Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Υποβαθμισμένη ποιότητα του πόσιμου νερού στη λεκάνη του Αξιού
1215 αναγνώστες
Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012
00:25

Προβλήματα υποβαθμισμένης ποιότητας του πόσιμου νερού αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της υδρολογικής λεκάνης του Αξιού, η οποία διοικητικά βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κιλκίς και Ημαθίας. Η αιτία είναι η συγκέντρωση σιδήρου, μαγγανίου, αρσενικού και αμμωνίας σε μια λεκάνη απορροής ποταμών, όπου, λόγω της γεωλογικής ιδιομορφίας του τόπου, τα παραπάνω στοιχεία συσσωρεύονται στα υπόγεια ύδατα και μεταφέρονται από τις γεωτρήσεις στις βρύσες των σπιτιών.Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι η κατάσταση αυτή, όσον αφορά στην παρουσία των παραπάνω στοιχείων, δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά αφορά κυρίως τα αισθητικά χαρακτηριστικά του νερού καθώς αυτό μυρίζει και θολώνει ενώ μεταφέρεται από σωλήνες που φθείρονται λόγω των μετάλλων που περιέχει το νερό. Τονίζουν δε ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας του νερού, σε συνδυασμό πάντα με μια ορθολογική χρήση του από τους κατοίκους των περιοχών.

 

«Η λεκάνη του Αξιού περιέχει νερά με χαμηλή στάθμη οξυγόνου με αποτέλεσμα τη συσσώρευση σιδήρου, μαγγανίου, αρσενικού και αμμωνίας, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα του νερού στις περισσότερες περιπτώσεις από άποψη αισθητικής και όχι από πλευρά επιπτώσεων στην υγεία», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανασσής Μήτρακας, που θα μιλήσει απόψε για το θέμα σε εκδήλωση του Δήμου Βέροιας για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Αποδίδει δε το γεγονός αυτό στο γεωλογικό περιβάλλον της περιοχής που σχηματίστηκε με προσχώσεις και ιζήματα των ποταμών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των πρώην δήμων Μελίκης και Αντιγονιδών που ανήκουν σήμερα στο Δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας και υδρεύονται αποκλειστικά από γεωτρήσεις. Εκεί κατά καιρούς οι κάτοικοι ειδοποιούνται από το Δήμο να μην καταναλώνουν το νερό της βρύσης ενώ γίνονται διαρκώς προσπάθειες για ανόρυξη νέων γετρήσεων, προς αναζήτηση καλύτερης ποιότητας πόσιμου νερού.

Οι προσπάθειες των Δήμων, από την άλλη πλευρά, πρέπει να εστιάζονται στην δημιουργία έργων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας του νερού ώστε να καταλήγει απόλυτα καθαρό στους δημότες. Τέτοιες εγκαταστάσεις υπάρχουν στα Κύμινα, τα Μάλγαρα και τη Βραχιά ενώ ειδικά φίλτρα τοποθετούνται αυτή τη στιγμή στο Πλατύ Ημαθίας. Σύμφωνα δε με τον αντιδήμαρχο Αλεξάνδρειας, Νίκο Γκαβαρδίνα, γίνεται προσπάθεια για την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα αντίστοιχων έργων και για τις δημοτικές ενότητες Μελίκης και Αντιγονιδών. Στο απώτερο μέλλον, στόχος είναι η υδροδότηση όλων των περιοχών του Δήμου από τις πηγές του Βερμίου, από όπου μέχρι στιγμής πίνουν νερό η πόλη της Αλεξάνδρειας και ορισμένα μόνο χωριά.

Το θέμα όμως, σύμφωνα με τον κ. Μήτρακα δεν είναι απλώς να αλλάζουν θέση οι γεωτρήσεις ή να γίνονται εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού. «Εκείνο που είναι απαραίτητο είναι η ορθολογική κατανάλωση του νερού. Ο κόσμος στην περιοχή του κάμπου έχει μάθει να ξοδεύει αλόγιστα νερό και μια μονάδα που θα επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες υδάτων θα είναι αρκετά δαπανηρή, όσον αφορά το κόστος κατασκευής και το κόστος λειτουργίας. Συνεπώς θα πρέπει και οι ίδιοι οι κάτοικοι να περιορίζουν την κατανάλωση στα διεθνή πρότυπα για την οικιακή κατανάλωση νερού που την προσδιορίζουν στα 200 λίτρα την ημέρα για κάθε άνθρωπο» σημειώνει χαρακτηριστικά. Δεν παραλείπει, άλλωστε να υπογραμμίσει την ανάγκη τοποθέτησης υδρομέτρων από τους Δήμους, σε κάθε οικισμό. «Πρέπει να αποδεχτούμε ότι αν θέλουμε καλή ποιότητα νερού πρέπει να έχουμε και ορθολογική διαχείριση» προσθέτει.

Ασπροβάλτα: Χρυσό στεφάνι ανεκτίμητης αξίας στην κατοχή αρχαιοκάπηλων

 

Ασπροβάλτα: Χρυσό στεφάνι ανεκτίμητης αξίας στην κατοχή αρχαιοκάπηλων
Χρυσό στεφάνι ανεκτίμητης αξίας και ένα χρυσό βραχιόλι με ερυθρό ημιπολίτιμο λίθο που χρονολογούνται στον 4ο π.Χ. αιώνα, αντικείμενα λαθρανασκαφής, είχαν στην κατοχή τους 41χρονος ελαιοχρωματιστής και 60χρονος συνταξιούχος αστυνομικός από την Κομοτηνή.

Οι δυο άντρες συνελήφθησαν χτες το μεσημέρι στην περιοχή της Ασπροβάλτας.
Το στεφάνι το είχαν καλά κρυμμένο σε κουτί παπουτσιών.
Το ιδιαίτερης αξίας εύρημα βρίσκεται στα χέρια αρχαιολόγου, ο οποίος και θα εκτιμήσει την πραγματική του αξία.

Πατάτες, ρύζι, μέλι, φέτα, ελιές και ροδάκινα απο τον παραγωγό στην Θεσσαλονίκη

 

Πατάτες, ρύζι, μέλι, φέτα, ελιές και ροδάκινα απο τον παραγωγό στην Θεσσαλονίκη
Προϊόντα χωρίς μεσάζοντες θα διατεθούν σήμερα στην πλατεία Ζωολογικού κήπου και στο Θέατρο Δάσους, μέσω της εθελοντικής ομάδας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τα προϊόντα που θα διανεμηθούν είναι πατάτες, ρύζι, τυρί, ελιές, μέλι και ροδάκινα και η διάθεση των προϊόντων θα γίνει από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Συγκεκριμένα θα διανεμηθούν:
1. Πατάτες
Από τους παραγωγούς της Άνω Βροντού Σερρών, ποικιλίας Agria (βαθιά κιτρινόσαρκη) με 0,25€/χλγρ., σε συσκευασία 20 χλγρ. προς 5 ευρώ.
2. Ρύζι από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών, σε συσκευασία των 5 χλγρ. Καρολίνα με 1 ευρώ/χλγρ., Γλασέ με 0,90 ευρώ/χλγρ. και Νυχάκι με 0,90 ευρώ/χλγρ.
3. Μέλι Ανθόμελο και Πευκόμελο Χαλκιδικής από την παραγωγό Σ. Σαμαρά, σε γυάλινη συσκευασία του 1 χλγρ. προς 5,5 ευρώ και πλαστική συσκευασία των 3 χλγρ. προς 16 ευρώ.
4. Τυρί Φέτα από το Συνεταιρισμό «ΒΟΣΚΟΣ», στο Λιβάδι Ολύμπου, σε συσκευασία των 2 χλγρ. μέσα σε άλμη προς 13 ευρώ.
5. Ελιές θρούμπες Θάσου προς 3,50 ευρώ/χλγρ.
6. Ροδάκινα Βέροιας, ποικιλία Spring Crest προς 0,70 ευρώ/χλγρ. ή η συσκευασία 5 χλγρ. προς 3,50 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνήσετε στα τηλέφωνα 2310-998800 και 6974-723846.
Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτήν την Εθελοντική Ομάδα και σε οποιαδήποτε φάση της όλης Δράσης αναφέρει το thestival.gr, γίνεται αυτόματα και μέλος της ομάδας(τηλ. 6970 853585).

Μετά τις εκλογές οι αποφάσεις

για τα ταξί από την Περιφ. Κεντρ. Μακεδονίας

 
altΨήφισμα σχετικά με το μείζον ζήτημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με την εφαρμογή του Ν. 4070/2012 για τα ταξί εξέδωσε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του σώματος. Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε αναφορικά με την εφαρμογή του Ν. 4070/2012 αναβάλλει τη συζήτηση του 2ου θέματος της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και δηλώνει ότι το παρόν ζήτημα θα επανεξετασθεί με το αρμόδιο Υπουργείο αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, προκειμένου να δοθεί λύση σε όλα τα θέματα, που θα ικανοποιεί όλους τους ενδιαφερομένους.
Όσον αφορά την περίπτωση της Π.Ε. Θεσσαλονίκης δηλώνουμε απόλυτα σύμφωνοι με τις σχετικές αποφάσεις των τριών δημοτικών συμβουλίων των Δήμων Λαγκαδά, Χαλκηδόνας και Βόλβης, με τις οποίες ζητούν την άρση του αποκλεισμού τους από την ορισθείσα στο Νόμο 4070/2012 ενιαία διοικητική μονάδα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
Καλεί τέλος όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταλήξουν σε κοινή λύση-πρόταση, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και των αυτοκινητιστών, ώστε να ενδυναμωθεί η διαπραγματευτική θέση της Περιφέρειας στις προσεχείς επαφές της με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις