Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΝΟΜΠΕΛ : ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΦΥΣΙΚΗΣ - ΧΗΜΕΙΑΣ
1008 αναγνώστες
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012
00:13

Νόμπελ Ιατρικής 2012

 
Νόμπελ Ιατρικής 2012 για τα τεχνητά βλαστοκύτταρα Sir John Gurdon - Yamanaka
Στοκχόλμη, Σουηδία
O Βρετανός Τζον Γκούντρον και ο Ιάπωνας Σίνια Γιαμανάκα μοιράζονται το φετινό Νομπέλ Ιατρικής.
Πετυχαίνοντας να μετατρέψουν διαφοροποιημένα κύτταρα σε πολυδύναμα βλαστικά, πραγματοποίησαν μια επιστημονική επανάσταση:
άλλαξαν τη θεώρησή μας για την ανάπτυξη των οργανισμών και έθεσαν τις βάσεις για την αναγεννητική ιατρική.

Ο γεννημένος το 1933 Γκούντρον (ένθετη αριστερά), ανακάλυψε το 1962 ότι η κυτταρική διαφοροποίηση δεν είναι μονόδρομος. Με στόχο να διερευνήσει αν τα εξειδικευμένα κύτταρα διατηρούν ή χάνουν το DNA που δεν χρησιμοποιούν, ο φοιτητής τότε Γκούντρον αντικατέστησε τον πυρήνα ενός ωαρίου βατράχου με τον πυρήνα εντερικού κυττάρου. Όταν από το ωάριο αυτό προέκυψε γυρίνος, ο Γκούντρον πήρε την απάντησή του: ναι, τα κύτταρα διατηρούν το DNA που δεν χρησιμοποιούν. Επιπλέον διαπίστωσε ότι το ωάριο είχε την ικανότητα να αξιοποιήσει αυτή την πληροφορία.

Σαράντα και πλέον χρόνια αργότερα, το 2006, ο Σίνια Γιαμανάκα, κατέδειξε ότι και τα διαφοροποιημένα κύτταρα των θηλαστικών είχαν αντίστοιχες ιδιότητες. Εισάγοντας 4 γονίδια-κλειδιά σε διαφοροποιημένα κύτταρα ποντικού πέτυχε να τα μετατρέψει σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία με την κατάλληλη μοριακή καθοδήγηση μπορούσαν να μετατραπούν σε όλους του κυτταρικούς τύπους του οργανισμού.
Οι ανακαλύψεις των φετινών τιμωμένων άλλαξαν ριζικά την κατανόησή μας για την ανάπτυξη των οργανισμών και δημιούργησαν νέα επιστημονικά πεδία. Χάρη σε αυτές οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο κοντινό μέλλον, πολλές ασθένειες θα αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια κυτταρικών θεραπειών.


Νόμπελ Φυσικής 2012

 
Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2012 κέρδισαν, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, ο Γάλλος Serge Haroche και ο Αμερικανός David Wineland επειδή βρήκαν τρόπους για να μετρούν κβαντικά σωματίδια χωρίς να τα καταστρέφουν, κάτι που οι ερευνητές θεωρούσαν ως τότε αδύνατο. 
Η δουλειά τους μπορεί να οδηγήσει....
στην κατασκευή ενός νέου είδους εξαιρετικά γρήγορου ηλεκτρονικού υπολογιστή βασισμένου στην κβαντική φυσική, σύμφωνα με τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών που απένειμε το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 8 εκατ. κορωνών (930.000 ευρώ) στους δύο επιστήμονες.  
«Οι βραβευθέντες άνοιξαν το δρόμο για μια νέα εποχή πειραματισμού με την κβαντική φυσική επιτυγχάνοντας την άμεση παρατήρηση μεμονωμένων κβαντικών σωματιδίων χωρίς να τα καταστρέφουν», αναφέρει η Ακαδημία στη δήλωση που εξέδωσε.
«Ίσως ο κβαντικός ηλεκτρονικός υπολογιστής αλλάξει την καθημερινή ζωή μας αυτό τον αιώνα με τον ίδιο ριζικό τρόπο που την άλλαξε ο κλασικός ηλεκτρονικός υπολογιστής τον περασμένο αιώνα», προσθέτει.  
Ο Σερζ Αρός, 68 ετών, μαζί με τον συνάδελφό του, της Εκόλ Νορμάλ Σιπεριέρ (ENS), Ζαν-Μισέλ Ρεμόν, κατάφερε το 2008 να παρατηρήσει τη μετάβαση από την κβαντική στην κλασική φυσική σ' ένα μικρό πακέτο φωτονίων, των σπόρων του φωτός. 
Για το πείραμα αυτό, χρησιμοποίησαν μια διάταξη (μια κοιλότητα καλυμμένη με καθρέπτες) ικανή να παγιδεύει φωτόνια για πολύ μεγάλο διάστημα, καθώς και μια μέθοδο παρατήρησης των φωτονίων που δεν τα διαταράσσει παρά πολύ λίγο. 
Κατάφεραν έτσι να παρατηρήσουν το πέρασμα των φωτονίων από μια άτυπη κατάσταση του κβαντικού κόσμου σε μια κατάσταση που ανταποκρίνεται τέλεια στην κλασική φυσική, ένα φαινόμενο το οποίο αποκαλείται «αποσυνοχή» και εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια τους. 
Ο Ντέιβιντ Ουάινλαντ, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1944, εργάσθηκε στον τομέα της 
κβαντικής οπτικής, όπως και ο Σερζ Αρός, που μελέτησε τη θεμελιώδη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο φως και την ύλη, σύμφωνα με την επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ. ​
 
 

Νόμπελ Χημείας 2012

 
Δύο αμερικανοί επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ Χημείας 2012 για την πρωτοποριακή εργασία τους πάνω σε μια σημαντική οικογένεια υποδοχέων που επιτρέπουν στα κύτταρα να αισθάνονται το περιβάλλον τους, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή του βραβείου.
Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας αναφέρει σε...
ανακοίνωσή της πως το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 8 εκατ. κορωνών (930.000 ευρώ), κέρδισαν οι Robert Lefkowitz και Brian Kobilka επειδή ανακάλυψαν τις εσωτερικές λειτουργίες των υποδοχέων που συνδέονται με G - πρωτεΐνες.
Οι υποδοχείς αυτοί επιτρέπουν στα κύτταρα «να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.​

ΤΟΥ «ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ ΤΟΝ ΓΑΜΟ»

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ…!

 
 
ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ( ΣΤΗΝ  ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΤΗΛΗ ΤΑ ΣΦΗΝΑΚΙΑ) ΣΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΟΥ  ΥΠΕΒΑΛΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ…
 
ΤΕΛΙΚΑ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΥΤΗΚΕ KAI ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ «ΜΑΡΜΑΓΚΑ» ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ…( ΒΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ...!)

 
ΓΙΑ ΑΥΤΟ – ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ  - ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΕΚΑΝΕ ΣΑΝ «ΚΟΤΑ» ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ…
 
ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ  ΚΑΙ ΑΡΚΕΣΤΗΚΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΨΕΥΤΟ-ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ…
 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΛΛΑ…
 
ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΑΞΕ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΑΙΚΟΥΔΗ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΗ…;
 
ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ…
 
ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΤΩΡΙΝΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ …! 
 
ΚΟΥΙΖ : ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ …ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ !
 
ΚΑΙ ΝΑ,  ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ…!
 
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ… Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π ΔΑΙΚΟΥΔΗ  ΚΟΚΑΛΑ ΕΧΕΙ…;
 
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
 
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ  ΕΙΧΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
 
ΚΑΠΟΙΟΣ «ΓΡΑΦΙΚΟΣ» ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΤΑ ΕΙΔΕ ΑΛΛΙΩΣ… ΧΑΧΑΧΑΧΑ
 
 ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ  ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ  ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕ …;
 
ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΛΕΞΙΑΔΗ
 
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ
 
ΔΑΙΚΟΥΔΗΣ , ΒΛΑΙΚΟΥΔΗΣ ΚΑΙ ΜΩΙΣΙΔΗΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ  ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
 
ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣEI  …;
 
Η ΣΑΛΩΜΗ…

 

 

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις