Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Κάθε μέρα 45 αιτήσεις από υπερχρεωμένα νοικοκυριά
1035 αναγνώστες
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012
17:09

 Κάθε μέρα 45 αιτήσεις από υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Καθημερινά κατά μέσο όρο κατατίθενται 45 αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία της χώρας από δανειολήπτες που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες δείχνουν απρόθυμες να συμφωνήσουν για τη ρύθμιση των οφειλών στο στάδιο του προδικαστικού συμβιβασμού και αρκούνται σε τυποποιημένες απαντήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα η οργάνωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το νόμο, συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν κατατεθεί περίπου 10.500 αιτήσεις και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τους επόμενους μήνες.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα Ειρηνοδικεία της χώρας από τις χιλιάδες αιτήσεις ενώ αναφέρθηκε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει προχωρήσει η πρόσληψη 160 ειρηνοδικών. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, ανέφερε ότι πρόθεση της Πολιτείας «είναι να δημιουργηθεί ένα μόνιμο δίκτυο υποστήριξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Ακόμη επισημάνθηκε η ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν τα έξοδα που απαιτούνται για όσους οφειλέτεςπροσφεύγουν στη δικαιοσύνη και η ανάγκη εξασφάλισης ενός χρηματικού ποσού που θα είναι ακατάσχετο.
Ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, Μανώλης Βοϊκλής, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο κάθε καταναλωτής που ενδιαφέρεται να κάνει ρύθμιση των οφειλών του με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει πάρει 8 έως 10 δάνεια, ο καθένας από τρεις τουλάχιστον διαφορετικές τράπεζες. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν κάνει αίτηση στην ΕΚΠΟΙΖΩ «περίπου 8.000 καταναλωτές για να τους συνδράμει στη διαδικασία της εξωδικαστικής επίλυσης του Ν.3869/2010 και έχουν αποσταλεί προς τις τράπεζες συνολικά 20.386 αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού για 5.481 καταναλωτές».
«Στην ΕΚΠΟΙΖΩ καταγράφεται καθημερινά η ανθρωπογεωγραφία της υπερχρέωσης και τα κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με αυτήν, η διατάραξη και, σε πολλές περιπτώσεις, η ακύρωση οικογενειακών σχέσεων, η επιδείνωση της υγείας των καταναλωτών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα χρέη τους, η αδυναμία του ατόμου με χρέη να συμμετάσχει ομαλά στην κοινωνική ζωή. Πίσω από τα νούμερα αυτά βρίσκονται συγκεκριμένα άτομα, κατεστραμμένες οικογένειες, που αδυνατούν να συμμετάσχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή, που χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και περιέρχονται σε κατάθλιψη»,είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βοϊκλής, περιγράφοντας τις κοινωνικές επιπτώσεις της υπερχρέωσης. Στο παράρτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ στη Θεσσαλονίκη από τον Απρίλιο του 2010 έως σήμερα έχουν απευθυνθεί 2.120 άτομα και έχουν αποσταλεί 4.770 αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τις τράπεζες.
Οπως προκύπτει από τις καθημερινές συναντήσεις νομικών συμβούλων της ΕΚΠΟΙΖΩ με υπερχρεωμένους οφειλέτες (δείγμα σχεδόν 8.000 ατόμων), ένας στους τρεις οφειλέτες αναγκάζεται να αποζητά τη συνεισφορά των εργαζόμενων ή συνταξιούχων γονέων του, πολλές φορές ατόμων υπερηλίκων και με μικρές συντάξεις.
«Θα πρέπει οι τράπεζες να εξετάζουν με μεγαλύτερο επαγγελματισμό και υπευθυνότητα τις προτάσεις που υποβάλλονται στο στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το πρόβλημα της υπερχρέωσης έχει τεράστιες διαστάσεις και η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά», είπε στον «ΑτΚ» η εκπρόσωπος παραρτήματος Θεσσαλονίκης της (ΕΚΠΟΙΖΩ), Μαρία Βασιλειάδου, η οποία ανέφερε ότι θα δρομολογηθεί ανάλογη ημερίδα και στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/10Δήμος ΠΑΙΟΝΙΑΣ :23η Γιορτή Κάστανου Γρίβας !
11/10Δήμος ΛΑΓΚΑΔΑ : Τοποθετήθηκε υπόγειος κάδος στο κέντρο της πόλης στην πλατεία του Λαγκαδά
1/10ΧΑΛΑΣΤΡΑ : Δράσεις του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας την ημέρα του Αθλητισμού