Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΣΑΚΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
1629 αναγνώστες
Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011
00:29

Με εντυπωσιακή συμμετοχή εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τις εξελίξεις στην αγορά αροτραίων που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη. Όπως επεσήμαναν στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, όσον αφορά στο βαμβάκι το 2011 καταγράφεται αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 16% περίπου, γεγονός που ενδεχομένως ρίξει το ποσό της ενίσχυσης. Ίδια εικόνα στον αραβόσιτο, όπου έχουμε αύξηση των καλλιεργηθεισών εκτάσεων, ενώ τέλος στο ρύζι αν και η παραγωγή αναμένεται σταθερή, ήδη παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 34% στην τιμή του εξαχθέντος προϊόντος.

 
Φωτογραφίες από την ενημέρωση
 
 

 
Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρηγόρης Αλεξιάδης τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις στην αγορά των αροτραίων και γι' αυτό καλεί προς ενημέρωση τα στελέχη των συνεταιριστικών οργανώσεων, μια και οι καιροί είναι κρίσιμοι και δύσκολοι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
 
"Καταφέραμε να επηρεάσουμε στο παρελθόν τις εξελίξεις", πρόσθεσε αναφερόμενος στο βαμβάκι, ενώ από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος τόνισε τη χρησιμότητα της "ξενάγησης" των ανθρώπων των συνεταιρισμών στην ευρωπαϊκή και εγχώρια αγορά των αροτραίων καλλιεργειών, μέσω της σχετικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Συνομοσπονδία, στη συμπρωτεύουσα.
Βαμβάκι - Αραβόσιτος - Ρύζι
Για αύξηση της αναμενόμενης παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος περί το 8%, της κατανάλωσης, των εξαγωγών έκανε λόγο το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γεωργία Σιμάτου, που αναφέρθηκε εκτενώς στην αγορά του βάμβακος.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, το 2011 αναμένεται αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων πάνω από 15%, με βάση τα δηλωθέντα στρέμματα, με τις τιμές σύσπορου να κυμαίνονται μεταξύ 50 και 58 λεπτών, την ποιότητα να χαρακτηρίζεται καλή.
 
 
 
Από την πλευρά της το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ Δήμητρα Μάρδα παρουσίασε την κατάσταση στην αγορά αραβόσιτου και ρυζιού.
 
Αναφορικά με τον αραβόσιτο, το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ έκανε λόγο για αύξηση της δηλωθείσας συνολικής έκτασης, ενώ εκτίμησε ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 1.900.000 τόνους. Οπως είπε οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 16 και 22 λεπτών του ευρώ/κιλό.
 
Στην παρουσίασή της για το ρύζι η κα Μάρδα ανέφερε ότι η δηλωθείσα έκταση το 2011 άγγιξε τα 324.000 στρέμματα, με αναμενόμενη παραγωγή στους 230.500 τόνους.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία αξιοσημείωτη αύξηση παρουσίασαν οι μέσες τιμές του εξαχθέντος προϊόντος το 2011 κατά 34%.
 
Ο Γιάννης Κολυβάς για την ΚΑΠ μετά το 2013
 
Η καλλιέργεια βάμβακος διαμορφώνει εισόδημα, εξασφαλίζει απασχόληση, αποσυμφορεί εκτάσεις. Ως εκ τούτου πρέπει να την διαφυλάξουμε τόνισε στην εισήγησή του ο προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ ΓΙάννης Κολυβάς, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόταση της Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2013 ελάχιστα επηρεάζει το προϊόν, καθώς επίσης και το ρύζι.
"Πρέπει ωστόσο να ενισχύσουμε την εκπροσώπησή μας στα αρμόδια όργανα", πρόσθεσε, για να συμφωνήσει με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρηγόρη Αλεξιάδη.
Τέλος, ο προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ τόνισε ότι τα αροτραία επηρεάζονται απο την πρόταση της Κομισιόν όσον αφορά στο "πρασίνισμα", ενώ κατέληξε λέγοντας ότι "χρειάζεται εθνική στρατηγική στις διαπραγματεύσεις για την μετά το 2013 Κοινή Αγροτική Πολιτική".
 
 
Χρήστος Τσιχήτας: Η νέα ΚΑΠ δεν 
είναι προς την σωστή κατεύθυνση
«Είναι ανεπίτρεπτο σε περιόδους ύφεσης να επιλέγεται να μειωθούν πόροι ενίσχυσης από τον πρωτογενή τομέα, απεναντίας θα έπρεπε να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες για να βρεθούν και νέοι πόροι που θα ενίσχυαν τους ανθρώπους που παράγουν πραγματικά» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Τσιχήτας, τονίζοντας πως η νέα ΚΑΠ δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, με αφορμή τις ανακοινώσεις του επιτρόπου Γεωργίας, κ. Ντατσιάν Τσίολος, για την αναθεώρηση της ΚΑΠ που αφορά την περίοδο 2014-2020.

Αναλυτικά η πλήρης δήλωση του προέδρους της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης έχει ως εξής: Μετά από ένα αγωνιώδες διάστημα στο οποίο όλοι περιμέναμε τις ανακοινώσεις της Επιτροπής για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020,ήρθε η στιγμή να αποτυπώσουμε την άποψή μας για τα σημαντικότερα σημεία της ανακοίνωσης.
Σίγουρα η πρώτη εκτίμηση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι οτι η νέα ΚΑΠ δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Πρώτα απ΄ όλα έχουμε μείωση του προϋπολογισμού που ξεκινάει με 5,25% το 2014 και καταλήγει στο 9% το 2020. Είναι ανεπίτρεπτο σε περιόδους ύφεσης να επιλέγεται να μειωθούν πόροι ενίσχυσης από τον πρωτογενή τομέα, απεναντίας θα έπρεπε να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες για να βρεθούν και νέοι πόροι που θα ενίσχυαν τους ανθρώπους που παράγουν πραγματικά.
Το δεύτερο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι ο ορισμός του ενεργού αγρότη. Το 5% που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να εξομοιώσει τους ετεροεπαγγελματίες που απασχολούνται περιστασιακά στην γεωργία. Θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στο διάστημα που απομένει να φροντίσει έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί προς τα πάνω το ποσοστό έτσι ώστε οι πόροι να κατευθυνθούν στους πραγματικά ενεργούς αγρότες.
Το πιο σημαντικό όμως πράγμα που θα ήθελα να σταθώ είναι το θέμα της περιφεριοποίησης με όποιο τρόπο και αν εφαρμοστεί αυτή δηλαδή ανά ζώνες, ανά προϊόντα ή συνολικά σε όλη την χώρα. Θα ήθελα να δηλώσω κατηγορηματικά ότι είμαι υπέρ της εφαρμογής ενός ιστορικού μοντέλου όπως μας δίνεται η δυνατότητα σαν κράτος-μέλος να επιλέξουμε. Υπάρχουν περιοχές που με το flat rate θα υποστούν δραματική μείωση του εισοδήματος ,περιοχές οι οποίες αποτελούν μέχρι σήμερα την ναυαρχίδα της αγροτικής οικονομίας. Η εφαρμογή μεταβατικά ενός ιστορικού μοντέλου θα βοηθήσει στην ομαλή προσαρμογή των αγροτών των περιοχών αυτών στην νέα πραγματικότητα χωρίςαπότομες μεταβολές στην οικονομία τους.
Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ στο 30% του λεγόμενου πράσινου συντελεστή και να αναφέρω ότι θεωρώ τεράστιο το ποσοστό αυτό. Είμαι υπέρ του πρασινίσματος της ΚΑΠ και γενικότερα της εφαρμογής ορθών και φιλοπεριβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών, αλλά αυτό να γίνει με τρόπο ομαλό έτσι ώστε η μετάβαση να είναι και εφικτή αλλά και να προσδοκώμενο αποτέλεσμα για το περιβάλλον. Θεωρώ επίσης απαραίτητο και ουσιώδες να επισημάνω ότι το ποσοστό από το πρασίνισμα της ΚΑΠ θα πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη να κατευθύνεται μέσω δράσεων στην ενίσχυση προϊόντων που θίγονται από την μεταρρύθμιση αυτή.
Συμπερασματικά θα ήθελα να πω ότι η προσεχή περίοδος αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την χώρα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αφού με τις αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει θα φανεί ξεκάθαρα αν θα κάνουμε βήματα εμπρός, δίνοντας ώθηση στον πρωτογενή τομέα που όλοι ευελπιστούμε να πρωταγωνιστήσει στην έξοδο της χώρας από το τούνελ της οικονομικής κρίσης που βρισκόμαστε ή αν θα έχουμε μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση και εξαθλίωση του αγροτικού τομέα ίσως του μόνου τομέα που ακόμα δείχνει να στέκεται στα πόδια του.
 
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις