Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΚΕΡΔΙΣΕ (και πάλι) Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
1108 αναγνώστες
Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010
15:37

 

 
 
 
 


ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΔΩΔΟΥ
Είναι σαφές πλέον, ύστερα από τον πρώτο γύρο των εκλογών για περιφερειάρχες, ότι το κομματικό μας σύστημα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, στρέφοντας σχεδόν το μισό του εκλογικού σώματος σε αντισυστημικές συμπεριφορές. Μόνο στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία μόλις που ξεπέρασε το 50%. Δηλαδή, ένας στους δύο πολίτες δείχνει με την αποχή του ότι δεν ενδιαφέρεται και δε θέλει να έχει την παραμικρή σχέση με όλο αυτό το σύστημα. Αν μάλιστα σε αυτούς που απείχαν προστεθούν και όσοι ψήφισαν Ακυρο ή Λευκό (για πρώτη φορά το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 8%), τότε προκύπτει ότι η σχέση των πολιτών με το κομματικό αλλά και το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης, με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.
Το εκλογικό αποτέλεσμα επιπλέον δείχνει:
α) μια πρωτοφανή μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού, επιτρέποντας την εκτίμηση ότι αυτοί που απείχαν ήταν κυρίως ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων.
β) η διαφορά των δύο κομμάτων μειώθηκε μόλις στο 3%, κυρίως λόγω της πτώσης των ποσοστών των υποψηφίων που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει όμως να σημειωθεί και η στασιμότητα που εμφάνισαν τα ποσοστά των ενοίκων της δεξιάς πολυκατοικίας (ΝΔ και ΛΑΟΣ).
γ) το ΚΚΕ, κατά κύριο λόγο, εμφανίζει αύξηση των δυνάμεών του, ενώ αυξητική τάση εμφάνισαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
δ) στο νέο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας θα συμμετέχει πλέον και εκπρόσωπος της ακροδεξιάς «Χρυσής Αυγής».

Ο πρωθυπουργός «εκτίμησε» ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν θετικό για το ΠΑΣΟΚ και συνεπώς δε συντρέχει λόγος να πραγματοποιήσει την απειλή του για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στο μήνυμά του αναφέρθηκε σε γενικόλογες και κοινότοπες διαπιστώσεις. Δε μίλησε ούτε για τα επόμενα οικονομικά μέτρα που με μαθηματική βεβαιότητα έρχονται, αφού η μέχρι τώρα πολιτική των περικοπών δεν απέδωσε, ούτε για το πώς θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη.
Το κυριότερο: δεν είπε κουβέντα για το πώς ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, ο άνεργος, ο υπό απόλυση εργαζόμενος θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τα νέα αυτά μέτρα. Δεν είπε κουβέντα για όλους αυτούς, οι οποίοι χτες με την αποχή τους διεμήνυσαν ότι ήδη βρίσκονται απέναντι στο κομματικό σύστημα, απέναντι στην εξουσία και τις διαδικασίες νομιμοποίησής της.

* Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΩΔΟΣ είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
 
 

 
 Πέρα από κάθε πρόβλεψη κινήθηκε η αποχή στη χτεσινή εκλογική αναμέτρηση. Περίπου τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους δεν προσήλθαν στις κάλπες, διαμορφώνοντας το ποσοστό της αποχής περίπου στο 40%. Πρόκειται για ένα ποσοστό ρεκόρ, ξεπερνώντας κατά πολύ και αυτήν ακόμη την αποχή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, που είχε αγγίξει το 30%.
Το χτεσινό ποσοστό της αποχής για την ανάδειξη περιφερειαρχών κινήθηκε από 32% έως και 55%. Το μεγαλύτερο ποσοστό (55%) καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε η περιφέρεια της Κρήτης, όπου η αποχή κινήθηκε στο 32%, που είναι το μικρότερο ποσοστό της χτεσινής εκλογικής αναμέτρησης.
Στην Αττική, περίπου ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν πήγε να ψηφίσει (λίγο πάνω από το 45%). Σχετικά καλή ήταν η συμμετοχή στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς η αποχή κινήθηκε στο 35%, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία έφτασε στο 39% και εκτινάχθηκε στη Δυτική Μακεδονία αγγίζοντας το 44%. Υψηλή ήταν η αποχή και στα Ιόνια Νησιά, όπου έφτασε το 47%, ενώ και στην Πελοπόννησο ξεπέρασε το 40%.
Μέχρι 98%
Ωστόσο η αποχή σε ορισμένες περιοχές και σε μεμονωμένα εκλογικά τμήματα έφτασε σε δραματικά επίπεδα, καθώς υπήρχαν τμήματα όπου άγγιξε το 98%! Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη δεκάδα των εκλογικών τμημάτων για τα οποία ανακοινώθηκαν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα σε κανένα η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 50%. Σε ένα από τα πρώτα εκλογικά τμήματα για το οποίο ανακοινώθηκε το επίσημο αποτέλεσμα, στο δήμο Σερβίων, κινήθηκε περίπου στο 98%!
Παρότι από την έναρξη χτες της εκλογικής διαδικασίας φάνηκε ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα ήταν μικρή, το 40% που τελικά καταγράφηκε έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ και είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.
 
 
 

Δεύτερη ενδιαφέρουσα ομάδα είναι οι τρεις περιφέρειες που όλα δείχνουν ότι θα είναι τα ντέρμπι της επόμενης Κυριακής. Πρόκειται για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου ο υποψήφιος της ΝΔ κατάφερε να συγκεντρώσει το 41,67% των ψήφων. Τον ακολουθεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ σε απόσταση αναπνοής με ποσοστό 41,31%. Σε ντέρμπι όμως εξελίσσεται και η εκλογική αναμέτρηση στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου (προηγείται ο υποψήφιος που στηρίζει η ΝΔ), αλλά και στην Πελοπόννησο που προηγείται ο κ. Τατούλης, αλλά οι συνυποψήφιοί τους και στις δύο περιπτώσεις ακολουθούν με πολύ μικρές διαφορές.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ προηγείται στις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και της Στερεάς Ελλάδας, με μια σχετικά ισχυρή πλειοψηφία, ενώ σαφές προβάδισμα έχει ο υποψήφιος της ΝΔ στην Ηπειρο, αλλά και στη Θεσσαλία όπου τον υποψήφιο της ΝΔ ακολουθεί αυτός του ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά να βρίσκεται στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
 
 
 ΤΗΣ ΠΙΚΙΑΣ ΓΑΛΑΤΗ


Στο δεύτερο γύρο των εκλογών, την επόμενη Κυριακή, θα κριθεί το αποτέλεσμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των 13 περιφερειών, σύμφωνα με τα στοιχεία από την καταμέτρηση περίπου του 70% των ψήφων, καθώς μόνο σε μία από αυτές, στο Νότιο Αιγαίο, εξελέγη περιφερειάρχης, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, κ. Μαχαιρίδης. 
Οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων 12 περιφερειών θα προσέλθουν στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή, χωρίς μάλιστα το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής να δίνει -στις περισσότερες περιπτώσεις- σαφές προβάδισμα σε κάποιον από τους δύο υποψηφίους που προκρίθηκαν. Σε αυτήν την περίπτωση δεν εμπίπτει η περιφέρεια της Κρήτης, καθώς ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ τις πρώτες πρωινές ώρες συγκέντρωνε το 49,43% των ψήφων και χρειαζόταν λιγότερο από μια ποσοστιαία μονάδα για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο υποψήφιος της ΝΔ ήταν τρίτος, με ποσοστό μόλις 14,43%, ενώ ο κ. Γιαννουλάκης ,που είχε την υποστήριξη της κ. Μπακογιάννη, ήταν δεύτερος με ποσοστό λίγο κάτω από το 19%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι υποψήφιοι του υποστηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ προηγούνταν στις έξι περιφέρειες, ενώ στις επτά περιφέρειες προηγούνταν οι υποψήφιοι της ΝΔ.
«Αξιες λόγου» είναι οι δύο κεντρικές περιφέρειες της χώρας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής. Στη μεν πρώτη ο κ. Ψωμιάδης δεν κατάφερε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, όπως ακουγόταν τα τελευταία 24ωρα, καθώς συγκέντρωσε το 43,58% των ψήφων, με τον κ. Μπόλαρη να ακολουθεί, με μια διαφορά που αγγίζει τις 12 ποσοστιαίες μονάδες.
Σγουρός και Κικίλιας
Πιο εντυπωσιακή είναι η περίπτωση της Αττικής, καθώς οι δημοσκοπήσεις που ήθελαν τον κ. Δημαρά στο δεύτερο γύρο διαψεύστηκαν. Στο β' γύρο πέρασε ο κ. Σγουρός, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 24%, μαζί με τον κ. Κικίλια που ενώ φερόταν ως το αουτσάιντερ των εκλογών πέρασε με ποσοστό 20,49%.
 
 

 


 Στο 15οΓυμνάσιο άσκησε χτες, λίγο μετά το μεσημέρι, το εκλογικό του δικαίωμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Για τελευταία φορά, ως εν ενεργεία δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κάτι που, όπως είπε αμέσως μετά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψήφισε, τον συγκίνησε ιδιαίτερα.
Σημείωσε πάντως ότι ο νέος δήμαρχος «θα παραλάβει μια καινούργια, ανανεωμένη Θεσσαλονίκη, με νέους θεσμούς και νέες προοπτικές. Θα πάρει, βεβαίως, και μια μεγάλη προίκα, τα 46 εκατομμύρια για τα έργα της Παραλίας και βεβαίως πάνω από 50 εκατομμύρια που χρωστά η κεντρική διοίκηση στο δήμο Θεσσαλονίκης. Θέλω να πιστεύω ότι εγώ προσωπικά και η παράταξη της ''Αναγέννησης'' βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι στο μεγάλο οικοδόμημα που λέγεται Θεσσαλονίκη».
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις