«Χάνονται» 140.000 ραντεβού ασφαλισμένων του ΙΚΑ, σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

 

Περισσότερα από 140.000 ραντεβού ασφαλισμένων στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία αναμένεται να ακυρωθούν από την πενθήμερη απεργία, που πραγματοποιούν μέχρι την Παρασκευή, οι γιατροί του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Οι γιατροί αντιδρούν στα σχέδια συγχώνευσης του ιδρύματος με τα νοσοκομεία. «Είμαστε αντίθετοι με τη συρρίκνωση και ένταξη του ΙΚΑ στον Οργανισμό Παροχών Υγείας (ΟΠΥ), τη σύσταση του οποίου προωθεί το υπουργείο Υγείας. Το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των 4 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Η ένταξη στον ΟΠΥ θα επιβαρύνει το ΙΚΑ με 11 εκατομμύρια ασφαλισμένους», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σάββας Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) ΙΚΑ Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος.

Όμως πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος, το ΙΚΑ διαθέτει 1.150 γιατρούς στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Φλώρινας και Καστοριάς, τους οποίους εκπροσωπεί ο Σύλλογος και χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 300. Αν υπολογιστεί ότι σε κάθε γιατρό αναλογούν 25 ραντεβού καθημερινά, εκτιμάται ότι μόνο στις περιοχές αυτές θα ακυρωθούν περισσότερα από 140.000 ραντεβού μέχρι την Παρασκευή.

Στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από προσωπικό ασφαλείας. Στα αιτήματα των απεργών γιατρών είναι η άμεση ανανέωση των συμβάσεων έργου που λήγουν και η προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων αορίστου χρόνου, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων αορίστου χρόνου και η άμεση κάλυψη των αναγκών περίθαλψης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

 

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο - Διεγράφη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Παπαχρήστος

 
Διεγράφη με... συνοπτικές διαδικασίες από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Ευ. Παπαχρήστος
Διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, ο βουλευτής Πρεβέζης του κόμματος, Ευάγγελος Παπαχρήστος, μετά από την αρνητική του ψήφο στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή.
 
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ανέγνωσε επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που ανέφερε: «Ο βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος τίθεται εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ»
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχρήστος, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είχε χαρακτηρίσει «άδικο» το νομοσχέδιο, επικρίνοντας τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ότι «δίνουν την ευκαιρία, να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο».
Το νομοσχέδιο τελικά υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με 156 θετικές ψήφους και 130 αρνητικές, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.
 
Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένεται να αρχίσει η ονομαστική επί των άρθρων ψηφοφορία στη Βουλή.

 

Εκλογές των πανεπιστημιακών στο ΑΠΘ

 
Στις κάλπες προσήλθαν χτες τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ (φωτογραφία) για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου, καθώς και των εκπροσώπων για το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ).
Την ψήφο των πανεπιστημιακών διεκδίκησαν πέντε παρατάξεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά χτες το βράδυ, στο νέο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, τρεις έδρες κέρδισε η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών» και από δύο έδρες οι παρατάξεις «Συμπαράταξη Πανεπιστημιακών», «Κίνηση Πανεπιστημιακών» και «Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση», ενώ δεν κατέλαβε έδρα η παράταξη «Αλληλεγγύη Πανεπιστημιακών».
Οι αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον των μελών ΔΕΠ εν όψει του συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, που θα διεξαχθεί στις 13 - 16 Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Η ψηφοφορία άρχισε στις 10 το πρωί στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου και ολοκληρώθηκε στις 6 το απόγευμα, οπότε και άνοιξαν οι κάλπες για την καταμέτρηση των ψήφων. Στην εκλογική διαδικασία είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν όλα τα μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ, οι διδάσκοντες του ΠΔ 407, η σύμβαση των οποίων έχει υπογραφεί, οι βοηθοί και οι επιστημονικοί συνεργάτες.
 
 
 
Ο Σ. Τσιτουρίδης μήνυσε τον Χρ. Πρωτόπαπα

 
Το δρόμο της Δικαιοσύνης επέλεξε ο Σάββας Τσιτουρίδης (φωτογραφία) για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στο πρόσωπο του Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος ως πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής τον παρέπεμψε μαζί με τον Πέτρο Δούκα σε προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο των ομολόγων.
Ο πρώην υπουργός Απασχόλησης κατέθεσε, χτες, μήνυση σε βάρος του συναδέλφου του για κατάχρηση εξουσίας και συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς, όπως υποστηρίζει, κατασκεύασε στοιχεία που ουδέποτε αποτέλεσαν κομμάτι της διαδικασίας, προκειμένου να τον ενοχοποιήσει.
«Ο Χ. Πρωτόπαπας με εκθέτει σε μη σύννομη και αβάσιμη δίωξη και το πόρισμά του με συκοφαντεί. Κατασκεύασε κατηγορίες, οι οποίες δεν προκύπτουν από τις ανακριτικές διαδικασίες και από το σύνολο του ανακριτικού υλικού. Και αυτό, όταν πολύχρονες έρευνες της Δικαιοσύνης και της ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος δεν εντόπισαν την παραμικρή ένδειξη εμπλοκής μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός τονίζει στο κείμενο της μήνυσης ότι ο ίδιος δεν ήταν ο εκ του νόμου υπεύθυνος για την έκδοση και τη διακίνηση των επίμαχων ομολόγων και σημειώνει ότι οι αγορές τους έγιναν με ομόφωνες αποφάσεις των διοικήσεών τους. Δεν αμελεί, μάλιστα, να επισημάνει ότι η μέχρι σήμερα έρευνα του ανακριτή δεν έχει αναδείξει ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Τη μήνυση παρέλαβε και μελετά εισαγγελέας, ενώ ο κ. Τσιτουρίδης αποχωρώντας από τα δικαστήρια δήλωσε ότι «στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, που κάποιοι εξακολουθούν να εξυπηρετούν ακόμη και με κατάχρηση εξουσίας κάθε είδους σκοπιμότητες, ήμουν αναγκασμένος να προσφύγω στη Δικαιοσύνη».
ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ