Την εξασφάλιση πόρων θέτουν ως προϋπόθεση για την επιτυχία του Καλλικράτη στην Αλεξανδρούπολη οι υποψήφιοι

Αντιδράσεις, ενστάσεις, αλλά και αποδοχή του «Καλλικράτη» είναι το προεκλογικό τοπίο που συνθέτει ο πολιτικός λόγος των υποψήφιων δημάρχων στο νομό Εβρου. Λίγο πριν από την τελική ευθεία οι υποψήφιοι μιλούν για τις προτεραιότητες, το σχεδιασμό και τις δράσεις που θα αναλάβουν αν τους τιμήσουν με την... ψήφο εμπιστοσύνης τους οι πολίτες.

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Στο δήμο Αλεξανδρούπολης (Αλεξανδρούπολη, Τραϊανούπολη, Φέρες), για τρίτη τετραετία, ο σημερινός δήμαρχος, Γιώργος Αλεξανδρής (είχε εκλεγεί με 50,40%), διεκδικεί το δήμο -αν και χωρίς την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ- επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση». «Η νέα διοικητική δομή που προβλέπει ο ''Καλλικράτης'' αποτελεί πρόκληση να στηθεί εκ νέου ο δήμος. Θεωρώ ότι με τη μέχρι σήμερα γνώση και εμπειρία μου μπορώ να προσφέρω πολλά στο νέο αυτό ξεκίνημα, στην πρακτική οργάνωση, στην αξιοποίηση και στην εύρεση πόρων. Οσον αφορά στην εκλογική αναμέτρηση, δύσκολα θα υπάρχει τελικό αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή, αλλά κρίνω ότι θα περάσω στο δεύτερο γύρο», λέει ο κ. Αλεξανδρής. «Μαζί πάμε μπροστά» είναι ο συνδυασμός με επικεφαλής το σημερινό αντινομάρχη, Μιχάλη Κογιομτζή, τον οποίο και στηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Εβρου: «Η υποψηφιότητα αυτή ήταν για μένα φυσική συνέπεια 12 χρόνων στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Το είχα δηλώσει ήδη από την αρχή της τετραετίας που παρέρχεται, ενώ θεωρώ ότι με την ψήφιση του "Καλλικράτη" θα μπορώ να αξιοποιήσω προς όφελος των συμπολιτών μου την πρότερη εμπειρία μου. Τα πράγματα φαίνονται καλά, οι νέοι άνθρωποι μας στηρίζουν και αυτό είναι ελπιδοφόρο». Ο Βαγγέλης Λαμπάκης, με το χρίσμα της Ρηγίλλης φέτος και με τη στήριξη του ΛΑΟΣ -ενώ στις προηγούμενες εκλογές ως ανεξάρτητος είχε αποσπάσει περίπου 17%-, επικεφαλής του συνδυασμού «Πόλη και πολίτες», δηλώνει υπέρ του «Καλλικράτη»: «Μακριά από κομματικές αγκυλώσεις, η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από τον τρόπο εφαρμογής του από τις δημοτικές αρχές. Αν καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών, στο πλαίσιο της διαφάνειας, η οποία κατοχυρώνεται μέσα από επιτροπές. Με τις ενώσεις των δήμων δημιουργείται οικονομικό περίσσευμα που θα επιτρέψει την έναρξη ανάπτυξης για τα χωριά που έχουν "πεθάνει", ενώ οι πολίτες θα απολαμβάνουν υπηρεσίες που μέχρι πρότινος ήταν προνόμια των μεγάλων δήμων. Εγώ, πάντως, παλεύω για το 50% από την πρώτη Κυριακή, ενώ άλλοι παλεύουν για το δεύτερο γύρο». Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σάββας Δευτεραίου, που προτείνεται και πάλι από το ΚΚΕ, δηλώνει αρνητικός στον «Καλλικράτη»: «Δίνεται η ευκαιρία της καταλήστευσης του εισοδήματος των πολιτών προς όφελος των επιχειρηματικών κερδών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση του δέλτα του Εβρου, της κτηνοτροφικής και της αγροτικής δραστηριότητας. Σ' αυτές τις εκλογές ζητάμε ο λαός να στρέψει την πλάτη του στα δυο μεγάλα κόμματα, που εφαρμόζουν την πολιτική του μνημονίου και της ''τρόικας''. Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα και ακόμη και αν δεν περάσουμε στο δεύτερο γύρο δεν θα ταχθούμε με κανέναν και θα ψηφίσουμε... άκυρο».

 

 

 28ος Κλασικός Μαραθώνιος

 
Σε εξέλιξη, με ρεκόρ συμμετοχής, βρίσκεται ο 28ος Κλασικός Μαραθώνιος η εκκίνηση του  οποίου δόθηκε σήμερα στις 9 το πρωί. Η ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια, όταν ο αρχαίος ημεροδρόμος μετέφερε το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων εναντίον των Περσών.
Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μοναδικός στον κόσμο, όχι μόνο για τις ιστορικές καταβολές του, αλλά και για το μοναδικό και πολυσυλλεκτικό κοινό που τον συνθέτει κάθε χρόνο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας, που έχουν διανύσει ή διανύουν τον δικό τους προσωπικό μαραθώνιο, βρίσκονται με ευλαβική συνέπεια κάθε χρόνο στην εκκίνηση του αγώνα, χαρίζοντας με την παρουσία τους μια ξεχωριστή πινελιά στον πολύχρωμο πίνακα της διοργάνωσης.
Έναν πίνακα, ο οποίος φέτος αποκτά ακόμη πιο έντονη λάμψη, λόγω της επετείου των 2500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα, αλλά και μια μοναδική μαζικότητα, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ποτέ ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας.
Δήλωση πρωθυπουργού
 «Η Ελλάδα έχει και αυτή το δικό της μαραθώνιο, αλλά σίγουρα όλοι μαζί θα τερματίσουμε και ελπίζω το γρηγορότερο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συμμετοχή του στον αγώνα δρόμου των 10 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του 28ου κλασικού Μαραθώνιου Αθηνών.
«Πριν από 2.500 χρόνια είχαμε τη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης. Σήμερα, γιορτάζει όλη η ανθρωπότητα μέσα από το πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιορτάζουμε τις κοινές μας αξίες, της ειρήνης, της συνεργασίας, της αγάπης, του αθλητισμού», τόνισε ο Γ.Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Για μένα, είναι μεγάλη χαρά που είχα την ευκαιρία να τρέξω, έστω αυτά τα λίγα χιλιόμετρα, αυτή την ιστορική ημέρα, που προβάλλει την Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός, «ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση αυτής της πάρα πολύ ωραίας γιορτής» και συνεχάρη όλους τους αθλητές που συμμετέχουν

 

 

 

 

Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας
Θετικό κλίμα στις συνομιλίες για το Αιγαίο διαπιστώνει ο Α. Νταβούτογλου
 
“Θετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στις συνομιλίες, αλλά δεν πρέπει να έχουμε και την προσδοκία ότι αύριο κι όλας θα έχουμε κάτι. Πρέπει να στρώσουμε το δρόμο της ειρήνης” είπε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα θέματα του Αιγαίου και τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Σε δηλώσεις που έκανε χτες στη Σαγκάη της Κίνας όπου βρίσκεται, ο τούρκος υπουργός ρωτήθηκε για το Αιγαίο για να υπογραμμίσει ότι μετά τις πολιτικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών από τον περασμένο Μάιο, “ξεκίνησαν και πάλι οι διερευνητικές επαφές που είχαν διακοπεί και δεν προχωρούσαν με τον επιθυμητό ρυθμό”.
“Οι συνομιλίες αυτές προχωρούν αμοιβαία με καλοπροαίρετο τρόπο και σύμφωνα με την αντίληψη συμβιβασμού. Εμείς επιθυμούμε, το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών. Αποδίδουμε σημασία όχι στο να έρχονται για διάφορους λόγους αντιμέτωπες οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή αυτή, αλλά στην διακίνηση ανθρώπων και αγαθών”.
Ο Νταβούτογλου είπε πως προκειμένου να οικοδομηθεί μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο, θα πρέπει να επικρατήσει νέα αντίληψη στην περιοχή και τόνισε τα εξής: “Είμαστε ικανοποιημένοι επειδή βλέπουμε ότι η αντίληψη αυτή έχει αρχίσει σιγά σιγά να ισχύει. Φυσικά είναι δύσκολο. Πρέπει να δεχθούμε ότι το Αιγαίο είναι μία δύσκολη γεωγραφία. Ο διασκορπισμός των νησιών και το γεγονός ότι πολλά ζητήματα είναι αλληλένδετα, καθιστούν το θέμα περίπλοκο. Εάν αντιμετωπίσουμε το θέμα με υπομονή, αμοιβαία κατανόηση και ειρηνικό όραμα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία λύση που θα διασφαλίζει το μέγιστο συμφέρον για τις δύο γειτονικές χώρες, τους δύο γειτονικούς λαούς”.