Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΑΚΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
1421 αναγνώστες
Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011
00:11

 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ» θα κόψει την ετήσια βασιλόπιτα του στο ξενοδοχείο «MAISON» στις 20 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 12:00 π.μ.
Η παρουσία σας θα 
μας τιμήσει ιδιαίτερα!
 
Ο Ιδρυτής
 
Χρήστος Θεοδοσιάδης
 
 
 
Ο Εκδότης
 
Σάκης Τσακίρης
 
 
 
 

ΛΑΜΠΟΥΓΙΑΛΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ..

   Του συνεργάτη μας

Μαρκίδη Παναγιώτη                                                                       

Πριν να αποκτήσουμε ηλεκτρικό στα σπίτια, είχαμε τις γκαζόλαμπες για φως, κοινώς στα Καβακλιώτικα «λάμπες». Το γιαλί πάνω στη γκαζόλαμπα που προστατεύει τη φλόγα το λέγαμε «λαμπουγιάλι». Οι γονείς μας στα Κουφάλια τότε κατά 90% ήταν αγρότες και καλλιεργούσαν τα πάντα, καπνό, ντομάτες, τεύτλα, βαμβάκι, σιτάρια, καλαμπόκια, οπωροκηπευτικά. Ο τόπος μας λες και είναι ευλογημένος, ό τι και να του΄βαζες σε αντάμειβε με τη σοδειά του.

Βέβαια οι επιτήδειοι έμποροι υπήρχαν και τότε και κοίταζαν , όπως και τώρα, να σου πάρουν τη σοδειά από το σπίτι για ένα πιάτο φαϊ. Είχαν αξία όμως τα αγροτικά προϊόντα. Με ένα κιλό σιτάρι έπινες δύο καφέδες στο καφενείο και με ένα κιλό βαμβάκι αγόραζες επτά εφημερίδες. Έλειπαν βέβαια τα μηχανικά μέσα καλλιέργειας και όλα γίνονταν χειρωνακτικά.

 Δε θυμάμαι καλοκαίρι ,όταν ήμουν μικρός, να παίξω με τα άλλα παιδιά ούτε μία μέρα. Τις Κυριακές επίσης , τη μόνη μέρα μέχρι τότε που δεν είχαμε σχολείο, από την άνοιξη μέχρι και τα Χριστούγεννα, έπρεπε όλη η οικογένεια να πάει στο χωράφι. Από το Μάρτιο, που αρχίζαμε τα φυτώρια με τα καπνά και τις ντομάτες, μέχρι και τα Χριστούγεννα, που θα μαζεύαμε και το τελευταίο βαμβάκι. Όταν τελειώναμε το καπνό, κοίταζες πίσω κι έβλεπες μόνο βέργες με το σπόρο στην κορυφή. Φύλλο ούτε ένα. Στα βαμβάκια, στο τέλος δεν έβλεπες τίποτε να ασπρίζει. Με τι ευλάβεια μαζεύαμε και το τελευταίο «πασκούλι» από κάτω, το καθαρίζαμε από τα φυλλαράκια προσεκτικά σα να ήταν κάτι ιερό!

Καλλιεργούσαμε 30-40 στρέμματα. Μ΄αυτά μεγαλώναμε, κάναμε σπίτια, σπουδάζαμε. Και τότε οι γονείς μας προβληματίζονταν τι να καλλιεργήσουν , για να έχουν μεγαλύτερο όφελος. Και τότε άκουγα τη φράση «τι να βάλω, μόνο λαμπογιάλια που δεν έβαλα (καλλιέργησα)». Κι αυτό το έλεγαν σαν κάτι το αδύνατο. Που να φαντάζονταν ότι θα ερχόταν μια μέρα που οι αγρότες, αυτοί που έμειναν, θα εναπόθεταν τις ελπίδες τους στα «λαμπογιάλια» ή σε κάτι αντίστοιχο, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά τόξα.

Τους κατηγορούν τώρα ότι κάθονται και πληρώνονται με τα γνωστά δικαιώματα για βαμβάκια που δεν καλλιεργούν, για καπνά που δεν καλλιεργούν, για χωράφια που κρατούν σε αγρανάπαυση, για χωράφια που φυτεύουν ακακίες.

Σκεφτείτε λοιπόν τι θα λένε, αν ποτέ συμβεί αυτό, να έχουν ένα εγγυημένο εισόδημα από την «καλλιέργεια» των φωτοβολταϊκών στα χωράφια.

Αλλά απ΄ότι κατάλαβα και από τη συγκέντρωση της Πανελλαδικής επιτροπής, που έγινε την Κυριακή στα Κουφάλια, οι αγρότες δε φαίνονται να καταλαβαίνουν ότι τα φωτοβολταϊκά είναι το τυράκι στη φάκα, που τα έξυπνα ποντικάκια δε θα πρέπει να τσιμπήσουν.

 Δε θα πρέπει με τίποτε να συναινέσουν σε πολιτικές που περιορίζουν τις παραγωγικές δυνατότητες αυτού του ευλογημένου κατά τα άλλα τόπου.

Το δόλωμα του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά ήταν η πράσινη ανάπτυξη με έμφαση στην οικολογία. Υπόγραφαν συμβόλαια με τη ΔΕΗ για τιμές πάνω από το σημερινό κόστος, γιατί ξέρουν καλά ότι τα επόμενα χρόνια με την πολιτική του μνημονίου ό τι έχει σχέση με την ενέργεια, η τιμή του θα πετάξει στα ύψη. Και φυσικά δεν το κάνουν αυτό για να εξασφαλίσουν εισόδημα στους αγρότες. Σκοπός τους είναι η απελευθέρωση της παραγωγής ενέργειας, ώστε να μην έχει το μονοπώλιο η ΔΕΗ. Γι΄αυτό το λόγο η ΔΕΗ εδώ και είκοσι χρόνια έχει διαλύσει το κατασκευαστικό της τμήμα, δε γίνονται πλέον εργοστάσια, που να καλύπτουν τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά εισάγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας, που ξοδεύουμε, ακόμα και από την Αλβανία ,τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Το κεφάλαιο σήμερα τα θέλει όλα. Ακόμη και τα λιγνιτωρυχεία θέλουν να πάρουν για να πουλούν το κάρβουνο στη ΔΕΗ με εξασφαλισμένες τιμές. Κάποτε, που το κεφάλαιο ήταν ως επί το πλείστον βιομηχανικό, ήθελε από το κράτος να το εξυπηρετεί φτιάχνοντας τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τις υποδομές γενικά.

Τώρα πλέον, αντί να επενδύουν τα κέρδη τους στην παραγωγική διαδικασία, θέλουν τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα λιμάνια, τους δρόμους, όλα αυτά που ο ελληνικός λαός πλήρωσε στο διπλάσιο, αν υπολογίσει κανείς και το κλέψιμο, για να φτιαχτούν, για να αποκομίζουν κέρδη.

Και να σκεφτούν και τούτο οι αγρότες: ότι μαζί μ΄όλους εμάς θα πληρώνουν και αυτοί το ρεύμα ακριβό. Το αίτημά τους δηλαδή για φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα σε ποια ΔΕΗ θα το απευθύνουν;

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/10Δήμος ΠΑΙΟΝΙΑΣ :23η Γιορτή Κάστανου Γρίβας !
11/10Δήμος ΛΑΓΚΑΔΑ : Τοποθετήθηκε υπόγειος κάδος στο κέντρο της πόλης στην πλατεία του Λαγκαδά
1/10ΧΑΛΑΣΤΡΑ : Δράσεις του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας την ημέρα του Αθλητισμού