Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ...
775 αναγνώστες
Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013
18:11

                              

 

                                      Η  ΜΕΔΟΥΣΑ
 
Χρόνια πολλά σε όλους  και ιδίως στους εορταζόμενους.Είχα λίγο χρόνο σήμερα και είπα να γράψω λίγα λόγια για τις Δημοτικές Εκλογές και να δούμε τον τρόπο που ψηφίζουμε ως Δημότες.. 

Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφίζει με βάση τις υποχρεώσεις – φιλίες – συγγένεια με τους υποψήφιους και οι υπόλοιποι κομματικά..
Υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό το οποίο ψηφίζει κατά συνείδηση με γνώμονα τον ικανότερο. Δυστυχώς είναι πολύ λίγοι. 
Εννοείται πως μιλάμε για τις Δημοτικές εκλογές. Πολύ λίγο αλλάζουν τα ποσοστά στις Περιφεριακές που εκεί το κριτήριο συνήθως είναι πιο κομματικό. 
Αυτό γίνεται από τότε που εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου και όπως φαίνεται θα συνεχίσει για πολλά χρόνια. 
Όταν το κριτήριο είναι προσωπικό κι όχι κατά συνείδηση, πώς να κρίνεις αντικειμενικά την πορεία της κάθε Δημοτικής αρχής?
 
Πιθανόν ν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας κατόπιν εορτής, αλλά όντας εγκλωβισμένοι στην ατομική μας ψήφο, δεν κρίνουμε πολιτικά αλλά προσωπικά.
 Και ως εγωιστές δεν μπορούμε πάντα να παραδεχτούμε την αποτυχία της επιλογής μας και να ρίξουμε τα 5 ανοιχτά δάχτυλα προς το μέρος μας. 
Και τα ρίχνουμε στον απέναντι. Η σε όποιον κατά καιρούς παίρνει πολιτικές αποφάσεις που δε μας αρέσουν. Ή σε όποιον είναι αντίπαλος κομματικά. 
Εδώ πολλές φορές μαλώνουμε μεταξύ μας στηρίζοντας τις επιλογές που κάναμε και δικαιολογούμε τον εαυτό μας γι αυτό, ενώ τις πιο πολλές φορές το λάθος ήταν.. επαναλαμβανόμενο. Δεν μπορεί 4 χρόνια παρά μια μέρα, να ρίχνουμε τις ευθύνες στον κάθε «ανίκανο» που ΕΜΕΙΣ τοποθετήσαμε στο θρόνο και τη μια και μοναδική μέρα που «βαθμολογούμε» να τους περνάμε στην επόμενη «τετραετία». 
Εδώ θα πείτε γίνεται το ίδιο με την κάθε κυβέρνηση θα το αλλάξουμε στα τοπικά? 
Μα αν δε το αλλάξουμε στα τοπικά πως θα αλλάξουμε τα υπόλοιπα?
 
Οι έλληνες είμαστε και παραδοσιακοί .. 
Ψηφίζουμε και κατά παράδοση.. 
Καλός – στραβός εμείς εκεί.. Γιατί δεν «πάει το χέρι μας». Τότε να μη γκρινιάζουμε..
 Γιατί όσο το δικό μας χέρι δε πάει στους ικανούς, το χέρι το δικό τους για 4 χρόνια θα πάει παντού.
 Και στο τέλος και με τα δύο χέρια, μας δίνουν αυτά που αν τα αναφέρω θα πρέπει να γράψω «μπίπ». 
Έχουμε αυτούς που μας αξίζουν. 
Διότι δεν είμαστε καλύτεροι.
 Διότι όταν εμείς ψηφίζουμε ατομικά, αυτοί γιατί να μας δουν συλλογικά? 
Όταν δεν δίνουμε σοβαρά μαθήματα ώστε οι επόμενοι να ξέρουν τι τους περιμένει αν δεν προσπαθήσουν για τον τόπο, γιατί ν ανησυχήσουν? 
Δε θα ανησυχήσουν.. Διότι βλέπουν ότι μες τα καφενεία ο κόσμος διαφωνεί στηρίζοντας τις επιλογές του, μέσα στα blog οι διαφωνίες γίνονται ύβρεις σε προσωπικό επίπεδο και αναλωνόμαστε στο ποιος είναι πιο άχρηστος από τον άλλο, διότι κάποιοι ασχολούνται κάθε 4 χρόνια και διότι οι υπόλοιποι τα ρίχνουν στους τοπικούς άρχοντες για τις επιλογές τους… Ξέρουν την ψυχολογία μας.
 Και κάθε φορά πάλι από την αρχή.
Εμείς είμαστε που δίνουμε ζωή  στον Μαυρογυαλούρο. Κάθε φορά.. Διότι όλοι μας κοιτάμε τη βολή μας. Είμαστε υπεύθυνοι για το κάθε χάλι που βλέπουμε τριγύρω μας και ακόμα περισσότερο που δε το αλλάζουμε.. 
Διότι μια φορά στα 4 χρόνια έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. 
Και αφού το βλέπουμε όλοι εγωιστικά ας καταλάβουμε ότι κανείς δε θα ενδιαφερθεί περισσότερο για μας, από εμάς. 
Και ό μόνος τρόπος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, είναι να επιλέγουμε αυτούς που θα είναι για όλους κι όχι για λίγους.
Την επόμενη φορά που ρίξουμε μια μούντζα στον κάθε «Μαυρογυαλούρο», καλού κακού ας βάλουμε μπροστά ένα καθρέφτη. Το φάσκελο θα πάει εκεί που πρέπει.

                  
  Η  ΜΕΔΟΥΣΑ

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ –ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ …

 
  Τμήμα ειδήσεων εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ
 
 

Απολύσεις στους ΟΤΑ ;

 «Βουτιά» στους δήμους αναμένεται να κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να εντοπίσει πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα υπαχθεί στο νέο κύμα διαθεσιμότητας. Οι περίπου 90.000 εργαζόμενοι των δήμων αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική δεξαμενή για τους επόμενους 12.500 διαθεσίμους, που πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του έτους.

 
Σε επιχείρηση αξιολόγησης των υπηρεσιών τους προχωρούν οι δήμοι, σύμφωνα και με σχετική επιστολή του προέδρου της ένωσης των δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) Κώστα Ασκούνη, ο οποίος ζητά να προχωρήσει η διαδικασία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου βάσει και σχετικού οδηγού για την αναδιοργάνωσή τους. Στελέχη της Αυτοδιοίκησης σημείωναν ότι παρά τις αρχικές ενστάσεις των αιρετών στο θέμα της διαθεσιμότητας φαίνεται να υπάρχει στροφή και να αποδέχονται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν ενώπιον οριζόντιων λύσεων, όπως έγινε με τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες.
 
Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. «Από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές στους δήμους», τόνισε (μιλώντας στο Mega), θέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προϋποθέσεις: «Πρέπει όμως να προχωρήσει η αξιολόγηση. Αν προχωρήσει θα πάμε πραγματικά στοχευμένα στην κινητικότητα».
 
Όπως προτείνεται στον οδηγό αξιολόγησης των δήμων, «προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας είναι σκόπιμη η συγχώνευση αρμοδιοτήτων και οργανικών μονάδων, η αύξηση του εύρους εποπτείας των προϊσταμένων και επομένως η μείωση του αριθμού των τμημάτων και των διευθύνσεων». Μέσω της διαδικασίας αυτής θα προκύψει στη συνέχεια και το πλεονάζον προσωπικό, που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες είτε, μετά την πάροδο οκταμήνου, θα απομακρυνθεί οριστικά από το Δημόσιο.
 
Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα και με τα κριτήρια υπαγωγής στη διαθεσιμότητα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ειδικότερα, το 74% είναι χαμηλών προσόντων - πρόκειται για υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- οι οποίοι λαμβάνουν μικρότερη μοριοδότηση. Στο σύνολο του προσωπικού των δήμων, μόλις το 3,84% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο, το 0,15% έχει διδακτορικό και το 0,07% είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, προσόντα δηλαδή για τα οποία δίνονται πολλά μόρια.
 
Το πρώτο βήμα πάντως, σύμφωνα με τον οδηγό αξιολόγησης, είναι η καταγραφή σχετικά με την ύπαρξη υπερστελεχωμένων ή υποστελεχωμένων μονάδων, ενώ στη συνέχεια θα γίνει αποτύπωση του αριθμού του προσωπικού κατά επίπεδο εκπαίδευσης και ειδικότητα.
 
Σε περίπτωση τυχόν αναγκών σε κάποιες υπηρεσίες, το επόμενο βήμα θα είναι να διαπιστωθεί εάν μπορούν να καλυφθούν μέσω εσωτερικών μετακινήσεων, μέσω επιμόρφωσης κάποιων υπαλλήλων ώστε να αναλάβουν αυξημένα καθήκοντα, ή ακόμη και μέσω μετάταξής τους σε άλλους κλάδους.
 
Ο σχεδιασμός για τους ΟΤΑ είναι συγκεκριμένος και έχει «κτιστεί» βήμα-βήμα:
Πρώτο βήμα ήταν η ψήφιση του «Καλλικράτη», η ενοποίηση των Δήμων, η κατάργηση και η συγχώνευση των Νομικών τους Προσώπων με ομολογημένο στόχο την περιστολή των δαπανών,  με βασική όμως στόχευση την συρρίκνωση και κατάργηση κοινωνικών και υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη.
 
Δεύτερο βήμα, το οποίο είναι και διαρκείας είναι οι συνεχείς περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έφτασαν το 70%, αλλά και οι αντίστοιχες μειώσεις των ιδίων πόρων των ΟΤΑ από τη συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς, τα λουκέτα στα καταστήματα και τη αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα των μείωση και των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
 
Τρίτο βήμα η ψήφιση του Π.Δ. 113/22-11-2010, με το οποίο αλλάζει, κατά τροϊκανή παραγγελία, το σύστημα οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ, όπου ουσιαστικά μπαίνουν υπό στενό οικονομικό έλεγχο, καταργείται κάθε οικονομική τους αυτοτέλεια και παραλύει κάθε δραστηριότητά τους.
 
Τέταρτο βήμα, είναι η σύσταση, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο, Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με το οποίο ουσιαστικά οι δήμοι, που θα έχουν απόκλιση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους, μεταξύ εσόδων – εξόδων πάνω από 10% κατά το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του έτους, θα μπαίνουν σε καθεστώς επιτροπείας και, με απόφαση που εκδίδει ο υπουργός Εσωτερικών, θα υποχρεώνεται σε αναστολή προσλήψεων- υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζομένων, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη κλπ, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και πάγωμα όλων των δαπανών, εκτός από τη μισθοδοσία και τις απολύτως ανελαστικές δαπάνες.
 
Πέμπτο βήμα που έρχεται ως επακόλουθο είναι οι απολύσεις προσωπικού, που θα γίνουν μέσω της συρρίκνωσης ή της κατάργησης υπηρεσιών και θέσεων εργασίας.
 
Από αυτό το μέτρο, κατά την άποψη μου, κινδυνεύουν όλες οι τεχνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίεςκαθαριότητας και συντήρησης των υποδομών των πόλεων, καθώς και οι κοινωνικές καιυποστηρικτικές υπηρεσίες.
 
Το εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για τις απολύσεις θα είναι το λεγόμενο Οικονομικό Παρατηρητήριο και γι’ αυτό πιστεύω ότι το κύμα των μαζικών απολύσεων στους ΟΤΑ θα είναι το δεύτερο εξάμηνο, μόλις δηλ. διαπιστωθεί η απόκλιση στους προϋπολογισμούς, που θα είναι στην συντριπτική  τους  πλειοψηφία.
 
Φταίνε οι εργαζόμενοι ή τα συνδικάτα τους;
 
 
 
Σ’ αυτό τον κόσμο καταρχάς κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Φταίνε και οι εργαζόμενοι, που έμαθαν να αναθέτουν σε άλλους να τους «λύνουν» τα προβλήματα και φταίνε περισσότερο, γιατί έφτιαξαν και ανάλογα συνδικάτα, και τώρα που άλλαξαν δραματικά τα πράγματα, τα πυροβολούν και αυτοί, αλλά δεν κάνουν και τίποτα για να τα αλλάξουν. Και δεν κάνουν, γιατί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι κάποιοι άλλοι θα τα αλλάξουν.
 
Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι μεσσίες δεν υπάρχουν. Ή θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και θα κατανοήσουν ότι η συλλογική δράση δεν είναι για ειδικούς, αλλά για όλους ή θα συνεχίσουν να κλαίνε τη μοίρα τους, να δίνουν κάποιους μεμονωμένους αγώνες, για να σβήσουν την φωτιά που καίει το σπίτι τους, το οποίο όμως θα καεί, γιατί όταν καίγονταν του γείτονα δεν τους αφορούσε, αλλά και όταν ψοφούσε η κατσίκα τους, αυτοί εύχονταν να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα και όχι να τη σώσουν.
 
Το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να συνεχίσει όπως χθες. Αν το κάνει θα μετρά ήττες και θα αναπαράγει την εσωστρέφεια και την ηττοπάθεια των εργαζομένων.
 
Δεν μπορεί ο κάθε κλάδος να δίνει αποσπασματικούς αγώνες, γιατί όσο μαζικοί και αν είναι αυτοί και σε κάποιες περιπτώσεις και ηρωικοί, καταλήγουν σε αδιέξοδο, γιατί πλέον είναι γνωστό σε όλους ότι η επίλυση ακόμη και του παραμικρού συνδικαλιστικού αιτήματος προσκρούει σε μια πολιτική, που αν δεν ανατραπεί δεν μπορεί να επιλυθεί.
 
Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να θέσει στην ημερήσια διάταξη θέμα πολιτικής ανατροπής και άρα οι μορφές που θα χρησιμοποιήσει, αλλά και οι συμμαχίες που θα οικοδομήσει θα πρέπει να υπηρετούν αυτόν τον στόχο.
 
Να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την πάλη για την κατάργηση των μνημονίων και τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την επανεθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ τα λαϊκών τάξεων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας σε όφελος του λαού και του τόπου.
 
Στέλιος Βελιγράδης
 
Aιρετό μέλος του
 
Υπηρεσιακού Συμβουλίου
 
Νομού Πέλλας
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις