Οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ και απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από τη Δευτέρα, ζητώντας αποζημιώσεις και ενίσχυση των εισοδημάτων τους
Τις μηχανές των τρακτέρ τους ζεσταίνουν αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, καθώς από τη Δευτέρα οι «κόκκινοι» αγροτοσυνδικαλιστές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις, με αποκλεισμούς υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ).

Τη σκυτάλη θα πάρουν τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου και οι αγρότες από τους νομούς της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, οι οποίοι συναντήθηκαν χτες στα Γιαννιτσά. Οι «γαλάζιοι» (και ορισμένοι αυτόνομοι και «πράσινοι») αγροτοσυνδικαλιστές κατέληξαν σε κοινό κείμενο με τα αιτήματά τους, ζητώντας συνάντηση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, ώστε να του τα εκθέσουν, για να δοθούν άμεσα λύσεις.
Προβλήματα και αιτήματα
«Αν δε βρεθεί λύση, δώσαμε ραντεβού στους δρόμους για τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Εχουμε πρόβλημα με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, όπως για παράδειγμα στην περιοχή μας είναι το ροδάκινο. Επίσης, ζητάμε αποζημιώσεις για τις ζημιές στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις και τη διάθεση φτηνού αγροτικού πετρελαίου και ρεύματος», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Τσαούσκας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι από 16 περσινά μπλόκα, από τον Προμαχώνα, το Κιλκίς, τα Μάλγαρα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, το Αμύνταιο, τη Λάρισα και τη Μαγνησία.
«Στα βασικά μας αιτήματα περιλαμβάνονται η θέσπιση αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, οι αποζημιώσεις στο βαμβάκι για τις ζημιές που προκάλεσε το πράσινο σκουλήκι, η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες κ.ά.», επισήμανε ο Κώστας Ανεστίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέων Μαλγάρων.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής από τη Λάρισα, τόνισε τα εξής: «Θα επιδιώξουμε πρώτα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, ώστε να μη μας καταλογίσουν ότι ξεκινάμε κινητοποιήσεις χωρίς να κάνουμε διάλογο με το υπουργείο για τα αιτήματά μας που είναι κυρίως οικονομικά».
Τα «κόκκινα» τρακτέρ


Οι κινητοποιήσεις της Παναγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 29 Ιανουαρίου, ενώ οι εκπρόσωποι των παραγωγών δηλώνουν ότι δεν αποκλείεται και η κλιμάκωσή τους.

Τα βασικά αιτήματα των «κόκκινων» αγροτοσυνδικαλιστών είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από ζημιές που υπέστησαν στις καλλιέργειές τους, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, η προστασία της εγχώριας παραγωγής, η διαγραφή των χρεών των αγροτών προς τις τράπεζες κ.ά. «Οι αγρότες πρέπει να ανασάνουν οικονομικά. Παραμένουμε απλήρωτοι για τις παραγωγές μας, όπως είναι τα οινοποιήσιμα σταφύλια και τα συμπύρηνα ροδάκινα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», δήλωσε ο Χαρίλαος Αρχοντής, αναπληρωτής γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Στο νομό Θεσσαλονίκης οι αγρότες που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα, για να δουν με ποιον τρόπο θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. «Οι αγρότες βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητάς τους. Τη Δευτέρα θα κάνουμε σύσκεψη για να αποφασίσουμε τον τρόπο συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις», είπε ο Γιώργος Ρίσκος, αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ από τα Κύμινα.

Μέτωπο Νέων Αγροτών
Κλειστά κρατούν ακόμα τα χαρτιά τους για το θέμα των κινητοποιήσεων οι αγροτοσυνδικαλιστές από το «μέτωπο» του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Νέων Αγροτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των κινητοποιήσεων από τους νέους αγρότες, που συμμετείχαν δυναμικά στις περσινές κινητοποιήσεις, θα τεθεί στο τραπέζι της πανελλαδικής συνάντησης που θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου στα Κουφάλια.