Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Η αποχέτευση της Γέφυρας σε πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ - ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Ρομπότ - ελικόπτερο από το Δήμο Δέλτα
1473 αναγνώστες
Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
00:01


Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του ΥΠΕΚΑ εντάχθηκε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης της δημοτικής κοινότητας Γέφυρας του δήμου Χαλκηδόνας, με το ποσό της συγχρηματοδότησης να φτάνει τα 10.961.198 ευρώ.

Στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 146 έργα προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι για τον ίδιο μήνα οι δαπάνες ανήλθαν σε 159 εκ. ευρώ.
Ο συνολικός προύπολογισμός των ενταγμένων έργων ανέρχεται σε 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 100% το τελευταίο πεντάμηνο (1,44 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011). Αντίστοιχα, οι δαπάνες ανέρχονται σε 409 εκ. ευρώ (19.3% του προύπολογισμού του προγράμματος) με αύξηση κατά 100% το τελευταίο πεντάμηνο (9.7% τον Ιούνιο του 2011).
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΠΠΕΡΑΑ είναι από τα μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, που στοχεύει στη σύγκλιση της χώρας μας και των Περιφερειών της με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από την προώθηση και ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης, έχοντας ως μοχλό την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Διπλός σεισμός στη Θεσσαλονίκη

 
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ: Διπλός σεισμός στη Θεσσαλονίκη
 
Δυο ασθενείς σεισμικές δονήσεις 2,9 Ρίχτερ σημειώθηκαν στις 18.35 και 18.38 στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα...
 
σε περιοχή κοντά στο Σταυρό. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές στην ευρύτερη περιοχή και δεν προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες
 
 
Ρομπότ - ελικόπτερο πάνω από τον
 
Θερμαϊκό από το Δήμο Δέλτα
  
Το εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιώργο Ζαλίδη, και σε συνεργασία με το Δήμο Δέλτα και τον Δημαρχο Νίκο Γιουτίκα, δημιουργεί κεντρική βάση δεδομένων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου. Η επίδειξη της μεθοδολογίας παρακολούθησης θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα (19/12/11) στις 13.00 στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών Κυμίνων στις εκβολές του Λουδία, με τη βοήθεια της ρομποτικής και του ειδικού μη επανδρωμένου οχήματος τύπου μικρού ελικοπτέρου του Εργαστηρίου.

Oπως τονίζει ο Δημαρχος Δέλτα Νίκος Γιουτίκας «Η πλευρά του Θερμαϊκού, όπου έχουν στηθεί οι σταθμοί μέτρησης του Εργαστηρίου του ΑΠΘ με επικεφαλής τον κ. Ζαλίδη, δέχεται τα νερά τεσσάρων ποταμών (Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα) και πολλών στραγγιστικών τάφρων. Στη δε παράκτια περιοχή αναπτύσσονται πολλές δραστηριότητες και χρήσεις με χωρική διαφοροποίηση. Οι μετρήσεις και οι παρατηρήσεις του Εργαστηρίου θα μας βοηθήσουν να λάβουμε οριστικά και μόνιμα μέτρα όλοι οι συναρμοδιοι κι επιτέλους με συνεννόηση και κεντρικό συντονισμό τον πλέον κατάλληλο φορέα το ΑΠΘ»

Να σημειωθεί ότι στο χωρο παρακολουθησης κεντρικά αναπτύσσεται το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, οι εγκαταστάσεις του λιμένα, δυτικά ασκούνται γεωργικές δραστηριότητες και οστρακοκαλλιέργειες (η μεγαλύτερη παραγωγή της χώρας) και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των βιοτεχνιών-βιομηχανιών, ενώ ανατολικά οι κύριες δραστηριότητες είναι οικιστικές - τουριστικές. Δυτικά βρίσκεται το υγροτοπικό σύμπλεγμα: Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, Εκβολές Γαλλικού, Δέλτα Αξιού-Λουδία -Αλιάκμονα, περιοχή που έχει ενταχθεί στο Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 και έχει χαρακτηρισθεί ως υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας, βάσει της Σύμβασης Ραμσάρ

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ζαλίδης «Γενικός σκοπός του έργου είναι να συμβάλλει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην αειφορική χρήση των θαλάσσιων πόρων μέσα από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εργαλείων για την εφαρμογή δράσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) στο πλαίσιο των στρατηγικών, των πολιτικών και του νομικού πλαισίου της ΕΕ και της χώρας για την προστασία των υδάτων, την προστασία της βιοποικιλότητας και την αειφόρο ανάπτυξη.»

Ο καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ συμπληρώνει ότι «Μέσω του έργου πιστεύω ακράδαντα ότι θα "αρθούν" ορισμένοι από τους περιοριστικούς παράγοντες για την επίτευξη της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και της Αειφόρου Ανάπτυξης. Έμμεσα ωφελούμενοι είναι, πέρα από τους Θεσσαλονικείς και τους κατοίκους της όμορφης αυτής πόλης και οι υπόλοιποι "χρήστες" του παράκτιου χώρου όπως οι βιοκαλλιεργητές και οι  επιστημονικοί φορείς»

Το έργο συμβάλλει ουσιαστικά

-στην προσέγγιση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) και ειδικότερα στην ολοκλήρωση μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης στη συμμετοχική προσέγγιση βασισμένη στη γνώση μέσω της δημιουργίας παρατηρητηρίου ΟΔΠΖ, δικτύου των εμπλεκομένων φορέων, της εφαρμογής της συμμετοχικής διαδικασίας
-στο σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, τη δημιουργία οδηγών διαβούλευσης και επικοινωνίας των stake-hοlders, την καταγραφή του περιβάλλοντος και τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων με καταχωρημένη την υφιστάμενη πληροφορία για το περιβάλλον και
-τη διαχείριση της περιοχής στην οποία θα υπάρχει πρόσβαση από τους συμμετέχοντες στο δίκτυο και τέλος της διαμόρφωσης της στρατηγικής προς την ΟΔΠΖ και του προγράμματος δράσης μέτρων, ενεργειών, θεσμικών ρυθμίσεων

Επίσης το έργο θα δημιουργήσει τις υποδομές για την εγκαθίδρυση μόνιμου συστήματος παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος με την εγκατάσταση τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων (Ο2, pH, Αγωγιμότητα, Αλατότητα, Αιωρούμενα σωματίδια, χλωροφύλλη, θρεπτικά άλατα, θερμοκρασία) με καθημερινή τηλεμετάδοση των δεδομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

Τέλος θα εφαρμόσει νέα τεχνολογία για την παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων οικοτόπων και τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με τη χρήση των υπό προμήθεια σταθμών και του υφιστάμενου ειδικού εξοπλισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας του μη Επανδρωμένου Εναέριου Οχήματος τύπου μικρού ελικοπτέρου (Unmanned Aerial Vehicle-UAV), το οποίο επιπλέον θα εξοπλισθεί με σπεκτροραδιόμετρο και θα έχει τη δυνατότητα της λήψης real time δεδομένων και φωτογραφιών και δημιουργίας της φασματικής "υπογραφής" των φυτοπλαγκτικών οργανισμών.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις