Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση με την οποία το Πενταμελές Εφετείο επέβαλε στις 7 Απριλίου την ποινή της 12μηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή στον κ. Ψωμιάδη έχει πλέον καθαρογραφεί και διαβιβάζεται σήμερα στην Εισαγγελία Εφετών. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου και η κοινοποίησή της από την Εισαγγελία στο γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Ευθύμιο Σώκο, και ίσως να γίνει και εντός της ημέρας.
Εν αναμονή
Το επόμενο βήμα, όπως άλλωστε έχει γίνει γνωστό, είναι να εφαρμόσει ο κ. Σώκος τη νομοθεσία και να θέσει σε αργία τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Πάντως χτες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν υπήρχε καμιά πληροφορία για την εξέλιξη των διαδικασιών στα δικαστήρια. Σημειωτέον ότι δύο φορές το προηγούμενο διάστημα, υπάλληλός της είχε μεταβεί στο δικαστικό μέγαρο, προκειμένου να παραλάβει την καθαρογραμμένη δικαστική απόφαση, αλλά είχε αποχωρήσει άπρακτος, καθώς είχε λάβει την απάντηση ότι δεν ήταν έτοιμη. Η τελευταία φορά ήταν πριν από περίπου δέκα ημέρες. Ωστόσο, ο κ. Σώκος, σε ό,τι αφορά στο θέμα της αργίας του περιφερειάρχη, έχει πει σε ανύποπτο χρόνο σε συνεργάτες του ότι από τη στιγμή που θα παραλάβει την απόφαση του δικαστηρίου, θα κάνει αυτό που επιτάσσει ο νόμος, αφού προηγουμένως τη μελετήσει προσεκτικά.
Τι προβλέπεται
Με βάση τον «Καλλικράτη», ο ελεγκτής νομιμότητας, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, «οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως η αργία». Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων του 2006 προσδιορίζει με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια τα επόμενα βήματα, προβλέποντας γραπτή κλήση του εγκαλουμένου, δηλαδή του κ. Ψωμιάδη σε απολογία εντός διαστήματος δέκα ημερών. Δεν είναι όμως προς στιγμήν σαφές αν ισχύουν νομικά και τα επόμενα βήματα που ορίζει ο Κώδικας, βάσει των οποίων η επιβολή της αργίας προϋποθέτει τη σύγκληση Πειθαρχικού Συμβουλίου, υπό τον πρόεδρο Πρωτοδικείου, όπου μετά από μυστική διάσκεψη αποφασίζεται, σε δύο μήνες το αργότερο, αν είναι σκόπιμη η επιβολή ή μη της ποινής της αργίας. Οπότε η επιθυμία των πολιτικών αντιπάλων του κ. Ψωμιάδη να τον δουν εκτός κάδρου το συντομότερο δυνατό ίσως καθυστερήσει κι άλλο. Αλλωστε ακόμη και αν τεθεί τελικά σε αργία, ο περιφερειάρχης έχει δικαίωμα να προσβάλει την «τιμωρία» του προσφεύγοντας στον υπουργό Εσωτερικών και στη συνέχεια στο Αρειο Πάγο και στο ΣτΕ.
«Δεν είναι εύκολη υπόθεση...»
Από την πλευρά του ο κ. Ψωμιάδης έχει ετοιμάσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει σε νομικό επίπεδο και η οποία περιλαμβάνει προσφυγή στον Αρειο Πάγο για αναίρεση της απόφασης. Με την κοινοποίηση της απόφασης της αργίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Ψωμιάδης τίθεται σε αργία και αναλαμβάνει ο αναπληρωτής του, που είναι ο αδελφός του, Διονύσης. Αν η απόφαση τελεσιδικήσει στον Αρειο Πάγο, ο σημερινός περιφερειάρχης κηρύσσεται έκπτωτος και ακολουθούν εκλογές στην παράταξή του για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής. Ο κ. Ψωμιάδης έλεγε χτες στους συνεργάτες του ότι ο ίδιος δε σκοπεύει να πάει σπίτι του, αλλά θα παραμείνει στο γραφείο του, ενώ σημείωσε με νόημα ότι η υπόθεση της αργίας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση