Λάθη, παραλείψεις και καθυστερημένες επιλογές «χρέωσε» στην Ιπποκράτους η αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων για την Κεντρική Μακεδονία, που έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής του κόμματος.
Καταρχήν σε ό,τι αφορά τη μάχη για την αιρετή περιφέρεια «πιστοποιήθηκε» κατά κάποιον τρόπο η κυρίαρχη άποψη στη συντριπτική πλειοψηφία των «πράσινων» της περιοχής από την επομένη των εκλογών, ότι ο Μάρκος Μπόλαρης(φωτογραφία) θα ήταν σήμερα ο εκλεγμένος περιφερειάρχης αν είχε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του. Οι ευθύνες εντοπίστηκαν στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ που δεν ανακοίνωσαν τον υποψήφιο νωρίτερα. «Από το καλοκαίρι έπρεπε να γίνουν οι ανακοινώσεις, ώστε να μπορέσει να γίνει γνωστό το πρόσωπο στην κοινωνία των επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και να προβάλει το πρόγραμμά του», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην κομματική σύσκεψη. Αναλύοντας μάλιστα τα «πράσινα» στελέχη τους λόγους για τους οποίους δεν γνωστοποιήθηκε η υποψηφιότητα εγκαίρως, κατέληξαν στο συμπέρασμα, που αποτελεί μια ακόμη αιχμή προς την Ιπποκράτους, ότι δεν πίστεψε πως θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατεθεί στον Π. Ψωμιάδη και χωρίς προηγούμενη οργανωτική υποδομή να κερδίσει την Κεντρική Μακεδονία.
Για τους δήμους
Σχετικά με τις επιλογές στους μεγάλους δήμους της περιοχής, το κομματικό όργανο εντόπισε σωρεία λαθών στην επιλογή των προσώπων των υποψήφιων δημάρχων. Οπως σημειώθηκε, σε «καλλικράτειους» ΟΤΑ, όπως οι δήμοι Αριστοτέλη, Κιλκίς και Προποντίδας, υποστηρίχτηκαν πρόσωπα που δεν ήταν απολύτως αποδεκτά από τον κομματικό μηχανισμό -το πρώτο λάθος- με αποτέλεσμα να εμφανιστούν «αντάρτικα» ψηφοδέλτια, ενώ το δεύτερο λάθος ήταν ότι δεν έγινε ουσιαστική προσπάθεια για να αποτραπούν οι «αντάρτες». Η τρίτη σημαντική διαπίστωση που έγινε στην ίδια συνεδρίαση ήταν ότι τα κομματικά όργανα σε τοπικό επίπεδο δεν έχουν ικανά εργαλεία για να διαχειριστούν ανάλογες καταστάσεις. Δεν μπορούν να αποφασίζουν για τις υποψηφιότητες, η γνώμη τους άλλοτε δεν ζητείται και άλλοτε δεν εισακούεται, ενώ και η γενικότερη απαξίωση των κομματικών οργανώσεων έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστα από οργανωμένα μέλη να ασχολούνται με τις εκλογικές αναμετρήσεις και την ενίσχυση των υποψηφίων.