Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Μία αυτοκτονία κάθε 18 ώρες
822 αναγνώστες
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013
15:33

alt

Τραγικές διαστάσεις λαμβάνουν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάθε 18 ώρες ένας άνθρωπος αυτοκτονεί στη χώρα μας, ενώ κάθε 45 λεπτά γίνεται μία απόπειρα αυτοκτονίας.

Το προφίλ των ανθρώπων που βάζουν τέλος στη ζωή τους είναι άνδρες μέσης ηλικίας, παντρεμένοι, με οικονομικά προβλήματα, που επιλέγουν τον απαγχονισμό ως μέσο αυτοκτονίας. Όσον αφορά τις γυναίκες, αυτές είναι νέες, με ψυχολογικά προβλήματα και επίσης επιλέγουν τον απαγχονισμό.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν χθες από το μη κυβερνητικό οργανισμό “Κλίμακα” κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την πρόληψη της αυτοκτονίας και το θέμα της οποίας ήταν “Στίγμα: ένα μείζον εμπόδιο για την πρόληψη της αυτοκτονίας”.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι από τις πρώτες αναλύσεις των στοιχείων με βάση τις περίπου 1.800 κλήσεις που έγιναν στο α’ εξάμηνο του 2013 στη γραμμή παρέμβασης “1018” της “Κλίμακας”, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, διαπιστώνεται η ποιοτική διαφοροποίηση στα χαρακτηριστικά των καλούντων σε σύγκριση με το παρελθόν. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι κλήσεις προέρχονται από άτομα ηλικίας 21-25 και 51-55 ετών. Σε ποσοστό 33,3% είναι άνεργοι και ακολουθούν ο ιδιωτικός τομέας με 13,6% -όχι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως το 2012- και οι συνταξιούχοι με 10,6%.

“Το 90% των ανθρώπων που αυτοκτονούν έχουν κάποιο ψυχικό νόσημα, ενώ το υπόλοιπο 10% είναι ευάλωτο και αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και το οδηγούν στα άκρα”, τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας της “Κλίμακας”, ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος.

Παράλληλα ανέφερε ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι περισσότερες από αυτές που καταγράφονται. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για τις απόπειρες, οι οποίες σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι 20 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες. Το 2011 είχαμε 477 καταγεγραμμένες αυτοκτονίες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 25-30 απόπειρες την ημέρα ή 10.000 απόπειρες ετησίως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της “Κλίμακας” στη χώρα μας οι αυτοκτονίες είναι δύο-τρεις φορές περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες, ενώ εκτιμάται ότι μία αυτοκτονία έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές άλλων 6-23 ανθρώπων. Κατά τη δεκαετία 1995-2005 3.500 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στην Ελλάδα, ενώ από το 1982 έως και το 2007 οι θάνατοι από AIDS ήταν 1.552.

Το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος 2013 το σύνολο των περιστατικών που αφορά αυτοκτονίες και συλλέχθηκε μέσω του Δικτύου Καταγραφής του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας αφορά 231 άτομα (195 άνδρες και 36 γυναίκες).

Τον υψηλότερο δείκτη αυτοκτονιών εμφανίζει η Κρήτη, όπου το 2011 από το δίκτυο καταγράφηκαν 37 περιστατικά, το 2012 49 και το 2013 -έως τις 27 Αυγούστου- 34. Ακολουθούν η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Δυτική Ελλάδα. Όπως εξήγησε ο κ. Κατσαδώρος, “δεν μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη έννοια ότι η περιοχή με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα έχει κατ’ ανάγκη τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονικότητας, παρ’ όλα αυτά η αύξηση και η μείωση της ανεργίας συνδέονται με αντίστοιχη αύξηση ή μείωση της αυτοκτονικότητας”.

Η “Κλίμακα” παρουσίασε χθες και την επίσημη ελληνική έκδοση των οδηγών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: “Πρόληψη της αυτοκτονίας: Μία πηγή ενημέρωσης για τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής” και “Πρόληψη της αυτοκτονίας: Μία πηγή ενημέρωσης για τους επαγγελματίες των ΜΜΕ”.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις