Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ... ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
1304 αναγνώστες
Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011
00:07

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ Μειώνονται οι θέσεις, αυξάνεται ο ανταγωνισμός

Με μειωμένες κατά 15%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τις θέσεις των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας και στο κλίμα της οξύτατης οικονομικής ύφεσης θα πραγματοποιηθούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Μπορεί σε επίπεδο διαδικασίας να μην άλλαξαν πολλά σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, εκτός από το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, οι υποψήφιοι ωστόσο αισθάνονται, όπως οι ίδιοι ομολογούν, ιδιαίτερα την πίεση του ανταγωνισμού φέτος.
"Με το δεδομένο ότι φέτος ο αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας θα είναι μειωμένος κατά 10%-15% και με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα είναι αναμενόμενο οι υποψήφιοι να αισθάνονται την αύξηση της πίεσης ειδικά στις λεγόμενες καλές σχολές, όπου ο ανταγωνισμός ήταν πάντα μεγάλος", εκτιμά ο σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης της "Μ" Βαγγέλης Παπαγιάνγκου.
Στάση αναμονής τηρεί προς το παρόν και η ΟΛΜΕ, καθώς πέρυσι είχαν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα με τις μειωμένες (έως και 60%) αμοιβές και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2010.
Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται ότι θα επαναληφθούν και θα ενταθούν τα φαινόμενα της περσινής χρονιάς και περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις αμοιβές και τον τρόπο πληρωμής όσων εκπαιδευτικών συμμετέχουν είτε ως διορθωτές είτε ως επιτηρητές στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, και φέτος αναμένεται αύξηση των βάσεων στις καλές σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ που εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς και αυτών που βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις, αφού οι υποψήφιοι θα αποφύγουν να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
 
Επιστημονικά πεδία
Το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα διαγραφεί από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο και θα παραμείνει μόνο στο 4ο πεδίο.
Τα παρακάτω τμήματα ΤΕΙ θα παραμείνουν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, θα διαγραφούν από το 4ο και θα ενταχθούν και στο 3ο Πεδίο: Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα τη Φλώρινα)
Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου (με έδρα την Αρτα) Το 2011 θα χορηγηθεί η βεβαίωση με την ένδειξη «σχολικό έτος 2010-2011»:

Διαδικτυακό φροντιστήριο
Πρώτη φορά φέτος και σε πιλοτική βάση το υπουργείο Παιδείας εγκαινιάζει τα διαδικτυακά βοηθήματα, προκειμένου να βοηθήσει τους υποψηφίους στην προετοιμασία τους για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Τα μαθήματα που βρίσκονται ήδη στο διαδίκτυο είναι τα αρχαία, η φυσική, τα μαθηματικά, ενώ από τον επόμενο χρόνο η ύλη θα εμπλουτιστεί με άλλα τρία μαθήματα και σε πολύ λίγο όλα τα μαθήματα θα είναι στον υπολογιστή του μαθητή. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι http://www.study4exams.gr και ήδη τα χτυπήματα έχουν ξεπεράσει τα 100.000!
Στο πλαίσιο της δράσης, 120 εκπαιδευτικοί έχουν παραχωρήσει αφιλοκερδώς υλικό, ασκήσεις, σημειώσεις του καθηγητή και όσα είναι απαραίτητα στο διάβασμα. Από την επόμενη χρονιά το σύστημα θα γίνει διαδραστικό, δηλαδή θα μπορούν οι μαθητές να υποβάλλουν ερωτήματα στο σύστημα, τα οποία θα απαντώνται απευθείας.

Τα δικαιολογητικά 
Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του γενικού λυκείου υποβάλλουν σχετική αίτηση-δήλωση. Πιο συγκεκριμένα την αίτηση-δήλωση υποβάλλουν:
Οι μαθητές της τελευταίας τάξης του γενικού λυκείου που θα συμμετάσχουν στις τελικές πανελλαδικές εξετάσεις για να αποκτήσουν απολυτήριο και βεβαίωση πρόσβασης Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών γενικού ή ενιαίου λυκείου ή άλλου τύπου λυκείου, οι οποίοι θα εξεταστούν για να αποκτήσουν νέα βεβαίωση πρόσβασης Οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιου γενικού λυκείου των ετών 2009 και 2010, οι οποίοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση για στρατιωτικές/αστυνομικές σχολές, σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και ΤΕΦΑΑ. Για όλους τους υποψήφιους η υποβολή της αίτησης-δήλωσης είναι υποχρεωτική και δεσμευτική, πλην των υποψηφίων της ανωτέρω περίπτωσης (γ), για τους οποίους είναι προαιρετική.
Με την αίτηση- δήλωση ο υποψήφιος δηλώνει: ότι θα εξεταστεί στα μαθήματα μίας από τις τρεις κατευθύνσεις του Ημερήσιου ή Εσπερινού Λυκείου το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (υποχρεωτικό για το 5ο πεδίο, εφόσον επιθυμεί να το εξεταστεί πανελλαδικά)

Τι ισχύει για τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας
Τα μαθήματα της τελευταίας τάξης του γενικού λυκείου, τα οποία έχουν ορισθεί ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, κατά πεδίο είναι:
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Αρχαία Ελληνικά (υποχρεωτικό μάθημα Θεωρητικής Κατεύθυνσης)
Ιστορία (υποχρεωτικό μάθημα Θεωρητικής Κατεύθυνσης)
ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 
Μαθηματικά (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)
Φυσική (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 
Βιολογία (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης)
Χημεία (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Μαθηματικά (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)
Φυσική (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις)
Αντικατάσταση
Αντικατάσταση μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επιτρέπεται μόνο για όσους υποψήφιους προέρχονται από κατευθύνσεις διαφορετικές από αυτές στις οποίες ανήκουν τα παραπάνω μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Τα μαθήματα γενικής παιδείας της γ’ λυκείου που αντικαθιστούν τα παραπάνω μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο αντίστοιχα είναι:
Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών Νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία.
Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών Μαθηματικά, Στοιχεία Στατιστικής, Νεοελληνική Γλώσσα.
Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας Βιολογία Νεοελληνική, Γλώσσα.
Επιστημονικό Πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών Μαθηματικά, Στοιχεία Στατιστικής, Νεοελληνική Γλώσσα.
Για το Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης δεν προβλέπεται αντικατάσταση των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας, γιατί το ένα είναι μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις και το άλλο είναι μάθημα γενικής παιδείας.
Όσοι υποψήφιοι έχουν δηλώσει ότι θα εξεταστούν σε εθνικό επίπεδο στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και δεν πάρουν μέρος στην εξέταση του μαθήματος αυτού, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν στο συγκεκριμένο μάθημα και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0).

Ειδικά μαθήματα
Οι συντελεστές βαρύτητας για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες ανάλογα με το τμήμα είναι: 2 για τα τμήματα και τις κατευθύνσεις ξένων φιλολογιών (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής), της ειδίκευσης Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και της ειδίκευσης Μετάφρασης ή Διερμηνείας του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, 2 για αυτά που απαιτούνται τα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο ή Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, 1 για τα λοιπά τμήματα για τα οποία απαιτείται ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, όπως αυτά των ΜΜΕ, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διεθνών Σπουδών κτλ., ή Ελεύθερο Σχέδιο, όπως το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, 2 για τα ΤΕΦΑΑ.
Η εισαγωγή στις σχολές και στα τμήματα τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα γίνεται με βάση τα μόρια που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του γενικού βαθμού πρόσβασης και των βαθμών πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας όπως αυτοί αναγράφονται στη σχετική βεβαίωση, καθώς και του βαθμού του τυχόν απαιτούμενου ειδικού μαθήματος με τους αντίστοιχους συντελεστές. Αν προβλέπεται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, βαθμός ειδικού μαθήματος είναι ο μέσος όρος των βαθμών που σημείωσε ο υποψήφιος στα δύο ειδικά μαθήματα
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι, για να είναι κάποιος υποψήφιος σχολής ή τμήματος για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει εξεταστεί στο απαιτούμενο ειδικό μάθημα και να έχει επιτύχει σε αυτό βαθμό τουλάχιστον ίσο με τη βάση, δηλαδή τουλάχιστον δέκα (10) στην κλίμακα 1-20. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, είναι απαραίτητο ο υποψήφιος να έχει επιτύχει χωριστά στο καθένα από τα μαθήματα αυτά το παραπάνω ελάχιστο όριο βαθμολογίας και βαθμός ειδικού μαθήματος για τον υπολογισμό των μορίων είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο αυτών ειδικών μαθημάτων. Ειδικότερα, οι συντελεστές είναι: 8 για τον γενικό βαθμό πρόσβασης, 1,3 για το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή 0,9 στην περίπτωση αντικατάστασής του από μάθημα γενικής παιδείας (0,7 για το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή 0,4 στην περίπτωση αντικατάστασής του από μάθημα γενικής παιδείας).
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/10Δήμος ΠΑΙΟΝΙΑΣ :23η Γιορτή Κάστανου Γρίβας !
11/10Δήμος ΛΑΓΚΑΔΑ : Τοποθετήθηκε υπόγειος κάδος στο κέντρο της πόλης στην πλατεία του Λαγκαδά
1/10ΧΑΛΑΣΤΡΑ : Δράσεις του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας την ημέρα του Αθλητισμού