Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
692 αναγνώστες
Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014
00:39

 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ


 ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
 
ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
Μέσα σε ένα περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από την βαρβαρότητα των μέτρων ενάντια στο λαό και στην Τ.Α., που έχει έντονα τα στοιχεία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, των κοινωνικών ανισοτήτων και της κατάργησης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, οδεύουμε προς τις εκλογές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Αποτελεί, κατ’ αρχή, χρέος όλων, να αποτιμήσουμε τα τριάμιση χρόνια εφαρμογής των μνημονίων και του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ως εργαλείου επιβολής των στην Τ.Α.
Το συμπέρασμα που ο καθένας βγάζει και που ο λαός και οι πολίτες του Δήμου μας βιώνουν στην καθημερινότητά τους, δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση.
 Τα μνημόνια, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις εναλλασσόμενες δικομματικές κυβερνήσεις, η αυταρχικότητα στον τρόπο επιβολής τους και τα αδιέξοδα που δημιούργησαν, τα πληρώνει ο πολίτης με τον πιο τραγικό τρόπο.
* Υπηρεσίες έκλεισαν (ΙΚΑ, ΔΟΥ), το Κ.Υ. υπολειτουργεί και κινδυνεύει να κλείσει, εργοστάσια και επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, η ανεργία έφτασε σε δυσθεώρητα ποσοστά, ειδικά στους νέους ανθρώπους. Τα έργα βαλτώνουν, οι χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν σε ποσοστό 60% και αναμένονται νέες μειώσεις, κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου οδηγούνται στην κατάργηση. Παράλληλα, προωθείται και η λογική της εφεδρείας, των απολύσεων, της κινητικότητας των υπαλλήλων, μια λογική που απαξιώνει το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου και το οδηγεί στην απραξία και την αβεβαιότητα.
*Την περίοδο αυτή ζήσαμε την πλήρη κατάργηση της αυτοτέλειας της Τ.Α., την υποταγή στα κελεύσματα και τις αποφάσεις της Τρόϊκας και των εγχώριων υπαλλήλων της, που παρεμβαίνουν στη λειτουργία της με τους ελέγχους σκοπιμότητας, την εφαρμογή του «Παρατηρητηρίου», τον περιορισμό των χρηματοδοτήσεων κλπ. Αναβιώνουν και εφαρμόζονται οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων (σκουπίδια, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες), κλείνουν ή συγχωνεύονται σχολικές στέγες, αμφισβητείται η ιδιωτική και δημόσια περιουσία.
*Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», μετά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, ότι θα λειτουργούσε ως μοχλός ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για να περάσουν αυτές οι αντιαυτοδιοικητικές πολιτικές. Ολόκληρα χωριά, με δυναμισμό και ιστορία, έμειναν στο περιθώριο. Οι τοπικές κοινωνίες αποξενώθηκαν και ο πολίτης έχασε την επαφή του με την πρωτοβάθμια Τ.Α. και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων που τον αφορούν άμεσα.
*Η Δημοτική Αρχή, εγκλωβισμένη μέσα και στις ενδοπαραταξιακές της αδυναμίες αλλά κυρίως λόγω του ευκαιριακού τρόπου συγκρότησης του ψηφοδελτίου της, στάθηκε ανήμπορη να λειτουργήσει μέσα σ’ αυτό το κλίμα και να σταθεί αντάξια των προσδοκιών των πολιτών. Φτάσαμε έτσι στο σημερινό αποτέλεσμα να έχουμε 18 χωριά τελείως αποκομμένα μεταξύ τους, χωρίς ούτε  ένα στοιχειώδη προγραμματισμό, με ανύπαρκτη τη συλλογική και θεσμική λειτουργία και με τον πολίτη απλό θεατή της μιζέριας και της απαξίωσης.
  
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ, πιστεύει πως η Τ.Α. αποτελεί τον εγγύτερο για τους πολίτες, δημοκρατικό και ταυτόχρονα συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, το δεύτερο πυλώνα του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος. Αποτελεί δηλαδή διακριτό επίπεδο άσκησης και διαχείρισης ευθύνης της διακυβέρνησης, που πρέπει να παίρνει μέρος στον αναγκαίο δημοκρατικό προγραμματισμό και οφείλει να επιδιώκει κάθε φορά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στη λήψη των αποφάσεών της.
Υποστηρίζουμε ότι η Τ.Α., σ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο με στόχο την απόκρουση αυτών των πολιτικών, αλλά και ως ο βασικός μοχλός αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα  στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Η Τ.Α. οφείλει να σταθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:
Οι ανθρώπινες κοινότητες αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία που εκφράζεται μέσα από συμμετοχικές δομές αυτοδιεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων.
Βασικοί άξονες της παραπάνω κατεύθυνσης είναι:
          Η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, της κατοικίας και του περιβάλλοντος, από τις επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. 
          Η προώθηση κοινωνικής πολιτικής.
          Η καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμού.
          Η υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
          Η ένταξη των μεταναστών.
Οι συμμετοχικοί θεσμοί αποτελούν θεμελιώδες γνώρισμα της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και κατά συνέπεια αποτελούν αναπόσπαστο και δομικό συστατικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής τους λειτουργίας. Οι θεσμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν και τις Λαϊκές Συνελεύσεις, το Συμμετοχικό Προϋπολογισμό και τα Τοπικά Δημοψηφίσματα.
Η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι σαφής, εύληπτη και σταθερή και να μη μπορεί να μεταβληθεί με την έκδοση Υπουργικών αποφάσεων.
Απαιτείται άμεση εφαρμογή του Συντάγματος ώστε για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση να προηγείται η μεταφορά των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων.
Ένα προκαθορισμένο τμήμα του τοπικού προϋπολογισμού στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ αποδίδεται τόσο στις δημοτικές όσο και στις τοπικές κοινότητες και καταρτίζεται με αμιγώς συμμετοχικές διαδικασίες.
Στη διαχείριση των απορριμμάτων προτείνουμε  ένα μοντέλο σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, εφαρμογή του κύκλου (διαχωρισμός στη πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων), με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων και με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης.
Οφείλουμε, συνεπώς, να έχουμε διαρκώς στη σκέψη μας μια Αυτοδιοίκηση στη υπηρεσία του Πολίτη, η οποία να λειτουργεί ως λαϊκή εξουσία, να είναι αγωνιστική και διεκδικητική και να είναι οικονομικά επαρκής για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.
 
 ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ
Απαιτούμε-διεκδικούμε-δηλώνουμε:
*Τη μη περικοπή, ούτε ενός ευρώ, απ’ τα ελάχιστα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2013 και κάθε μειωμένη καταβολή μέχρι σήμερα να αντισταθμιστεί σε ένα χρόνο.
*Την άρνηση οποιασδήποτε αρμοδιότητας που δεν εξασφαλίζει τους απαιτούμενους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό.
*Την αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κλπ).
*Την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών.
*Τη σφοδρή αντίθεσή μας στις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και την απόλυση των εργαζομένων σ’ αυτά, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
*Την κατάργηση του κατ’ επίφαση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», που επιβάλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για το κύρος και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
*Τη διεκδίκηση γενναίας αύξησης των διαθέσιμων πόρων στη νέα Προγραμματική Περίοδο ισότιμα σε Δήμους και Περιφέρειες, μέσα από την εφαρμογή του Δημοκρατικού Προγραμματισμού.
*Τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι έλεγχοι σκοπιμότητας των αποφάσεων τους.
*Την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του  φυσικού πλούτου της χώρας, ιδιαίτερα από τον Αρμαγεδώνα του ΤΑΙΠΕΔ.
*Τη διαμόρφωση ενός εθνικού αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την Αυτοδιοίκηση, μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και εξασφαλισμένους πόρους.
*Την αναπροσαρμογή των στόχων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο σπίτι κλπ), με αξιοποίηση πόρων από τα λιμνάζοντα του ΕΣΠΑ.
*Την εξασφάλιση συνέχειας και βιωσιμότητας των κοινωνικών δομών, που προαναφέραμε, αλλά και την ίδρυση νέων. Δομές που διασφαλίζουν αρκετές θέσεις εργασίας (νέων και γυναικών κυρίως), επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού.
*Τη στήριξη δομών αλληλεγγύης (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο κλπ). 
  
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ
Μαζί με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό ανάχωμα στη βάση της κοινωνίας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.
Απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων, ενός μετώπου αντίστασης και ανατροπής.
Η παράταξή μας θεωρεί ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ευρείες συσπειρώσεις που επιδιώκουν τη σύνθεση των απόψεων. Αυτό και πράττουμε. Συγκροτούμε μια λαϊκή συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται ή ανήκουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι κρυβόμαστε. Στις μικρές κοινωνίες που ζούμε όλοι γνωριζόμαστε. Η πολιτική τοποθέτηση και η ιδεολογία μας είναι γνωστές, αλλά δεν μας εμποδίζουν να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να προτάξουμε όσα μας ενώνουν. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι λαϊκές συμμαχίες έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τα πράγματα.
Στη κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι ο πρώτος άξονας που θα εστιάσουμε την πολιτική μας και εν γένει τις προσπάθειές μας, θα είναι η κοινωνική πολιτική, όχι ως υποκατάστατο ή πάρεργο ενός αδρανούς κράτους και μιας αδιάφορης κεντρικής εξουσίας, αλλά ως συνισταμένη των συνολικών ενεργειών της τοπικής κοινωνίας και των κινημάτων της για αλληλεγγύη και συλλογικότητα.
Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής και τη δημιουργία εστιών ανακούφισης του δοκιμαζόμενου ανθρώπου. Η ανάδειξη των χώρων εκείνων που θα προσφέρουν ανακούφιση και χαρά στους συμπολίτες μας.
Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την περιφρούρηση των δημόσιων χώρων (πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια, αστικό και περιαστικό πράσινο), τη διατήρηση του αστικού και αγροτικού ιστού και της φυσιογνωμίας των χωριών, τόσο της ιστορικής όσο και της πολεοδομικής.
Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Δήμου μας σε σχέση με τη γεωγραφική του θέση, την οδική του δικτύωση και την αγροτοπαραγωγική του δυναμική. Αυτό επιτάσσει την παραμονή και ενίσχυση όλων των υπηρεσιών που λειτουργούν στο Δήμο, νέες υπηρεσίες και έργα υποδομής.

 

Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια τα όποια έργα, που θα αποβλέπουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στις κοινωνικές δομές και στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας των χωριών, να ενταχθούν στα υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα.  


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις