Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ... ΕΠΙΜΕ3ΛΕΙΑ : ΝΟΝΑ ΓΚΑΒΑΝΙΔΟΥ
1412 αναγνώστες
Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010
16:58


 

 

Ο μη λειτουργικός διαχωρισμός των δημοτικών διαμερισμάτων προβληματίζει το νεοεκλεγέντα δήμαρχο

Να σπάσουν, να ανασυντεθούν και να... ενωθούν το πρώτο και το τρίτο δημοτικά διαμερίσματα, ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να αποκτήσουν ουσιαστική ταυτότητα οι γειτονιές της πόλης, είναι ένας από τους προβληματισμούς που αυτό το διάστημα απασχολούν τον Γιάννη Μπουτάρη.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος εξηγεί ότι πρόκειται απλώς για μια σκέψη που δεν έχει θέσει ούτε έχει συζητήσει με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Και σε κάθε περίπτωση, αν κάποια στιγμή προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση, δε θα μπορέσει, όπως συμπληρώνει, να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Κέντρο και Ανω Πόλη

Στο σκεπτικό του είναι ότι το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα με τους 53.000 κατοίκους και το τρίτο με τους 32.000 είναι ουσιαστικά μια ενιαία γεωγραφική ενότητα που η διοικητική της διαίρεση όπως είναι σήμερα δε βοηθά την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που τις καθορίζουν. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν ενδεχομένως τα δύο δημοτικά διαμερίσματα να γίνουν ένα και να προβλεφθούν νέοι μηχανισμοί ή δομές που θα επέτρεπαν την αξιοποίηση και τουριστική προβολή της ιστορικής πυρίκαυστου ζώνης της πόλης από τη μια και της φυσιογνωμίας της Ανω Πόλης και του προσφυγικού οικισμού της από την άλλη.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, της αναδιάρθρωσης των δημοτικών διαμερισμάτων και προκειμένου να είναι πιο λειτουργικά και να είναι δυνατή η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη, το αίτημα που έχει υποβληθεί προς στιγμήν στον Γ. Ραγκούση αφορά στο «σπάσιμο» των δύο μεγάλων διαμερισμάτων του τέταρτου και του πέμπτου σε μικρότερα. Οπως έχει γραφεί, η Τούμπα (δ' διαμέρισμα) και η ανατολική Θεσσαλονίκη (ε' διαμέρισμα) καλύπτουν μαζί έως το 70% του συνολικού πληθυσμού του νέου δήμου και αποτελούν τις δύο πιο πυκνοδομημένες περιοχές της πόλης. Η πρόταση του κ. Μπουτάρη προβλέπει το χωρισμό του δ' δημοτικού διαμερίσματος σε δύο διοικητικές δομές και του πέμπτου δημοτικού διαμερίσματος σε τρεις. Από άλλες πλευρές προωθείται, ωστόσο, η ιδέα ευρύτερης επανεξέτασης του θέματος, με στόχο τη συγκρότηση δημοτικών διαμερισμάτων που να μην υπερβαίνουν τις 50.000 σε πληθυσμό.

Αγιος Παύλος και Φίλυρο

Παράλληλα, όπως έχει ξαναγραφεί, οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι διαπιστώνουν αδυναμίες και σε αυτές καθαυτές τις συνενώσεις του «Καλλικράτη». Αποψη του κ. Μπουτάρη επί αυτού του θέματος είναι λόγου χάριν ότι κακώς ο Αγιος Παύλος πέρασε στα όρια του νεοσύστατου δήμου Νεάπολης - Συκεών, όπως και ότι δεν ήταν ενδεδειγμένη κίνηση το Φίλυρο να βρίσκεται στο δήμο Πυλαίας - Πανοράματος. Θα ήταν προτιμότερο κατά τον ίδιο ο Αγιος Παύλος να εισέλθει στα... χωρικά ύδατα της Θεσσαλονίκης και το Φίλυρο να περάσει στο δήμο Νεάπολης - Συκεών. Προς το παρόν, πάντως, «δεν έχει βγει καπνός» από το υπουργείο Εσωτερικών.

 

 

Ο χειμώνας ευνοεί τα... εμφράγματα

 «Πρωταθλητής» στα εμφράγματα θεωρείται ο χειμώνας! Οι ειδικοί χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας ότι το κρύο... απειλεί την καρδιά και οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας οδηγούν σε αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων.

Μελέτη της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι την περίοδο του χειμώνα, οπότε υπάρχουν αυξημένη υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες, ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από οξύ έμφραγμα είναι περίπου 32% μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού. Ειδικά στις ηλικίες άνω των 70 ετών, οι θάνατοι το Δεκέμβριο είναι διπλάσιοι σε σχέση με τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας, Παύλο Τούτουζα, ένα στα τέσσερα εμφράγματα σημειώνεται την ψυχρή περίοδο, ενώ, όπως είπε στον «Α», ο Δεκέμβριος είναι ο «μήνας των εμφραγμάτων», λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για το λεγόμενο «καρδιολογικό σύνδρομο του Δεκέμβρη», επισημαίνοντας ότι το δριμύ ψύχος φέρνει, εκτός από λοιμώξεις, καταιγισμό καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Πώς το κρύο επηρεάζει την καρδιά μας; Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν αγγειοσύσπαση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία. Επιπλέον, όταν υπάρχει αρκετό κρύο, υπάρχει μία τάση για αύξηση της θρόμβωσης του αίματος και κατά συνέπεια εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal». Η έρευνα αναφέρει ότι για κάθε βαθμό Κελσίου που πέφτει το θερμόμετρο σε μία μέρα, παρατηρούνται γύρω στα 200 εμφράγματα παραπάνω, ενώ στη διάρκεια του μήνα μία μείωση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό σχετίζεται με μία σωρευτική αύξηση κατά 2% στον κίνδυνο εμφράγματος.

Τι να προσέχουν

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους πάσχουν από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μειώνεται απότομα η θερμοκρασία, να ελέγχουν τακτικά την πίεσή τους και να διατηρούν σταθερές τις διατροφικές τους συνήθειες (να μην καταναλώνουν περισσότερο αλάτι και λίπος). Τους συνιστούν ακόμη να εμβολιάζονται για τη γρίπη, για πρόληψη από σοβαρές επιπλοκές και να αποφεύγουν την έκθεσή τους στο κρύο, αν δεν είναι σωστά ντυμένοι, με καλυμμένο το κεφάλι και τα άκρα. Επίσης, δε θα πρέπει να πίνουν αλκοόλ για να... ζεσταθούν και να βγουν έπειτα στο κρύο, γιατί η αγγειοσύσπαση που προκαλεί το αλκοόλ μπορεί να επιφέρει μεγάλη απώλεια θερμότητας, με καταστροφικά αποτελέσματα για τα αγγεία και την καρδιά.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

 

Χριστουγεννιάτικα παζάρια με φιλανθρωπικό χαρακτήρα

 

Δώρα, διακοσμητικά για το σπίτι, παραδοσιακά γλυκά και πολλά άλλα αντικείμενα μπορεί να αγοράσει κάποιος στα χριστουγεννιάτικα μπαζάρ με φιλανθρωπικό χαρακτήρα που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή τις γιορτινές αυτές ημέρες πραγματοποιούνται, επίσης, συναυλίες, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις στήνουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα περίπτερα.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Επαρχείο Λαγκαδά διοργανώνει αύριο, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, χριστουγεννιάτικο παζάρι τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν υπέρ του Συλλόγου Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή» για την ανέγερση ξενώνα φιλοξενίας παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες.

Επίσης, αύριο το πρωί πραγματοποιείται φιλανθρωπικό μπαζάρ τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στο Σύλλογο Βορείου Ελλάδος για Ατομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων Κυριών Πανοράματος.

Σήμερα, πάντως, στις 11 το πρωί η ποδοσφαιρική ομάδα της Πολιτιστικής Λέσχης του ΟΤΕ δίνει αγώνα με την ποδοσφαιρική ομάδα της Στενήμαχου Ναούσης, στο γήπεδο της Στενήμαχου. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες της Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Το τριήμερο 17 - 19 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «Mediterranean Palace» θα πραγματοποιηθεί το χριστουγεννιάτικο παζάρι της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης.

Χριστουγεννιάτικο πάρτι αγάπης και προσφοράς διοργανώνει την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου (9.30 μ.μ.) και η ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης στο bar - restaurant «Bungalow White», ενώ το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο του παζάρι διοργανώνει στις 18 και 19 Δεκεμβρίου και ο Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, στην έδρα του συλλόγου στην οδό Καρανιβάλου στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης οργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά χριστουγεννιάτικο παζάρι, από τις 18 - 22 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 30 δημιουργών, στην οδό Βασ. Ολγας. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί και παζάρι μεταχειρισμένων μικροαντικειμένων.

Ηδη, πάντως, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει στήσει στη συμβολή των οδών Ερμού και Αριστοτέλους το δικό του χριστουγεννιάτικο σπιτάκι, το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά, έως τις 31 Δεκεμβρίου, από τις 9 π.μ. - 9 μ.μ. Περίπτερο με κάρτες και χριστουγεννιάτικα είδη θα έχουν και οι «Γιατροί του Κόσμου», στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Ικτίνου, από τις 17 -31 Δεκεμβρίου (10 π.μ. - 7 μ.μ.).

Τέλος, συναυλία αφιερωμένη στη Διεθνή Αμνηστία δίνει αύριο Κυριακή 12 Δεκεμβρίου η Συμφωνική Ορχήστρα του Πολιτιστικού Οργανισμού δήμου Καλαμαριάς. Ολα τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

 

Θεσσαλονίκη:Ξεσηκωμός για τις αυξήσεις …

Εντονες αντιδράσεις προκαλούν οι επικείμενες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, από την Πρωτοχρονιά. Το ποσοστό των αυξήσεων μπορεί να μην έχει «κλειδώσει» ακόμη, αλλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι αρκετά «τσουχτερό». Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, πάντως, την προσεχή Τετάρτη μετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και οι μετακινήσεις θα γίνονται με ελάχιστα λεωφορεία στα οποία θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας.

Ο ΟΑΣΘ ζητά η τιμή του απλού εισιτηρίου, με το οποίο θα μπορεί να γίνεται μόνο μία ακύρωση, να φτάσει στα 0,90 λεπτά ή στο 1 ευρώ, ενώ μία μετεπιβίβαση (δύο ακυρώσεις) θα μπορεί να γίνεται μόνο με εισιτήριο διάρκειας 90 λεπτών της ώρας, το οποίο θα κοστίζει 1,20 ευρώ. Δηλαδή, για έναν κάτοικο Περαίας, για παράδειγμα, το κόστος μετάβασής του στη Θεσσαλονίκη με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα διπλασιαστεί! Η προτεινόμενη αύξηση σε σχέση με την τιμή του εισιτηρίου που ίσχυε μέχρι τις 30 του περασμένου Απριλίου, είναι 140%! Εκπτωση προβλέπεται, σε ποσοστό 50%, πέρα από τους μαθητές και τους φοιτητές, για τους ανέργους και τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Σε κάθε περίπτωση τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τις αυξήσεις θα τις πάρει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο τομέαρχης Μεταφορών της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, τονίζει ότι «το αστικό λεωφορείο πρέπει να είναι φτηνό, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΣΘ οφείλουν να επανεξετάσουν τη στάση τους».

 

Αντιδράσεις

«Αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, αυξήσεις στα διόδια, κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, μείωση μισθών και συντάξεων, όλα συντελούν στο να μην έχει χρήματα ο κόσμος, να μην υπάρχει ανάπτυξη, να μην γίνονται αγορές, να μην κινείται το χρήμα, η αγορά να καταρρέει», αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.

«Αυτοί που την πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι και οι χαμηλόμισθοι, οι οποίοι και αναγκάζονται να κυκλοφορούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς», σημειώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νίκος Τσεμπερλίδης.

«Ο ΟΑΣΘ δείχνει για μία ακόμη φορά την κοινωνική του αναλγησία. Επιχείρησε το Μάιο την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 100% και το Σεπτέμβριο προσπάθησε να καταργήσει τα νυχτερινά δρομολόγια. Και στις δύο περιπτώσεις βρήκε απέναντί του τους ενεργούς πολίτες της Θεσσαλονίκης που ακύρωσαν τα σχέδιά του. Οι πολίτες θα απαντήσουν και θα νικήσουν όπως και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις», υπογραμμίζει ο συντονιστής των επιτροπών «Ακρίβεια – Στοπ” Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

 

Οι φοιτητές

«Από τη στιγμή που ο φοιτητής ήδη επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος για τις σπουδές του, δεν πρέπει να υπάρξει καμία νέα αύξηση στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ. Το λεωφορείο είναι είδος καθημερινής ανάγκης. Οποιαδήποτε αύξηση δημιουργεί προβλήματα», σημειώνει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Πίτκας.

«Δε δεχόμαστε καμία νέα αύξηση στα εισιτήρια, διότι είναι κάτι που δεν έχει λογική. Στη Θεσσαλονίκη το λεωφορείο αποτελεί το μοναδικό μέσο μεταφοράς. Η επικείμενη αύξηση αποτελεί ένα ακόμη μέτρο της κυβέρνησης, το οποίο θα είναι καταστροφικό για τους φοιτητές», υπογραμμίζει ο υπεύθυνος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γεωργιάδης

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις