Πρόκειται για έναν καταξιωμένο πολιτιστικό και παιδαγωγικό θεσμό, που μακριά από κάθε διαγωνιστικό χαρακτήρα αποτελεί μια πρόταση για την πολιτιστική δραστηριότητα στα σχολεία. Στις εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο, δίνουν βροντερό «παρών» περισσότεροι από 10.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποδεικνύοντας πως η καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία μπορούν να γίνουν «μονοπάτι» και αφετηρία που θα μετατρέψει τις ανησυχίες και τα όνειρά τους σε ένα υπέροχο ταξίδι.
Ηδη η έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Παιδείας του δήμου Παύλου Μελάπραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη προσέλευση. Στη φετινή διοργάνωση περισσότεροι από 1.800 μαθητές από όλα σχεδόν τα σχολεία συμμετέχουν στις 37 εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν έως τις 21 Ιουνίου.
Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης η αυλαία της «16ης Συνάντησης Μαθητικής Δημιουργίας και Εκφρασης» άνοιξε χτες, με τους μαθητές του 2ου Λυκείου Αμπελοκήπων να παρουσιάζουν το έργο «Φοιτηταί» του Γρηγόρη Ξενόπουλου. Οι εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν μαθητές παιδικών σταθμών, δημοτικών, γυμνασίων και νηπιαγωγείων, θα ολοκληρωθούν στις 24 Ιουνίου.
Ρεκόρ συμμετοχών καταγράφεται στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπου περισσότεροι από 6.000 μαθητές δίνουν το «παρών» στα δρώμενα της Ανοιξης. Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης οι δράσεις για την αγωγή υγείας και το περιβάλλον, που θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία των αρμόδιων γραφείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης και του ΚΠΕ Ελευθερίου - Κορδελιού.
Τέλος, βήμα έκφρασης και δημιουργίας σε όλους τους μαθητές των τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων του δήμου Νεάπολης - Συκεώνδίνεται μέσα από το αναβαθμισμένο Φεστιβάλ Παιδείας, που θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου. Στο πλαίσιό του θα φιλοξενηθούν, μεταξύ άλλων, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και ποιητικές εκδηλώσεις.