως του είπε, «όσο ζω εγώ, δημαρχείο δε θα δεις».
«Ηταν μία απάντηση κι ένα δικαίωμα άμυνας στις ύβρεις που εκτοξεύει εναντίον μου, ενώ εγώ ουδέποτε ασχολήθηκα ή σχολίασα δημόσια τίποτα σε βάρος του, ειδικά τώρα που είναι υποψήφιος». Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επισημαίνει ακόμη ότι διαμαρτυρήθηκε χτες και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προτρέποντάς του να τον «μαζέψει». «Του είπα να βοηθήσει ο ίδιος και να παρέμβει ώστε να προσέξει πώς ομιλεί ο κ. Μπουτάρης. Ας κάνει ό,τι θέλει με τα πολιτικά ο υποψήφιος δήμαρχος, αλλά δεν μπορεί να προβαίνει σε χαρακτηρισμούς και να υβρίζει και εμένα προσωπικά γιατί δεν του έχω κάνει τίποτε», προσθέτει.
Γ. Παπανδρέου
Το επεισόδιο προβλημάτισε τον κ. Παπανδρέου και μάλιστα το συζήτησε με τον κ. Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχε αργότερα με αυτοδιοικητικούς υποψήφιους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μπουτάρη στον «Α», ο πρωθυπουργός του ζήτησε να μη δώσει συνέχεια στο θέμα. «Κράτα το χαμηλά», του υπέδειξε.
Απάντηση Μπουτάρη
Αργά το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα ένα σημείωμα του Γιάννη Μπουτάρη που αποτελεί απάντηση στον κ. Ανθιμο
«Δεν θα δεις ποτέ Δημαρχία...» ...αυτή είναι η διαφορά μας Σεβασμιότατε.... Ότι εγώ νομίζω πως για τα θέματα αυτά αποφασίζουν οι πολίτες, ενώ εσείς νομίζετε ότι αποφασίζει η εκκλησία και ούτε καν η εκκλησία: ότι αποφασίζετε
εσείς προσωπικά... Μπορώ να έχω τη γνώμη μου για εσάς και εσείς τη δική σας για μένα. Ωστόσο οφείλουμε να διακρίνουμε το θεσμικό μας ρόλο από τις προσωπικές μας γνώμες. Δεν το νομίζετε; Σήμερα, στην πιο λαμπρή γιορτή της πόλης, δείξατε πως δεν το νομίζετε. Ούτε καν όταν είσαστε οικοδεσπότης...Ας περιμένουμε λοιπόν την ετυμηγορία της πόλης,..«κοντός ψαλμός αλληλούια».
Γιάννης Μπουτάρης, Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Υ.Γ. Χρόνια πολλά σε όλους, και σε εσάς Σεβασμιότατε. Εύχομαι το 2012, εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση μας, να ξαναγυρίσει η ελπίδα και η υπερηφάνεια στις καρδιές όλων μας. Να μπούμε ξανά στη λεωφόρο της δημιουργίας.
 
 
 
 
Τα «θαύματα» της Κίνας δεν έχουν τελειωμό

 
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ
 
Με ταχύτητα που παρόμοιά της δε συναντάται πουθενά στον κόσμο σήμερα, η Κίνα αναπτύσσεται και μειώνει την απόσταση που τη χωρίζει από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΕ, η οικονομική κρίση προκάλεσε περικοπές στις δαπάνες για έρευνες και αναπτυξιακά προγράμματα το 2009 που στα κράτη-μέλη της έφτασαν το 2,6% και στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 5%. Στην Ασία, η Ιαπωνία διατήρησε το ύψος των δαπανών, αλλά εντύπωση προκαλεί η επίδοση της Κίνας, καθώς καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 40%.
Ενα από τα ενδεικτικά επιτεύγματα της συνεχούς ανάπτυξης αποτελεί η έναρξη της λειτουργίας χτες της σιδηροδρομικής γραμμής για τρένα υψηλής ταχύτητας μεταξύ Σανγκάης και Χανγκζού. Στη γραμμή μήκους 202 χιλιομέτρων κινήθηκε το τελευταίο τρένο που κατασκευάστηκε στην Κίνα, το CRH380 (φωτογραφία), καλύπτοντας την απόσταση σε τρία τέταρτα της ώρας, καθώς ανέπτυξε ταχύτητα 356 χιλιομέτρων την ώρα. Με τη νέα γραμμή το συνολικό μήκος των γραμμών για τρένα υψηλής ταχύτητας ανήλθε σε 7.431 χιλιόμετρα και είναι το μεγαλύτερο στον πλανήτη. Οι Κινέζοι, ωστόσο, στοχεύουν πολύ ψηλά, αφού σχεδιάζουν να φτάσουν τα 13.000 χιλιόμετρα μέχρι το 2012, πολύ περισσότερο, δηλαδή, από το συνολικό μήκος των σχετικών γραμμών σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου και μέχρι το τέλος της δεκαετίας η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου για την οποία θα δαπανηθούν 300 δισεκατομμύρια δολάρια θα εξυπηρετεί το 90% του πληθυσμού και θα περιλαμβάνει 16.000 χιλιόμετρα των νέων γραμμών. Τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στο νέο δίκτυο αναμένεται να γνωρίσει η γραμμή μεταξύ Πεκίνου και Σανγκάης, μήκους 1.300 χιλιομέτρων, που σχεδιάζεται να λειτουργήσει το 2012.
Τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου αποτελούν, ωστόσο, ένα μικρό τμήμα των αναπτυξιακών έργων στην Κίνα που περιλαμβάνουν από την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων μέχρι τη μαζική εκτροπή ποταμών, ώστε να μεταφερθούν τεράστιες ποσότητες νερού από τα εύφορα εδάφη του Νότου στο βόρειο τμήμα της χώρας. Χτες επιτεύχθηκε ένα ακόμη ορόσημο στην κατασκευή γιγαντιαίων έργων με την πλήρωση του ταμιευτήρα στο φράγμα των Τριών Φαραγγιών. Η στάθμη των υδάτων έφτασε στο ανώτατο σημείο των 175 μέτρων, δυο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας των γεννητριών, αυξάνοντας στο ανώτερο επίπεδο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας που διαχειρίζεται το φράγμα, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα κυμαίνεται στα 85 δισεκατομμύρια kw την ώρα.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις