Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Διαφοροποίηση των δασκάλων, αποφάσισαν 48ωρη μαζί με όλο το Δημόσιο
635 αναγνώστες
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013
14:31
Διαφοροποίηση των δασκάλων,  αποφάσισαν 48ωρη μαζί με όλο το Δημόσιο
 

Απόφαση για 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για όλο το Δημόσιο, έλαβε η ολομέλεια των προέδρων των συλλόγων των δασκάλων με το ΔΣ της ομοσπονδίας τους, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6  χθες το απόγευμα.

Παράλληλα, οι δάσκαλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, για να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια με αφορμή την έναρξη της πενθήμερης απεργίας των καθηγητών και με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ.

Η απόφαση των δασκάλων προβλέπει περιφερειακές συνελεύσεις των συλλόγων στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου και νέα συνέλευση στις 19 του μήνα για επανεκτίμηση της κατάστασης και για να εξεταστεί το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

 

Η Ομοσπονδία Εστιατόρων Ελλάδας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Η Ομοσπονδία Εστιατόρων Ελλάδας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
 

Ένα από τα πιο σημαντικά αιτήματα που, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, προέβαλε με επιμονή η Ελληνική Κυβέρνηση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεών της με τους δανειστές και εταίρους μας, ήταν η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στον Κλάδο της εστίασης από το 23% στο 13%. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας από τα τέλη Φεβρουαρίου παρότρυνε τους Επαγγελματίες του Κλάδου να προβούν σε μείωση των τιμών, πράγμα το οποίο έπραξαν σύμφωνα με τους νέους τιμοκαταλόγους για  την τουριστική περίοδο του 2013. Στα τέλη Μαΐου εξήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, αναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό την ευθύνη για τη συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία. Και πράγματι: από την 1η Αυγούστου του 2013 η μείωση αυτή είναι γεγονός. Ένα γεγονός, το οποίο εύλογα δημιούργησε στους πολίτες και ιδιαίτερα στους καταναλωτές προσδοκίες για ανάλογη μείωση στις τιμές πώλησης των αγαθών και των υπηρεσιών του Κλάδου της εστίασης και πιο συγκεκριμένα στα εστιατόρια και στις ταβέρνες. Και όλοι μείναμε με την εντύπωση ότι διορθώθηκε οριστικά μία αστοχία, όπως ομολογείται ότι υπήρξε η αρχική αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.

 

Τα αναμενόμενα αυξημένα έσοδα του κράτους εξ αιτίας της αύξησης του τζίρου θα προκληθούν από την υποτιθέμενη αύξηση της ζήτησης η οποία πάλι με τη σειρά της θα προκληθεί από την όποια μείωση των τιμών. Είναι γνωστό, βέβαια, ότι μια μείωση της τιμής πώλησης ενός αγαθού οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης εφόσον υπάρχει εισόδημα για να δαπανηθεί για την αγορά αυτού του αγαθού. Γνωρίζουμε, όμως, ότι το διαθέσιμο εισόδημα από την αρχή της κρίσης και μέχρι τα τέλη του 2012 έχει μειωθεί κατά 17%. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η πρώτη δαπάνη που περικόπηκε από τα νοικοκυριά στη διάρκεια της ίδιας περιόδου είναι η λεγομένη «έξοδος» στα εστιατόρια και στις ταβέρνες. Υπάρχει, τέλος, και ένα στοιχείο που μάλλον δεν συνηγορεί υπέρ της αναμενόμενης αύξησης των εσόδων και αυτό προκύπτει από πραγματικά δεδομένα και όχι από υποθέσεις. Συγκεκριμένα: το έτος 2011 ο κύκλος εργασιών στον Κλάδο της εστίασης ανερχόταν, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, στα 6,5 δις Ευρώ περίπου. Χωρίς να συνυπολογίζουμε τον πιστωτικό ΦΠΑ, τα έσοδα που εισπράχθηκαν από το φόρο αυτό ήταν περίπου 1,495 δις Ευρώ. Εάν υποθέσουμε ότι ο κύκλος εργασιών παραμείνει ο ίδιος για το 2013 και εάν ακόμα υποθέσουμε ότι το ποσό αυτό ισοκατανέμεται για κάθε μήνα του έτους τότε τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν θα ανέρχονται στο 1,25 δις Ευρώ. Εάν συνυπολογίσουμε και τον πιστωτικό ΦΠΑ τότε τα έσοδα αναμένεται να είναι ακόμα λιγότερα. Συμπερασματικά η συνέχιση της ισχύος του «μειωμένου» συντελεστή ΦΠΑ δεν είναι λογικό να τελεί υπό την αίρεση της αύξησης των εσόδων.

 

Πρόσφατα, προβάλλεται ως επιχείρημα για την αποτυχία του μέτρου το ότι μόνο το 23% των επιχειρήσεων του Κλάδου παρέλαβαν το σχετικό «σήμα» και επομένως προχώρησαν στη συμφωνημένη μείωση των τιμών και στη σύνταξη των νέων τιμοκαταλόγων. Εκ πρώτης όψεως το επιχείρημα αυτό φαίνεται να είναι βάσιμο καθώς αναδεικνύει την απροθυμία των επιχειρηματιών του Κλάδου να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών. Εδώ θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του πρώτον ότι υπάρχουν επιχειρήσεις του Κλάδου που έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών είτε πριν τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ είτε μετά τη μείωση χωρίς να έχουν παραλάβει το «σήμα» και, δεύτερον, ότι σε αντίστοιχη αν όχι μεγαλύτερη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον Κλάδο της εστίασης που έγινε στη Γαλλία και μάλιστα σε χρονικό διάστημα πριν την οικονομική κρίση, το αντίστοιχο ποσοστό των επιχειρήσεων που ανταποκρίθηκε στο ανάλογο «σήμα» έφτασε το 30%. Θα πρέπει, τέλος, να εκτιμηθεί μήπως αυτή η απροθυμία προκαλείται και από τον ίδιο τον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου.

   

Αρκετή συζήτηση, τέλος, έχει γίνει σχετικά με το εάν και κατά πόσο η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23%  απορροφήθηκε από τις επιχειρήσεις του Κλάδου της εστίασης. Στον παρακάτω Πίνακα παραθέτουμε τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα από την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και του αντίστοιχου δείκτη του Κλάδου της εστίασης, επιλέγοντας ένα σχετικά ουδέτερο μήνα, τον Ιούνιο.

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις