Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ...! ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΜΑΡΙΟΣ
1299 αναγνώστες
Κυριακή, 3 Απριλίου 2011
13:35

 

Ξεσηκωμός στο Λαγκαδά για το εργοστάσιο καύσης στο ΧΥΤΑ

 

 

ΞΕΣΗΚΩΜΌΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΊ ΣΤΗΝ ΑΣΣΗΡΟ, ΌΠΟΥ ΚΆΤΟΙΚΟΙ, ΦΟΡΕΊΣ, ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΚΑΙ ΔΉΜΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΎΝ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΊΟΥ ΚΑΎΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΆΤΩΝ ΕΝΤΌΣ ΤΟΥ ΧΏΡΟΥ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΆΧΗΣ.

«Θα γίνουμε Κερατέα, αν δε μας ακούσουν», λένε κάτοικοι και φορείς, την ώρα που το εν λόγω έργο προβλέπεται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και καθυστερεί επί πέντε χρόνια και τρεις μήνες!
Ηδη έχουν γίνει συναντήσεις, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που εξελίσσεται, και κάτοικοι της Ασσήρου, δήμος Λαγκαδά, δήμος Ωραιοκάστρου, Φορέας Διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και οικολογικές οργανώσεις, ακόμη και η τοπική μητρόπολη, εκφράζουν κάθετη αντίθεση στη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Βορειοδυτικής Ενότητας στην περιοχή.
Σε φάση προμελέτης
Το έργο βρίσκεται στη φάση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης υπολογίζει πως σε δύο μήνες θα δημοπρατηθεί. Τα δημοτικά συμβούλια Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά έχουν πάρει ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στο έργο, ο Φορέας Διαχείρισης γνωμοδότησε αρνητικά την προηγούμενη Τρίτη και ο σύλλογος «Φίλοι της Γης» Ασσήρου επισημαίνει πως «το έργο δε θα περάσει».
Σύμφωνα με τους κατοίκους που αντιδρούν η περιοχή είναι προστατευόμενη, καθώς εντάσσεται στο δίκτυο Natura και στη συνθήκη Ramsar, και δεν μπορεί να δεχτεί άλλη επιβάρυνση (μετά το ΧΥΤΑ). Κύριο ζήτημα που θέτουν οι πολίτες είναι ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την καύση και δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι δε θα παράγονται ρύποι.
Ο κόσμος δηλώνει αποφασισμένος για δυναμικές αντιδράσεις, ενώ και η μητρόπολη κάλεσε τον κόσμο σε δυναμική αντίδραση, με ενότητα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ, Γιάννης Ζουρνάς, σημείωσε ότι η καθυστέρηση στο έργο είναι μεγάλη (όση και για το ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου) και ζήτησε από όσους αντιδρούν «να ξεκαθαρίσουν εάν είναι καλύτερο να θάβονται τα σκουπίδια ή να γίνεται αξιοποίηση με σεβασμό στο περιβάλλον και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».
Η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη και τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση και πρωτίστως το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 
 

 

ΟΙ 27 ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΌΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΝΈΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΈΝΟ ΟΙΚΙΣΜΌ ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΌΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΎΜΙΝΑ.

Αν κοιτάξεις από απόσταση, θα διακρίνεις μόνο τεράστιους λόφους με μπάζα και οικοδομικά υλικά. Αυθαίρετες χωματερές στα όρια βιομηχανικών δήμων, η πρώτη σκέψη. Πλησιάζοντας θα αρχίσουν να φανερώνονται ένα ένα όσα κρύβουν οι λόφοι των απορριμμάτων: μικρά πρόχειρα παραπήγματα από χαρτόνι και λαμαρίνα, χοντρά σχοινιά δεμένα απ' άκρη σ' άκρη με πολύχρωμα απλωμένα ρούχα να στεγνώνουν στον ήλιο, παλιοσίδερα και λευκές πλαστικές καρέκλες. Και ανάμεσα σε όλα αυτά θα διακρίνεις ανθρώπινες φιγούρες να συνομιλούν, να εργάζονται, να αναπνέουν, να ζουν...
Σε αυτήν την κοινωνία, χωρίς πόσιμο νερό ή άλλες υποδομές, στον καταυλισμό Ρομά που βρίσκεται δέκα λεπτά μετά τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, μεγάλωνε και η Τζανσού. Ενα κοριτσάκι 18 μηνών το οποίο βρήκε φρικτό θάνατο την προηγούμενη εβδομάδα από τα χέρια του 24χρονου πατέρα του έπειτα από σεξουαλική και σωματική κακοποίηση.
Μία μεγάλη ξύλινη τάβλα φράζει την πόρτα από το παράπηγμα όπου έμενε η Τζανσού μαζί με τους γονείς και τα τρία αδέρφια της. Στα παράθυρα κρεμασμένες πετσέτες και σεντόνια κρύβουν το εσωτερικό του σπιτιού. Από τις 27 οικογένειες Ρομά που ζουν εδώ κι ένα χρόνο στον πρόχειρο καταυλισμό, κανένας δεν πλησιάζει. Κανένας δε μιλά. «Δεν καταλάβαμε τίποτα. Αν τον πιάναμε, θα τον σκοτώναμε με τα ίδια μας τα χέρια. Να μην ξανάρθει εδώ ούτε αυτός ούτε η γυναίκα του. Μάνα ήταν αυτή;». Ο 14χρονος Γιοκάν μιλά σαν θυμωμένος ενήλικας. Για την κοινωνία των αθίγγανων άλλωστε είναι ήδη σε ηλικία γάμου. Σταμάτησε πέρυσι το σχολείο, φορά από ένα σκουλαρίκι σε κάθε αφτί και ασφυκτιά ανάμεσα στα 27 «χαρτόκουτα» τα οποία εδώ κι ένα χρόνο αποτελούν τη γειτονιά του. Δίπλα του, η 12χρονη Εσμεράλδα εξηγεί ότι σταμάτησε το σχολείο για να προσέχει το μικρότερο αδερφό της. Ηταν καλή στην ορθογραφία, θα ήθελε να γίνει κομμώτρια, αλλά τώρα θα πρέπει να περιμένει να μεγαλώσει ο αδερφός της -αν δεν έχει και η ίδια την τύχη της μητέρας της, να ξεκινήσει τη δική της οικογένεια.
«Και για να παντρευτεί κάποιος χρειάζεται λεφτά. Εγώ Ρομ γεννήθηκα και Ρομ θα πεθάνω, αλλά δε θέλω να ζω άλλο εδώ πέρα. Θέλω ένα καλύτερο σπίτι, δουλειά, μία καλύτερη ζωή. Αν έχεις λεφτά, όλα είναι καλύτερα», μας λέει ο Γιοκάν και χάνεται στους χωματόδρομους του καταυλισμού.
Ο πατέρας του, παλιός πρόεδρος του οικισμού, Σεφχκέτ Ιδρύς, εξηγεί πως η ζωή μέσα στον οικισμό είναι αφόρητη. «Τίποτα δεν είναι εύκολο εδώ. Τα βλέπεις τα σπίτια;», ρωτά και με το χέρι του χτυπά τον υποτυπώδη τοίχο. «Από λαμαρίνα και χαρτόνι είναι. Θάνατος το χειμώνα και φωτιά το καλοκαίρι. Με ξύλα που μαζεύαμε από εδώ κι από εκεί τη βγάλαμε πέρυσι. Εχει αλλάξει η κατάσταση πια και δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχουν σίδερα, δεν υπάρχει τίποτα. Την εβδομάδα βγάζουμε 50 ευρώ. Εδώ ζούμε σχεδόν ξεχασμένοι. Η μοίρα μας είναι πολύ δύσκολη», περιγράφει.
Με το όνειρο της μετεγκατάστασης 
Οι 27 οικογένειες των Ρομά ζουν με το όνειρο της μετεγκατάστασης στο νέο διαμορφωμένο οικισμό που βρίσκεται στο δρόμο για τα Κύμινα. Η προηγούμενη διοίκηση του δήμου Χαλάστρας κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά ακόμη κι αυτό το όνειρο δείχνει να παραπαίει στα χαλάσματα του οικισμού τους. Οπως εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Βουδούρης, το ποσό των 900.000 ευρώ που εκταμιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται «εγκλωβισμένο» στα ταμεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο εργολάβος είναι απλήρωτος εδώ και μήνες, οι εργασίες έχουν σταματήσει και ο νέος οικισμός κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. «Εξαρχής δείξαμε ενδιαφέρον για αυτήν την κοινότητα ανθρώπων που ζει δίπλα μας. Ως δήμος προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τις ζωές τους, να παραμείνουν στο σχολείο, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάποια χρήματα για αγορά τροφίμων. Αυτήν τη στιγμή όμως η κατάσταση είναι τραγική. Η κρίση τους χτύπησε διπλά, ελάχιστοι έχουν εργασία και πλέον από όλο τον οικισμό μόλις τρία παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο», περιγράφει.
Καθώς φεύγουμε από τον οικισμό, συναντάμε τον Μεζνούτ. Πατέρας τεσσάρων παιδιών, γυρνά όλη την ημέρα στους δρόμους ψάχνοντας για παλιοσίδερα. «Εμείς έτσι τη βρήκαμε τη ζωή από τους γονείς μας. Ηθελα να συνεχίσω το σχολείο, ήθελα να κάνω κι άλλα πράγματα, αλλά δεν πρόλαβα καν να τα σκεφτώ. Δε θέλω αυτή τη ζωή και για τα παιδιά μου. Οσο έχω δυνάμεις, θα τα πιέσω να μείνουν στο σχολείο και να κάνουν κάτι καλύτερο. Αρκεί να μη μας ξεχάσουν για πάντα εδώ», λέει και το βλέμμα του γυρνά στον οικισμό της απελπισίας.
Οικισμός Αγίας Σοφίας: πρότυπο προς... αποφυγή
Μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, στις όχθες του Γαλλικού ποταμού, βρίσκεται ο πρότυπος οικισμός αθίγγανων «Αγία Σοφία». Περίπου 3.000 αθίγγανοι εγκαταστάθηκαν στον οικισμό πριν από 11 χρόνια πιστεύοντας πως έχουν βρει μία μόνιμη αξιοπρεπή στέγη. Τους είπαν για κοινοτικές επενδύσεις, για έργα υποδομών. Σύντομα διαπίστωσαν πως τίποτε δεν ήταν αλήθεια και σήμερα ο οικισμός τους αποτελεί πρότυπο προς... αποφυγή.
Ο πρόεδρος του οικισμού, Παναγιώτης Σαμπάνης, μας υποδέχεται στην αυλή του σπιτιού του. Πριν καλά καλά καθίσουμε, ξεκινά με αγωνία: «Είμαστε βουτηγμένοι στα σκουπίδια. Ο δήμος κάνει αποκομιδή μία φορά την εβδομάδα. Νερό πόσιμο δεν έχουμε εδώ και τέσσερα χρόνια, ακόμη και το ρεύμα μάς έκοψαν χωρίς να δεχτούν την πρότασή μας για διακανονισμό της εξόφλησης των λογαριασμών». Τα προβλήματα του οικισμού χρονίζουν και οι αθίγγανοι έχουν συνηθίσει πλέον τους δημοσιογράφους που επισκέπτονται τον καταυλισμό τους για να τα καταγράψουν.
Οσες φορές και να επισκεφτεί κάποιος τον οικισμό, όμως, οι εικόνες που αντικρίζει δε συνηθίζονται εύκολα. Δίπλα στα λασπόνερα, τα παιδιά τσαλαβουτούν ξυπόλυτα χειμώνα καλοκαίρι και τραβούν παιχνίδια από τους λόφους των σκουπιδιών.
Οπως εξηγεί ο κ. Σαμπάνης, η νέα δημοτική αρχή έχει υποσχεθεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση του οικισμού και να μεσολαβήσει για να ενισχυθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων. «Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε δει καμία κίνηση», συμπληρώνει.
«Αρσις»: Λείπει ένα οργανωμένο σχέδιο 
Για τους αθίγγανους της Αγίας Σοφίας, της Χαλάστρας, του Δενδροπόταμου, των Ν. Επιβατών και των υπόλοιπων καταυλισμών που βρίσκονται στα όρια της Θεσσαλονίκης, δε θα είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία θα τους έχει γυρίσει την πλάτη αφήνοντάς τους να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα. Οπως εξηγεί ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό μέλος της «Αρσις», «οι περισσότεροι ζουν ξεχασμένοι και εγκαταλειμμένοι στις τύχες τους. Αυτή η άθλια εικόνα με τα παραπήγματα και την έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι αθίγγανοι οδηγούν στην περιθωριοποίηση και δίνεται πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών οι οποίες είναι περισσότερο ορατές από αυτές του υπόλοιπου πληθυσμού. «Είναι αυτονόητο πως όποιος ζει σε παρακμιακές συνθήκες θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει. Το θέμα είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες καταπατώνται βασικά δικαιώματά τους, όπως η στέγη, η εκπαίδευση, η υγεία», σημειώνει. «Ολα αυτά τα χρόνια ακούστηκαν διακηρύξεις, προγράμματα, εκταμιεύτηκαν πόροι, αλλά δεν υπήρξε σοβαρή βούληση για ένα γενικό συντονισμό, ώστε να σκύψει η Πολιτεία στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό που λείπει είναι ένα οργανωμένο σχέδιο, με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», καταλήγει.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις