Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΙΣΩ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ
1654 αναγνώστες
Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010
15:15

 

 

Αλλάζει η ώρα σήμερα το βράδυ, καθώς τα ξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου 2010 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας. Στις 04.00, το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω, δηλ. στις 03.00.

 

 

 

Δήμος Χαλκηδόνας: εσωκομματικές κόντρες πριν από τις κάλπες


 
Στο νέο δήμο Χαλκηδόνας συνενώνονται οι πρώην δήμοι Αγίου Αθανασίου, Κουφαλίων και Χαλκηδόνας

 

 

Μόνον ένας εν ενεργεία δήμαρχος διεκδικεί το νέο καλλικράτειο δήμο Χαλκηδόνας, στον οποίο συνενώνονται οι πρώην δήμοι Κουφαλίων, Αγίου Αθανασίου και Χαλκηδόνας.

Η πολιτική αντιπαράθεση στην περιοχή ήταν πιο έντονη στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με κατάληξη την αποχώρηση από τη διεκδίκηση, με αιχμές, του δημάρχου Κουφαλίων, Δ. Μπελίδη, αλλά και τη δημιουργία ενός ψηφοδελτίου από το χώρο της ΝΔ κόντρα στην υποψηφιότητα που στηρίζει επισήμως το κόμμα.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η καταγωγή των υποψηφίων, οι οποίοι προέρχονται από τα Κουφάλια και τον Αγιο Αθανάσιο, με αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, η Χαλκηδόνα να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το νικητή των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.

Αριστείδης Αραμπατζής: «Ενότητα και Δημιουργία»

Ο φαρμακοποιός Αριστείδης Αραμπατζής, επί 12 χρόνια δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, διεκδικεί τη διοίκηση του δήμου Χαλκηδόνας, επικεφαλής του συνδυασμού «Ενότητα και Δημιουργία».

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά δήμαρχος το 1998, του νεοσύστατου τότε καποδιστριακού δήμου Αγίου Αθανασίου, με 52% και επανεκλέχτηκε το 2002 και το 2006 με ποσοστά 53% και 52% αντίστοιχα.

Αν και έχει την υποστήριξη της ΝΔ, στο συνδυασμό του, όπως τονίζει, υπάρχουν στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους και τα διαμερίσματα του νέου καλλικράτειου δήμου Χαλκηδόνας.

Αναφερόμενος στο έργο του τα 12 χρόνια στο δήμο Αγίου Αθανασίου, καταγράφει την «ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, τα νέα δίκτυα ύδρευσης, κατασκευές και ανακαινίσεις σχολείων, ΚΑΠΗ, γηπέδων, ανακατασκευές δρόμων, πλατειών, δικτύων άρδευσης και επεκτάσεις οικισμών με συνολική δαπάνη άνω των 30 εκατ. ευρώ». Παράλληλα, αναφέρει τη «διατήρηση ανοιχτών και σε λειτουργία όλων των δημοτικών καταστημάτων με on line συνδέσεις με τα κεντρικά γραφεία του δήμου, την υποδειγματική λειτουργία των ΚΕΠ για την ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση όλων των δημοτών».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στη «συγκροτημένη και πειθαρχημένη οικονομική πολιτική» που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια, με συνέπεια τα «εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα και θετικούς ισολογισμούς. Ετσι, σήμερα ο Αγιος Αθανάσιος έχει εξασφαλισμένες όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις του και έχει σε μόνιμη βάση ένα σοβαρότατο ποσό στο ταμείο, όταν την ίδια στιγμή πολλοί δήμοι πανελλαδικά επιζητούν εναγωνίως δάνεια για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες».

Ο κ. Αραμπατζής υποστηρίζει ότι «στο νεοσύστατο δήμο Χαλκηδόνας η ύπαρξη σημαντικών δανειακών υποχρεώσεων στους δύο από τους τρεις δήμους επιβάλλει την αδήριτη ανάγκη για στιβαρή και αποφασιστική διοίκηση με ταυτόχρονη υπεύθυνη οικονομική πολιτική».

«Δεσμεύομαι προσωπικά να διοικήσουμε το νέο δήμο Χαλκηδόνας με εντιμότητα, αξιοκρατία και απόλυτη διαφάνεια. Να τηρήσουμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη τις αρχές και αξίες της γνήσιας και ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης χωρίς εξαρτήσεις ή δεσμεύσεις, κατοχυρώνοντας την απόλυτη ισοτιμία, ισονομία και ισοπολιτεία όλων των δημοτών και να εξασφαλίσουμε την ισόρροπη ανάπτυξη και πρόοδο όλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του νέου δήμου Χαλκηδόνας», σημειώνει.

Μαυρουδής Μηντσιούδης: «Κίνηση Αλλαγής»

Ο εκπαιδευτικός και αγροτοσυνδικαλιστής Μαυρουδής Μηντσιούδης ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Κουφαλίων την περίοδο 2002 - 2006 και τώρα κατεβαίνει ξανά υποψήφιος, αυτήν τη φορά για τον καλλικράτειο δήμο Χαλκηδόνας, επικεφαλής του συνδυασμού «Κίνηση Αλλαγής» με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Τελειόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ο κ. Μηντσιούδης εργάζεται ως αναπληρωτής δάσκαλος, όμως δηλώνει αγρότης, καθώς «παραμένω ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και αυτή είναι η κύρια δραστηριότητά μας. Γνωρίζω όλα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, σε ένα δήμο όπου το 65% αποτελεί η αγροτική οικονομία. Στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών, με την κατασκευή των απαραίτητων δικτύων υποδομών, ύδρευσης και αποχέτευσης, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου, την εφαρμογή και χρήση των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία του δήμου».

Οπως τονίζει ο κ. Μηντσιούδης, «η Κίνηση Αλλαγής είναι μία κίνηση πολιτών που έχει στόχο να ενώσει και να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό του νέου καλλικράτειου δήμου Χαλκηδόνας. Είναι μια κίνηση που συνθέτει το έμπειρο και καταξιωμένο με το νέο και ικανό. Θέλουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα δήμο πρότυπο αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, ένα δήμο εργαλείο συνεχών παρεμβάσεων και ανταποδοτικών ωφελημάτων που θα τον μετατρέψουν σε στολίδι της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ενα δήμο που θα κάνει στροφή στην προστασία του περιβάλλοντος και θα έχει ως πρωταρχικό στόχο να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών του».

Προτεραιότητες του συνδυασμού «Κίνηση Αλλαγής» είναι η διαφάνεια των οικονομικών, η πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους, οι καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις, η βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, η ενίσχυση των τοπικών αγορών, η στήριξη της τρίτης ηλικίας και των νέων.

Ο κ. Μηντσιούδης δηλώνει υπέρμαχος των ήπιων τόνων, «να κοιτάξουμε μπροστά και να φτιάξουμε έναν καινούργιο δήμο. Ζητάμε τη θετική ψήφο των δημοτών και όχι την αρνητική για την κυβέρνηση ή οποιοδήποτε κόμμα. Ο τόπος που παραμένει καθηλωμένος επί 12 χρόνια πρέπει να πάει μπροστά».

Σάββας Μωυσίδης: «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, Σάββας Μωυσίδης, ήταν υποψήφιος και στις εκλογές του 2006 στο δήμο Κουφαλίων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 10,2%.

Ο κ. Μωυσίδης ασκεί έντονη κριτική στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως τονίζει, «εδώ και χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση έχει χάσει κάθε ίχνος αυτοδιοίκησης και έχει μετατραπεί σε τοπική κρατική διοίκηση. Στις 7 Νοέμβρη θα εκλεγούν τα όργανα αυτής της κρατικής τοπικής διοίκησης, που αποτέλεσε και αποτελεί πολύ περισσότερο σήμερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, βασικό μοχλό προώθησης της πολιτικής που γεννά βάσανα για το λαό και πλούτο για το μεγάλο κεφάλαιο. Η μάχη παίρνει, από τα ίδια τα πράγματα, γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, η νεολαία πρέπει να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές και να ψηφίσουν πολιτικά».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκηδόνας» με επικεφαλής τον κ. Μωυσίδη δεσμεύεται να αγωνιστεί για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, όπως είναι τα μέτρα που απαιτούνται για το φυσικό περιβάλλον, τα δημόσια έργα υποδομών, όπως αυτά της αποχέτευσης και της ύδρευσης, έργα ανάσας, όπως είναι η αντιπλημμυρική προστασία και έργα που θα ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια. Θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις για τη μόρφωση των παιδιών του λαού και της νεολαίας μέσα από αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης και θα αγωνιστεί για την επίλυση όλων των προβλημάτων σχολικής στέγης και την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία.

«Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια. Αναβάθμιση και σωστή λειτουργία του κέντρου υγείας και των παιδικών σταθμών. Για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το δημιουργικό ελεύθερο χρόνο», σημειώνει.

Εν όψει των εκλογών, ο κ. Μωυσίδης καλεί τους πολίτες της Χαλκηδόνας να ψηφίσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και «να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης. Να ψηφίσουν με βάση το συμφέρον το δικό τους, της οικογένειας και των παιδιών τους».

Παναγιώτης Δαϊκούδης: «Ανεξάρτητη Ισχυρή Ενωση»

Από τη συνεργασία του πρώην αντιδημάρχου Παναγιώτη Δαϊκούδη και του πρώην αντινομάρχη Γιάννη Μπίκου, δύο στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης από το χώρο της ΝΔ, προέκυψε το ψηφοδέλτιο «Ανεξάρτητη Ισχυρή Ενωση» δήμου Χαλκηδόνας, με υποψήφιο δήμαρχο τον Π. Δαϊκούδη και επικεφαλής του ψηφοδελτίου τον Γ. Μπίκο. Ιδιαιτερότητα του ψηφοδελτίου είναι η δημόσια δέσμευση ότι, εφόσον εκλεγούν στη διοίκηση του δήμου, οι δύο επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα μοιραστούν τη θέση του δημάρχου για δύο χρόνια ο καθένας.

«Σ' αυτήν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν έχουν θέση πλέον η πόλωση, ο κομματισμός, η διχόνοια, τα προσωπικά συμφέροντα. Αυτά οδήγησαν σε αυτό που βιώνουμε σήμερα, αυτά διαίρεσαν το λαό και δεν του πρόσφεραν όσα αξίζει. Το ''εγώ'' υπερείχε του ''εμείς'', το προσωπικό συμφέρον ήρθε σε σύγκρουση με το κοινό καλό. Διδαχτήκαμε ότι μόνον ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε κάτι ωφέλιμο για τον τόπο μας. Στόχος μας είναι η ένωση, όπως φαίνεται και από το όνομα του συνδυασμού μας. Ενωση δυνάμεων, ένωση γνώσεων, ικανοτήτων, ένωση ανθρώπων. Μάλιστα, αυτή η ένωση δε θα είναι κάτι πρόσκαιρο, κάτι με μικρή διάρκεια ζωής. Είναι ένωση ισχυρή και ακλόνητη, είναι ανεξάρτητη, δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα, δεν οφείλει σε κανέναν και τίποτε. Ο μόνος στον οποίο χρωστάμε είναι οι συνδημότες μας. Ενωθήκαμε για να υπηρετήσουμε τον τόπο όπου γεννηθήκαμε. Βάλαμε το ''εγώ'' μας, κάτω από το ''εμείς''. Μας είναι αδιάφορη η καρέκλα του δημάρχου. Ισοι μεταξύ μας, αποφασίσαμε να χωρίσουμε τη θητεία του δημαρχιακού αξιώματος στη μέση και να δώσουμε λύσεις στις προκλήσεις των καιρών», τόνισε ο κ. Δαϊκούδης.

Ο κ. Δαϊκούδης θεωρεί ευνοϊκές τις συνθήκες για αναστροφή της αρνητικής πορείας λόγω του «Καλλικράτη», ο οποίος όμως πρέπει να υποστηριχτεί από σοβαρές και αποτελεσματικές ηγεσίες. «Τις μεταρρυθμίσεις της νέας εποχής και των σύγχρονων προσανατολισμών δεν μπορούν να τις υπηρετήσουν ηγεσίες παλιάς κοπής. Απαιτείται μια ουσιαστική ρήξη με τις πρακτικές και τις νοοτροπίες του παρελθόντος», επισημαίνει.

Το πρόγραμμα του συνδυασμού στηρίζεται «στην υποστήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων που αποτελούν το 60% των κατοίκων του νέου δήμου, στον εκσυγχρονισμό της διοικητικής μηχανής του δήμου, στην ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος, στα κίνητρα για τη χρήση νέων μορφών ενέργειας, φιλικής για το περιβάλλον, σε ένα σύγχρονο οργανόγραμμα λειτουργίας του δήμου, με έμφαση στις αθλητικές υποδομές, στην πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του τόπου».

 

Ποινικές διώξεις σε 21 αστυνομικούς για προστασία σε καταστήματα με φρουτάκια!

 
21 αστυνομικοί φέρονται να «προστάτευαν» καταστήματα με... φρουτάκια στην ανατολική Θεσσαλονίκη
 
Πέντε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και 16 χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί φέρονται να εμπλέκονται στο δίκτυο που «προστάτευε» καταστήματα παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Χτες, η εισαγγελέας Αννα Καραμόσχογλου, η οποία παρέλαβε από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας τη δικογραφία που σχηματίστηκε, άσκησε ποινικές διώξεις και διαβίβασε την υπόθεση σε ανακριτή, προκειμένου να ξεκινήσει η δικαστική έρευνα. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα, καθώς και για ενεργητική και παθητική δωροδοκία. Στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται και δέκα ιδιώτες, ιδιοκτήτες καταστημάτων, υπεύθυνοι και εκπρόσωποι, οι οποίοι είχαν στενές «επαφές» με τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.
Η πολύμηνη έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ ξεκίνησε έπειτα από ανώνυμη καταγγελία, πιθανότατα από ιδιοκτήτη καταστήματος με «φρουτάκια», ο οποίος δεν είχε την εύνοια των αστυνομικών και συχνά πυκνά κατέληγε κατηγορούμενος στα δικαστήρια, έπειτα από αστυνομικούς ελέγχους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταγγέλλων χρειάστηκε να επαναλάβει αρκετές φορές τις βάσιμες -όπως αποδείχτηκε- υποψίες του μέχρι να ξεκινήσει η έρευνα από τους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ. Για την εξακρίβωση των καταγγελιών χρειάστηκε οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας να θέσουν στο μικροσκόπιο τα τηλέφωνα των συναδέρφων τους και να καταγράψουν εκατοντάδες συνομιλίες. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν «συνθηματική» γλώσσα, γνωρίζοντας τον κίνδυνο να καταγράφονται οι συνομιλίες τους από συναδέρφους τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από κάθε έλεγχο σε καταστήματα που φέρονται ότι «προστάτευαν» οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί προηγείται μία τηλεφωνική «επαφή» με τον ιδιοκτήτη.
Διοικητές...
Οπως αποκαλύφθηκε, στο δίκτυο που είχε στηθεί για την... έγκαιρη ειδοποίηση των ιδιοκτητών των καταστημάτων με παράνομα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, δύο διοικητές αστυνομικών τμημάτων, ο ένας από τους οποίους υπηρέτησε και στο Τμήμα Παιγνίων στα κεντρικά της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καθώς και ένας αξιωματικός ο οποίος κατείχε επιτελική θέση στη διεύθυνση Ασφάλειας και πλέον έχει αποστρατευτεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί σε συνεργασία με χαμηλόβαθμους συναδέρφους τους φρόντιζαν να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες των παράνομων καταστημάτων για επικείμενους ελέγχους, ώστε να αποφεύγουν τις σε βάρος τους προβλεπόμενες κυρώσεις. Οταν οι ιδιοκτήτες λάμβαναν το... σήμα των αστυνομικών, μετέτρεπαν τα καταστήματά τους από λέσχες παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου σε Ιντερνετ καφέ, καθώς είχαν εγκαταστήσει το κατάλληλο λογισμικό στους υπολογιστές που χρησιμοποιούνταν. Οι δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι για τη συγκεκριμένη εξυπηρέτηση οι αστυνομικοί φέρεται να έπαιρναν «μίζα», χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν προκύψει συγκεκριμένα χρηματικά ποσά τα οποία κατέληγαν στις τσέπες των εμπλεκομένων

 

 

Ασπίδα στα σύνορα του Εβρου

 
Με ειδικό εξοπλισμό ανεβαίνουν στον Εβρο οι ομάδες της FRONTEX
 
«Απόβαση» δυνάμεων της FRONTEX στη συνοριογραμμή κατά μήκος του Εβρου αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κύμα λαθρομετανάστευσης που προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Οι ομάδες ταχείας επέμβασης, που θα αποτελούνται συνολικά από 250 άτομα, θα αρχίσουν να παρατάσσονται σταδιακά μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ, όπως προκύπτει από πληροφορίες, θα φέρουν μαζί τους και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που θα περιλαμβάνει από βαν για μεταγωγές μεταναστών μέχρι... αισθητήρες κίνησης που θα τοποθετηθούν κατά μήκος των συνόρων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αστυνομικοί, πολλά από τα τμήματα συνοριακής φύλαξης θα ενισχυθούν από τη FRONTEX με υποδομή υψηλής τεχνολογίας, αφού οι ίδιοι έχουν στην κατοχή τους ελάχιστες θερμικές κάμερες παλιάς τεχνολογίας, οι περισσότερες από τις οποίες είναι χαλασμένες, περιπολούν με «ξεχαρβαλωμένα» τζιπ και παίρνουν αποτυπώματα από χιλιάδες μετανάστες χρησιμοποιώντας ακόμη... μελάνι και καρτέλες.
Με αισθητήρες και σκάνερ
Την περασμένη Τετάρτη έφτασαν στον Εβρο αξιωματούχοι της FRONTEX, του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, οι οποίοι επισκέφτηκαν αστυνομικές υπηρεσίες και κατέγραψαν ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή. «Προσπαθούμε να σταματήσουμε ένα απίστευτο κύμα λαθρομετανάστευσης χρησιμοποιώντας μέσα και τεχνολογίες του παρελθόντος. Οι αξιωματικοί της FRONTEX εντόπισαν τραγικές ελλείψεις και ο εξοπλισμός που θα φέρουν θα προσφέρει σημαντική βοήθεια τόσο στον εντοπισμό και τη σύλληψη μεταναστών, όσο και στην καταγραφή και διαχείρισή τους», εξηγεί συνοριοφύλακας που υπηρετεί στον Εβρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομάδες ταχείας επέμβασης που θα αρχίσουν να καταφτάνουν στον Εβρο θα έχουν μαζί τους βαν μεταφοράς προσωπικού, οχήματα για μεταγωγές μεταναστών, μεγάλο αριθμό από θερμικές κάμερες, αλλά και αισθητήρες εντοπισμού κίνησης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε σημεία κατά μήκος των συνόρων, με σκοπό να εντοπίζονται οι μετακινήσεις από ομάδες λαθρομεταναστών και να ενημερώνονται οι αρχές. Επίσης, οι αξιωματικοί της FRONTEX θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ ακόμη και με σκάνερ για τη δακτυλοσκόπηση, ώστε να ολοκληρώνεται πολύ γρηγορότερα η καταγραφή των παράνομων μεταναστών. «Εμείς ακόμη παίρνουμε αποτυπώματα με μελάνι, μία διαδικασία που χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά αστυνομικός.
Ενίσχυση και με συνοριοφύλακες
Παράλληλα, μέσα στις επόμενες μέρες θα καταφτάσουν και 100 ακόμη συνοριοφύλακες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι θα παραμείνουν στον Εβρο για τουλάχιστον ένα μήνα. Σήμερα στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του Εβρου υπηρετούν περίπου 430 άτομα, τα οποία όμως ασχολούνται κυρίως με τη διαχείριση των λαθρομεταναστών, ενώ ελάχιστη είναι η δύναμη που πραγματοποιεί περιπολίες στη συνοριογραμμή με την Τουρκία. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον Εβρο είναι ότι οι άντρες του Τμήματος Συνοριοφυλακής Χειμωνίου, στα χερσαία σύνορα, συλλαμβάνουν καθημερινά 100 με 200 λαθρομετανάστες, ενώ άλλοι 100 με 120 παράνομοι μετανάστες εντοπίζονται από τη δύναμη του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών. Από την αρχή του 2010 μέχρι και πρόσφατα είχαν εισέλθει μόνον από την περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας περίπου 31.000 λαθρομετανάστες. Παράλληλα, από στοιχεία της ΕΕ προκύπτει ότι, ενώ το 2008 το 50% όλων των συλλήψεων λαθρομεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε σημειωθεί στην Ελλάδα, τους οκτώ μήνες του 2010 το ποσοστό αυτό έχει ήδη εκτιναχτεί στο 90%, καθιστώντας τον Εβρο την κυριότερη πύλη εισόδου.
Χωρίς ιατρικό έλεγχο
Ενα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αρχές στον Εβρο είναι και η έλλειψη ιατρικού ελέγχου για τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες που περνούν καθημερινά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Ο όγκος των μεταναστών είναι τόσο μεγάλος που το μόνο που προλαβαίνουμε να κάνουμε πλέον είναι να τους καταγράφουμε και να τους αφήνουμε ελεύθερους ακόμη και μέσα σε ένα 24ωρο. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε αυτό γιατί δεν υπάρχουν χώροι για να τους συγκεντρώνουμε. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Βέβαια αυτό έχει ως αποτέλεσμα το συντριπτικό ποσοστό των αλλοδαπών αυτών να κινείται προς το εσωτερικό της χώρας χωρίς κανέναν ιατρικό έλεγχο», υποστηρίζει συνοριοφύλακας από τον Εβρο.

 

 
  Η ΠΟΙΟ ΖΕΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2010
 
 
Από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στο Πακιστάν μέχρι τον καύσωνα στη Ρωσία και τους κυκλώνες στο Μεξικό, το 2010 είναι μια «ασυνήθιστη» χρονιά όσον αφορά τις καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, ανακοίνωσε μεγάλη γερμανική εταιρεία αντασφαλίσεων...
Και όλα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα αποδειχθεί επίσης η θερμότερη που έχει καταγραφεί ως σήμερα. «Η χρονιά αυτή ήταν πραγματικά μια χρονιά καιρικών ρεκόρ» δήλωσε στο AFP o Πέτερ Χόεπε, ειδικός της αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re (ασφαλίζει τις ασφαλιστικές εταιρείες). «Οι πρώτοι εννέα μήνες του έτους καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός συμβάντων που σχετίζονται με τον καιρό από τότε που η Munich Re άρχισε να κρατά αρχεία» ανέφερε. Επισήμανε επίσης ότι η αύξηση των φυσικών καταστροφών φαίνεται να ακολουθεί τη γενική τάση της κλίματικής αλλαγής. Νέα ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκαν μεταξύ άλλων στη Ρωσία (37,8 βαθμοί Κελσίου), την Ασία (53,5 βαθμοί Κελσίου στο Πακιστάν) και το Λος Άντζελες (45 βαθμοί). «Είναι ξεκάθαρο ότι η παγκόσμια θέρμανση επιδεινώνεται» σχολίασε ο Χόεπε. Η σημερινή ανακοίνωση της Munich Re την ίδια ημέρα με τη δημοσίευση έκθεσης της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία επιβεβαιώνει ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται «αναμφισβήτητα» στον άνθρωπο. Η διεθνής κοινότητα θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία για το κλίμα στη διάσκεψη που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στο Κανκούν του Μεξικού στα τέλη Νοεμβρίου. Η συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα διαδεχόταν το Πρωτόκολλο του Κιότο μετά τη λήξη του το 2012. Έπειτα όμως από την παταγώδη αποτυχία της περσινής διάσκεψης της Κοπεγχάγης, λίγοι αισιοδοξούν για σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας στο Κανκούν.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/10Δήμος ΠΑΙΟΝΙΑΣ :23η Γιορτή Κάστανου Γρίβας !
11/10Δήμος ΛΑΓΚΑΔΑ : Τοποθετήθηκε υπόγειος κάδος στο κέντρο της πόλης στην πλατεία του Λαγκαδά
1/10ΧΑΛΑΣΤΡΑ : Δράσεις του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας την ημέρα του Αθλητισμού