Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...;
1215 αναγνώστες
Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011
01:09
Μερικές σκέψεις με αφορμή την ψηφοφορία
 για την εκλογή συμπαραστάτη του πολίτη
 
Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Χαλκηδόνας που έγινε την 28-02-2011, μεταξύ των θεμάτων, ήταν και η εκλογή του συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης. Σημειώνω ότι κατά το άρθρο 77 του νόμου 3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» οι υποψηφιότητες υποβάλλονται μέχρι και την έναρξη της διαδικασίας επιλογής και ότι απαιτείται για την εκλογή πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου.  Ο νόμος δεν προβλέπει τυπικά προσόντα για τους υποψήφιους. Ομιλεί για πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας» και καθορίζει με λεπτομερή τρόπο τις ευρύτατες αρμοδιότητες υπονοώντας σαφώς και ευθέως ότι η αντικειμενική άσκηση αυτών των καθηκόντων προϋποθέτει ότι ο εκλεκτός θα πρέπει να είναι υπεράνω κομμάτων, ομάδων και παρατάξεων. Κατά τη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό συνέβησαν τα παρακάτω παράδοξα και ακατανόητα:
1)     Δεν επετράπη σε κανέναν υποψήφιο να μιλήσει. Δηλαδή αποκλείσθηκε το δικαίωμα των μελών του Δ.Σ. να ακούσουν όσους υποψήφιους επιθυμούσαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά τους.
2)     Ζητήθηκε να διαβασθούν τουλάχιστον τα υποβληθέντα βιογραφικά και από το Προεδρείο αποκλείσθηκε και αυτή η δυνατότητα.
3)     Όταν έγινε αντιληπτό το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν ήταν δυνατόν να κρίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι χωρίς να γνωρίζουν έστω τα στοιχειώδη για κάθε υποψήφιο, έγινε σύντομη ανάγνωση των βιογραφικών.
4)     Οι λαβόντες  το λόγο από όλες τις παρατάξεις, άγνωστο για πιο λόγο, μίλησαν για ασάφεια του νόμου, για έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης μεταξύ των παρατάξεων, για στημένη διαδικασία από την πλειοψηφούσα παράταξη κ.ά.
Επειδή μάλλον δεν έγινε αντιληπτό το πνεύμα του νόμου, όχι από έλλειψη νοητικής ικανότητας, αλλά διότι η κάθε παράταξη – κόμμα που ασκεί εξουσία θέλει να την ασκεί όπως επιθυμεί, προς όφελός της, δηλαδή με άλλα λόγια ιδιοτελώς, πρέπει να υπομνησθεί στους τοπικούς άρχοντες ότι έπρεπε να διαβάσουν ή να ζητήσουν από αυτούς που γνωρίζουν να διαβάζουν να τους πούνε για τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του συμπαραστάτη.
Τότε ίσως θα αντιληφθούν για ποιο λόγο πρέπει να είναι εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας και κυρίως γιατί δεν πρέπει να είναι εκλεκτός  μόνο της πλειοψηφίας.
Βέβαια, εάν οι σύμβουλοι είναι παραταξιακοί στρατιώτες, υποχρεωμένοι να εκτελούν εντολές, ή εάν πιστεύουν ότι το κύρος και οι εμπειρίες μονοπωλούνται μόνο από το δικό τους χώρο, τότε καλά κάνουν και ομιλούν για ασάφεια του νόμου, την οποία ασάφεια χρησιμοποιούν ως φύλλο συκής της εγγενούς αδυναμίας τους ν’ αντιληφθούν αυτονόητα πράγματα.
Είναι όμως δικαίωμα, καθήκον και υποχρέωση, όσων δεν ταυτίζουν το κύρος με την ένταξη σε μία ομάδα εξουσίας, να κρίνουν και να επικρίνουν ενέργειες οι οποίες προδήλως υποδηλώνουν έλλειψη σοβαρότητας αν όχι συνειδητή προσπάθεια νοηματοδότησης των λέξεων σύμφωνα με τα πάσης φύσεως συμφέροντα κάθε ομάδας εξουσίας.
Ενδεχομένως οι παραπάνω σκέψεις να θεωρηθεί ότι υποτιμούν την ικανότητα των δημοτικών συμβούλων να κρίνουν, ανεξάρτητα από δεσμεύσεις παραταξιακές και συμφωνίες (τώρα τις λένε διαβουλεύσεις), με ευθυκρισία και τόλμη για τα εκάστοτε προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης στην τοπική αλλά μείζονα πλέον περιφέρεια του νέου Δήμου Χαλκηδόνας.
Ειλικρινά καμία σκέψη να υποτιμήσω ή ν’ απαξιώσω τις προθέσεις κανενός, αλλά συγχρόνως και παράλληλα μου είναι αδύνατο ν’ αφήσω εντελώς ασχολίαστο το γεγονός της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του συμπαραστάτη του  πολίτη.
Εφόσον είχαν αποφασίσει και προεπιλέξει οι παρατάξεις τους ανθρώπους που  θα στήριζαν διότι δεν τα βρήκαν μεταξύ τους στο πόσο θα πλατιάσουν το νόημα των λέξεων «κύρος» και «εμπειρία» ώστε να χωρέσει ο δικός τους άνθρωπος στα εννοιολογικά καλούπια που κατασκεύασαν, διερωτώμαι: Γιατί άφησαν συμπολίτες τους σοβαρούς και καταξιωμένους στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο πλην ανένταχτους σε ομαδάρες (πλειοψηφία) ή ομαδούλες (αντιπολίτευση) να εκτεθούν στον κίνδυνο να βαθμολογηθεί το κύρος και η εμπειρία τους με μηδέν ψήφους; 
Βέβαια για τους βαθμολογηθέντες, προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα διότι η μακρά πορεία τους στον επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο, τους όπλισε με αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία και συνεπώς το ανθρώπινο συναίσθημα της ανασφάλειας δεν τους αγγίζει, αλλά μήπως υπάρχει και μάλιστα σοβαρό πρόβλημα με τους βαθμολογητές; Φοβούμαι πως ναι, υπάρχει.
Διότι όταν ο νόμος ομιλεί για ενισχυμένη πλειοψηφία και παρά ταύτα προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται ή πράγματι δεν αντιλαμβάνονται γιατί χρειάζεται η ενισχυμένη πλειοψηφία παραμερίζοντας από το νοητικό τους πεδίο τις λέξεις «κύρος» και «εμπειρία» ή θεωρώντας τα χαρακτηριστικά αυτά προσόντα του δικού τους χώρου ή προϊόντα παρασκηνιακών συζητήσεων  ή προεκλογικών δεσμεύσεων, τότε πράγματι υπάρχει ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Θεσ/νίκη, 1-3-2011
Με εκτίμηση,
Πασχάλης Μισιούδης
Συν/χος Δικηγόρος
 
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις