«Εξω από τα δόντια» τα είπαν χτες στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Μακεδονία στο κλιμάκιο των δέκα υπουργών και υφυπουργών, καθώς και το γραμματέα του κόμματος, Μιχάλη Καρχιμάκη, που παρέστησαν στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κομματικοί παράγοντες άσκησαν αυστηρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική αλλά και αμφισβήτησαν ανοιχτά την αποτελεσματικότητά της. «Με συμφωνίες κυρίων πιστεύετε ότι θα έρθει η ανάπτυξη; Ή ότι με τη σύμπραξη της Alpha με τη Eurobank θα έρθει το χρήμα στην αγορά; Από το 1979 είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ και ποτέ δεν ήμουν πιο απογοητευμένος», τόνισε ο Θ. Κεμανετζής από το χώρο των ΕΛΠΕ. Στο ίδιο τέμπο κινήθηκαν αρκετοί ακόμη ομιλητές άλλοι υποστηρίζοντας ότι «προωθούμε αλλαγές που δεν τις πιστεύουμε» και άλλοι εκτοξεύοντας απαξιωτικά σχόλια για τα κυβερνητικά στελέχη που είχαν απέναντί τους.
Ο Γιάννης Μπουτάρης
Η πιο «συγκλονιστική» όμως τοποθέτηση ήταν αυτή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που σε παρέμβασή του ανέφερε προσωπικό του παράδειγμα για να περιγράψει την απόγνωση των πολιτών και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προς άλλη κατεύθυνση. «Ο γιος μου φεύγει για την Κίνα γιατί... έσκασε στην Ελλάδα. Είναι 35 χρόνων με ένα παιδί και φεύγει. Στενοχωριέμαι αλλά τι να του πω, να μη φύγει; Να μείνει στη Νάουσα;», σημείωσε ο δήμαρχος που σε άλλη αποστροφή του λόγου του έστειλε κριτικό μήνυμα λέγοντας: «Εγώ δεν είμαι γραμμένος στο ΠΑΣΟΚ, δεν είμαι στέλεχος αλλά είμαι περισσότερο πασόκος από πολλούς εδώ μέσα. Αν δεν κάνουμε εμείς τη μεγάλη αλλαγή, πρέπει να φύγουμε όλο».
Νωρίτερα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στην κομματική συνδιάσκεψη, άσκησε ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ για πολιτική υποκρισία. «Ο κ. Σαμαράς περιπλανιέται δεξιά και αριστερά με μια αντιμνημονιακή γροθιά που του επιστρέφεται όμως από τους Ευρωπαίους και θα του επιστραφεί και από τους πολίτες», κατηγόρησε δε τον αρχηγό της ΝΔ ότι παρουσιάζει μαγικές συνταγές και γρήγορες λύσεις που ναρκώνουν το λαό αλλά «δεν πείθει ούτε τα εξαφανισμένα από την κοινωνία κορυφαία στελέχη του».
Οι ιδιοκτήτες ταξί
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιαννακάκης, είχε συνάντηση με τον Μ. Καρχιμάκη και προειδοποίησε για μαζικές διαδηλώσεις πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Ο κ. Γιαννακάκης είπε ότι η «ανακωχή» που έχει κηρύξει ο κλάδος λήγει στις 5 Σεπτεμβρίου και άφησε να εννοηθεί με τη φράση «κάτι θα έχουμε» τις επόμενες ημέρες.