Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Δήμος Χαλκηδόνος: Αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της νέας υπόθεσης διαχείρισης αποβλήτων...στην ΓΕΦΥΡΑ!!!
998 αναγνώστες
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012
13:48

 

Την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μια ακόμη υπόθεση διαχείρισης αποβλήτων. Πρόκειται για την διαδικασία που προωθείται για την ταφή του παραπροϊόντος της δραστηριότητας εταιρείας που έχει έδρα στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης και παράγει στοιχεία για μπαταρίες. Το παραπροϊόν αυτό σχεδιάζεται να εναποτεθεί σε χώρο που βρίσκεται σε περιοχή της Γέφυρας του δήμου Χαλκηδόνος.
Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, θετικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου, παρά τις έντονες αντιδράσεις της δημοτικής αρχής και κατοίκων της περιοχής που μιλούν για ΧΥΤΑ βιομηχανικών αποβλήτων. Εκφράζουν δε φόβους για την διαρροή βαρέων μετάλλων στο υπέδαφος και την επίδρασή τους στον υδροφόρο ορίζοντα, δεδομένου ότι από τις γεωτρήσεις στην περιοχή ποτίζονται οι τοπικές καλλιέργειες.
Για μη επικίνδυνο φορτίο κάνει λόγο η αντιπρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Ιωάννα Τζάκη που διευκρινίζει ότι όλα τα βιομηχανικά απόβλητα υποβάλλονται σε εργαστηριακούς ελέγχους και τεστ εκπλυσιμότητας από εξειδικευμένα εργαστήρια. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν είναι επικίνδυνα οδηγούνται από τον ιδιώτη στην ταφή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τα βιομηχανικά απόβλητα που να ορίζει συγκεκριμένους χώρους για την ταφή τους. Στην δε περίπτωση που αποδειχτούν τα απόβλητα αυτά επικίνδυνα, τα διαχειρίζονται ειδικές εταιρείες που τα προωθούν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Η κ. Τζάκη τονίζει, παράλληλα, ότι η Μητροπολιτική Επιτροπή απλώς γνωμοδοτεί και τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει το ΥΠΕΚΑ που εκδίδει και τις σχετικές άδειες.
«Από τη στιγμή που στη μελέτη δεν προκύπτει κάποιο θέμα που να αντιτίθεται στην κοινή νομοθεσία δεν νομιμοποιούμαστε να μην εγκρίνουμε μια επένδυση που θα προσφέρει θέσεις εργασίας στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες μας δεσμευόμαστε ότι θα γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος» σχολιάζει, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Κατά της δημιουργίας του έργου έχουν ταχθεί ο δήμος Χαλκηδόνας και οι κάτοικοι της περιοχής που δηλώνουν ότι θα αντισταθούν στη δημιουργία του. «Δημιουργούμε ένα ανάγλυφο χωματερών για βιομηχανικά απόβλητα σε όλη την περιοχή μας. Θα πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικός περιφερειακός σχεδιασμός για τέτοια απόβλητα και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει ένας σοβαρός έλεγχος στις βιομηχανικές μονάδες» σχολιάζει ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Παναγιώτης Δαϊκούδης.
«Τα σχέδια για τη συγκεκριμένη μονάδα προβλέπουν την εναπόθεση στην περιοχή μας 600.000 τόνων αποβλήτων μέσα σε τρία χρόνια, σε μια περιοχή κοντά στον Αξιό ποταμό, όπου υπάρχει πλήθος γεωτρήσεων που ποτίζουν τις καλλιέργειες» αναφέρει, εξάλλου, η κάτοικος της περιοχής Ελευθερία Δεληπαλτίδου. Τονίζει παράλληλα ότι δήμος και κάτοικοι θα κινηθούν νομικά και θα προσπαθήσουν να έρθουν σε επικοινωνία με κάθε περιβαλλοντικό φορέα που θα μπορούσε να υποστηρίξει το αίτημά τους. «Δεν θα τους αφήσουμε να φέρουν κανένα μηχάνημα στην περιοχή. Θα αποτρέψουμε την υλοποίηση των εργασιών» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Αγγελιοφόρος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις