ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

 
Πέντε βασικές δεσμεύσεις για τις αλλαγές που θα προχωρήσουν άμεσα στο δήμο Θεσσαλονίκης έδωσε προεκλογικά ο Γ. Μπουτάρης, τρεις όμως είναι οι κεντρικές προτεραιότητές του, μόλις αναλάβει και επίσημα από τον Ιανουάριο τα καθήκοντα του δημάρχου.
Η πρώτη, όπως είπε χτες ο ίδιος, μια μέρα μετά την εκλογή του, στον «Α», είναι η δημιουργία σώματος εθελοντών. «Θέλουμε κοντά μας ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν εμάς στο έργο μας, τους πολίτες και την πόλη. Αυτοί που θα μετέχουν σε αυτές τις ομάδες θα βοηθούν επικουρικά στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, των ΚΑΠΗ, στην περίθαλψη των ηλικιωμένων και των ανήμπορων, θα δίνουν χέρι βοήθειας στις μειονότητες», δηλώνει.
Στόχος του κ. Μπουτάρη με αυτήν την κίνηση και τις υπόλοιπες δράσεις που προετοιμάζει είναι να νιώσουν άμεσα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ότι κάτι αλλάζει στην πόλη τους, ότι οι επιλογές και οι αποφάσεις της νέας δημοτικής αρχής έχουν άμεσο αντίκρισμα σε μια πόλη πιο ανθρώπινη, φιλόξενη και φιλική.
Η επόμενη κίνησή του θα είναι να ασχοληθεί με τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. «Θα βάλουμε κάτω τις μελέτες του ΣΑΣΘ, αλλά και το σχέδιο που έχει εκπονήσει η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, για να δούμε τι μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα. Εχω πει ότι τον πρώτο χρόνο δε θα γίνουν έργα, γιατί τα οικονομικά του δήμου είναι ελλειμματικά, πεζοδρομήσεις όμως λόγου χάριν μπορούμε να κάνουμε, έστω τοποθετώντας κορίνες το πρώτο διάστημα στα σημεία της πόλης που θα επιλεγούν», επισημαίνει.
Η ανάδειξη του κέντρου
Η κίνηση νούμερο 3 του νέου δημάρχου θα έχει σχέση με την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου.
«Κρίσιμος παράγοντας είναι η διαδημοτική συνεργασία, γι' αυτό ήδη έχω επικοινωνήσει και κάναμε μια πρώτη κουβέντα με τους δημάρχους Συκεών - Νεάπολης, Σ. Δανιηλίδη, και το δήμαρχο Καλαμαριάς, Θ. Μπακογλίδη. Θα συνεργαστούμε για τον ίδιο σκοπό με τα επιμελητήρια και τον εμπορικό σύλλογο και θα επιδιώξουμε να εφαρμόσουμε άμεσα συγκεκριμένες προτάσεις, μόλις αναλάβουμε, ακόμη και για τη λειτουργία της πόλης, για το υπόλοιπο της εορταστικής περιόδου», επισημαίνει ο κ. Μπουτάρης.
Τα οικονομικά
Η διαφανής διαχείριση των οικονομικών του δήμου είναι επίσης μια από τις βασικές του υποσχέσεις προς τους Θεσσαλονικείς. Και προκειμένου να έχει έτοιμο σχέδιο σε όλες του τις λεπτομέρειες, όταν πάρει το τιμόνι του δήμου, θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα από τώρα των οικονομικών δυνατοτήτων και των αναγκών.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, πέρα από τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, και της σημερινής του επίσκεψης στον απερχόμενο δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο. Ο κ. Μπουτάρης, συνοδευόμενος από δύο δημοτικούς συμβούλους, τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο και τον Ανδρέα Κουράκη, θα επισκεφτεί στις 11.30 το πρωί τον κ. Παπαγεωργόπουλο στο γραφείο του στο νέο δημαρχείο και στη συνέχεια τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Σ. Καπετανόπουλο, από τους οποίους θα ζητήσει πρόσβαση στις οικονομικές υπηρεσίες και στα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου να συμπληρώσει το δικό του πρόγραμμα με τα ακριβή δεδομένα.
Εκτιμάται ότι η τρύπα στα ταμεία του δήμου, που ανέρχεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στα 50 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο συζήτησης στις σημερινές συναντήσεις, αφενός επειδή ο κ. Παπαγεωργόπουλος έχει αμφισβητήσει το ύψος της υπεξαίρεσης κι αφετέρου διότι ο κ. Μπουτάρης έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει την επιστροφή των χρημάτων, ακόμη και με κατασχέσεις, αν χρειαστεί, των περιουσιακών στοιχείων των υπευθύνων.