Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ -S.O.S. !!! - TOY : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΚΙΔΗ
2751 αναγνώστες
Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011
00:36

 

Κάθε φορά που ακούω σειρήνα ασθενοφόρου, σφίγγεται η ψυχή μου και ξαναζώ σαν να είναι τώρα τις στιγμές , που τρέχοντας πίσω από το ασθενοφόρο  που μετέφερε το γιο μου, ακολουθώντας το κατά πόδας, παρακαλούσα να πετάξουμε, αν ήταν δυνατόν, να μηδενίζαμε το χρόνο και να βρισκόμαστε στο ασφαλές περιβάλλον του νοσοκομείου. Ελπίζαμε ακόμη τότε….
Αυτή τη φορά, Σάββατο βράδυ, μετά τη συγκέντρωση της Λιάνας Κανέλλη, η ψυχή μου σφίχτηκε ξανά, αυτή τη φορά όμως, γιατί δεν άκουγα ένα ασθενοφόρο.
Ο γείτονάς μου, ο σύντροφός μου, ο συμπολίτης μας Γιάννης Παυλίδης έφυγε πέντε λεπτά πριν τη λήξη της συγκέντρωσης. Διασχίζοντας το δρόμο τον χτύπησε ένα αυτοκίνητο και τον ξάπλωσε στη μέση του δρόμου. Διακόπηκε η συγκοινωνία, οι άνθρωποι που έφευγαν από τη συγκέντρωση μαζεύτηκαν γύρω, πολλοί άνθρωποι, εκατοντάδες.
 Και όλοι περιμέναμε να έρθει  το ασθενοφόρο, να του δώσει τις πρώτες βοήθειες, να τον σηκώσει από την κρύα άσφαλτο, όπου κείτονταν τραυματισμένος…
Άλλοι έριξαν πάνω του τα παλτά τους, ο Γκότας έφερε ένα κουρελάκι από το σπίτι τους για να τον σκεπάσουν, να μη κρυώνει… και το ασθενοφόρο δεν ακουγόταν….κι η αγωνία μου ολένα και μεγάλωνε, γιατί ο χρόνος περνούσε….
Σκεφτόμουν ότι το Κέντρο Υγείας ήταν μόλις σε 200 μέτρα απόσταση. Ότι οι συγχωριανοί μου είχαν μαζέψει χρήματα για να αγοράσουν το ασθενοφόρο, που θα αντικαθιστούσε το παλιό, γιατί η Πολιτεία και τότε –εκτός μνημονίου- δε διέθετε χρήματα για να το αντικαταστήσει. Και το αγόρασαν οι Κουφαλιώτες με δικά τους λεφτά αλλά μετά τους έλεγαν, ότι δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για ασθενοφόρο κ.λ.π.
Κι ενώ σκεφτόμουν όλα αυτά εξοργισμένος βλέποντας τον άνθρωπο στην άσφαλτο και συνειδητοποιώντας ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή, μαθαίνουμε ότι το ασθενοφόρο δεν μπορεί να έρθει, γιατί δεν υπάρχει οδηγός!!
Οι τρεις υπάρχοντες οδηγοί  δεν μπορούν, όπως είναι φυσικό, να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Οι εφημερίες τους έχουν κοπεί, γιατί στοιχίζουν, και άλλοι δύο, που χρειάζονται γι΄αυτή τη δουλειά, δεν προσλαμβάνονται.
Για κάθε πέντε εξόδους υπαλλήλων από το Δημόσιο θα προσλαμβάνεται, λένε, ένας. Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να απολυθεί και ο τελευταίος οδηγός ,για να τον αντικαταστήσουν με έναν. Τελευταία το μέτρο έγινε επτά προς έναν.
Γι΄αυτό δεν προσλαμβάνουν και γιατρούς πλέον στο κέντρο Υγείας. Άρα θα μπορεί να λειτουργεί το κέντρο Υγείας και με έναν –δύο γιατρούς το πρωί μόνο 8-2, τόσους όσους θα φτάνουν να πληρώνουν με τα 5 ευρώ διόδια που εισπράττουν από τους ασθενείς που επισκέπτονται τα Κ.Υ. Στην περίπτωση που κάτι θα έχουν να συμπληρώσουν και οι Δήμοι που ανέλαβαν τα λειτουργικά έξοδα των Κ.Υ. ,ίσως τα πράγματα να είναι λίγο καλύτερα. Με λεφτά των δημοτών δηλαδή, γιατί το κράτος μας το πτώχευσαν.
Κάποια στιγμή φάνηκαν οι εθελοντές διασώστες με γιατρό και τραυματιοφορείς. Εκείνη τη στιγμή λειτούργησαν σαν «ο από μηχανής θεός» στις αρχαίες τραγωδίες. Περιποιήθηκαν τον τραυματία και τον έβαλαν προσεκτικά πάνω στο φορείο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω και το σχόλιο της Κανέλλη για τον εθελοντισμό: ότι δηλαδή ο εθελοντισμός υπάρχει από το σημείο που η οργανωμένη κοινωνία εξαντλεί τις δυνατότητές της και μετά. Δεν μπορώ να δεχτώ, είπε, την εθελόντρια νοσοκόμα, όταν υπάρχει έστω και μία νοσοκόμα άνεργη.
Μετά φάνηκε και το ασθενοφόρο με νοσοκόμα μόνο ,που μετέφερε τον τραυματία στο Κ.Υ. και από κει με άλλο ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Τη Δευτέρα στο Δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εντελώς απλά στο συμβάν και η πρώτη δημοτική σύμβουλος της παράταξης του κ. Μηντσιούδη, η κ. Παπαγεωργίου Ελένη, νοσηλεύτρια, που πήρε στη συνέχεια το λόγο ,συμπλήρωσε ότι οι τρεις οδηγοί που υπάρχουν δε φτάνουν για να καλύψουν όλες τις βάρδιες και εξάλλου ο τραυματίας είχε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, άρα η καθυστέρηση του ασθενοφόρου ήταν χωρίς σημασία.
Μετά και από αυτό με πλημμύρισε οργή. Αγανακτισμένος σηκώθηκα να φωνάξω: τι λέτε; Ένας άνθρωπος τραυματισμένος κείτεται στην άσφαλτο επί 45 λεπτά αβοήθητος και το προσπερνάτε έτσι;
Και τότε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, φέρελπις νέος και πολλά υποσχόμενος για μια πολιτική καριέρα στο «μεγάλο Καλλικράτειο Δήμο μας» άρχισε να μου φωνάζει λέγοντας: καθίστε κάτω, κ. Μαρκίδη, δε σέβεστε το Δημοτικό Συμβούλιο! τι πράγματα είναι αυτά; Καθίστε κάτω!
Ο επίλογος της ιστορίας γράφτηκε σήμερα Τετάρτη με την κηδεία του άτυχου συμπολίτη μας, Γιάννη Παυλίδη, που υπέκυψε τελικά στα τραύματά του.
Θα άξιζε όμως να επισημάνουμε μερικά σημεία και να τα συνδέσουμε με τα πρόσωπα της ιστορίας μας.
Ο σύλλογος γυναικών Κουφαλίων οργάνωσε μία επιτυχημένη εκδήλωση με τη βουλευτίνα του Κ.Κ.Ε. Λιάνα Κανέλλη. Όχι μόνο στην αίθουσα αλλά και σ΄ολόκληρο το Δημαρχείο, σε διαδρόμους και σκάλες υπήρξε το αδιαχώρητο.
Το θέμα της εκδήλωσης, ειρωνεία της τύχης θα έλεγε κάποιος, βαθιά γνώση της πραγματικότητας λένε οι κομμουνιστές, ήταν : «Υγεία Καλλικράτης και Γυναίκα».
Η κ. Κανέλη επισήμανε τις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης, την επίθεση στα δικαιώματα του λαού και τις περικοπές σε Υγεία και Παιδεία και πόσο θα στοιχίσουν αυτά στην καθημερινή μας ζωή.
Ο Γιάννης ο Παυλίδης, μια ζωή κομμουνιστής, δε θα μπορούσε να λείψει από αυτή την εκδήλωση. Και λίγη ώρα αργότερα με το θανάσιμο τραυματισμό του θα επιβεβαιώνονταν όλες οι «κακές προβλέψεις» που κάνουν οι κομμουνιστές.
Ο Δήμαρχος μαζί με τους άλλους δύο συνυποψηφίους του της Ν.Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισαν τον Καλλικράτη σαν μία πρόκληση για να δημιουργήσουν τους μεγάλους Δήμους και να μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα του δημότη.
 Και στους δύο μήνες που διοικούν τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι αυτά που δημιουργεί ο Καλλικράτης. Πώς δηλαδή θα συγχωνεύσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου χωρίς να απολυθούν οι εργαζόμενοι, αν είναι δυνατόν. Πού θα έχει έδρα η κάθε υπηρεσία ικανοποιώντας τα τοπικιστικά αισθήματα, αν είναι δυνατόν. Ποια σχολεία θα συγχωνευτούν χωρίς να ξεσηκώνονται οι γονείς των μαθητών, αν είναι δυνατόν. Πώς θα λειτουργούν τα Κ.Υ. χωρίς γιατρούς και προσωπικό, αν είναι δυνατόν.
Έτσι κλείνοντας τα πολιτικά τους μάτια , ενισχύουν τη μικροκομματική τους εξάρτηση, όπως έκανε η κ. Παπαγεωργίου, που αντί να εκπροσωπεί τις εκατοντάδες των πολιτών που την τίμησαν με την ψήφο τους και να μας πει για τους αγώνες που οργανώνει ο συνδυασμός της για την επάνδρωση του Κ.Υ. , για τη βοήθεια που πρόσφερε στο Σύλλογο Γυναικών, που ασχολήθηκε μ΄αυτό το θέμα, για τις ενέργειες που έκανε στο κόμμα της για να μην περάσει αυτή η πολιτική, αρκέστηκε στο ότι ο τραυματίας είχε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και δεν ήταν μοιραία η καθυστέρηση του ασθενοφόρου.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σχολιάσω λίγο και τη συμπεριφορά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πλαγάκου σα δάσκαλος προς μαθητή, όπως είμαστε κάποτε.
Θα ήθελα λοιπόν να του πω, ότι την εκτίμηση και το σεβασμό δεν τα απαιτούν αλλά τα κατακτούν. Παρακολουθώ την πορεία του καθώς και το πόσο σχολαστικά χτίζει την πολιτική του καριέρα. Στους μαθητές μου όμως λέω, ότι η ασχολία με την πολιτική δεν πρέπει να είναι ζήτημα καριέρας. Η εποχή που ζούμε μας δείχνει καθημερινά ότι οι άνθρωποι δεν εκτιμούν πλέον τους πολιτικούς. Μπορεί στις εκλογές να φαίνεται ότι έχουν οι πολιτικοί τη δυνατότητα να τους ελέγχουν, αλλά δε θα είναι ακόμη για πολύ.
Το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας, πως για τους λαούς δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και αλίμονο γι΄αυτούς, που ποντάρουν στο ότι ο λαός θα μπορεί να δείχνει για πολύ ακόμη υπομονή, όταν βλέπει να γκρεμίζεται η ζωή του και η ελπίδα ότι κάτι καλύτερο θα΄χει να περιμένει.
Όσο για μένα πραγματικά μου μένει το παράπονο ,πώς ένας μαθητής μου πέρασε αδιάφορα την ιστορία των 35 χρόνων, που ασχολούμαι με τα κοινά και με εγκάλεσε για έλλειψη σεβασμού. Αν εμβάθυνε περισσότερο τη σκέψη του, θα καταλάβαινε ότι ο θυμός και η οργή μου ήταν απόλυτα δικαιολογημένος και όχι για «πρόκληση εντυπώσεων», όπως συχνά κάνουν οι πολιτικοί. 

1oς αγώνας διασυλ open Ωραιοκάστρου την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

 


Το ποδηλατικό τμήμα του ΠΑΟΚ την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 σε συνεργασία με τον Δήμο Ωραιοκάστρου και τα καταστήματα ποδηλάτων Cyclist Center διοργανώνουν τον 1ο OPEN – ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ αγώνα ορεινής ποδηλασίας (ΜΤΒ) στην περιοχή του Ωραιοκάστρου. 
Εκκίνηση : πίσω από το Δημαρχείο στην οδό Αλεξ. Υψηλάντου 1 (πάρκο - παιδική χαρά)
Ώρα εκκίνησης: ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ αγώνας 10:30 π.μ.
OPEN αγώνας 12:00 π.μ
Κατηγορία ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ αγώνας: 
ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ – Π’ΠΑΙΔΩΝ – Π’ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ – ΜΙΝΙ ΜΙΚΡΑ – ΜΙΝΙ ΜΕΓΑΛΑ
Στην κατηγορία αυτή συμμετέχουν αθλητές που έχουν δελτίο της Ε.Ο.Π. 

Κατηγορία OPEN αγώνας:
Γεννηθείς 1994 – 1990 (17 & 21 ετών)
1989 – 1981 (22 & 30 ετών)
1980 – 1971 (31 & 40 ετών)
1970 – 1961 (41 & 50 ετών)
1960 + (50 ετών +)
Στην κατηγορία OPEN θα υπάρχει παράβολο των 10 ευρώ.
Διαδρομή: μήκος διαδρομής κατηγορίας OPEN 17 χλμ Χ 2 στροφές
Διαδρομή: μήκος διαδρομής ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ αγώνα 4 χλμ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ: Ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Ο.Π. για τους αγώνες Μ.Τ.Β. Ο διοργανωτής σύλλογος δεν έχει καμία ευθύνη για τυχόν φθορά αθλητικού υλικού ή ατυχήματος. Η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες.
Συμμετοχή: Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ αγώνα μπορούν να αποσταλούν από τα σωματεία μέχρι την Παρασκευή 11 Μαρτίου στο φαξ του συλλόγου 2310 952 191 ή μία ώρα νωρίτερα στην γραμματεία του αγώνα.
Συμμετοχή: οι δηλώσεις συμμετοχής για τον OPEN αγώνα μπορούν να δηλωθούν μια ώρα νωρίτερα στην γραμματεία του αγώνα.
Βραβεύσεις: Στον 1ο νικητή απονέμεται Κύπελλο, χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα
Στον 2ο νικητή απονέμεται αργυρό μετάλλιο και δίπλωμα
Στον 3ο νικητή απονέμεται χάλκινο μετάλλιο και δίπλωμα
Πληροφορίες Μαλούσης Στέλιος τηλέφωνο 6936 940-001
 
 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΈΔΑΣΗ ΘΑ ΕΠΙΔΙΏΞΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΥΆΣΟΥΝ, ΦΈΤΟΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΚΆΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΊΟΥ ΕΛΛΆΔΑΣ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΎΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΆΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΆ ΔΕΥΤΈΡΑ.

Λίγα χιλιόμετρα και κοντινά μέρη, στα οποία θα πραγματοποιηθούν ποικίλες αποκριάτικες εκδηλώσεις, αναζητούν μεγάλοι και μικροί μασκαράδες, ώστε και να μπορέσουν να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό και εν μέσω κρίσης, αρκετοί είναι οι δήμοι σε Μακεδονία και Θράκη που διοργανώνουν αποκριάτικες εκδηλώσεις, θέλοντας από τη μια να "παρασύρουν" τους επισκέπτες και από την άλλη να κρατήσουν τους ντόπιους στους τόπους κατοικίας τους.

Σάββατο, 5 Μαρτίου 
Στη Ξάνθη, τη "βασίλισσα" πόλη του καρναβαλιού στη Βόρεια Ελλάδα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί. Στις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας για τα μικρά παιδιά στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης, θα κατασκευαστεί η μεγαλύτερη καρναβαλική μάσκα του κόσμου, με στόχο μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ "Γκίνες", ενώ στη 1:30, στον ίδιο χώρο, θα τραγουδήσουν οι ONIRAMA. Στις 7:30 το απόγευμα, τα αποκριάτικα πληρώματα, που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής, θα ξεκινήσουν από την οδό 28ης Οκτωβρίου και θα παρελάσουν στους δρόμους, χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία, όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ' ένα ξέφρενο πάρτι.
Στη Νάουσα, θα στηθεί ένα ολοήμερο, ξέφρενο γλέντι στο εμπορικό κέντρο και στα κέντρα διασκέδασης, με μουσικές μπάντες, χάλκινα συγκροτήματα, λαϊκές ορχήστρες, ξινόμαυρο κρασί και τοπικούς μεζέδες. Στις 2 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί στην περιοχή "Μάντζαλος" παραδοσιακό γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, ενώ μία ώρα αργότερα, στην πλατεία Αλωνίων, θα στηθεί γλέντι με καυτή σάτιρα, αυτοσχεδιασμούς και πολλές εκπλήξεις.
Στην Κοζάνη, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 6:45 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χορευτικά συγκροτήματα θα προσπαθήσουν να παρασύρουν έως τα ξημερώματα τους επισκέπτες σ' έναν ξέφρενο ρυθμό.
Στα Γρεβενά, στις 11 το πρωί, θα στηθεί ένα παιδικό πάρτι στην κεντρική πλατεία, ενώ στις 9 το βράδυ θα βγουν στους δρόμους οι ορχήστρες για να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους.
Στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, θα αναβιώσει δρώμενο από το Σύλλογο Γυναικών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Σύλλογο Καρναβαλιστών της περιοχής. Το δρώμενο θα εξελιχτεί στους δρόμους της πόλης και θα καταλήξει στον πεζόδρομο, στην πλατεία του Επιμελητηρίου.
Στις Σέρρες την παράσταση κλέβει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, στο Πετρίτσι Σιντικής, που ξεκινά στις 18.30, ενώ τη σκυτάλη παίρνει την ίδια ημέρα, στις 20.30, το Άγιο Πνεύμα Εμμανουήλ Παππά.

Στο Σοχό της Θεσσαλονίκης, έχει προγραμματιστεί για τις 8 το βράδυ το έθιμο "Ζαπούς". Είναι ο εξαγνισμός της φύσης με το άναμμα φωτιάς σε τρεις γειτονιές. Το έθιμο θα συνοδεύεται από χορό και προσφορά κρασιού, με συνοδεία λαϊκών οργάνων.
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η αντιδημαρχία Πολιτισμού καλεί τα παιδιά, από τις 10:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στον εξωτερικό χώρο του νέου δημαρχείου να κατασκευάσουν μόνα τους πολύχρωμους χαρταετούς. Εμψυχωτές και παιδαγωγοί της καλλιτεχνικής παιδαγωγικής ομάδας "Σχεδία στην πόλη" θα συνεργαστούν με τα παιδιά και τους γονείς τους για να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό χαρταετό και να χορέψουν στο μεγάλο πολύχρωμο γαϊτανάκι, που θα στηθεί στο χώρο.
Κυριακή της Αποκριάς
Η Ξάνθη αναμένεται για μία ακόμη χρονιά να συγκεντρώσει τα βλέμματα με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που θα ξεκινήσει στη 1:30 το μεσημέρι. άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν το βασιλιά καρνάβαλο. Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2011 θα ολοκληρωθούν στις 7:30 το απόγευμα, στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου, με το κάψιμο του "Τζάρου". Ο "Τζάρος", κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο σ' έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας. Το έθιμο, το έφεραν οι πρόσφυγες από τη Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου οικισμού, που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Στη Νάουσα, την Κυριακή, θα αναβιώσει το έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες". Για τις 9 το πρωί, στην περιοχή "Μπατάνια", έχει οριστεί το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Στις 10:30, τα μπουλούκια θα συγκεντρωθούν στο δημαρχείο και θα ζητήσουν την άδεια από τον δήμαρχο, Τάσο Καραμπατζό, να ξεχυθούν στους δρόμους έως αργά το βράδυ.
Στην Κοζάνη, από το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι χοροί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στις 3 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων, ενώ θα ακολουθήσει το άναμμα του κεντρικού φανού από το δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα.
Στα Γρεβενά, ο κεντρικός φανός στο κέντρο της πόλης θα ανάψει στις 9 το βράδυ και θα σημάνει την έναρξη του γλεντιού στον πεζόδρομο.
Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οι ομάδες των καρναβαλιστών θα ξεχυθούν στους δρόμους από τις 12 το μεσημέρι. Στη συνέχεια, οι λαϊκές και παραδοσιακές ορχήστρες, τα δρώμενα, οι κλόουν για τα παιδιά, το κρασί και τα λουκάνικα θα κρατήσουν "συντροφιά" σε κατοίκους και επισκέπτες.
Στο δήμο Προσοτσάνης, στη Δράμα, στις 11 το πρωί, θα αναβιώσει το αποκριάτικο 
δρώμενο του "Καλόγερου", στον προαύλιο χώρο του δημοτικού καταστήματος Μαυρολεύκης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προετοιμασία του Καλόγερου και του θιάσου του, που θα επισκεφτούν με τη συνοδεία της θρακιώτικης λύσης, του νταουλιού και της γκάιντα τα σπίτια του χωριού για να ευχηθεί ο Καλόγερος καλοχρονιά, βλάστηση και ευφορία της γης.
Στο Χρυσό Σερρών, βραβεύεται το καλύτερο ομαδικό καρναβάλι, με το ποσό των 300 ευρώ. Η παρέλαση των μασκαράδων ξεκινά στις 18.00 και ολοκληρώνεται μετά τις 20.00.
Την ίδια μέρα, στο Νέο Σούλι του δήμου Εμμανουήλ Παππά Σερρών, αναβιώνει το αποκριάτικο δρώμενο, το "Άναμμα της Στάβας". Σύμφωνα με το έθιμο, που προέρχεται από τους Δαρνακαχωρίτες, οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν "προξενήτρες" φωτιές, γύρω από τις οποίες μαζεύονται αγόρια και κορίτσια, που βρίσκονται σε ηλικία γάμου. Όταν τα πυρωμένα κάρβουνα κρύψουν μέσα τους τις φλόγες της φωτιάς, τα αγόρια αρχίζουν να χορεύουν και να πηδούν πάνω απ' αυτά. Οι ενδιαφερόμενες νύφες αρχίζουν το χορό, κοιτώντας στα μάτια τον εκλεκτό της καρδιάς τους. Το προξενιό ολοκληρώνεται όταν, στη λέξη "άνοιξε" που ξεστομίζει ο άνδρας, η γυναίκα αποκριθεί με το σύνθημα "παράνοιξε". Το έθιμο αναβιώνει εδώ και χρόνια και καταφέρνει να συγκεντρώσει αρκετούς επισκέπτες στο Νέο Σούλι.

Στο Άγιο Πνεύμα Σερρών, στις 20.30, σε κάθε γειτονιά αναβιώνει το "κάψιμο του καρνάβαλου στις θημωνιές". Πρόκειται για φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι του χωριού για να διώξουν το κακό. Το έθιμο ολοκληρώνεται στην πλατεία του χωριού, με τη μεγάλη φωτιά και το κάψιμο του καρνάβαλου.
Την Κυριακή της Αποκριάς, στο Σοχό της Θεσσαλονίκης, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 11 το πρωί, με παραδοσιακούς χορούς και την αναβίωση του εθίμου του γάμου.
Στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, για δεύτερη χρονιά φέτος διοργανώνονται αποκριάτικες εκδηλώσεις. Στην κεντρική πλατεία, θα καούν κέδροι με δωρεάν εδέσματα και χορούς από τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Ανάλογες εκδηλώσεις με κάψιμο κέδρων θα πραγματοποιηθούν στον Παντελεήμονα και το Λιτόχωρο, ενώ στις 5 το απόγευμα, στον Πλαταμώνα, θα γίνει η παρέλαση των καρναβαλιστών.
Στο δήμο Βόλβης κορυφαία εκδήλωση είναι το Καρναβάλι του Σταυρού, που διεξάγεται στην έδρα του δήμου. Το γλέντι κορυφώνεται την Κυριακή 6 Μαρτίου, στις 4 το απόγευμα, με τη μεγάλη καρναβαλίστικη Παρέλαση Αρμάτων, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 500 καρναβαλιστές. Στην Απολλωνία μια άλλη παράδοση καλά κρατεί. Είναι το κάψιμο του Καρνάβαλου στην αλάνα του συνεταιρισμού, νωρίς το μεσημέρι, που συνοδεύεται με παραδοσιακή μουσική, σουβλάκια, λουκάνικα και κρασί. Στο Σκεπαστό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει το πρωί αποκριάτικο πάρτι για τους μικρούς αλλά και τους… μεγάλους φίλους.

Κούλουμα στη Βόρεια Ελλάδα
Στη Σταυρούπολη της Ξάνθης, θα τελεστεί και φέτος, στις 12 το μεσημέρι, το έθιμο της καμήλας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Κατά την τέλεση του δρώμενου, συμμετέχουν οι κάτοικοι, μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας κι έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκόμενους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.
Από τις 9 το πρωί, στα δημοτικά διαμερίσματα Γαλάνης, Ολβίου, Αβάτου, Ερασμίου και Μαγγάνων, του δήμου Τοπείρου Ξάνθης, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, θα προσφερθεί η παραδοσιακή φασολάδα, μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα σε παραδοσιακούς, υπαίθριους φούρνους. Μία ώρα αργότερα, στην κεντρική πλατεία Λεύκης Ξάνθης θα στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι με νόστιμη φασολάδα, ρεβιθάδα και άλλα εκλεκτά νηστίσιμα εδέσματα.
Στα Άβδηρα της Ξάνθης θα ζωντανέψουν, στις 11:30 το πρωί, παραδοσιακά έθιμα- "γάμοι", "μουντζούρηδες "- ενώ θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα. Μετά το τέλος της παρέλασης, το κοινό θα μπορεί να απολαύσει νηστίσιμα εδέσματα, που θα προσφέρονται στα στέκια των Θρακιωτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών, με ανάλογη μουσική.
Στις 3 το μεσημέρι, στο δημοτικό διαμέρισμα Χωριστής του δήμου Καλαμπακίου Δράμας, διοργανώνεται μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Το σύνθημα της φετινής παρέλασης είναι: "Να μην λείπει κανείς (εκτός από την κρίση)".

Στην πόλη της Νάουσας και την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα μπουλούκια χωρίς το προσωπείο, παρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ξέφρενο γλέντι. Ωστόσο, σε γύρω περιοχές του δήμου Νάουσας (περιοχή "Ρουντίνα", Ανθέμια, περιοχή "Ροδινά" Αγγελοχωρίου, πλατεία Καρατάσου και Γιαννακοχώρι) θα στηθούν από τις 10 το πρωί ένα σωρό εκδηλώσεις όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να πετάξουν χαρταετούς και να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα.
Στην Κοζάνη, ο δήμος θα προσφέρει νηστίσιμα εδέσματα και χαρταετούς στο πάρκο Αγ. Δημητρίου από τις 3 το μεσημέρι, ενώ στα Γρεβενά στις 11 το πρωί θα γιορτάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τα κούλουμα στην πλατεία Ελευθερίας με χάλκινους ήχους.
Την Καθαρά Δευτέρα, σε όλο το νομό Σερρών, γιορτάζονται τα Κούλουμα, με επίκεντρο του εορτασμού την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στην Πεντάπολη. Η παραδοσιακή φασολάδα που μαγειρεύεται σε μεγάλα καζάνια προσφέρεται σε κάθε επισκέπτη, συνοδευόμενη από νηστίσιμα εδέσματα. Το "νηστίσιμο" γλέντι ξεκινά από τις 10 το πρωί και ολοκληρώνεται αργά το μεσημέρι. Την ίδια ώρα, τα Κούλουμα γιορτάζονται στο Χρυσό, όπου διεξάγονται και ιππικοί αγώνες.
Στην κεντρική πλατεία του Σοχού, στο νομό Θεσσαλονίκης, από το πρωί της Καθαρά Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις. Την αρχή θα κάνουν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα εμφανιστούν οι "Κουδουνοφόροι" για να ξεσηκώσουν τους επισκέπτες.
Στη Λεπτοκαρυά του νομού Πιερίας, από τις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα Κούλουμα, ενώ στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η παρέλαση των καρναβαλιστών. Σαρακοστιανά εδέσματα θα μοιραστούν, επίσης, στον Πλαταμώνα, το Λιτόχωρο, τη Σκοτίνα, τον Παντελεήμονα και τους Πόρους του νομού Πιερίας, ενώ για τις 6 το απόγευμα, στην πλατεία του Δίου, έχει προγραμματιστεί διαγωνισμός αερόστατου.
Στην πόλη της Σκύδρας, στην Πέλλα, από τις 10:30 το πρωί στην πλατεία Δημοκρατίας, ο δήμος θα μοιράσει φασολάδα, λαγάνα, άφθονο κρασί στους επισκέπτες, οι οποίοι θα χορέψουν με μουσική από τα τοπικά συγκροτήματα.
Στην Παναγιά Θάσου διοργανώνονται λαογραφικές και διονυσιακές εκδηλώσεις. Οι κάτοικοι τιμούν τον αρχαίο θεό Διόνυσο, με ποικίλες εκδηλώσεις, παρέλαση αρμάτων, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Σε όλα τα χωριά του δήμου Βόλβης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την παραδοσιακή φασολάδα και τα σαρακοστιανά εδέσματα, μέσα σε απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον και τη θερμή φιλοξενία των κατοίκων τους.
Καλή  Σαρακοστή
Η Καθαρά Δευτέρα στους δήμους της Θεσσαλονίκης
Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει υπαίθρια γλέντια για την Καθαρά Δευτέρα στο Σέιχ Σου, την αλάνα της Τούμπας και το άλσος της Νέας Ελβετίας. Οι θεσσαλονικείς, από τις 10 το πρωί και μετά, θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν χαρταετό και να διασκεδάσουν με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα και χαρταετούς, που θα διανεμηθούν δωρεάν.
Στην Καλαμαριά, από τις 11 το πρωί, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου διοργανώνει παραδοσιακά κούλουμα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Οι δημότες και οι επισκέπτες θα γλεντήσουν με τραγούδι, χορό, σαρακοστιανά εδέσματα (λαγάνες, φασολάδα, χαλβά), ενώ θα πετάξουν στον ουρανό οι χαρταετοί.
Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, γλέντι θα στηθεί στις τέσσερις δημοτικές ενότητες. Από τις 10 το πρωί, θα μοιράζονται σαρακοστιανά εδέσματα στους μεγάλους και πολύχρωμοι χαρταετοί στα παιδιά στην πλατεία Τσάτρα, στο ανοιχτό θέατρο Νεάπολης, στο άλσος "Πατήρ Μεταξά" και στο δημοτικό άλσος Συκεών.

Τρία τραπέζια για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας "στρώνει" ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, προσκαλώντας, μικρούς και μεγάλους, να γιορτάσουν τη μέρα και να διασκεδάσουν. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού, στο Β' ΚΑΠΗ Ευόσμου, στο πάρκο Αγαμέμνονος, και στο πάρκο Προσκόπων. Ο δήμος δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους δημότες να γευτούν σαρακοστιανά εδέσματα και να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, με παραδοσιακή μουσική και χορούς
 
 
Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χαλκηδόνας - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2011
 


Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΤΡΕΛΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ .. 
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ Σ' ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΙΑΟΥΡΤΟΜΑΧΙΕΣ .ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ......
ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΤΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...
 

Με χιόνια και τσουχτερό κρύο το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με τσουχτερό κρύο και με χιόνια ακόμα και στην Αττική θα γίνει το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση, ενώ ενισχυμένοι θα είναι οι βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι θα φτάσουν στα πελάγη έως και τα 9 μποφόρ.Το πέταγμα του χαρταετού και η επιστροφή των εκδρομέων προβλέπεται να γίνουν μετά δυσκολίας, αφού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους χιονόνερο και χιονοπτώσεις θα επικρατούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται τη νύχτα της Καθαράς Δευτέρας να ντυθούν στα λευκά τα βόρεια προάστια της Αθήνας.Τα φαινόμενα θα συνοδευτούν από απότομη πτώση της θερμοκρασίας με την αίσθηση του κρύου στην πρωτεύουσα να αγγίζει ακόμα και τους -4 βαθμούς Κελσίου.Παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας, με την θερμοκρασία να βρίσκεται σε μικρή άνοδο, από την Κυριακή θα σημειωθούν χιόνια, θα ενισχυθούν οι άνεμοι και ο υδράργυρος θα πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή το μεσημέρι αναμένονται καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά μέχρι 7 με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.Την Καθαρά Δευτέρα, προβλέπονται χιονοπτώσεις σε σχεδόν ολόκληρη την Ανατολική Ελλάδα, στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, όπου ο υδράργυρος θα δείξει έως και -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αίσθηση του κρύου θα αγγίζει μέχρι και τους -13 βαθμούς Κελσίου.Οι ενισχυμένοι βοριάδες θα φτάσουν στα πελάγη τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ. Το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχιστεί και την Τρίτη. 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/10Δήμος ΠΑΙΟΝΙΑΣ :23η Γιορτή Κάστανου Γρίβας !
11/10Δήμος ΛΑΓΚΑΔΑ : Τοποθετήθηκε υπόγειος κάδος στο κέντρο της πόλης στην πλατεία του Λαγκαδά
1/10ΧΑΛΑΣΤΡΑ : Δράσεις του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας την ημέρα του Αθλητισμού